LGBT-Toerisme

 • LGBTQ-activiste krijgt eigen staatspark in New York

  Een New Yorks park  van zeven hectare is vernoemd naar de  LGBT-activiste Marsha P. Johnson. De officiële naamsverandering van het park werd bekend gemaakt door de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de activiste die in 1992 overleed. Het is het eerste staatspark dat de naam krijgt van een LGBTQ-activist.

   

  De naamsverandering  van het park was al in februari aangekondigd maar werd pas op 24 augustus, de 75 ste verjaardag van Marsha P. Johnson, officieel ingehuldigd.

  Het voormalige East River State Park is een park van 7 hectare aan de East River in Williamsburg dat de komende maanden wordt opgeknapt. Zo komen er nieuwe toiletten en nieuwe elementen die de vele bijdragen die Johnson  aan de emancipatie van LGBTQ’s leverde.

  Marsha P. Johnson werd in 1945 in New Jersey geboren als Malcolm Micheals Jr.  Hij begon op vijfjarige leeftijd reeds met het dragen van jurken maar moest daarbij stoppen toen hij werd lastig gevallen door leeftijdgenoten. Toen hij zeventien was trok hij naar New York en kwam hij terecht in Greenwich Village waar hij in contact kwam met andere homoseksuelen. Pas toen voelde hij zich comfortabel genoeg om homo te zijn en kwam hij  vervolgens uit de kast als homo, drag queen en travestiet. Om de eindjes aan elkaar te knopen ging hij aan het werk als hulpje in een restaurant en als sekswerker. 

   

  Johnson nam in eerste instantie Black Marsha als artiestennaam maar veranderde die later in Marsha P. Johnson. Johnson noemde zich travestiet omdat de term transgender toen nog niet massaal gebruikt werd. Johnson was één van de eerste dragqueens die regelmatig naar de New Yorks pub the Stonewall Inn ging. Dat deed ze meestal gekleed in goedkope vrouwenkleding en een kroon gemaakt uit verse bloemen. Zij was ook aanwezig op 28 juni 1969 toen de politie voor de zoveelste keer de bar binnenviel om de aanwezige homoseksuelen te arresteren. Tijdens de rellen  en de protestmarsen die daarop volgden was Marsha P. Johnson samen met Zazu Nova en Jackie Hormonia, één van de drie dragqueens die het gezicht werden van de Stonewall rellen. Na de Stonewall rellen werd Johnson lid van het Gay Liberation Front. Op de eerste verjaardag van de rellen liep Johnson mee op in de eerste gay Pride in New York.  In de jaren die erop volgde zette ze zich in om de positie van LGBTQ’s en sekswerkers te verbeteren. Zo werd ze ‘drag moeder’ van het Transy House, een plaats waar dakloze homo en transponeren konden overnachten. In de jaren tachtig werd ze een van de voortrekkers van Act Up, een groepering die zich inzette voor de strijd tegen aids. Doorheen de jaren  verslechterde de mentale gezondheid van Johnson die  onder meer aan schizofrenie leed en werd ze verschillende keren opgenomen in een psychiatrische instelling. 

  In 1992 werd haar lichaam na de gay Pride parade gevonden in de Hudson rivier. Volgens de politie pleegde Marsha zelfmoord maar getuigen verklaarden dat ze getuige waren van een ruzie tussen Marsha en een groep overvallers  die haar homofobe verwijten naar haar hoofd slingerde. Eén van hen zou slaags geraakt zijn met Marsha en dat de overvaller daarna opschepte dat hij een zwarte drag queen had vermoord. De politie opende toen echter geen nieuw onderzoek naar die bekentenissen. Dat gebeurde wel in 2002. Toen veranderde  de politie de doodsoorzaak van zelfmoord naar ‘onbekend’. Het onderzoek naar haar dood werd ook in 2012 en 2016 heropend.

  Lees meer
 • Erotiek in de kerk: fototentoonstelling met transgender modellen

  Er heerst nog altijd een taboe rondom de lichamelijke identiteit en seksualiteit van transgender mensen. Pride Photo Nijmegen brengt daar verandering in door Adult Alternative te organiseren: de eerste erotische fototentoonstelling met transgender, intersekse en non-binaire modellen ooit. Een taboedoorbrekende expositie die ook nog eens plaatsvindt in een kerk: de Stevenskerk in Nijmegen. De opening is op vrijdagavond 4 september. Zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst met extra activiteiten. Daarna nog tot en met 4 oktober 2020 te zien.

  Eerlijke verhalen van transgender mensen

  Veel cisgender personen - mensen van wie het geboortegeslacht overeenkomt met hun genderidentiteit - weten nog maar weinig van de seksualiteit van transgender mensen. En dat resulteert in ongepaste grappen, (te) nieuwsgierige vragen of pijnlijke stiltes. Adult Alternative doorbreekt het taboe rondom seksualiteit van transgender mensen. Met behulp van prachtige fotoseries van transgender modellen worden persoonlijke en eerlijke verhalen gedeeld over erotiek en intimiteit. Het is de eerste keer ooit dat dit onderwerp op zo’n manier in beeld wordt gebracht. Vijf fotografen (Prins de Vos, Julius Thissen, Joëlle de Vries, Sara Donkers en Jesse van den Berg) maken speciaal voor deze expositie nieuw werk. Er doen 20 modellen aan mee.  

  Stimuleren en faciliteren van dialoog

  Het doel van Adult Alternative is om bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met het onderwerp en hen met nieuwe inzichten naar huis te laten gaan. Zo wordt de dialoog over transgender personen en genderdiversiteit gestimuleerd en gefaciliteerd. Het evenement vindt plaats in samenwerking met Stichting Board with Church, een stichting die nieuwe invullingen van de Stevenskerk zoekt, ook in een niet-religieuze context. Betekenis, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. 

   Opening vrijdagavond 4 september, openingsweekend 5 en 6 september 2020

  De opening vindt plaats op vrijdagavond 4 september, het openingsweekend van Adult Alternative is op zaterdag 5 en zondag 6 september. De Stevenskerk staat dan volledig in het teken van de expositie. Bovendien is er ruimte voor theater, gesprekken, discussie en overdenking. Zo is er het interactieve programma The Naked Thruth van de Transketeers waarin je drie transjongens álle vragen kunt stellen die je een transgender persoon ooit wilde stellen, maar niet eerder durfde. Ook kun je een levende boeken lenen en is er een theaterprogramma van Mind Mix in samenwerking met Ets.

  Adult Alternative is te zien van 4 september tot en met 4 oktober 2020 in de grote gotische Stevenskerk in Nijmegen. Op zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst en vinden diverse extra activiteiten plaats. Toegang gratis. 

   

   

  Foto: Jackson door Sara Donkers

  Lees meer
 • Expo Keith Haring op weg om succesvolste tentoonstelling ooit in Bozar te worden

  De expo rond de Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring in Bozar is een enorm succes en zou wel eens de meest succesvolste tentoonstelling ooit kunnen worden voor het Brusselse museum. Wie de expo met het werk van de legendarische homoseksuele aidsactivist nog wil bezoeken moet zich wel haasten want na 21 juli gaat de expo onherroepelijk toe. 

  Keith Haring, vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat, was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel.

  De expo in het Paleis voor schone kunsten  opende in december de deuren en moest ze door de coronamaatregelen ook enkele maanden sluiten. Daarom werd ze verlengd  21 juli. Maar volgende week is het dus definitief gedaan. 

  Om nog iedereen de kans te geven is de expo ook op maandag 20 juli toegankelijk en worden de openingsuren uitgebreid van 10 tot 21 uur.

  De allerlaatste dag van de expo wordt extra feestelijk, want deze valt samen met de Nationale Feestdag op 21 juli. De jonge acrobaten van Circus Zonder Handen geven die dag demonstraties parkour om 14, 16 en 18 uur op de buitenruimte bij de ingang van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Nadien gaat de expo onherroepelijk toe.

  bron:Belga/eigen berichtgeving Foto:Bozar

  Lees meer
 • Antwerp Queer Arts Festival palmt begin augustus Studio en Antwerpen in

  Van maandag 3 augustus t.e.m. zondag 9 augustus kan je in De Studio terecht voor een overvloed aan performance, (kort)films, spoken word en concerten.
  Beeldende kunstenaars en woordartiesten verzorgen daarbovenop een queer parcours van ’t Eilandje tot aan De Studio.

  In De Studio presenteert Antwerp Queer Arts Festival, een project van Het Roze Huis, een uitdagende line-up. Daar staan o.a. Tom Lanoye, Martha Da’ro, BRYN, Habibitch, Lyra Pramuk, de zujes Hind en Zahra Eljadid, Les Ames Perdues en Lebruce op je te wachten.
  Het festival schenkt voor het eerst ook aandacht aan de ontwikkeling van de allerjongsten: Gregory Frateur en Fleur Pierets lezen op zondag voor uit hun favoriete queer kinderboeken.

  Dit jaar geen thematische editie – vorig jaar stond in het teken van RIOT naar aanleiding van 50 jaar Stonewall. De curatoren van het festival willen vooral verder inzoomen op wat het betekent een queer kunstenfestival te zijn.
  Weg van de mainstream, kritisch, superdivers en met oog voor hoe publiek betrokken kan worden, ook in tijden van corona. Performer Gregory Frateur, kunsthistoricus David Snels, filmmaker Guido Verelst, woordkunstenaar Hind Eljadid en beeldend kunstenaar Jill Bertels ontfermden zich al eerder over de programmatie. Nieuw aan boord zijn auteur en kunstenaar Fleur Pierets en beeldend kunstenaar Stef Van Looveren.

  De corona maatregelen inspireerde de organisatie van het Antwerp Queer Arts Festival tot het creëren van een queer arts wandeling doorheen de stad.
  Die loopt van Galerie Verbeeck – Van Dyck op ’t Eilandje waar de eerste editie van het festival startte tot aan De Studio, sinds vorig jaar de thuisbasis van het festival. Op die route kom je werk tegen van lokale talenten zoals Stef Van Looveren, Dodi Espinosa en Fleur Pierets maar ook werk van de Amerikaanse Heather Johnson en de Brit Jenkin Van Zyl. Ze brengen op verschillende locaties teksten, sculpturen, fotografie, video-installaties… Wandel op jezelf of samen met stadsgidsen Tanguy Ottomer en Silvia Terrenzio.

  Lees meer
 • MGM Resorts in Las Vegas opent haar deuren

  Nadat MGM Resorts in Las Vegas eerder dit jaar haar deuren sloot vanwege het Covid-19 virus, gaan de volgende hotels deze maand weer open: Bellagio, MGM Grand, New York-New York, Luxor, Excalibur, Mandalay Bay en ARIA. Aan de hand van een zevendelig veiligheid- en gezondheidsplan wordt het gezondheidsrisico geminimaliseerd om gasten een zorgeloos verblijf te bieden.

  Bill Hornbuckle, CEO van MGM Resorts: “Toen we onze medewerkers weer mochten verwelkomen en we onze deuren konden openen voor gasten was het erg fijn voor ons om de energie in Las Vegas weer te zien en te voelen. Onze gasten hebben een geweldige tijd en vinden het fijn om terug te zijn in de stad waar ze zo van houden. We kijken er naar uit meer van onze medewerkers weer aan het werk te krijgen en de Las Vegas-ervaring verder te verbeteren met de andere resorts.”

  MGM Resorts heeft, in samenwerking met medische en wetenschappelijke experts, protocollen en procedures ontwikkeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan, gasten en werknemers te beschermen en snel te reageren op mogelijke nieuwe gevallen. 

  Een aantal hotels is eerder deze maand al heropend en sommige volgen in de aankomend maand.

  MGM Resorts is één van de actieve sponsors van het Gay and Lesbian Community Center in Nevada en van de jaarlijkse gaypride in Las Vegas.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste