Omstreden anti-LGBTQ wet niet geschrapt door Grondwettelijk Hof van Oeganda

Het Grondwettelijke Hof van Oeganda heeft de anti-LGBTQ wet niet geschrapt. Wel is het Hof van oordeel dat een aantal secties niet stroken met het andere wetten die de gezondheidszorg, privacy en religie waarborgen. Zo is de sectie over het weigeren van gezondheidshulp aan transpersonen en andere LGBTQ's (intersex personen werden niet vernoemd) door ziekenhuizen wel verboden.

 Toch is dit niet voor de vijf rechters genoeg om de hele wet naar de prullenbak te verwijzen of gedeeltelijk op te schorten. 22 burgers en LGBTQ-activisten stapten vorig jaar naar het Grondwettelijke Hof toen de wet in mei 2023 werd ondertekend door de Oegandese President. De nieuwe wet bestraft de ‘promotie, rekrutering en het organiseren van op LGBTQ’s gerichte activiteiten’ met een gevangenisstraf die  kan oplopen tot tien jaar. Het  wetsvoorstel creëert het misdrijf van 'verergerde homoseksualiteit', wat van toepassing is op gevallen van seksuele relaties met zowel hiv-geïnfecteerden als minderjarigen en andere categorieën van kwetsbare mensen. Voor daders die in deze categorie vallen kan zelfs de doodstraf worden uitgesproken.

Dinsdag bracht de Grondwettelijke rechtbank een samenvatting van het vonnis naar buiten.In het drie bladzijden tellende document staat te lezen dat de meerderheid van de secties van de wet overeind blijven. In een eerste reactie liet mensenrechtenadvocaat Nicholas Opiyo weten dat  het voor de rechtbank vreemd is, om het zacht uit te drukken, om een "beslissing te baseren op publieke sentimenten, vermeende culturele waarden en ongegronde beschuldigingen van werving voor homoseksualiteit".

Of hij en andere de activisten nog gerechtelijke stappen gaan ondernemen zal blijken als hij het gedetailleerde vonnis van het Grondwettelijke Hof heeft gelezen.

Lees ook: Oeganda maakt homoseksualiteit strafbaar met een gevangenisstraf van tien jaar

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste