Laatste nieuws

 • Geen Maneskin op Lokerse Feesten

  De Italiaanse popgroep en winnaar van het Eurovisiesongfestival Måneskin annuleert het concert dat ze donderdag zouden geven tijdens de Lokerse Feesten. Een blessure bij de drummer maakt optreden onmogelijk. De festivaldag was volledig uitverkocht, al is de capaciteit dit jaar beperkt door de coronamaatregelen.

  De organisatie geeft aan dat ze bekijkt of een alternatieve programmatie mogelijk is maar alle tickets worden desgewenst terugbetaald.

  Bron: Belga

  Lees meer
 • Dertien pakkende portretten op nieuwe Trails of Stories wandeling in Antwerpen

  Vanaf  1 tot en met 31 augustus kun je in het centrum van Antwerpen dertien nieuwe portretten ontdekken op het Trail Of Stories parcours van Antwerp Pride dat je langs mooie en/of interessante Antwerpse plekjes stuurt.

  Via maar liefst 13 portretten van de hand van Noortje Palmers kun je unieke en pakkende verhalen zien en horen van LGBTQIA+ gezichten en allies.  Trail Of Stories is volledig gratis en je kan op eender welk punt en moment van start gaan met deze inspirerende wandeling!

  Ontdek hier de route.
   

  Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot en met 31 augustus 2021.

  Lees meer
 • Olympische Spelen: Ann Wauters maakt debuut op Olympische Spelen

  De Belgische basketbalvrouwen hebben vrijdag Puerto Rico met 87-52 ingemaakt op de Olympische Spelen in Tokio. "Het was een goede, comfortabele zege", aldus Emma Meesseman. Zij was met 26 punten en 15 rebounds een van de uitblinkers bij de Belgian Cats. Voor Ann Wauters was het ook meteen haar debuut op de Olympische Spelen. Op de vier minuten die ze speelde scoorde ze twee punten. “Het doet plezier om het parket te voelen. Het belangrijkste is te winnen als team, maar het doet wel iets om op het terrein te staan, zelfs voor mij, op 40-jarige leeftijd." Wauters bedankte Julie Allemand voor de pas waarna ze kon scoren. "Het was een superpass, ik moest de bal er enkel nog inleggen." Toen Wauters scoorde, reageerde de volledige bank enthousiast. "Het toont de goede sfeer in de groep aan. Vandaag hebben we ons in de best mogelijke positie geplaatst voor een vierde match (kwartfinale, red.)."

  De Belgische dames wonnen gemakkelijk van Puerto Rico.  "Vandaag was het zeker niet een van onze beste matchen. Maar finaal kunnen we tevreden zijn", voegt Julie Allemand toe. "We wonnen met meer dan 30 punten verschil. Misschien hebben we niet het beste basket gespeeld, maar we hebben twee punten behaald, en vooral dat moeten we onthouden." De eerste minuten waren moeilijker, maar nadien controleerden de Belgen de match, zegt de Luikse. "De scheidsrechters lieten het vaak begaan. In de tweede periode werden veel fouten niet gefloten. We lieten het gebeuren. Het klopt, we hebben veel balverlies geleden."

  Aanstaande maandag moeten de Belgian Cats het opnemen tegen China.

  Bron: Belga

  Lees meer
 • Rechtbank: Homo-koppels met een kinderwens worden gediscrimineerd door de Nederlandse Belastingdienst

  Homo-koppels die de kosten van een IVF-behandeling niet kunnen inbrengen op hun belastingaangifte worden door de Nederlandse belastingdienst gediscrimineerd. Tot dat oordeel komt de rechtbank van Arnhem nadat een homo-koppel naar de rechter trok omdat de Nederlandse belastingdienst weigerde om de kosten van een IVF behandeling te aanvaarden. De rechtbank oordeelt dat de wettelijke regeling om specifieke zorgkosten in aftrek te brengen van het inkomen uit werk en woning een onaanvaardbare inbreuk maakt op het discriminatieverbod in de mensenrechtenverdragen.

  Een homoseksueel stel uit Gelderland ging voor een hoogtechnologisch draagmoederschap naar de Verenigde Staten om hun kinderwens te realiseren. Eén van hen voerde de kosten van een deel van de behandeling, namelijk de ivf-behandeling, op in zijn aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst weigerde deze aftrekpost omdat geen sprake was van onvruchtbaarheid. De behandelingskosten zouden daardoor niet in een direct verband staan tot ziekte of invaliditeit. Het stel was het hier niet mee eens en stapte daarom naar de rechter. 

  Geen medische indicatie

  Uitgaven voor specifieke zorgkosten zijn aftrekbaar van het inkomen uit werk en woning. Het moet dan gaan om uitgaven die worden gedaan door ziekte of invaliditeit. De kosten voor een ivf-behandeling zijn alleen aftrekbaar als sprake is van een medische indicatie. Een medische indicatie wordt afgegeven als sprake is van onvruchtbaarheid. In dat geval ziet de belastingdienst de kosten van een ivf-behandeling als uitgaven voor specifieke zorgkosten.   

  De rechtbank oordeelt in deze zaak dat de kosten volgens de wet geen uitgaven zijn voor specifieke zorgkosten. Omdat de belanghebbende niet onvruchtbaar is, ontbreekt namelijk een medische indicatie.

  Discriminatie

  De wettelijke regeling leidt volgens de rechtbank echter wel tot een ontoelaatbaar verschil in behandeling tussen het homoseksuele stel ten opzichte van stellen en vrouwen die door onvruchtbaarheid in de onmogelijkheid verkeren om op een natuurlijke wijze een kind te krijgen en die een ivf-behandeling ondergaan om hun kinderwens te realiseren. Deze stellen en vrouwen mogen de kosten van een ivf-behandeling namelijk wel in aftrek brengen. De rechtbank oordeelt dat er geen redenen zijn aan te wijzen die dit verschil in behandeling rechtvaardigen. Hoewel de wetgever in belastingzaken in het algemeen een ruime beoordelingsvrijheid heeft, gaat het in dit geval om een kwetsbare groep die in het verleden is geconfronteerd met discriminatie. In dit specifieke geval heeft de wetgever daarom juist minder beoordelingsvrijheid. 

  Oplossing door wetgever

  De rechtbank vindt dat de politiek via wetgeving een oplossing moet vinden om de ongelijke behandeling op te heffen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. De rechtbank kan daarom niet beslissen dat de kosten van de ivf-behandeling in dit geval voor aftrek in aanmerking komen. Als de rechtbank dat zou beslissen zou zij op de stoel van de wetgever gaan zitten en dat mag niet. 

  Lees meer
 • Olympische Spelen: Elke Vanhoof haalt finale in het BMX niet

  BMX'ster Elke Vanhoof is vrijdag uitgeschakeld in haar halve finale op de Olympische Spelen in Tokio.  Onze enige Belgische BMX’er in Tokio eindigde zesde in de halve finale. "Ik maakte op een gegeven moment wel kans, door de valpartij in de eerste reeks", keek de 29-jarige Kempense terug. "Ik heb alles gegeven, maar jammer genoeg zat er op dit moment niet meer in. Heel jammer, maar het is wat het is. Als je ziet wie er allemaal uit ging: dat zijn allemaal toppers. Ik heb er alles aan gedaan, en ik ben tevreden dat ik mee in het pak kon zitten, en dat ik niet achterna hopte."

  Vanhoof, een voormalig Europees kampioene, behaalde in 2016 op de Olympische Spelen van Rio nog de zesde plaats.

  Bron: Belga

  Foto: Valerie Demey en Elke Vanhoof (Facebook)

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste