LGBT-Toerisme

 • Ook Pride Amsterdam dit jaar afgelast

  Ook in Amsterdam worden alle pride evenementen door het coronavirus afgelast. De viering van de vijfentwintigste editie van Pride Amsterdam wordt doorgeschoven naar 2021.Dat besluit heeft het bestuur van de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) helaas en met pijn in haar hart moeten nemen. Het is niet verantwoord en ook niet haalbaar om dit jaar een groot Pride-festival te organiseren.

  De gevolgen van de coronacrisis zijn te groot. “We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan”, zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel van AGP. “Bovendien is een Pride organiseren in een 1,5 meter maatschappij ook niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet.”

  Aspect dat meespeelt is dat er bij Pride Amsterdam veel organisaties betrokken zijn. “Stel dat de overheid eind juli grote evenementen toch zal toestaan, dan zullen velen partner-organisatoren daarvoor geen budget meer ter beschikking hebben. De LHBT-horeca in het hele land krijgt momenteel zware klappen. Velen zullen geen geld meer hebben voor het organiseren van een Pride feest of een mooie boot in de parade.” In goed overleg met de gemeente Amsterdam is daarom besloten om de 25ste editie van Pride Amsterdam een jaar later in 2021 te organiseren.

  “De licentie van AGP, die dit jaar zou aflopen, wordt door de gemeente met een jaar verlengd, zodat onze organisatie de Pride in 2021 zeker mag organiseren.” Ook financieel komt de gemeente AGP tegemoet. “Een jaar zonder Pride Amsterdam is namelijk niet een jaar zonder uitgaven, maar wel zonder inkomsten. Daarom heeft de gemeente besloten dat wij 80% van het subsidiebedrag mogen behouden om daarmee een gedeelte van het verlies in 2020 te dekken.”

  Het zijn twee besluiten van de gemeente Amsterdam, waar de Pride-organisatie ontzettend blij mee is. “Anders hadden we het niet kunnen bolwerken”, zegt Huffnagel. “Nu kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig handelen ten opzichte van onze eigen mensen, onze deelnemers en alle betrokken partijen die Pride Amsterdam elk jaar weer mogelijk maken. Ik ben uiteraard diepbedroefd over het niet doorgaan, maar ik weet ook dat dit het enige juiste besluit is dat we hebben kunnen nemen.”

  Deelnemers die een plek in de 25ste botenparade hebben weten te bemachtigen blijven verzekerd van deelname. Zij zullen alleen niet op 1 augustus 2020 door de grachten varen, maar een jaar later op 7 augustus 2021. “Zichtbaarheid van de seksuele en gender diversiteit is heel belangrijk voor de emancipatie van onze community”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “We kunnen het ons daarom eigenlijk niet veroorloven om een jaar over te slaan. Samen met de afdeling diversiteit van de gemeente zullen we dan ook onderzoeken of er op kleine schaal nog dingen georganiseerd kunnen worden. Daarvoor geldt echter ook dat de mogelijkheden afhankelijk zullen zijn van de op dat moment geldende corona-maatregelen.”

   

  Lees meer
 • Coronavirus: ILGTA last conferentie in Milaan af

  Nu Italië helemaal op slot zit door het coronavirus heeft ILGTA ook haar conferentie in Milaan uitgesteld. Dat laat de organisatie, die reisbureaus en evenementen die zich richten op een LGBTQ-publiek, weten aan de deelnemers. De jaarlijkse conferentie zou van 6 tot 9 mei doorgaan.

  Verschillende landen verbieden grote evenementen dat is onder meer het geval in Frankrijk, Belgie (indoor) en ook in Italië waar de hele bevolking sinds dinsdag verplicht in quarantaine zit. Hierdoor kwam het dagelijkse leven zo goed als volledig stil te liggen. 

  ILGTA organiseert sinds 1983 ieder jaar in een ander land een conferentie waar honderden deelnemers van over heel de wereld naar toe komen om te netwerken. De organisatie wil geen risico’s pakken en verplaats te conferentie naar het najaar. Op die manier hebben alle deelnemers de nodige tijd om de voorbereidingen te maken en nieuwe reisplannen te maken. Een exacte datum ligt nog niet vast, die wordt bekend gemaakt na overleg met de Italiaanse regering en de WHO.

   

  Gaststad van de conferentie blijft Milaan.

   

  Lees meer
 • World Pride gaat in 2023 naar Sydney

  Sydney mag in 2023 de World Pride organiseren. De Australische stad werd boven de andere kandidaat-gaststeden Houston, Texas en Montreal verkozen. De organisatoren verwachten dat meer dan een miljoen mensen  naar downunder zullen afzakken. De Australiërs  kregen zestig procent van de stemmen achter hun stad tijdens het biedingsproces.

  Het is de eerste keer dat de tweejaarlijkse World Pride naar de Zuidelijke hemisfeer gaat en dit ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de Gay and Lesbian Mardi Gras en de vijftigste verjaardag van de eerste Australische Gay Pride Week.

  “Dit is een grote overwinning voor Sydney, Australië en de Aziatische-Pacifische regio. De WorldPride naar Australië brengen betekent dat we niet alleen kunnen feesten maar ook  de unieke uitdagingen die de LGBTQI-gemeenschap in de regio moet trotseren belichten”,zo laat Giovanni Campolo-Arcidiaco van het organiserend comité weten.

  De World Pride valt samen met de Gay and Lesbian Mardi Gras. Eén van de onderdelen van het programma is een driedaagse LGBTQI+ mensenrechtenconferentie. 

  Sydney is een van de meest LGBTQI-vriendelijke steden in de wereld. Jaarlijks zakken  meer dan 300.000 toeschouwers af naar Sydney om de Gay and Lesbian Mardi Gras bij te wonen. Het hele evenement wordt ook door miljoenen online bekeken.

   

  Noteer alvast dat  Worldpride in 2023  doorgaat van 24 februari tot 4 maart.

  Lees meer
 • Video: Amsterdamse Canal Pride verloopt zonder problemen

  De jaarlijkse Canal Parade door de Amsterdamse grachten is zaterdag rustig verlopen. Volgens de politie en de organisatie hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. Honderduizenden bezoekers zakten af naar de grachtengordel van Amsterdam om naar de tachtig boten te kijken en daarna verder te feesten  op de verschillende straatfeesten. Thema dit jaar was “Remember the past, create the future”.

  De afgelopen jaren kwam er steeds meer kritiek op de overlast die de pride-festiviteiten met zich meebrachten. Daarom nam de organisatie dit jaar verschillende maatregelen. Het het hele gebied werd benoemd tot evenemententerrein. Versterkt geluid vanaf boten langs de route werd  niet meer toegestaan en alle boten die geen Pride-vignet hadden werden geweerd van de route die werd afgelegd door de boten. Daarnaast werd ook confetti verboden.

   

  Dit jaar deed er  voor het eerst een boot mee waarop alleen maar transpersonen stonden en  waren voor het eerst verschillende politieke partijen verenigd op een gezamenlijke boot. Zoals gewoonlijk vaarden verschillende organisaties mee die elk een eigen boodschap naar buiten brachten. De boot van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) won de prijs voor de  boot met het beste statement, namelijk Veilig leren en werken in het onderwijs.

  Lees meer
 • Tinder gaat homoseksuele gebruikers waarschuwen als ze zich in gevaarlijke gebieden begeven

  Bij ons mag het dan wel relatief veilig zijn voor holebi’s om hun genegenheid in het openbaar te laten zien maar in veel landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. Homoseksuele reizigers beseffen dat vaak niet als ze zich in bepaalde landen op het vrijerspad begeven. Daarom heeft Tinder nu enkele nieuwe functies geïntroduceerd om de  veiligheid van reizigers te verbeteren.

   

  Afhankelijk van de geografische locatie van de gebruiker zal Tinder bij het gebruik van de app een nieuw informatiescherm tonen als ze zich in een gebied bevinden waar homoseksualiteit gecriminaliseerd is of waarvan bekend is dat  de bevolking  zich vijandig gedraagt  tegenover LGBTI’s. De gebruikers kunnen er dan voor opteren om hun profiel te verbergen, verhinderen dat gebruikers  hun profiel zien of hen  kunnen contacteren tenzij ze eerst contact leggen. Zelfs als de gebruiker ervoor kiest om zijn of haar profiel zichtbaar te houden voor andere Tinder-gebruikers zal alle informatie over de seksuele geaardheid en gender niet getoond worden.

   

  Tinder is niet de enige app die stappen onder neemt om de veiligheid van homoseksuele reizigers te bevorderen. Ook Scruff gaat updates aanbieden op hun site waarin reizigers naar gevaarlijke gebieden gewaarschuwd worden.

  Tot nu toe zijn Tinder en Scruff de enige dating-apps die zulke stappen hebben ondernomen.

   

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste