Algemeen nieuws

 • Ook dit jaar geen Gentse Feesten

  Voor het tweede jaar op rij worden de Gentse Feesten uitgesteld. De Stad Gent ziet zich hiertoe genoodzaakt. Niettemin mikt de Stad nog steeds op een zomer en najaar vol activiteiten. Om dat mogelijk te maken, komt er meer geld in het knaldrangfonds. "Iedereen in onzekerheid laten en de Gentse Feesten uitstellen naar een onbepaalde datum is geen werkbare oplossing, noch voor de organisatoren, noch voor de stads- en veiligheidsdiensten", zo klinkt het bij het stadsbestuur. "Bovendien gaan de Gentse Feesten gepaard met een ware volkstoeloop. De Feesten bestrijken tien dagen lang de hele Gentse binnenstad en trekken vele honderdduizenden bezoekers die zich kriskras en zij aan zij door de straten bewegen naar verschillende locaties en podia. Begeleide en gecontroleerde publieksstromen, registratie van bezoekers, veilige afstand bewaren, crowdcontrol … en andere noodzakelijke voorzorgsmaatregelen zijn onmogelijk op een vrij toegankelijk en open stadsfestival. Het is ondenkbaar dat het coronavirus in de zomer voldoende bedwongen is om een dergelijk massa-evenement zoals de Gentse Feesten te laten doorgaan."

  "Voor het tweede jaar op rij geen Gentse Feesten, dat doet erg pijn aan ons Gents hart", zo laat burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) weten. "Het was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. Organisatoren hebben die duidelijkheid nu nodig om alternatieven uit te werken. We gaan hen daarin sterk ondersteunen en alles op alles zetten om de Gentenaars een mooie zomer te bezorgen, binnen wat kan en mag."

  Ook schepen van Feesten en Evenementen, Annelies Storms (Vooruit) sluit zich daarbij aan. "Met pijn in het hart moet ik als feestenburgemeester de Gentse Feesten voor de tweede keer op rij annuleren. Een harde en moeilijke beslissing. Maar dat betekent niet dat er deze zomer geen activiteiten en evenementen plaatsvinden. We staan met ons knaldrangfonds klaar om organisatoren financieel en logistiek te ondersteunen. Zodra het kan, gaan we knallen."

   

  Extra ondersteuning voor organisatoren

  De pleinorganisatoren kunnen tot maximaal 30 procent van hun basissubsidie aanvragen om de brug te maken naar volgend jaar en om de lopende kosten te dekken. Daarnaast is er ook het Knaldrangfonds dat de Stad in het leven heeft geroepen om evenementen in de zomer en het najaar te ondersteunen. Daar was reeds 250.000 euro in voorzien, nu komen de vrijgekomen middelen van de Gentse Feesten en eerder afgelaste stadskermissen en wijkfestivals ook in dat fonds terecht. Op die manier komt er één miljoen euro vrij. Dat geeft Gentse organisatoren stadsbreed zekerheid en biedt hen voldoende tijd en ruimte om in de zomer én in het najaar kwalitatieve en coronaveilige evenementen te organiseren.

  De Stad engageert zich om in nauwe samenwerking met alle betrokken diensten en de evenementensector tot een zeer divers aanbod te komen. Op die manier kunnen Gentenaars deze zomer en in het najaar van heel wat activiteiten en evenementen genieten, binnen de maatregelen die dan gelden.

  Lees meer
 • Britse prins Philip overleden op 99-jarige leeftijd

  De Britse prins Philip is overleden op 99-jarige leeftijd. Dat meldt Buckingham Palace vrijdag.

  "Hare Majesteit meldt met veel verdriet het overlijden van haar geliefde echtgenoot", staat te lezen op de website van de Britse monarchie. Prins Philip, de Duke of Edinburgh, overleed vrijdagochtend vreedzaam in Windsor Castle, aldus Buckingham Palace nog. Philip was enkele weken geleden nog in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan het hart. Midden maart mocht hij het ziekenhuis weer verlaten. De Duke of Edinburgh zou in juni zijn 100 verjaardag hebben gevierd. De prins is al even "op pensioen". Zijn laatste officiële optreden dateert van de zomer van 2017, toen hij een militaire parade bijwoonde. Hij werd de laatste jaren nog zelden in het openbaar gezien. Tijdens de coronapandemie trokken de Queen en prins Philip naar Windsor Castle. Prinse Philip en de Britse Queen Elizabeth II trouwden in 1947. Het paar kreeg vier kinderen: troonopvolger prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward. De vlaggen zijn vrijdag halfstok gehangen aan Buckingham Palace.

   

  Bron: Belga

  Lees meer
 • Robin uit Sint-Amandsberg wint de hoofdprijs in 1 jaar gratis

  Robin (25) uit Sint-Amandsberg mag zich de winnaar van 1 jaar gratis, de quiz van Eén, noemen. Robin ging naar huis met het nettojaarloon van de best verdienende deelnemer aan de quiz, goed voor maar liefst 68.887 euro.

  Robin noemt zichzelf graag de 'Beyoncé van Lochristi', maar sinds zijn verhuis naar Sint-Amandsberg bekt dat wat minder. Als project consultant wordt hij uitgestuurd om bedrijven bij te staan en hij houdt ontzettend van de variatie in zijn job.

   

   

   

  Robin startte samen met de 47-jarige Meike uit Brussel, de 35-jarige Rose uit Mechelen en de 41-jarige Bjorn uit Kessel-Lo aan de finale. Er werd vanaf het begin vlot gescoord, de kandidaten toonden dat ze de finaleplaats hadden verdiend. In de eerste rondes namen we afscheid van Bjorn en Rose, het finalespel werd dus een duel tussen Robin en Meike. In dat ultieme cijferduel stelde spelleider Thomas Vanderveken vijf vragen, met als antwoord steeds een getal. De kandidaat die het getal drie keer het dichtst wist te benaderen, pakte de eindoverwinning in 1 jaar gratis. Robin maakte uiteindelijk de beste inschattingen, hij haalde de hoofdprijs binnen.

   "Dit is zo ongelooflijk, het besef dringt nog niet volledig door. De volledige terugrit naar huis na de finale heb ik geweend van blijdschap. Tactisch maakte ik wellicht het verschil, al was het bij het ultieme cijferduel toch moeilijk om het hoofd koel te houden. Ik denk dat Meike en ik er nog nooit zo ver naast zaten. (lacht) Dit geld wil ik graag investeren in een tof appartement, maar zeker en vast ook in een weekend met deze fijne groep kandidaten."

  Volgend jaar komt er overigens een nieuw seizoen van '1 jaar gratis'

   

  Lees meer
 • Nieuwe maatregels in corona afkoelingspakket

  De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. Ze hebben een breed afkoelingspakket beslist dat ervoor moet zorgen de stijgende trend in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames te keren.

  Het Overlegcomité stelt een nieuw, hoog zevendaags gemiddelde vast van 221 hospitalisaties en het feit dat het aantal besmettingen per twee weken verdubbelt. Ook de positiviteitsratio is de afgelopen week gestegen, met de sterkste stijging bij tieners (10-19 jaar) en bij de 40 tot 64-jarigen. De meeste besmettingen en clusters worden vastgesteld in het onderwijs en op het werk.

  Op basis van deze vaststellingen heeft het Overlegcomité een ‘afkoelingspakket’ beslist dat ervoor moet zorgen dat de stijgende trend omkeert, zowel op het vlak van het aantal besmettingen als van de ziekenhuisopnames.

  Samenkomsten buiten maximaal 4 personen

  De groep van mensen (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld) die elkaar buiten mogen ontmoeten, wordt beperkt tot maximaal vier. Gezinnen groter dan vier mogen zich uiteraard wel met meer verplaatsen.

  Niet-essentiële winkels op afspraak


  Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

  Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt. 

  Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak. 

  Sluiting niet-medische contactberoepen

  De niet-medische contactberoepen moeten , zoals de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en tatoeage en piercingssalons moeten opnieuw de deuren sluiten.

  Jeugd en onderwijs

  De lessen van alle onderwijsniveaus (lager en secundair onderwijs,  deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen blijven open.  Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie.

  Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen. De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau.

  Jeugdkampen en extra-curriculaire activiteiten voor scholieren blijven mogelijk, in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren en zonder overnachting.

  Striktere controles op telewerk en niet-essentiele reizen 

  De controles op verplichte telewerk worden opgedreven en verscherpt.Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen dienen zich aan de verplichtingen van telewerk te houden.

  Niet-essentiële reizen tijdens de paasvakantie blijven verboden. De grenscontroles worden gevoelig opgevoerd.

  Betogingen

  Het aantal deelnemers voor statische manifestaties op de openbare weg is beperkt tot 50.

  Belang van de basisregels

  Het Overlegcomité herhaalt het belang van het naleven van de basisregels:

  -het naleven van de geldende sanitaire maatregelen door de bevolking,

  -de strikte handhaving door de politie- en inspectiediensten van deze maatregelen,

  -het verplicht telewerk alsook de strikte handhaving ervan door de inspectiediensten,

  -de door de lokale besturen genomen maatregelen om crowding op drukke plaatsen te vermijden.

  Het Overlegcomité, het coronacommissariaat en de Risk Assessment Group blijven de situatie dag na dag nauwgezet opvolgen en zullen onmiddellijk samenkomen wanneer de situatie dit vereist.

  Het Ministerieel Besluit geldt tot en met 25 april.

  Lees meer
 • Federale regering verdubbelt investeringen voor zorg slachtoffers seksueel geweld

  De federale regering maakt de volgende jaren extra middelen vrij voor slachtoffers van seksueel geweld. Het gaat om meer dan een verdubbeling, van 8,5 miljoen euro vorig jaar tot 17,8 miljoen euro in 2023. Het aantal Zorgcentra na Seksueel Geweld gaat van drie naar tien. 

  In het Zorgcentrum na Seksueel Geweld kunnen slachtoffers dag en nacht terecht voor verzorging, sporenonderzoek en eventueel een aangifte. Het grote voordeel is dat er multidisciplinair wordt gewerkt en slachtoffers er maar één keer hun verhaal moeten doen.

  Sinds de start van de drie Zorgcentra na Seksueel Geweld in oktober 2017 meldden zich in totaal al 3.473 slachtoffers van seksueel geweld. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 25 jaar, bijna drie op tien (28%) is minderjarig.

  Sneller herstel, vaker klacht

  Die aanpak van de Zorgcentra werpt vruchten af: slachtoffers herstellen sneller en dienen ook vaker klacht in. Daarom verdubbelt de federale regering de komende jaren het budget voor de zorgcentra en de strijd tegen seksueel geweld van 8,5 miljoen euro vorig jaar naar 17,8 miljoen euro in 2023.

  Dit jaar openen er onder impuls van de federale regering nog eens drie extra zorgcentra na seksueel geweld, in Antwerpen, Charleroi en Leuven. In 2022 zullen er nog eens 4 zorgcentra bijkomen.

  Alexander De Croo, Eerste Minister: “Teveel meisjes en vrouwen in ons land zijn het slachtoffer van seksueel geweld. Het is hoog tijd om seksueel geweld ernstig te nemen. Door in te zetten om meer zorgcentra staan we slachtoffers beter bij. Maar ook richting daders moet het duidelijk zijn: we tolereren dit niet langer. Daarom is ook voor justitie de strijd tegen seksueel geweld een absolute topprioriteit.”

  Sarah Schlitz, Staatssecretaris voor Gelijke Kansen: “Vandaag op Vrouwendag staan we stil bij de vooruitgang van vrouwenrechten, en leggen we de vinger op de ongelijkheden die nog bestaan. Seksueel geweld behoort tot de ergste schendingen van die vrouwenrechten. De zorgcentra leveren cruciaal werk in de opvang van slachtoffers en leggen de essentiële link naar justitie. Hoe maar slachtoffers klacht indienen, hoe meer daders gestraft kunnen worden. Daarom dragen de Eerste Minister en ik vandaag uit dat dit een prioriteit is voor de regering.”

  Enkele kerncijfers

  In 2018 waren er in ons land dagelijks meer dan tien aangiftes van verkrachting en aanranding. Vermoeden is dat dat cijfer 5 keer hoger ligt, omdat weinig slachtoffers effectief naar de  politie stappen en klacht indienen.

  22% van de meisjes en 11% van de jongens onderging hands-on seksueel geweld (seksueel misbruik, poging tot verkrachting en verkrachting) voor de leeftijd van 18 jaar (Sexpertstudie, 2012).

  Een op tien van de Belgische jongens en twee op tien van de Belgische meisjes in de leeftijdsgroep van 18-25 jaar waren sinds de leeftijd van wettelijk toestemmen (16 jaar) minstens een keer slachtoffer van hands-on seksueel geweld (EU-studie Krahé, 2015).

  Het aantal gevallen van huiselijk geweld dat in de gezondheidsenquête 2020 van Sciensano wordt gemeld, ligt zes keer hoger dan in 2018. Van deze slachtoffers ondervonden twee op vijf een toename van geweld tijdens de lock-down

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste