LGBT-Toerisme

 • Nieuwe gallerij opent met aangrijpende expo van Boekenpauw-winnaar Sebastiaan Van Doninck

  Goed nieuws voor de liefhebbers van strips en animatie. Sinds vorige week kun je in de schaduw van de Antwerpse O.L.Vrouw Kathedraal terecht in de Geert de Weyer gallery voor allerlei auteursexpo’s. De eerste expo die je er kan gaan bekijken is ‘A cosmonaut, hiding under the sink’  met werk van illustrator Sebastiaan Van Doninck.

  De galerie is een initiatief van (strip)journalist Geert De Weyer. Hij wil met zijn gallerij een opvallende leegte opvullen en onbekende, soms minder gerespecteerde werelden samenbrengen door bewust de grenzen tussen al die genres op te zoeken. Voor zover bekend het de eerste en enige galerie in Vlaanderen die zich exclusief toelegt op illustratie, animatie, strip en alles wat zich in en rond dat brede artistieke veld afspeelt. Elke 8 à 9 weken volgt een nieuwe auteursexpo. Eén keer per jaar ligt de focus op een beloftevolle debutant. 

  De eerste expo is er eentje met een wel erg bijzonder, aangrijpend verhaal. In 2020 won Sebastiaan Van Doninck (1979) de Boekenpauw voor zijn illustratiewerk. Maar in augustus van datzelfde jaar sloeg het noodlot toe. Op vakantie in Gran Canaria liep hij een ongeluk op met ernstige gevolgen in het aangezicht. 13 breuken. Onderkaak. Bovenkaak. Oogkassen. Neus. De lijst was behoorlijk lang, de operaties talrijk, de revalidatie bijzonder moeizaam.

  Een keuze drong zich op: blijven stilstaan en blijven verstoppen, of het roer drastisch omgooien.

  “Zeven maanden lang heb ik mijn illustratie-opdrachten voor prentenboeken on hold gezet”, zo laat Van Donink weten. ”Ik wilde de kunstenaar in mij los laten. Vandaag ga ik de confrontatie steeds makkelijker aan, ben ik minder terughoudend en ik gun ik het mezelf om kunstenaar te zijn.” 

   

  Bij van Doninck zat de kunstenaar al van jongsaf verborgen. ‘In mijn geval voel ik dat de kunstenaar er al die tijd was. Als kind al. Nu was het tijd die tevoorschijn te halen, al ging er een pijnlijk proces aan vooraf.

  Dat zie je ook in mijn expositie. Ik heb voor deze expo beslist dat ik vooral portretten wil laten zien. Misschien heeft dat alles wel te maken met de metamorfose waarin ik me fysiek bevind.”

  Deze expo -waarvoor hij zijn illustratiewerk 7 maanden on hold zette- werd onderdeel van zijn revalidatie. Hij liet daarin de kunstenaar in zich los die lange tijd verborgen bleef, en verjoeg tegelijk ook de demonen uit zijn jeugd. 

  In ’A cosmonaut, hiding under the sink’ toont hij vooral portretten. “Misschien heeft dat alles wel te maken met de metamorfose waarin ik me fysiek bevind,” aldus Van Doninck.

   

  De openingsexpo met het werk van Sebastiaan Van Doninck is nog tot 22 augustus te zien in de Geert de Weyer gallery in de Blauwmoezelstraat 2 naast de kathedraal in Antwerpen.

   

   

  Lees meer
 • Begin mei duidelijkheid of er een botenparade komt tijdens 25 jaar Amsterdam Pride

  Dit jaar viert de Amsterdamse Pride zijn vijfentwintigste verjaardag. Dat Pride Amsterdam doorgaat staat al vast, alleen de vorm moet nog worden bepaald. Over de botenparade zal begin mei een beslissing genomen worden. De organisatie doet nu reeds een oproep aan zowel professionele als amateurfotografen om betekenisvolle en iconische foto’s in te sturen die passen bij 25 jaar Pride Amsterdam. Met de inzendingen wordt op het Museumplein de openluchttentoonstelling ‘Celebrating Diversity’ gemaakt en een speciaal Pride fotoboek uitgebracht. 

  “Dit lustrumjaar wordt onder meer stilgestaan bij 25 jaar botenparade, 10 jaar Pride Walk, 20 jaar openstelling Burgerlijk Huwelijk en 30 jaar EuroPride. Samen met de eerste kranslegging op de Dam 50 jaar geleden, ter herdenking van de homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van het COC in 1946 markeert dit de jarenlange strijd voor diversiteit in Amsterdam,” aldus Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam. “Het tussenjaar met de ‘corona-edition’ en TV- uitzendingen was een prima alternatief, maar iedereen hoopt dat we dit jaar wat meer kunnen. Het meest kansrijk zijn activiteiten in de buitenlucht en daarom toveren we het Museumplein om tot één grote tentoonstelling.”

  Iconische en betekenisvolle foto’s gezocht

  Rondom 25 jaar Pride Amsterdam zijn 25 thema’s uitgekozen waarin fotografen hun foto’s kunnen insturen. Deze worden vervolgens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Cornald Maas. De beste beelden zullen in de tentoonstelling en het fotoboek worden opgenomen. Bovendien maken inzenders kans op een aantal speciale prijzen waaronder drie keer € 2500,-. Thema’s zijn onder meer ‘Statement Boten’ voor de beste deelnemers uit 25 jaar botenparade, ‘In memoriam’ voor overleden Pride iconen aan wie de herinnering en inzet voor de strijd levend moet blijven en er zijn categorieën voor de vele commissies en activiteiten voor de uiteenlopende doelgroepen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Insturen kan tot 1 juni. Meer informatie is te vinden op www.pride.amsterdam/celebratingdiversity

  Wel of geen botenparade?

  De beslissing over het doorgaan van de botenparade wordt begin mei genomen. Voor de voorbereidingstijd is dit de laatst mogelijke datum. Directeur Lucien Spee: “Wij krijgen veel vragen en horen dat er in de gemeenschap grote zorgen zijn of de laatste editie ook direct de laatste botenparade is geweest. Dit komt waarschijnlijk doordat de gemeente Amsterdam volop bezig is met het aanpassen van het evenementenbeleid. Wij benadrukken deze mensen dat de botenparade immaterieel erfgoed is sinds 2019, dus we ook na corona gewoon terugkomen. Alleen of het al dit jaar veilig, verantwoord en coronaproof te doen is, kunnen we nu nog niet bepalen. Daarom is zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap dit jaar het uitgangspunt en gaan we er alles aan doen dit binnen de dan geldende spelregels te organiseren.” Zodra het besluit over de botenparade is genomen zal dit bekend worden gemaakt.

  Lees meer
 • Binnenkort met de nachttrein vanuit Brussel of Luik naar Berlijn

  Binnenkort kun je met de nachttrein opnieuw vanuit Brussel of Luik naar Berlijn reizen. Twee jonge ondernemers beginnen in de loop van deze maand met de  nieuwe maatschappij Moonlight Express.

  Louis Lammertyn en Louis De Jaeger zijn twee jonge Belgische ondernemers die graag reizen. De laatste jaren begon het aan hen te knagen dat hun manier van reizen niet in overeenstemming was met hun ecologisch engagement. Beiden zijn consultants in het duurzamer maken van de maatschappij. Louis De Jaeger op vlak van landbouw en Louis Lammertyn met betrekking tot transport en hernieuwbare energie. 

  “Ik heb enkele jaren herstructureringsprojecten gedaan in de luchtvaartindustrie”, zegt Louis Lammertyn, “ik heb vooral gezien aan welk tempo we de aarde aan het vernielen zijn door onze manier van reizen”. Tegelijkertijd snappen de twee initiatiefnemers dat mensen graag willen uitbreken en dit ook zullen blijven doen, zeker na corona. “De trein biedt een geweldig alternatief voor mensen die met een gerust geweten willen reizen”, zegt De Jaeger, “en het mag vooral niet saai zijn. In plaats van puur te concurreren op snelheid of prijs voor transport van A naar B, zetten we in op betaalbare en kwaliteitsvolle reistijd.”. 

  Daarom hebben ze Moonlight Express een jaar geleden opgericht. Ze willen magische reiservaringen creëren met de nachttrein. “Wij zien een nachttrein eigenlijk als teletijdmachine”, zegt De Jaeger. Een stressvrije reis begint vanaf het moment dat de reiziger opstapt. Hij of zij krijgt een aperitiefje, kan iets lekkers lokaal en gezond eten en krijgt de kans om leuke mensen te ontmoeten in eigen coupé of de barwagon. Je kan veilig en comfortabel slapen in een echt bed en je komt uitgerust aan.  

  “Een project van deze omvang vraagt best wel wat voorbereiding, maar we zijn blij dat we dit bedrijf na meer dan een jaar gesprekken voeren met verschillende Duitse en Belgische partners verder op de rails kunnen zetten”, zegt Louis Lammertyn.

  Voorlopig start Moonlight Express met hun eerste lijn vanaf april 2022 tussen Brussel en Berlijn, via Luik. Op die manier verbinden ze twee Europese culturele polen die historisch veel gemeen hebben met elkaar. Tickets voor een bed in een gedeelde coupé starten vanaf 49 euro per persoon. Er zijn ook plannen om België te verbinden met het zuiden van Frankrijk en Barcelona. Zo kan Brussel verder uitgebreid worden als internationale treinhub met verschillende aanbieders. De eerste reis wordt alvast een uniek première-evenement met optredens.

   

  Foto: Markus Spiske / Pexels

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste