LGBT-Toerisme

 • Erotiek in de kerk: fototentoonstelling met transgender modellen

  Er heerst nog altijd een taboe rondom de lichamelijke identiteit en seksualiteit van transgender mensen. Pride Photo Nijmegen brengt daar verandering in door Adult Alternative te organiseren: de eerste erotische fototentoonstelling met transgender, intersekse en non-binaire modellen ooit. Een taboedoorbrekende expositie die ook nog eens plaatsvindt in een kerk: de Stevenskerk in Nijmegen. De opening is op vrijdagavond 4 september. Zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst met extra activiteiten. Daarna nog tot en met 4 oktober 2020 te zien.

  Eerlijke verhalen van transgender mensen

  Veel cisgender personen - mensen van wie het geboortegeslacht overeenkomt met hun genderidentiteit - weten nog maar weinig van de seksualiteit van transgender mensen. En dat resulteert in ongepaste grappen, (te) nieuwsgierige vragen of pijnlijke stiltes. Adult Alternative doorbreekt het taboe rondom seksualiteit van transgender mensen. Met behulp van prachtige fotoseries van transgender modellen worden persoonlijke en eerlijke verhalen gedeeld over erotiek en intimiteit. Het is de eerste keer ooit dat dit onderwerp op zo’n manier in beeld wordt gebracht. Vijf fotografen (Prins de Vos, Julius Thissen, Joëlle de Vries, Sara Donkers en Jesse van den Berg) maken speciaal voor deze expositie nieuw werk. Er doen 20 modellen aan mee.  

  Stimuleren en faciliteren van dialoog

  Het doel van Adult Alternative is om bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met het onderwerp en hen met nieuwe inzichten naar huis te laten gaan. Zo wordt de dialoog over transgender personen en genderdiversiteit gestimuleerd en gefaciliteerd. Het evenement vindt plaats in samenwerking met Stichting Board with Church, een stichting die nieuwe invullingen van de Stevenskerk zoekt, ook in een niet-religieuze context. Betekenis, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. 

   Opening vrijdagavond 4 september, openingsweekend 5 en 6 september 2020

  De opening vindt plaats op vrijdagavond 4 september, het openingsweekend van Adult Alternative is op zaterdag 5 en zondag 6 september. De Stevenskerk staat dan volledig in het teken van de expositie. Bovendien is er ruimte voor theater, gesprekken, discussie en overdenking. Zo is er het interactieve programma The Naked Thruth van de Transketeers waarin je drie transjongens álle vragen kunt stellen die je een transgender persoon ooit wilde stellen, maar niet eerder durfde. Ook kun je een levende boeken lenen en is er een theaterprogramma van Mind Mix in samenwerking met Ets.

  Adult Alternative is te zien van 4 september tot en met 4 oktober 2020 in de grote gotische Stevenskerk in Nijmegen. Op zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst en vinden diverse extra activiteiten plaats. Toegang gratis. 

   

   

  Foto: Jackson door Sara Donkers

  Lees meer
 • Expo Keith Haring op weg om succesvolste tentoonstelling ooit in Bozar te worden

  De expo rond de Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring in Bozar is een enorm succes en zou wel eens de meest succesvolste tentoonstelling ooit kunnen worden voor het Brusselse museum. Wie de expo met het werk van de legendarische homoseksuele aidsactivist nog wil bezoeken moet zich wel haasten want na 21 juli gaat de expo onherroepelijk toe. 

  Keith Haring, vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat, was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel.

  De expo in het Paleis voor schone kunsten  opende in december de deuren en moest ze door de coronamaatregelen ook enkele maanden sluiten. Daarom werd ze verlengd  21 juli. Maar volgende week is het dus definitief gedaan. 

  Om nog iedereen de kans te geven is de expo ook op maandag 20 juli toegankelijk en worden de openingsuren uitgebreid van 10 tot 21 uur.

  De allerlaatste dag van de expo wordt extra feestelijk, want deze valt samen met de Nationale Feestdag op 21 juli. De jonge acrobaten van Circus Zonder Handen geven die dag demonstraties parkour om 14, 16 en 18 uur op de buitenruimte bij de ingang van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Nadien gaat de expo onherroepelijk toe.

  bron:Belga/eigen berichtgeving Foto:Bozar

  Lees meer
 • Antwerp Queer Arts Festival palmt begin augustus Studio en Antwerpen in

  Van maandag 3 augustus t.e.m. zondag 9 augustus kan je in De Studio terecht voor een overvloed aan performance, (kort)films, spoken word en concerten.
  Beeldende kunstenaars en woordartiesten verzorgen daarbovenop een queer parcours van ’t Eilandje tot aan De Studio.

  In De Studio presenteert Antwerp Queer Arts Festival, een project van Het Roze Huis, een uitdagende line-up. Daar staan o.a. Tom Lanoye, Martha Da’ro, BRYN, Habibitch, Lyra Pramuk, de zujes Hind en Zahra Eljadid, Les Ames Perdues en Lebruce op je te wachten.
  Het festival schenkt voor het eerst ook aandacht aan de ontwikkeling van de allerjongsten: Gregory Frateur en Fleur Pierets lezen op zondag voor uit hun favoriete queer kinderboeken.

  Dit jaar geen thematische editie – vorig jaar stond in het teken van RIOT naar aanleiding van 50 jaar Stonewall. De curatoren van het festival willen vooral verder inzoomen op wat het betekent een queer kunstenfestival te zijn.
  Weg van de mainstream, kritisch, superdivers en met oog voor hoe publiek betrokken kan worden, ook in tijden van corona. Performer Gregory Frateur, kunsthistoricus David Snels, filmmaker Guido Verelst, woordkunstenaar Hind Eljadid en beeldend kunstenaar Jill Bertels ontfermden zich al eerder over de programmatie. Nieuw aan boord zijn auteur en kunstenaar Fleur Pierets en beeldend kunstenaar Stef Van Looveren.

  De corona maatregelen inspireerde de organisatie van het Antwerp Queer Arts Festival tot het creëren van een queer arts wandeling doorheen de stad.
  Die loopt van Galerie Verbeeck – Van Dyck op ’t Eilandje waar de eerste editie van het festival startte tot aan De Studio, sinds vorig jaar de thuisbasis van het festival. Op die route kom je werk tegen van lokale talenten zoals Stef Van Looveren, Dodi Espinosa en Fleur Pierets maar ook werk van de Amerikaanse Heather Johnson en de Brit Jenkin Van Zyl. Ze brengen op verschillende locaties teksten, sculpturen, fotografie, video-installaties… Wandel op jezelf of samen met stadsgidsen Tanguy Ottomer en Silvia Terrenzio.

  Lees meer
 • MGM Resorts in Las Vegas opent haar deuren

  Nadat MGM Resorts in Las Vegas eerder dit jaar haar deuren sloot vanwege het Covid-19 virus, gaan de volgende hotels deze maand weer open: Bellagio, MGM Grand, New York-New York, Luxor, Excalibur, Mandalay Bay en ARIA. Aan de hand van een zevendelig veiligheid- en gezondheidsplan wordt het gezondheidsrisico geminimaliseerd om gasten een zorgeloos verblijf te bieden.

  Bill Hornbuckle, CEO van MGM Resorts: “Toen we onze medewerkers weer mochten verwelkomen en we onze deuren konden openen voor gasten was het erg fijn voor ons om de energie in Las Vegas weer te zien en te voelen. Onze gasten hebben een geweldige tijd en vinden het fijn om terug te zijn in de stad waar ze zo van houden. We kijken er naar uit meer van onze medewerkers weer aan het werk te krijgen en de Las Vegas-ervaring verder te verbeteren met de andere resorts.”

  MGM Resorts heeft, in samenwerking met medische en wetenschappelijke experts, protocollen en procedures ontwikkeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan, gasten en werknemers te beschermen en snel te reageren op mogelijke nieuwe gevallen. 

  Een aantal hotels is eerder deze maand al heropend en sommige volgen in de aankomend maand.

  MGM Resorts is één van de actieve sponsors van het Gay and Lesbian Community Center in Nevada en van de jaarlijkse gaypride in Las Vegas.

   

  Lees meer
 • LGBTQ-toeristen zijn opnieuw klaar om te reizen

  Ook bij holebi’s en transgenders kriebelt de reismicrobe en zij willen dan ook zo snel als mogelijk na de coronacrisis opnieuw de valiezen pakken. Dat blijkt uit een enquête die de internationale reisorganisatie ILGTA onder zijn leden hield. Wereldwijd gaven zo een 15.000 leden een antwoord op de enquête die de belangenorganisatie hield. De meeste antwoorden kwamen uit de VS, Brazilië, Canada, Frankrijk en Mexico.

  Er is een grote behoefte om terug te beginnen reizen eens de globale reismarkt met de nodige veiligheidsmaatregelen toeristen terug verwelkomt. Maar liefst 66 procent geeft aan dat ze het tegen het einde van het jaar opnieuw veilig en comfortabel genoeg vinden om te beginnen reizen. Vooral september en oktober zijn de populairste maanden.

  Bijna de helft (46 procent) van de respondenten geven aan dat ze de bestemmingen die ze voor het losbarsten van de coronacrisis wilden bezoeken ook na de crisis op de planning staan. Vijfentwintig procent zegt hierover nog geen beslissing te hebben genomen en 28 procent geven aan dat hun reisplannen door de coronapandemie veranderd zijn.

  “Uit eerdere studies blijkt dat de LGBTQ-gemeenschap een buigzame en trouwe partner is die de gewoonte hebben om meer te reizen dan hun heteroseksuele tegenhangers”, zo laat John Tanzella, voorzitter van IGLTA weten. “We wilden hun gevoelens tijdens deze uitdagende tijden meten om de tourismeindustrie in het algemeen te laten weten dat LGBTQ+ reizigers een belangrijke groep is die moet opgenomen worden in hun herstelplannen. Boodschappen van integratie hebben het potentieel om nu sterker bij LGBTQ+ reizigers te blijven hangen.”

  Uit de enquête blijkt ook dat LGBTQ+ toeristen kiezen voor een breed gamma van activiteiten die ze de komende zes maanden willen doen op hun reisbestemming.

  57 procent zegt dat ze in eigen land op reis gaan. 48 procent geeft aan om in een hotel of bungalowpark te verblijven. Verder zijn het huren van een vakantiehuis of appartement (34%), internationale reizen (29%), groepsreizen (21%), pretparken (20%) en cruises (13%) populaire activiteiten.

  Als ze de kans zouden hebben zou ook 33 procent een LGBTQ+ pride evenement bijwonen.

  Ook willen homoseksuele en transseksuele toeristen terug beginnen met vliegen. Vooral korte vluchten van minder dan drie uur (45%)zijn erg in trek, gevolgd door vluchten tussen de drie en zes uur (35%) en langer dan zes uur (27%). 

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste