Media

  • Camille Dhont gaat hoofdrol spelen in nieuwe telenovelle

    Camille Dhont gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe telenovelle die in de loop van 2024 te zien zal zijn op VTM. Die splinternieuwe reeks verschijnt in de loop van 2024 op het scherm. De reeks, die de telenovelle Lisa moet opvolgen, wordt opnieuw een modern sprookje, dat dit keer overgoten wordt met een muzikale saus. De reeks vertelt het verhaal van een bijzonder talentvol meisje met een gouden stem, dat verplicht wordt haar talent voor de buitenwereld te verbergen. Hoe hard ze ook droomt van een leven vol zang en muziek. 

    “De combinatie van zingen, dansen en acteren: dat is hoe het sprookje voor mij zo’n drie jaar geleden is begonnen”, zo zegt Camille. “Dat ik de drie dingen die ik het liefste doe nu opnieuw mag combineren in een nieuw sprookjesverhaal is gewoon geweldig. Zelf hou ik erg veel van het telenovelle-genre. Niets gezelliger dan onder een dekentje meeleven met een romantisch en dromerig verhaal, dat tegelijk spannend en meeslepend is. Ik kijk er enorm naar uit om nu zelf deel uit te maken van dat sprookje en in de huid te kruipen van een jong meisje dat haar dromen wil najagen, zoals ook ik dat heb gedaan.”

    De opnames van de nieuwe telenovelle starten in 2023 en de uitzendingen volgen in 2024 bij VTM, als opvolger van Lisa. De titel van de reeks en de volledige cast, worden later bekendgemaakt. 

    Lees meer
  • Mister Leather Belgium promoveert tot Mister Leather Europe

    Mister Leather Belgium Andy Walgraef uit Stabroek is afgelopen weekend in Manchester verkozen tot Mister Leather Europe. Hij nam het op tegen zes andere kandidaten uit Spanje, Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk en Italië.

    Ondermeer zijn antwoord tijdens de vragenronde zorgde ervoor dat Walgraef de blauwe sjerp van Mister Leather Europe binnenhaalde. Daarin moest hij vertellen wat het voor hem zou betekenen om Mister Leather Europe te zijn.

    “Allereerst denk ik dat de vraag verkeerd is”, zo stak Walgraef van wal.  “Het gaat niet over mij maar over ons. Het gaat niet over wat ik wil maar over wat de community nodig heeft. Als Mister Leather Belgium krijg ik vaak de vraag: wat doe je voor de community? Dat is een moeilijke vraag want wat definieert die community? Voor mij is die community een legpuzzel. We zijn allemaal gelijke stukken en samen vormen we mooie foto die ons definieert. Ieder stuk is anders maar om de puzzel te vervolledigen hebben we alle stukken nodig en moeten we ze elk dezelfde aandacht en waarde geven. Want als er een of twee stukken missen, dan hebben we geen complete puzzel.”

    Als voorbeeld gaf Walgraef vervolgens het Antwerpse fetish-festival Darklands waar hij eerder dit jaar werd verkozen tot Mister Leather Belgium. “Op Darklands vinden alle fetisjen een thuis voor een hele week. We worden daar een grote familie. Er is alleen een droevig aspect aan Darklands en dat is dat na die week iedereen zich terugtrekt in zijn eigen subcultuur. Een goede taak voor Mister Leather Europe is niet om die muren tussen die subculturen af te breken maar om er een deur ertussen te plaatsen. Zo kunnen we makkelijk van de ene subcultuur naar een andere gaan en ontdekken.”

    Walgraef heeft de afgelopen jaren een grote cultuurverandering gezien in de  gemeenschap. “Vroeger droegen we allemaal zwarte lederen kleding. We probeerden allemaal een kopie te zijn van de tekeningen die Tom of Finland maakte. Maar als je vandaag rondkijkt dan hebben we een heel pallet aan kleuren en fetisjen. Dat komt omdat we leven in een steeds veranderende wereld.” De nieuwe Mister Leather Europe vindt het dan ook belangrijk dat hij mee helpt aan het bouwen van een community die er ook nog binnen 25 jaar kan zijn. “Daarom moeten we kunnen veranderen en alle fetisjen omarmen ook diegenen die nog ontdekt moeten worden. We moeten ook iedereen, ongeacht hun gender verwelkomen als ze dat willen.”

    Na zijn overwinning in Manchester stond de gsm van Andy Walgraef niet stil en kreeg hij meer dan 500 felicitaties.

    Lees meer
  • Close van Lukas Dhont is Belgische Oscarinzending

    Close van Lukas Dhont  is de officiële Belgische inzending voor de Academy Awards. Dat maakte het Vlaams Audiovisueel Fonds bekend. Close ging, net als Dhonts speelfilmdebuut Girl in 2018, in wereldpremière op het Festival van Cannes. De eerste vertoning werd door het publiek in Cannes onthaald met een staande ovatie van ruim 15 minuten. De goede ontvangst door de aanwezige pers en filmprofessionals werd uiteindelijk bekroond met de Grand Prix van de Jury. Close zal ook het komende filmfestival van Gent openen.

     

    Close gaat over Leo en Remi, 13, vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

    In een eerste reactie laat Lucas Dhont weten dat hij vereerd is om ons land opnieuw bij de Oscars te gaan verdedigen.

    “Ik ben ongelofelijk vereerd om uit de vele sterke Belgische films dit jaar geselecteerd te worden als de officiële inzending voor de Oscars. Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen. Close is een film over vriendschap en connectie na een voor velen afgezonderde periode. Ik hoop dat de film het publiek gaat raken en zo België trots kan maken. Daar gaan we de komende maanden al het mogelijke voor doen.”

    De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele, naast gevestige waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film.

    Voor Close werkte regisseur Lukas Dhont, net als voor Girl in 2018, samen met co-scenarist Angelo Tijssens. DOP is Frank van den Eeden, Alain Dessauvage deed de montage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet, in coproductie met Diaphana Films, Topkapi Films, Versus Production, VTM en RTBF.

    Op 11 oktober zal Close bij ons het Film Fest Gent openen, waarna distributeur Lumière de film op 2 november in de Belgische bioscopen brengt. Sinds de wereldpremière in Cannes verkocht sales agent The Match Factory de distributierechten al aan meer dan 100 territoria wereldwijd.

    Lees meer
  • Pink in Our Lives van Wordpress platform verwijderd

    Het Wordpress platform, waar duizenden websites hun thuis hebben, heeft de bekende Vlaamse LGBTQ-blog 'Pink in Our Lives' van hun platform verwijderd. Pink in our Lives maakte reeds negen jaar gebruik van Wordpress. 

    Aan de eigenaars van Pink in Our Lives liet Wordpress weten dat er posts geplaatst waren die 'tegen hun richtlijnen' zou zijn. Nog voor de bewuste posts konden aangepast worden was de site reeds verwijderd. Het is niet de eerste keer dat LGBT-gerelateerde content van soortgelijke platforms verwijderd worden na klachten. In het verleden was dit reeds het geval bij ondermeer Tumblr.

    Lesley Gregory Middleton, die één van de initiatiefnemers is van Pink in Our Lives is momenteel bezig met de blog bij een andere hostingprovider onder te brengen. Het is af te wachten of het zal lukken om de berichten van de afgelopen negen jaar te herstellen. Momenteel vind je Pink in Our Lives wel nog terug op Facebook en Instagram.

    Lees meer
  • Film 'The Inspection' in premiere op filmfestival van Toronto

    Op 8 september gaat ‘The Inspection’, de debuutfilm van regisseur Elegance Bratton in premiere op het filmfestival van Toronto. De film, die gebaseerd is op waar gebeurde feiten, vertelt het verhaal  van een zwarte homoseksuele jongen die probeert bij het Amerikaanse leger binnen te geraken voor de afschaffing van de ‘Don’t ask, don’t tell’-richtlijn.

    Die richtlijn zorgde ervoor dat homoseksuele soldaten hun seksuele geaardheid moesten verbergen en onmiddellijk uit het leger ontslagen konden worden als bekend werd dat ze homo of lesbisch waren. Die richtlijn werd in 2013 herroepen.

    In ’The Inspection’ speelt acteur Jeremy Pope, die we nog kennen uit ‘One Night In Miami’  en ‘Pose’, een omwille van zijn homoseksualiteit door zijn familie verstoten jongeman die een carrière bij de Amerikaanse marine ambieert.  Om dat te bereiken moet hij aan een bootcamp deelnemen. Maar al snel krijgt hij te maken met allerlei  vooroordelen maar ontdekt hij ook een kameraadschap binnen zijn groep en zijn leven voorgoed zal veranderen.

    De afgelopen week werden de eerste beelden in een trailer vrijgegeven. ’The Inspection’ is vanaf half november te zien in de Amerikaanse bioscopen.

    Lees meer
  • Taalunie geeft nieuwe adviezen voor gebruik van genderneutrale voornaamwoorden

    De Nederlandse Taalunie heeft nieuwe adviesteksten  over genderbewust taalgebruik op hun website gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat de verwijswoorden "die" en "hen" (in enkelvoud) correct gebruikt kunnen worden om te verwijzen naar non-binaire personen. 

    De Taalunie benadrukt dat het gaat om adviezen en niet om bindende regels. Daarin staat onder meer dat de verwijswoorden "die" en "hen" (in enkelvoud) correct gebruikt kunnen worden om te verwijzen naar non-binaire personen. 

     

    Het Taaladviesoverleg van de Taalunie en de taaladviesdiensten in Nederland en Vlaanderen signaleerden dat er steeds vaker vragen gesteld worden die verband houden met genderbewust taalgebruik. In 2020 heeft de Taalunie daarom een werkgroep van deskundigen opgericht met de opdracht om praktische taaladviezen te ontwikkelen  rond dit thema.

    De adviezen bieden verschillende mogelijkheden en concrete voorbeelden waarmee mensen zelf weloverwogen keuzes kunnen maken in hun taalgebruik. Ze bieden alleen taalhulp en schrijven geen vaste vormen of regels voor. 

     

     

    ‘Genderbewust taalgebruik’ is taalgebruik waarin zowel vrouwen, mannen als non-binaire personen zich kunnen herkennen, waarin niemand uitgesloten wordt, en waarin niet één gender of sekse dominant is”, zo staat te lezen in de mededeling op de website van Taalunie. “Het gaat over het vermijden van woorden die als discriminerend, denigrerend of vooringenomen kunnen worden ervaren doordat ze impliceren dat één bepaald gender of één bepaalde sekse de norm is.”

    De algemene adviestekst ‘Taal en gender’ licht allereerst termen toe die verband houden met genderbewust taalgebruik, zoals ‘geboortegeslacht’, ‘gender’, ‘genderidentiteit’ en ‘non-binair’. Daarna reikt de tekst verschillende strategieën aan om genderbewust te schrijven of spreken – afhankelijk van je doel en je publiek.

    Zo kun je verschillende genders specifiek benoemen en op die manier zichtbaar maken in de taal, bijvoorbeeld: Iedereen moet doen waar zij, hij of die goed in is. Anderzijds kun je woorden gebruiken waarin alle genders zich kunnen herkennen: Iedereen moet doen waar die goed in is. Of je kunt bewust kiezen voor meervoudsvormen (beste collega’s) of de tweede persoon (je, jij, u) in plaats van de derde persoon. Als je over een specifiek persoon schrijft of spreekt, kun je de persoonsnaam (politievrouw, loodgieter, verpleegkundige ...), het voornaamwoord (zij, hij, die, ...) en de aanspreekvorm (mevrouw, meneer, voornaam ...) gebruiken die de persoon in kwestie zelf verkiest.

    De andere adviesteksten gaan in op specifieke kwesties en situaties, zoals het aanduiden van beroepen (leerkracht/leraar/lerares), rollen (reizende/reizigster/reiziger), en functies (bewindsman/bewindsvrouw/bewindspersoon) – in het bijzonder in personeelsadvertenties.

    Verwijswoorden: hij, zij, die, hen, diegene

    Zes adviezen gaan over het gebruik van verwijswoorden, met in het bijzonder aandacht voor de actuele taalontwikkelingen en afwegingen bij het verwijzen naar non-binaire personen. De mogelijke vormen met de voor- en nadelen ervan worden uitgebreid besproken. Er komen zowel bestaande woorden als nieuwe woorden aan bod; sommige worden in de praktijk al gebruikt, zoals die en hen (in het enkelvoud): Vanavond ontvangen we Bo Lelieveld. Die is hier vandaag voor het eerst of Vanavond ontvangen we Bo Lelieveld. Hen is hier vandaag voor het eerst.

    Bron: Taalunie

    Foto: Alexander Grey //Unsplash

    Lees meer
  • Amerikaanse actrice Anne Heche na overlijden van beademing gehaald

    De Amerikaanse actrice Anne Heche (53) is maandag van de beademing gehaald nadat ze vrijdag overleed aan haar verwondingen die ze had opgelopen tijdens een auto-ongeval.  Op 5 augustus reed ze met haar mini-cooper, onder invloed van drugs een woning in Los Angeles binnen die vervolgens in brand vloog. Nadat Heche hersendood was verklaard werd ze aan de beademing gehouden om te kijken of haar organen gedoneerd konden worden. Of er ook inderdaad organen zijn gedoneerd, is niet duidelijk.  

    De actrice werd in de jaren tachtig bekend door haar rol in de soap Another World. Ze was daarin te zien tot en met 1992. Later speelde ze in films als Donnie Brasco (1997), Wag the Dog (1997) en Six Days Seven Nights (1998). Voor haar rol in de tv-film Gracie's Choice uit 2004 werd ze genomineerd voor een Emmy Award.  Eind jaren negentig kwam Heche ook in de media vanwege haar driejarige relatie met Ellen DeGeneres. Op sociale media schreef DeGeneres vlak voor het overlijden van Heche: "Dit is een verdrietige dag. Ik stuur al mijn liefde naar Annes kinderen, familie en vrienden."  Nadat het koppel uiteen trouwde Heche met cameraman Coleman Laffoon, met wie ze een zoon kreeg. In 2007 vroeg ze een scheiding aan, die twee jaar later definitief was. De actrice kreeg daarna een relatie met acteur James Tupper, met wie ze ook een zoon kreeg. De twee gingen in 2018 uit elkaar.

    Foto:Mingle Media TV

    Lees meer
  • Gay-icoon Olivia Newton-John op 73-jarige leeftijd overleden

    Zangeres, liedjesscrhrijfster, actrice en gay-icoon Olivia Newton John is afgelopen maandag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat liet haar man John Easterling weten op haar officiële Facebook pagina. 

    In 2017 werd er opnieuw borstkanker vastgesteld bij de actrice die ondermeer te zien was in de musicals Xanadu (1980) en Grease (1978). Die eerste was een flop toen hij uitkwam maar is sindsdien een cultfenomeen geworden. Ze werd vooral legendarisch voor haar rol als Sally die in Grease verliefd werd op haar tegenspeler John Travolta. Ook scoorde ze enkele hits waaronder “Physical,” “I Honestly Love You,” en “Have You Never Been Mellow,”. In de videoclip voor ‘physical’ hielden koppels van hetzelfde geslacht elkaars handen vast.

    Olivia Newton-John werd in Groot-Brittannië geboren maar verhuisde samen met haar familie op zesjarige leeftijd naar Australië.  Ze was daar regelmatig te zien op televisie. Nadat ze als tiener een talentenjacht won mocht ze een plaat gaan opnemen in haar geboorteland. In 1971 scoorde ze met. "If Not for You" en "Banks of the Ohio” . Nadat Xanadu en de film ‘Two of a kind’ (1983) flopte doofde haar acteercarrière uit. Dat gebeurde ook met haar zangcarrière. Daarna concentreerde ze zich op haar familieleven en liefdadigheidswerk. Uiteindelijk begon ze terug nieuwe muziek op te nemen en opnieuw op te treden.In 2010 was ze ook te zien in een aflevering van Glee waar ze samen met de cast haar hit ‘Physical’ zong.

    In 2000 speelde ze lesbische ex-veroordeelde in de filmadaptatie van het toneelstuk ‘Sordid Lives’ en de televisieserie die er na de film kwam. 

    Ze groeide mede dankzij de musicalfilms uit tot een gay-icoon. Zo mocht ze in 2011, nadat de staat New York het homo-huwelijk had opengesteld, optreden op de gay pride van New York. “Ik zong op de gay pride van New York de nacht nadat dat was aangekondigd en het was een ongelofelijk recht om dat te ervaren”; zo zei Olivia Newton-John tijdens een interview 2011 voor het Amerikaanse blad The Advocat. “De lucht was met elektriciteit geladen en de aanwezige koppels waren zeer opgewonden. Ik geloof dat liefde liefde is.”  Naast optredens op de pride van New York trad ze ook op tijdens andere LGBTQ evenementen zoals de Los Angeles Pride en Mardi Gras in Sydney.

    Lees meer
  • Christina Aguilera veroordeelt 'Don't say Gay' wet tijdens optreden

    Christina Aguilera heeft tijdens haar show op Brighton Pride uitgehaald naar de ‘Don’t Say Gay’-wet die sinds juli in de Amerikaanse staat Florida van kracht is. Aguilera was de headliner op het Brighton Pride Festival in het Preston Park en bracht daar verschillende van haar grootste hits zoals  “Dirty”, “Genie in a Bottle”, “Express” en “Beautiful”.

    In juli werd in Florida de homofobe wet van kracht waardoor leerkrachten geen discussies over seksuele oriëntatie of genderidentiteiten meer mogen voeren met hun leerlingen.  De wet kreeg in de VS heel wat kritiek. 

    Tijdens het optreden van Aguilera in Brighton werd een montage getoond waarin de impact van de nieuwe wet werd omschreven terwijl de danseressen op het podium borden omhoog hielden met daarop de tekst 'Say Gay’. De videomontage eindigde met de oproep om ‘Gay’ te roepen. Terwijl het publiek dat deed draaiden de danseressen hun borden om en verschenen de woorden “love,” “freedom,” “peace,” “unity,” “identity” en “equality”. (Liefde,vrijheid, vrede, identiteit en gelijkheid)

    Aguilera eindigde haar set met het queer-anthem ‘Beautiful’ terwijl ze rondliep met een Progress-vlag. 

    Brighton Pride, een van de grootste pride evenementen van het Verenigd Koninkrijk, vierde dit jaar zijn dertigste verjaardag. Zaterdag woonden zo een 300.000 toeschouwers de pride optocht en het festival in het park bij.

    Lees meer
  • Eurovisie Songfestival verhuist volgend jaar naar Verenigd Koninkrijk

    Het Eurovisie Songfestival van 2023 wordt definitief in het Verenigd Koninkrijk in plaats van in Oekraïne georganiseerd. De EBU, organisator van het evenement, maakt bekend dat er deze week wordt begonnen met de zoektocht naar de stad waar het Songfestival zal plaatsvinden. De beslissing valt omdat Oekraïne volgens de EBU de veiligheid van de optredende artiesten en bezoekers niet kan garanderen.

    De Brit Sam Ryder werd tweede na Kalush Orchestra dat het Eurovisie Songfestival van dit jaar in Turijn won. Toen rezen er reeds vragen of het Eurovisie Songfestival in Oekraïne kon doorgaan omwille van de oorlog daar. De EBU kwam na een onderzoek tot de conclusie dat dit niet op een veilige manier kon gebeuren en vroeg daarom aan de BBC of zij als runner-up de organisatie op zich wilden nemen. Hiervoor zal de  BBC samenwerken met de Oekraïense omroep UA:PBC aan de shows die in mei zullen plaatsvinden. Het zal de negende keer zijn dat de BBC de organisatie van het Eurovisie Songfestival op zich neemt.

    In welke stad het Eurosongfestival volgend jaar zal doorgaan wordt in de volgende weken bekend gemaakt. Oekraïne zal net als de andere ‘Big 5’ landen rechtstreeks in de finale terecht komen.

    Foto: EBU / Corinne Cumming

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste