LGBT-Toerisme

 • Le Canada modifie ses conseils de voyage pour les touristes LGBTQ+ se rendant aux États-Unis

  Le Canada, après la Belgique et les Pays-Bas, a également adapté ses conseils de voyage pour les touristes LGBTQ+ se rendant aux États-Unis. Ces touristes sont avertis qu'en raison de leur identité queer, ils pourraient être la cible de la législation locale dans certains États américains.

  De plus en plus d'États américains adoptent des lois qui limitent les droits des personnes LGBTQ+ et/ou interdisent de parler d'homosexualité, de genre et d'orientation sexuelle dans les écoles. L'accès aux soins médicaux de confirmation de genre pour les personnes transgenres est également limité et, dans certains États, même interdit.

  C'est pour cette raison que Global Affairs Canada, le service extérieur canadien, a publié un avertissement sur son site web. "Certaines juridictions ont des lois et directives qui peuvent s'appliquer aux personnes 2SLGBTQI+ (Two-Spirit, lesbienne, gay, bisexuel, transgenre, queer, intersexué, et toute autre catégorie de personnes s'identifiant comme membre d'une communauté diversifiée en matière de sexe et de genre). Vérifiez la législation pertinente de l'État et les lois locales."

  La Belgique a également adapté le 7 juillet ses conseils de voyage pour les personnes LGBTQI+ se rendant aux États-Unis. "Aux États-Unis d'Amérique, l'attitude de la population à l'égard des personnes LGBTQI+ (lesbiennes, gays, bisexuels, trans, queer, intersexués, et ceux qui identifient différemment leur genre ou sexualité) varie d'un État à l'autre", est-il désormais mentionné, accompagné d'un lien vers le site de la Human Rights Campaign.

  Foto: Patrick Rosenkranz // Unsplash

  Lees meer
 • Canada past reisadvies aan voor LGBTQ+ toeristen die naar VS reizen

  Ook Canada heeft na Belgie en Nederland zijn reisadvies voor LGBTQ+-toeristen die naar de Verenigde Staten reizen aangepast. Zo krijgen de toeristen de waarschuwing mee dat ze omwille van hun queer zijn het doelwet kunnen zijn van de lokale wetgeving in sommige Amerikaanse staten.

  Steeds meer Amerikaanse staten voeren wetten in die de rechten van LGBTQ+ personen limiteren en/of het bespreken van homoseksualiteit , gender en seksuele oriëntatie op scholen verbiedt. Ook wordt de toegang tot genderbevestigende medische hulp voor transpersonen beperkt en in bepaalde staten zelfs verboden. 

  Net daarom heeft  Global Affairs Canada, de Buitenlandse dienst van Canada, een verwittiging geplaatst op zijn website. “Sommige zaken hebben wetten en richtlijnen die van toepassing kunnen zijn op  2SLGBTQI+ personen ( Two-Spirit, lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, en bijhorende klasse van personen die zich als lid identificeren van een seksuele en gender diverse gemeenschap). Check de relevante staat en relevante lokale wetten.

  Ook Belgie heeft op 7 juli zijn reisadvies voor LGBTQI+ personen naar de Verenigde Staten aangepast. “In de Verenigde Staten van Amerika verschilt de houding van de bevolking ten opzichte van LGBTQI+-personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans, queer, intersekse personen, en personen die hun gender of seksualiteit anders identificeren) per staat”, zo staat er nu te lezen naast een verwijzing naar de website van de Human Rights Campaign.

  Foto: Patrick Rosenkranz // Unsplash

  Photo by Patrick Rosenkranz on Unsplash

  Lees meer
 • Nijmegen maakt zich op voor Roze Woensdag

  Op woensdag 19 juli gaat in Nijmegen de Roze Woensdag door. Op vele podia van Vierdaagsefeesten vind je een uitbundig feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten. 

  Stichting Roze Woensdag organiseert dit jaar voor de vierde keer de Pride Walk die ook aansluit bij de route van De 4Daagse en  de laatste wandelaars zal ondersteunen die door de binnenstad lopen richting finish. Deelnemers wordt gevraagd om 16.15 uur te verzamelen op de Lage Markt. 

  PrideWalk

  De Pride Walk  sluit dit jaar aan bij de route van De 4Daagse en ondersteunt de laatste wandelaars die door de binnenstad lopen richting finish, langs diverse Vierdaagsefeestenpodia. Met een kleurrijke proteststoet wordt aandacht gevraagd voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Iedereen is welkom mee te lopen. Lidewij Rentes, coordinator van de Pride Walk: “Dus trek je beste regenboog outfit uit de kast, maak het mooiste protestbord en laat zien waar je voor staat.” Deelnemers wordt gevraagd om 16.15 uur te verzamelen op de Lage Markt. 

  Vierdaagsefeestenpodia

  “Als Vierdaagsefeesten dragen we zeven dagen lang waarden van inclusie en acceptatie uit, maar op Roze Woensdag uiten we nog even extra hoe iedereen in Nijmegen helemaal zichzelf mag zijn”, zo laat Joris Bouwmeester, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten, weten. “Voornamelijk op de podia langs de route van de 4Daagse vind je veel Roze Woensdagprogrammering.  Al vroeg in de middag paradeert een roze wandelstoet dwars door Smaakmarkt Labyrinth, waar je samen met Honey Honey kunt flaneren op een dampende dansvloer, inclusief performances, acts en verrassingen. Kelfkensbos Festival pakt uit met United Colors of KissKiss: uiterst dansbare klassiekers en vele speciale gastoptredens door hét inclusieve LHBTIQ+-feest van Nijmegen. Uiteraard is Nijmeegse Annie weer te vinden op de kop van Kelfkensbos. Bij Credible ga je los op Coming Proud, met guilty pleasures, songfestivalhits en drags. Vervolg je de route, kom je op het Hertogplein Bonnie St. Claire tegen, en Imca Marina op het Faberplein. Bij De Regenboog staan onder meer Ferry Doedens, Haus of Thomtom, Barry Paf en Menno de Boer. Maar ook veel andere Vierdaagsefeestenpodia geven ieder op hun eigen manier invulling aan het gedachtengoed van Roze Woensdag.”

  Speciaal voor jongeren is er Roze Woensdag Jong! op en rond het Mariënburgplein. Een middagprogramma voor queer jongeren om te kunnen feestvieren, shoppen, bekende queers ontmoeten en geïnspireerd raken, samengesteld door een jongerenredactie. Voor Regenboog Senioren is er programma in het Roze Huis, met een aantal optredens en afsluitend de film ‘cabaret’ in LUX. Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+-ers met een verstandelijke beperking samen, om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de Vierdaagse-wandelaars feestelijk en kleurrijk binnen te halen. Ook Cocktail, een ontmoetingsavond voor LHBTIQ+ vluchtelingen, houdt een speciale editie tijdens Roze Woensdag om een speciaal welkom te heten aan LHBTIQ+-ers die voor hun eigen veiligheid naar  Nederland zijn gekomen. 

  Het complete programma van Roze Woensdag vind je op Vierdaagsefeesten.nl of in de app van Vierdaagsefeesten. Voor meer informatie over Stichting Roze Woensdag, kijk op rozewoensdag.nl.

  Foto: Marcel Krijgsman

  Lees meer
 • LGBTQ-organisatie levert negatief reisadvies af voor Florida

  LGBT-organisatie Equality Florida heeft voor het eerst een reiswaarschuwing gegeven voor iedere LGBTQ+ persoon die van plan is om in de komende maanden de Amerikaanse staat Florida te bezoeken. Het negatieve reisadvies komt er nadat het afgelopen jaar heel wat wetten in Florida van kracht zijn geworden die de rechten van LGBTQ+personen sterk beperken.

  De sunshine state is de trendsetter als het komt op het terugdraaien van LGBTQ+ rechten. De wetten die aangekondigd werden door de republikeinse gouverneur Ron DeSantis werden de afgelopen maanden ook in de andere republikeinse staten geïntroduceerd. Zo zijn er momenteel in de verschillende staten wetten in behandeling die dragshows verbieden, het toedienen van hormoontherapie of andere gezondheidszorg voor transgenders beperken of zelf verbieden, transgenderpersonen verbieden om bij hun schoolteams te sporten of een toilet te gebruiken dat overeenstemt met hun gekozen gender en ook boeken en lessen met een LGBTQ+thema in de lagere en secundaire scholen verbieden.

  Daarboven op heeft gouverneur Ron DeSantis vorig jaar in maart ook de ‘Parental Rights in Education Act’, beter bekend als de ‘Don’t Say Gay’-wet vorig jaar ondertekend.  

  In het negatieve reisadvies van Equality Florida staat te lezen dat conferenties en studenten door de restrictieve wetten Florida links laten liggen en dat dit op termijn schade berokkent aan de staat. Volgens de organisatie hebben ook heel wat ouders van LGBTQ+studenten hun huis verkocht en zijn ze van plan om de staat te verlaten omdat het onderwijs in andere state veiliger voor hun zijn en n beter bij de behoeften van hun kinderen aansluiten.

  "In hun totaliteit genomen, vormen de wetten en beleidsmaatregelen van Florida gericht op fundamentele vrijheden en rechten een ernstig risico voor de gezondheid en veiligheid van degenen die naar de staat reizen", aldus het advies.

  "We hopen dat de Floridianen die dat kunnen, zullen blijven en zich dieper zullen engageren in de strijd tegen de allesomvattende aanvallen van de staat op democratie en vrijheid.

  "Dit moment vraagt om een grassroots beweging ter verdediging van rechtvaardigheid en gelijkheid voor iedereen, zodat we de opkomst van rechtse autoritarisme kunnen keren, ons opnieuw kunnen inzetten voor de opbouw van een staat die veilig en open is voor iedereen, en Florida weer kunnen vieren als een vrije staat."

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste