Sterke toename van online geweld tegen Oegandese LGBTQ’s

In Oeganda is het aantal aanvallen op LGBTQ-gemeenschappen na de vorig jaar aangenomen anti-homo wetten toegenomen. Die aanvallen komen ook steeds vaker online voor door zowel de politie als privé-personen. Dat staat te lezen in een nieuw rapport dat Amnesty International deze week vrijgaf. Online aanvallen op de LGBTQ gemeenschappen in Oeganda zijn drastisch toegenomen door veel te brede wetten die verschillende aspecten van het leven van LGBTQ personen criminaliseren en discriminatie verankeren. Dat stelt Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.

“Ons onderzoek toont aan dat, terwijl LGBTQ activisten en -organisaties digitale ruimten zijn blijven gebruiken in een zeer vijandige omgeving, het stigma, het geweld en de discriminatie waar zij offline mee te maken krijgen online weerspiegeld en versterkt wordt,” zegt Shreshtha Das, genderonderzoeker en -adviseur bij Amnesty International.  In het rapport “Everybody Here is Having Two Lives and Phones”: The Devastating Impact of Criminalization On Digital Spaces for LGBTQ People in Uganda” beschrijft wijdverspreide patronen van door technologie gefaciliteerd gendergerelateerd geweld tegen LGBTQ personen in Oeganda. Het rapport documenteert gevallen van doxing (het verzamelen of verspreiden van persoonlijke gegevens voor intimiderende doeleinden) outing (het bekendmaken van iemands seksuele geaardheid, waardoor diegene gedwongen wordt uit de kast te komen), bedreigingen met geweld, chantage, imitatie van personen, hacking en desinformatie. Hierdoor worden LGBTQ personen, en degenen met een kansarme sociaaleconomische achtergrond in het bijzonder, nog verder gemarginaliseerd.

“Het gendergerelateerd geweld dat door technologie wordt mogelijk gemaakt heeft zeer zware gevolgen. Onder meer omdat online tot doelwit gemaakt worden in Oeganda soms een desastreuze impact kan hebben offline. Willekeurige arrestaties, foltering en andere mishandeling, gedwongen huisuitzetting, ontslagen worden op het werk, fysiek geweld, stress, angsten en depressie zijn allemaal reële risico’s.”

Amnesty International deed onderzoek in zes Oegandese steden en nabijgelegen gebieden, en nam daarbij 64 interviews af met LGBTQ personen en -organisaties. Het onderzoek toont aan dat door technologie gefaciliteerd gendergerelateerd geweld wijdverspreid is, en benadrukt niet alleen het falen van overheidsinstanties om deze misstanden te voorkomen of aan te pakken, maar ook hun actieve rol in het aanmoedigen en vergoeilijken ervan, waardoor LGBTQ personen worden blootgesteld aan ernstige mensenrechtenschendingen.

Volgens Amnesty wordt er een heksenjacht georganiseerd op LGBTQ personen en -organisaties die via digitale platforms contact zoeken met hun gemeenschappen of informatie delen over seksuele gezondheidzorg. Door het toenemende gendergerelateerde geweld wordt de toegang tot deze online informatie en kanalen ernstig beperkt en worden de inspanningen van de organisaties om hun gemeenschappen te bereiken ernstig beperkt.

“In plaats van beleid te voeren om door technologie gefaciliteerd gendergerelateerd geweld te bestrijden, hebben de Oegandese autoriteiten mensenrechtenverdedigers en -organisaties de kop in gedrukt en hun werk aan discriminerende beperkingen onderworpen. Hun optreden komt neer op een heksenjacht op degenen die worden gezien als “promotoren van homoseksualiteit”, wat zorgt voor een chilling effect; het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging wordt dus verder beperkt,” zegt Marco Perolini, beleidsadviseur Civic Space van Amnesty International. 

Uit het rapport blijkt ook dat in verschillende gevallen de Oegandese politie door met arrestatie te dreigen apparaten of gegevens van LGBTQ personen in beslag nam. Bovendien hebben zowel de politie als privépersonen socialemediaplatforms gebruikt om eerst met LGBTQ personen in contact te komen, hen vervolgens fysiek geweld aan te doen,te outen.

“Tegenwoordig zijn digitale ruimten, die voor LGBTQ personen in Oeganda zo belangrijk zijn, vaak niet veiliger dan offline ruimten – in beide krijgen ze te maken met discriminatie en geweld,” zegt Roland Ebole, Oeganda-onderzoeker van Amnesty International.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste