Vaticaan: genderbevestigende chirurgie, draagmoederschap en gendertheorie bedreigen de menselijke waardigheid

Genderbevestigende chirurgie en draagmoederschap vormen volgens het Vaticaan een groot gevaar voor de menselijke waardigheid en worden daarmee op gelijke hoogte geplaatst als abortus en euthanasie. Dat staat te lezen in een maandag vrijgegeven nieuwe doctrine “Infinite Dignity”. Volgens de Rooms-Katholieke kerk gaan genderbevestigende operaties en draagmoederschap in tegen de ‘plannen van God voor het menselijke leven”.

Volgens de nieuwe doctrine gaat de ‘gendertheorie’ of het idee dat iemand zijn gender kan veranderen in tegen de wil van God die mannen en vrouwen biologisch creëerde als twee aparte, biologisch verschillende  wezens. Ook moet er volgens het Vaticaan hieraan niet geknutseld worden in een poging om zelf voor God te spelen.

“Het volgt dat elke geslachtsveranderende ingreep, in de regel, de unieke waardigheid riskeert te bedreigen die de persoon heeft ontvangen vanaf het moment van conceptie," zo staat te lezen in de twintigpagina’s tellende doctrine. De doctrine maakt wel een onderscheid tussen genderbevestigende operaties, die verworpen worden, en “genitale afwijkingen’ die tijdens de geboorte voortkomen en zich verder ontwikkelen. Deze laatste afwijkingen kunnen “opgelost” worden met de hulp van gezondheidswerkers.

Terwijl de doctrine enerzijds gendertheorie verwerpt, bevestigd het nogmaals dat homoseksueel zijn geen misdaad is. Dat zei Paus Franciscus al in een interview met de Associated Press in 2023. Door het ook in de nieuwe doctrine te vermelden wordt het ook een onderdeel van de officiële doctrine van het Vaticaan. Daarmee wordt er duidelijk verwezen dat in heel wat landen, waaronder in verschillende Afrikaanse landen, homoseksualiteit nog steeds strafbaar is.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste