LGBT-Toerisme

 • Rotterdam moet een jaar langer wachten op Roze Zaterdag

  Rotterdam stelt de organisatie van de Roze Zaterdag met een jaar uit. De havenstad zou normaal volgend jaar de Roze Zaterdag organiseren maar omdat Leeuwarden door de coronacrisis de Roze Zaterdag van dit jaar niet kan organiseren wordt die in 2021 daar georganiseerd. Daardoor moet dus ook Rotterdam een jaar langer wachten om opnieuw gaststad te worden. Dat maakte stichting Roze Zaterdagen Nederland woensdag bekend na overleg met de diverse Rotterdamse betrokkenen.

  Rotterdam Pride, organisator van de Roze Zaterdag in 2022, is blij. “We vinden het natuurlijk jammer dat we nog wat langer moeten wachten op ‘onze’ Roze Zaterdag, maar dit geeft ons ook extra tijd om een onvergetelijke editie te organiseren. Eind juni 2022 hopen we iedereen te ontvangen in Rotterdam voor Roze Zaterdag, en daar gaan we een geweldig evenement van maken”, aldus Bey Cil, executive director van Rotterdam Pride.

  Roze Zaterdag 2022 zal eind juni plaatsvinden. De precieze datum wordt  later bekend gemaakt.

  Lees meer
 • Lockdown: Musea gaan digitaal met LGBTQ-kunst

  Wie de afgelopen weken nog hoopte om een museum te bezoeken zag die plannen in het water vallen door de coronamaatregelen. Nu het er ook naar uit ziet dat reizen deze zomer een huzarenstukje gaat worden hebben verschillende musea hun collectie online toegankelijk gemaakt. Tussen het aanbod ook heel wat tentoonstellingen en musea die kunst van LGBT-kunstenaars in hun collectie hebben. We zetten enkele musea op een rijtje die hun digitale deuren wijd open hebben gezwaaid.We beginnen ons overzicht in Brussel.

  Bozar Brussel-Keith Haring

   

  Deze expo met het werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring opende in december de deuren en moest ze door de coronamaatregelen ook vervroegd sluiten. Als het een beetje meezit kun je de expositie nog zelf gaan bekijken want ze is verlengd tot 21 juli. 

  Keith Haring, vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat, was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is. (Lees verder onder de video's)

  Tate Modern - Andy Warhol retrospective

   

  Als je Keith Haring zegt dan zeg je ook Andy Warhol. In het Londense Tate Modern museum loopt momenteel een retrospective van de man die bekend werd met zijn soepblikken en de felkleurige portretten van ondermeer Marilyn Monroe. Voor het eerst in 30 jaar zouden er in Londen 25 werken uit zijn ‘Ladies and Gentlemen’ serie, een reeks van portretten van Afro-Amerikaanse en Latino drag queens en transvrouwen, getoond worden. Maar ook deze tentoonstelling moest de deuren al sluiten voor ze geopend waren. De curatoren Gregor Muir en Fiontán Moran filmden de tentoonstelling en vertellen je ook meer over de verschillende werken die in de twaalf kamers in het Tate museum kunt bewonderen. Als je na het bekijken van de virtuele rondleiding nog meer wil weten over Andy Warhol kun je dat nalezen in de bezoekersgids die integraal op hun website staat. 

  The British Museum

   

  We blijven nog even in Londen hangen maar dan in het British Museum dat meer dan acht miljoen objecten in zijn collectie heeft. Meer dan de helft daarvan zijn ook online te bezichtigen. Zo zijn er virtuele tours van tekeningen, beeldhouwwerken en schilderijen. Maar voor dit artikel volgen we het “Verlangen, liefde en identiteit:LGBTQ geschiedenis”-traject van het museum. Die biedt aan de hand van 15 voorwerpen een blik doorheen de geschiedenis van de LGBTQ-gemeenschap. Voor de gelegenheid kun je de audiorondleiding van zowel het traject langs de 15 kunstobjecten (60-75 minuten) of de kortere rondleiding lang 3 kunstwerken (30 minuten) beluisteren via iTunes, Google Play Music of Spotify. Je kan de audiorondleidingen vinden door op 'Desire, love, identity' te zoeken.

  Victoria and Albert Museum

   

  Bij het personeel van dit Londense kunst en designmuseum is er een werkgroep die speciaal in het museum op zoek gaan naar kunst die de seksuele, gender-, en queer identiteit verkent. Zij doen dat tussen de meer dan 2,3 miljoen kunstobjecten die het museum in zijn collectie heeft. De ontdekkingen van deze LGBTQ-werkgroep worden gedeeld via de blog  "Out in the Museum." 

  Los Angeles County Museum of Art

  LACMA, het grootste kunstmuseum van het westelijke deel van de Verenigde Staten heeft door de jaren heen heel wat tentoonstellingen georganiseerd met werk van homoseksuele kunstenaars gaande van Tom of Finland tot Robert Mapplethorpe en David Hockney. De website van het museum geeft nu ook toegang tot films, virtuele rondleidingen, lezingen en nog veel meer. Via de ‘browse’-knop krijg je toegang tot foto’s van de kunstwerken die het museum herbergt.

  Google Arts and Culture

  Als dit alles je honger naar kunst nog niet gestild heeft kun je nog altijd rondstruinen in collecties van de museums die Google de afgelopen jaren in beeld heeft gebracht. Meer dan 1.200 internationaal gerenommeerde museum en kunstcollecties werden gedigitaliseerd en hierdoor kunnen geïnteresseerden per onderwerp zoeken naar bijvoorbeeld LGBTQ gerelateerde tentoonstellingen. Dat kan je doen via de website of de app die je kunt downloaden. Dankzij Google Street View kun je ook door digitaal door de verschillende musea wandelen en de kunstwerken bekijken. Typ gewoon “LGBT” in de zoekbalk en je kan uren verdwalen in de archieven van het New Yorkse LGBTQ-centrum, de Stone Wall Inn en veel meer.

  Lees meer
 • Ook Pride Amsterdam dit jaar afgelast

  Ook in Amsterdam worden alle pride evenementen door het coronavirus afgelast. De viering van de vijfentwintigste editie van Pride Amsterdam wordt doorgeschoven naar 2021.Dat besluit heeft het bestuur van de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) helaas en met pijn in haar hart moeten nemen. Het is niet verantwoord en ook niet haalbaar om dit jaar een groot Pride-festival te organiseren.

  De gevolgen van de coronacrisis zijn te groot. “We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan”, zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel van AGP. “Bovendien is een Pride organiseren in een 1,5 meter maatschappij ook niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet.”

  Aspect dat meespeelt is dat er bij Pride Amsterdam veel organisaties betrokken zijn. “Stel dat de overheid eind juli grote evenementen toch zal toestaan, dan zullen velen partner-organisatoren daarvoor geen budget meer ter beschikking hebben. De LHBT-horeca in het hele land krijgt momenteel zware klappen. Velen zullen geen geld meer hebben voor het organiseren van een Pride feest of een mooie boot in de parade.” In goed overleg met de gemeente Amsterdam is daarom besloten om de 25ste editie van Pride Amsterdam een jaar later in 2021 te organiseren.

  “De licentie van AGP, die dit jaar zou aflopen, wordt door de gemeente met een jaar verlengd, zodat onze organisatie de Pride in 2021 zeker mag organiseren.” Ook financieel komt de gemeente AGP tegemoet. “Een jaar zonder Pride Amsterdam is namelijk niet een jaar zonder uitgaven, maar wel zonder inkomsten. Daarom heeft de gemeente besloten dat wij 80% van het subsidiebedrag mogen behouden om daarmee een gedeelte van het verlies in 2020 te dekken.”

  Het zijn twee besluiten van de gemeente Amsterdam, waar de Pride-organisatie ontzettend blij mee is. “Anders hadden we het niet kunnen bolwerken”, zegt Huffnagel. “Nu kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig handelen ten opzichte van onze eigen mensen, onze deelnemers en alle betrokken partijen die Pride Amsterdam elk jaar weer mogelijk maken. Ik ben uiteraard diepbedroefd over het niet doorgaan, maar ik weet ook dat dit het enige juiste besluit is dat we hebben kunnen nemen.”

  Deelnemers die een plek in de 25ste botenparade hebben weten te bemachtigen blijven verzekerd van deelname. Zij zullen alleen niet op 1 augustus 2020 door de grachten varen, maar een jaar later op 7 augustus 2021. “Zichtbaarheid van de seksuele en gender diversiteit is heel belangrijk voor de emancipatie van onze community”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “We kunnen het ons daarom eigenlijk niet veroorloven om een jaar over te slaan. Samen met de afdeling diversiteit van de gemeente zullen we dan ook onderzoeken of er op kleine schaal nog dingen georganiseerd kunnen worden. Daarvoor geldt echter ook dat de mogelijkheden afhankelijk zullen zijn van de op dat moment geldende corona-maatregelen.”

   

  Lees meer
 • Coronavirus: ILGTA last conferentie in Milaan af

  Nu Italië helemaal op slot zit door het coronavirus heeft ILGTA ook haar conferentie in Milaan uitgesteld. Dat laat de organisatie, die reisbureaus en evenementen die zich richten op een LGBTQ-publiek, weten aan de deelnemers. De jaarlijkse conferentie zou van 6 tot 9 mei doorgaan.

  Verschillende landen verbieden grote evenementen dat is onder meer het geval in Frankrijk, Belgie (indoor) en ook in Italië waar de hele bevolking sinds dinsdag verplicht in quarantaine zit. Hierdoor kwam het dagelijkse leven zo goed als volledig stil te liggen. 

  ILGTA organiseert sinds 1983 ieder jaar in een ander land een conferentie waar honderden deelnemers van over heel de wereld naar toe komen om te netwerken. De organisatie wil geen risico’s pakken en verplaats te conferentie naar het najaar. Op die manier hebben alle deelnemers de nodige tijd om de voorbereidingen te maken en nieuwe reisplannen te maken. Een exacte datum ligt nog niet vast, die wordt bekend gemaakt na overleg met de Italiaanse regering en de WHO.

   

  Gaststad van de conferentie blijft Milaan.

   

  Lees meer
 • World Pride gaat in 2023 naar Sydney

  Sydney mag in 2023 de World Pride organiseren. De Australische stad werd boven de andere kandidaat-gaststeden Houston, Texas en Montreal verkozen. De organisatoren verwachten dat meer dan een miljoen mensen  naar downunder zullen afzakken. De Australiërs  kregen zestig procent van de stemmen achter hun stad tijdens het biedingsproces.

  Het is de eerste keer dat de tweejaarlijkse World Pride naar de Zuidelijke hemisfeer gaat en dit ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de Gay and Lesbian Mardi Gras en de vijftigste verjaardag van de eerste Australische Gay Pride Week.

  “Dit is een grote overwinning voor Sydney, Australië en de Aziatische-Pacifische regio. De WorldPride naar Australië brengen betekent dat we niet alleen kunnen feesten maar ook  de unieke uitdagingen die de LGBTQI-gemeenschap in de regio moet trotseren belichten”,zo laat Giovanni Campolo-Arcidiaco van het organiserend comité weten.

  De World Pride valt samen met de Gay and Lesbian Mardi Gras. Eén van de onderdelen van het programma is een driedaagse LGBTQI+ mensenrechtenconferentie. 

  Sydney is een van de meest LGBTQI-vriendelijke steden in de wereld. Jaarlijks zakken  meer dan 300.000 toeschouwers af naar Sydney om de Gay and Lesbian Mardi Gras bij te wonen. Het hele evenement wordt ook door miljoenen online bekeken.

   

  Noteer alvast dat  Worldpride in 2023  doorgaat van 24 februari tot 4 maart.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste