Zweden keurt versoepelde transwet goed

Het Zweedse parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die de het makkelijker moet maken om de genderidentiteit aan te passen. De nieuwe wet vervangt de reeds in 1972 goedgekeurde wet waardoor die de transitie van transpersonen regelde. Met de nieuwe we moet er niet langer een hele medische en geestelijke diagnose nodig en volstaat een verklaring van een arts. Ook wordt de leeftijd waarop de procedure kan ingezet worden verlaagd tot zestien jaar met een goedkeuring van de wettelijke voogd.

In de nieuwe wet staat niets over de zelfidentificatie wanneer er voor de wet van gender wordt veranderd. De nieuwe procedure moet ook de lange wachttijd van vijf tot acht jaar aanzienlijk verminderen en ook de administratieve bewijslast wordt verminderd. Ook de wachttijd voor een genderbevestigende operatie zal door het verminderende papierwerk terug gedrongen.

“Het is een stap in de goede richting om de rechten van transpersonen te versterken en het is ook een erkenning voor iedereen die de afgelopen jaren hieraan heeft gewerkt”, zo zei Peter Sidlund Pankala van de LGBTQ-organisatie RFSL. Toch is voor de organisatie de strijd nog niet over. Zo wil RFSL dat er ook een derde genderaanduiding komt en dat conversiebehandelingen verboden worden.

foto:  Mark König // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste