Laatste nieuws

 • Genderbevestigende operaties worden gratis in Malta

  Enkele dagen na de pride week in Malta heeft premier Robert Abela bevestigd dat genderbevestigende operaties binnenkort helemaal terug betaald zullen worden door de ziekteverzekering. De laatste paar jaren maakte de Maltese regering al werk van de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, het verbieden van conversietherapieën en de mogelijkheid om non-binair als een genderoptie op officiële documenten te laten registreren.

  Tijdens een radiointerview op One Radio bevestigde Abela de belofte die hij eerder tijdens een toespraak op de gaypride had gemaakt. “Iedereen die een genderbevestigende operatie wil zal beroep kunnen doen op de nationale gezondheidsdienst waardoor de staat de procedure zal financieren.”

  “Mijn aanwezigheid en de rest van de ministers en parlementsleden symboliseren de boodschap dat, ondanks we al veel hebben gedaan, er nog meer zit aan te komen.”

  De verklaring van Abela komt er twee weken nadat zijn regering officieel het verbod op bloeddonaties door homoseksuele mannen ophief.

  Lees meer
 • EuroPride optocht officieel verboden

  De EuroPride optocht in Belgrado van volgende zaterdag is officieel door het Ministerie van Binnenlandse Zaken verboden omdat de veiligheid langs de route niet gegarandeerd kan worden. Dat heeft het ministerie de organisatoren van de EuroPride dinsdagnamiddag laten weten.

  Volgens Goran Miletić, één van de organisatoren van de nu verboden optocht, heeft het ministerie vooral een probleem met de voorgestelde route waarlangs duizenden deelnemers zullen lopen en/of staan. “De actuele route werd verboden, maar de mars niet.”

  “Ons team van advocaten is bezig met het opstellen van een klacht tegen het ministerie.Binnen 24 uur na de beslissing van het ministerie kan deze ingediend worden. De optocht moet doorgaan en er is geen wettelijke reden om die te verbieden.”

  Belgrado Pride, de officiële organisator van de EuroPride dit jaar, liet eerder al weten dat ze alle mogelijke gerechtelijke stappen zullen ondernemen om de beslissing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken terug te draaien.

  Het verbod van de optocht hing reeds van begin september in de lucht nadat de Servische president Vucic opperde dat de festiviteiten rond EuroPride niet konden doorgaan omdat Servië momenteel moet afrekenen met heel wat interne spanningen.  De laatste paar weken zijn er verschillende betogingen in de Servische hoofdstad geweest tegen de geplande EuroPride optocht. Die werden georganiseerd vanuit de  Servische Orthodoxe Kerk en extreem-rechtse groeperingen.  

  Lees ook: Opnieuw duizenden betogers tegen Europride optocht in Belgrado

  Europarlementsleden doen oproep om Europride in Belgrado niet te annuleren

  Protest tegen Europride in Belgrado

  Servische president annuleert Europride omwille van toegenomen spanningen en bedreigingen van extreem-rechts

   

  Lees meer
 • Opnieuw duizenden betogers tegen Europride optocht in Belgrado

  Bijna 30.000 Serviërs hebben zondag opnieuw in Belgrado geprotesteerd tegen de EuroPride optocht van komende zaterdag. De betogers hadden  tijdens de manifestatie zowel Servische als Russische vlaggen mee en riepen slogans waarin ze de praktijken van de Russische president Poetin en diens invasie in Oekraïne verheerlijkten.  

  De EuroPride, die maandag van start gaat,  roert al langer de gemoederen in Servië. De bedreigingen van uit onder meer extreemrechtse hoek, de gestegen inflatie en de problemen met buurland Kosovo zorgden ervoor dat de Servische president Vucic de pride optocht  die voor volgend weekend gepland staat verboden heeft;

  Tijdens de betoging van zondag nam ook het hoofd van de Servische Orthodoxe Kerk, Patriarch Porfirije, het woord en noemde hij de pride optocht een ‘aanval op het traditionele huwelijk en gezin.’

  Ook de vader van de Servische president Aleksandar Vucic liep mee met de betoging tegen de prideoptocht. De president bevestigde dit maandagmorgen maar liet meteen ook noteren dat hij zich niet schaart achter wat er op de betoging werd gezegd en dat hij zelf nooit aan een dergelijke betoging zou meedoen.

  Maandagmorgen werd EuroPride afgetrapt in Belgrado met het hijsen van de Europride vlag aan het paleis. Duizenden LGBTQ-activisten hebben al laten weten dat ze aanstaande zaterdag de straat op zullen komen voor de pride optocht ongeacht of die verboden is.

  Lees meer
 • Britse koningin Elizabeth II is overleden op 96-jarige leeftijd

  De Britse koningin Elizabeth II, geboren op 21 april 1926, is donderdag in Balmoral Castle in Schotland op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Britse paleis op Twitter. Koningin Elizabeth II is 's namiddags vreedzaam gestorven. Op 6 februari 2022 zat de Queen 70 jaar op de troon.

  Dinsdag benoemde de vorstin Liz Truss nog tot premier van het Verenigd Koninkrijk, nadat Boris Johnson eerder bij haar zijn ontslag had ingediend. Omdat koningin Elizabeth II problemen had met haar gezondheid en mobiliteit, vond de zogenaamde "kissing hands"-ceremonie plaats in Balmoral Castle, haar buitenverblijf, en niet in Buckingham Palace in Londen. Twee dagen later, op donderdag, uitten haar artsen hun bezorgdheid over de gezondheid van de Queen. Ze werd onder medisch toezicht geplaatst in Balmoral Castle.

  Donderdagnamiddag werd er door het Koninklijk paleis al een bericht de wereld ingestuurd dat er grote zorgen waren over de gezondheidstoestand van de koningin. Omdat er over het algemeen niet gecommuniceerd werd over de gezondheid van de Britse koningin leidde dit tot grote bezorgdheid in het Verenigd Koninkrijk. De BBC kondigde meteen een programmawijziging aan om de gezondheidstoestand van de koningin op te volgen. Omstreeks half acht (Belgische tijd) werd bekend dat koningin Elizabeth II overleden was.

  Bron: Belga/eigen berichtgeving

  Foto: © Copyright UK MoD Crown Copyright 2015

  Lees meer
 • LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen sluit eind deze maand als er geen nieuwe overnemer wordt gevonden

  Eind deze maand trekt Kartonnen Dozen, de oudste LGBTQ-boekhandel in de Benelux voor de laatste keer de deur toe in de Draakstraat in Antwerpen. Dat staat te lezen in de laatste nieuwsbrief van de winkel. Het is ook nog niet duidelijk of de boekhandel opnieuw de deuren zal openen op een andere locatie.De eerder gelanceerde zoektocht voor een nieuwe mede-zaakvoerder heeft immers nog niets opgeleverd. “Is er op 30 september nog altijd geen (mede-)overnemer, dan gaan de boeken helaas toe.”

  In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moet nemen van haar boekhandel Kartonnen Dozen in Zurenborg (Antwerpen). Ulka Delbroek  die sinds  kort in de winkel aan de slag is kandidaat-overnemer maar lanceerde toen de oproep naar een overnamepartner.  Die zoektocht kwam bovenop de zoektocht naar een nieuwe locatie. De winkel moet immers eind deze maand ook verhuizen naar een nieuwe lokatie omdat het huidige pand verkocht wordt.

  Om het één en ander te kunnen financieren lanceerde Kartonnen Dozen ook een oproep naar co-operanten. De BV wordt omgevormd  tot een coöperatie waarvan klanten en sympathisant aandelen kunnen kopen. Tot nu toe kochten net geen 200 co-operanten minstens één aandeel van 50 euro. 

  Maar ondanks die steun blijft de toekomst onzeker als er geen mede-overnemer gevonden wordt. 

  Ondertussen is Kartonnen Dozen ook begonnen met de uitverkoop.  Op alle boeken met een rode bol krijg je nu in de winkel een korting van 50 procent. Op 29 september sluit de winkel definitief de deuren in de Draakstraat.

  Lees ook :Wordt cooperant bij LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen

  LGBTQ boekhandel Kartonnen Dozen moet op zoek gaan naar nieuwe overnemer

  Lees meer
 • Afrikaans LGBTQ-filmfestival na pauze van twee jaar opnieuw in Brussel

  Na twee jaar is het Brusselse Massimadi Festival terug met een tweedaags programma vol met LGBTQ-films uit Afrika en haar diaspora's. De achtste editie van dit festival, het enige in zijn soort in Europa, vindt plaats op 14 en 15 oktober 2022 in de filmzaal NOVA in Brussel.Sinds de eerste editie in 2013 heeft Massimadi zich gevestigd als een essentieel onderdeel van de zwarte LGBTQI+ ruimtes in Brussel, en heeft het nauwelijks getwijfeld aan zijn missie om mensen zichtbaar te maken op het kruispunt van queer en zwarte gemeenschappen, wiens ervaringen rijk en uniek zijn, en wiens identiteiten meervoudig en met elkaar verweven zijn (Afrikaans, Europees, meertalig).
   

  De laatste twee jaar

  Zoals zo velen had het festival te lijden onder de twee jaar van inactiviteit die door de pandemie waren opgelegd. Deze onderbreking, hoe moeilijk ook, gaf aanleiding tot bezinning, een heraanpassing die voor sommigen een afscheid betekende, terwijl anderen de fakkel overnamen, het festival nog meer verankerde in het Brusselse en Belgische landschap, om het nog enkele jaren voort te zetten.
   
  2022 en de toekomst
  Voor de editie van 2022 wil het festival deze overgang eren door te focussen op uitwisselingen tussen de verschillende generaties. De films van dit jaar zullen handelen over de thema's "Transitie", "Transformatie" en "Transmissie". De aanwezige kunstenaars zijn jonge lokale kunstenaars uit Brussel, Wallonië en Vlaanderen.

  Welke films er tijdens het festival te zien zullen zijn wordt in de komende weken bekend gemaakt.

  Lees meer
 • Twee LGBT-activisten krijgen doodstraf in Iran

  Iran heeft twee  vrouwelijke LGBTQ-rechtenactivisten na beschuldigingen van mensenhandel veroordeeld tot de doodstraf. Het nieuws van de veroordeling werd afgelopen maandag naar buiten gebracht door het Iraanse persagentschap IRNA.

   Volgens de Iraanse autoriteiten werden de 31-jarige Zahra Sedighi Hamedani en de 24-jarige Elham Chobdar beschuldigd van ‘corruptie op aarde’. Deze beschuldiging wordt meestal gebruikt voor personen die zich uitspreken tegen de Iraanse regering. Volgens de officiële verslagen zouden de twee vrouwen meisjes en andere vrouwen misbruikt en verhandeld hebben.

  De twee veroordeelden kunnen nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak. Volgens het persbureau Associated  Press zijn de twee vrouwen LGBTQ-activisten. Sedighi Hamedani, die ook de naam Sareh gebruikt, werd door de Iraanse autoriteiten in oktober gearresteerd toen ze naar Turkije wilde vluchten nadat ze door de regionale autoriteiten daar was opgepakt voor haar activistische activiteiten.

  Ook Elham Chobdar, werd volgens de Noorse mensenrechtenorganisatie Hengaw Organization opgepakt voor het ‘promoten van homoseksualiteit’. Het is de eerste keer dat er twee vrouwen omwille van hun lesbische geaardheid de doodstraf krijgen in Iran.

  Foto: sina drakhshani // Unsplash

  Lees meer
 • Regenboogzebrapad in Anderlecht bewerkt met zwarte verf

  In Anderlecht werd het afgelopen weekend  het regenboogzebrapad in de buurt van basisschool De Beverboom beklad met zwarte verf. Ook werd er het opschrift ‘non lgbt’ op het zebrapad aangebracht.  Zowel de gemeente als ouders reageerden maandagmorgen verbolgen.

  “Dit soort vandalisme is een directe aanval op onze waarden van openheid, respect en inclusie”, zo laat de gemeente weten in een persbericht.

  “Wij tolereren geen enkele daad van discriminatie op ons grondgebied! Anderlecht is trots op zijn diversiteit en iedereen moet trots zijn op wie hij is. Laten we elkaar respecteren!”, benadrukt schepen van Gelijke Kansen, Jérémie Drouart (Ecolo). 

  "Wij hebben dit voorval ook aangegrepen om met onze leerlingen in gesprek te gaan over dit thema", voegt schepen van Nederlandstalig onderwijs Elke Roex (Vooruit) er aan toe. 

  Gemeentearbeiders hebben de beledigingen verwijderd en de gemeente Anderlecht belooft dat ze het regenboogzebrapad terug gaan herstellen. “Wij beloven dat dit zebrapad zal worden opgeknapt en dat er een klacht zal worden ingediend bij de politie. Geen enkele daad van deze aard mag ongestraft blijven. “

  Om nieuw vandalisme te voorkomen worden er ook camera’s in de buurt opgehangen.

  Anderlecht heeft dit jaar een LGBTQIA+-actieplan goedgekeurd, dat nu in de operationele fase komt. Onlangs werd er nog een bewustmakingscampagne gelanceerd met getuigenissen van LGBTQIA+-slachtoffers van discriminatie.

   

  Foto: Gemeente Anderlecht

  Lees meer
 • Petra De Sutter gaat naar verboden Europride in Belgrado

  Vicepremier Petra De Sutter (GROEN) gaat spreken op de Europride in Servië. De Sutter gaat er de mensenrechtenconferentie openen. De komende versie van de Europride werd door de Servische president geannuleerd maar de organisatoren willen daar niet van weten.

  De Sutter zal op de mensenrechtenconferentie samen met verschillende afgevaardigden van de Verenigde Naties en mensen uit Europese Instellingen spreken.

  ‘Daar heb ik geen seconde over getwijfeld, net omdat ik besef dat deze toespraak meer zal zijn dan de uitgesproken woorden’, zegt ze in een interview in De Standaard. ‘We hebben in Europa duidelijke afspraken gemaakt over de rechten van de mens. In sommige Europese landen is het blijkbaar niet meer vanzelfsprekend om holebi of anders te zijn in de breedste zin van het woord. Dit is een statement over hoe we als samenleving geen centimeter mogen wijken voor mensenrechten en niemand onzichtbaar maken.’ 

  Maandag heeft de vice-premier ook een delegatie van Hongaarse LGBTQ-ers, waaronder de voorzitters van Budapest Pride en Forbidden Colours, ontvangen.  Ook steunt ons land de rechtszaak die voor het Europees Hof van Justitie werd aangespannen tegen de discriminatie van LGBTQ-personen na het invoeren van de omstreden onderwijswet.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste