Nederlandse Senaat verankert LHBTI+ rechten in grondwet

In Nederland is artikel 1 van de Grondwet aangepast zodat ook de discriminatie op basis van handicap en seksuele geaardheid er verboden wordt. Aan de uitbreiding werd twaalf jaar gewerkt. De meerderheid van de Eerste Kamer gaf dinsdag haar tweede goedkeuring aan het nieuwe grondwetsartikel. Enkel SGP, PVV en Forum voor Democratie stemden tegen de uitbreiding.
Eerder was de discriminatie al verboden op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. Aan het toevoegen van handicap en seksuele gerichtheid hangt volgens deskundigen vooral symbolische waarde. Juridisch kent het opnemen van de gronden weinig gevolgen. Volgens critici is de uitbreiding enkel een symbolisch daad.
Volgens de Nederlandse LGBT-belangenvereniging COC gaat het echter om meer dan een symbolische overwinning en de organisatie durft zelfs te spreken van een historische overwinning.‘Een verankering in de Grondwet is een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten,’ aldus een gelukkige COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie. Ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt draait in het nadeel van de regenbooggemeenschap.’
Het COC pleit al bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet. De strijd begon in april 2004 met een oproep van COC’s Landelijke Werkgroep Politiek aan de Tweede Kamer. Er volgden diverse nota’s en rapporten, maar de regering kwam niet met een voorstel. In 2010 dienden D66, GroenLinks en PvdA hun initiatiefwetsvoorstel in. Destijds kon dat voorstel nog niet op de benodigde twee derde meerderheid rekenen. Die kwam er na COC’s Regenboogakkoorden van 2017 en 2021 en een grote publieksactie in 2019 bij Pride Amsterdam.
Bron: NRC/COC Nederland