Duitse parlement maakt gender en naam veranderingen makkelijker
Het Duitse parlement heeft vrijdag een wet goedgekeurd die het makkelijker maakt voor transgender, intersex en non-binaire personen om hun naam en gender in officiële papieren te veranderen. Momenteel kan dit enkel gebeuren na een gerechtelijke uitspraak en na een onderzoek door twee experten. Dat valt in de nieuwe wet weg. Ook kunnen door de nieuwe wet getrouwde koppels een dubbele naam aannemen. Tot nu toe blijven de partners hun eigen achternaam behouden.
Volgens de nieuwe wet wordt een transgender persoon gedefinieerd als iemand die zich niet identificeert met het gender dat bij de geboorte werd toegewezen. Ook worden non-binaire personen erkend als personen die zich niet exclusief als man of vrouw identificeren. De verandering op de officiële documenten gebeurt drie maanden na de aangifte hiervan bij de burgerlijke stand.
Ook minderjarige personen onder de veertien jaar kunnen, via hun wettelijke ouder of voogd, de aanpassingen vragen. Minderjarigen boven de veertien jaar kunnen dat zelf als ze de toestemming hebben van hun ouders of wettelijke voogd. Door de nieuwe wet krijgen ook de eigenaars van fitniesszaken of andere handelszaken met kleedkamers voor vrouwen bepalen wie daar van gebruik mag maken.
Zowel het extreem-rechtse Alternative for Deutschland (AfD) als de christelijke partijen CSU en CDU waren tegen de versoepeling van de zelfbeschikkingswet.