Malta, Belgie en Denemarken zijn LGBTQ-vriendelijkste landen in Europa

Uit de nieuwste editie van de Rainbow Index van Europese LGBTI+ organisatie ILGA-Europe blijkt een positieve evolutie voor gelijke rechten ondanks anti-LGBTI+ aanvallen in verschillende EU-landen.

Voor de achtste keer op rij staat Malta op de eerste plaats in de Rainbow Index met 89%. België volgt als tweede met 76%, dat is 4% meer dan in 2022. We delen deze tweede plaats met Denemarken (76%). 

ILGA-Europe, de Europese koepel van LGBTI+ organisaties, presenteerde woensdag zijn achtste editie van  de Rainbow Map. Dat is de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid rond gender- en seksuele diversiteit van 49 Europese landen. De Rainbow Map beoordeelt hen op 6 categorieën, kent een ‘score’ toe van 0 tot 100% en rangschikt hen volgens dat percentage.

‘Ondanks het feit dat de publieke polarisatie rond gender- en seksuele diversiteit toeneemt zien we dat er heel wat politici blijven inzetten op gelijke rechten voor LGBTI+ personen. Dat is een hart onder de riem van LGBTI+ activisten, vrijwilligersgroepen, belangengroepen… kortom iedereen die opkomt voor de rechten van de LGBTI+ community’, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.

Zwaardere straffen voor LGBTI+ fobe misdrijven 

In 2022 daalde België in de ranking en stond ons land op de derde plek met 72 %. Dit jaar kreeg ons land 4 punten extra doordat het in de strafwet heeft opgenomen dat gender- en seksuele diversiteit als bezwarende factor kunnen ingezet worden bij een strafbepaling. Dat betekent dat als een misdrijf gemotiveerd werd door LGBTI+ fobie, de rechter daar rekening mee kan houden en kan beslissen een zwaardere straf op te leggen.

‘Dat een rechter daar “rekening” mee kan houden is te vaag uitgedrukt en willekeurig. We blijven pleiten dat er in de strafwet een garantie ingebouwd wordt zodat bij élk LGBTI+ foob misdrijf een zwaardere straf opgelegd wordt’, zegt Eef Heylighen.

Toch is er nog werk aan de winkel voor ons land. België blijft punten verliezen door onnodige operaties en andere medische interventies op minderjarige intersekse personen, genderregistratie die niet toegankelijk is voor iedereen, de gebrekkige vervolging van haatspraak, beperkte bloeddonatie en conversiepraktijken.

Rest van Europa

Malta blijft voor het achtste jaar bovenaan staan in de rainbowmap met maar liefst 89%. Ons land steeg dus vier procent in vergelijking met vorig jaar en deelt nu de tweede plaats met Denemarken (76%) Spanje steeg zes plaatsen naar nummer vier met zijn invoering van wetgeving rond gendererkenning met zelfbeschikking (WGZ) en het verbod op de mutilatie van de geslachtsdelen van intersekse personen.Ook Finland betreedt de top tien omdat het  zes plaatsen stijgt, opnieuw met WGZ. Ook  Griekenland stijgt vier plaatsen gestegen met zijn verbod op de mutilatie van de geslachtsdelen van intersekse personen.Onderaan de lijst staat Armenië (9%), Turkije (4%) en Azerbeidzjan (2%). Deze drie bengelen al drie jaar helemaal onderaan de ranking. Alleen Armenië won een puntje omdat ze het verbod op bloed geven van mannen die seks hebben met mannen, hebben opgeheven.

De volledige kaart ziet er als volgt uit.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste