Algemeen nieuws

 • Pukkelpop afgelast

  Ook dit jaar komt er geen nieuwe editie van Pukkelpop. Dat laat de organisatie weten. Het festival wordt afgelast omdat de regering de geldigheid van een PCR-test van 72 naar 48 uur herleidde. De organisatie kan hierdoor niet voldoen aan de eisen die de federale regering stelt om het festival te laten doorgaan. 

  De organisatie had in eerste instantie 7.000 testen bij de bezoekers gepland. Dat zou gebeuren via PCR-testen of de snelle antigeen testen. Door de wijziging van de geldigheid moet Pukkelpop nu ineens drie keer zoveel testen uitvoeren.

  "Om de dingen in perspectief te zetten: Dit is 21 keer de capaciteit van het testdorp Park Spoor Oost in Antwerpen tijdens de piekperiode."

  De organisatie kan niet voldoen aan die bijkomende eisen en stelt het hele festival uit naar 2022. Voor de editie van dit jaar waren reeds 75 procent van de beschikbare combi-tickets verkocht.

  Lees de aankondiging van de organisatie hier onder.

   

  Lees meer
 • Pukkelpop legt opbouw stil en vraagt duidelijkheid over nieuwe regels

  De organisatie van Pukkelpop vraagt aan de federale regering verduidelijking over de "onverwachte wijzigingen" die maandag zijn aangekondigd. Dat meldt ze op sociale media. Zolang er geen verduidelijking is, zet het festival de werkzaamheden op het terrein voorlopig stop. Ook de ticketverkoop is opgeschort. Door de stopzetting van de werken op het terrein komt de planning van de opbouw niet in het gedrang omdat de organisatie voor ligt op het schema. 

  Het nieuws van de stopzetting van de ticketverkoop en de werking werd ook gemeld aan de verschillende verenigingen en organisaties die meehelpen bij de opbouw.

  "De onverwachte wijzigingen, aangekondigd na het Overlegcomité van afgelopen maandag, hebben grote gevolgen voor de verdere organisatie van Pukkelpop", klinkt het. "De festivalorganisatie vraagt de federale overheid nu dringend om opheldering." Het statement van de festivalorganisatie sluit af met: "Pukkelpop vertrouwt erop dat op korte termijn deze duidelijkheid zal verschaft worden."

  Het Overlegcomité besliste maandag dat bezoekers van grote evenementen een covid safe ticket moeten voorleggen. Wie (nog) niet gevaccineerd is, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die maximaal 48 uur oud is. Eerder was er nog sprake van 72 uur. 

  Die ingreep heeft een impact op een meerdaags festival als Pukkelpop (dat gepland is van 19 tot en met 22 augustus). Dat daarnaast beslist is om voor het covid safe ticket geen sneltesten of antigeentesten te aanvaarden, speelt ook een rol, zo is te horen bij de festivalorganisatie, al wil die organisatie voorlopig geen bijkomende commentaar kwijt.

  Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is Pukkelpop sinds dinsdagavond op de hoogte van de precieze afspraken over de organisatie van evenementen en de werking van het covid safe ticket. "Het klopt dat het Overlegcomité heeft beslist de geldigheid van de PCR-test voor het covid safe ticket terug te brengen naar twee dagen", klinkt het. Daarnaast is er volgens het kabinet-Vandenbroucke wél de mogelijkheid om te werken met antigeentesten die 24 uur geldig zijn. Dat staat ook zo in het uitgewerkte akkoord waarvan de tekst nog eens aan de organisatoren van Pukkelpop zal bezorgd worden. 

  “De regels zijn duidelijk. Er zijn twee testen”, legt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke uit. “Je kan een festival binnen tot twee dagen nadat je een PCR-test hebt afgelegd. Bij een snelle antigeentest krijg je toegang tot één dag nadat die test is afgenomen. Als je die test maandag ondergaat, dan mag je tot dinsdag naar een festival. Dat zijn de regels. Die zorgen ervoor dat we op een veilige manier een festival kunnen organiseren.”

  Bron: Belga/HBVL

  Lees meer
 • Burgemeesters blijven bij standpunt: Geen Tomorrowland dit jaar

   

  Er komt eind augustus en begin september geen nieuwe editie van Tomorrowland in Boom. De burgemeesters van Boom en Rumst blijven bij hun weigering van de vergunning voor het dancefestival van vorige week. De editie voor dit jaar was al uitgesteld maar burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) maken zich te veel zorgen om de gezondheidssituatie om zelfs dan Tomorrowland te laten plaatsvinden. Maandag vond er op het kabinet van minister-president Jambon vond  een overleg plaats over hun standpunt plaats. Daarbij waren ook  minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en de Antwerpse gouverneur Cathy Berx aanwezig.

  Bij de woordvoerder van de minister-president viel achteraf te horen dat het overleg constructief is verlopen, maar dat de context op dit moment niet van die aard is voor de burgemeesters om terug te komen op hun weigering. Wel is het zo dat de organisatoren altijd een nieuwe aanvraag kunnen indienen, die dan door de burgemeesters kan worden beoordeeld. De Vlaamse en federale regering blijven ter beschikking om te helpen waar mogelijk, maar de eindbeslissing blijft bij de burgemeesters, luidt het.

  Lees meer
 • Streamingplatform van James Cooke gratis voor Truiense scholieren

  ED TV, het streamingplatform voor de Vlaamse jongeren van James Cooke en Bob Jennes is met Sint-Truiden in zee gegaan. Daarmee wordt de fruitstad de eerste Vlaamse stad die hun middelbare scholieren (12-18 jarigen) de schooltelevisie 2.0 voorschotelt. Door het gebruik van dit platform verlagen scholen de drempel om te praten over maatschappelijke onderwerpen die ED TV aansnijdt. Jongeren krijgen op die manier een luisterend oor en het helpt hen om de moeilijke periode waarmee ze de voorbije maanden worden geconfronteerd te verwerken. 

  "ED TV is een streamingplatform waarop  we een heel pak interessante video's staan hebben voor jongeren. Die video's helpen scholen, jeugdverenigingen en diensten om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken bij de jongeren", zo laat Bob Jennes weten. Die thema' s kunnen gaan van sexting, alcoholproblematiek, drugsproblematiek, (online) pesten tot gaming. "Daarvoor stellen we heel wat tools beschikbaar gaande van lespakketten voor de leerkrachten en voor de jongeren een chatbox, een forum en extra videomateriaal waar en waarover ze onderling kunnen praten of met hulpverleners."

  Hiervoor heeft ED TV een samenwerking opgezet met heel wat organisaties waaronder ook enkele uit het LGBTQ-wereldje zoals Wel Jong Niet Hetero, Sensoa.

  Primeur voor Sint-Truiden

  Dinsdag werd ED TV gelanceerd voor de middelbare scholen in Sint-Truiden. Uit een rondvraag vorig jaar bij 700 jongeren uit Sint-Truiden bleek dat  1 op de 5 jongeren zich eenzaam voelde tijdens het afgelopen jaar  en niemand had om mee te praten. Daarom besloot de stad Sint-Truiden om als eerste in Vlaanderen samen te werken met ED TV. “De adolescentie is sowieso geen gemakkelijke periode voor vele jongeren", zo lichtte schepen van jeugd, Hilde Vautmans (Open VLD) toe. "Daarenboven mogen we de impact van de coronamaatregelen op onze jeugd zeker niet onderschatten. Als stadsbestuur willen we hen dan ook maximaal ondersteunen en slaan we als eerste stad in Vlaanderen de handen in elkaar met ED TV. Met dit interactieve platform willen we de drempel om te praten over gevoelige en maatschappelijke onderwerpen voor jongeren verlagen. Ze moeten ergens terecht kunnen met hun verhaal en met hun vragen. De mini-series van ED TV zijn erg herkenbaar omdat ze aansluiten bij de leefwereld van de jeugd en de moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd. Om met de mini-series aan de slag te gaan in de klas, biedt ED TV een bijhorend lessenpakket voor leerkrachten in het secundair onderwijs. Op die manier krijgen jongeren een luisterend oor op school of in de jeugdbeweging en kunnen ze hun eigen krachten leren kennen.” 

  De stad Sint-Truiden heeft voor het jaarabonnement voor alle scholen op ED-TV 12.000 euro uitgetrokken.

  Foto: James Cooke & Bob Jennes/ED TV

   

  Lees meer
 • Italie wint Eurovisie Songfestival

  De Italiaanse formatie Måneskin heeft het 65ste Eurovisie songfestival gewonnen. Måneskin pakte uit met het rocknummer Zitti E Buoni dat vooral bij het Europese publiek in de smaak viel. België kreeg met Hooverphonic slechts drie punten van het publiek, bovenop de 71 punten van de vakjury's. Dat levert een plaats op in de rechterhelft van het klassement. Veel lager dan verwacht werd. Bovenaan speelden vooral Zwitserland en Frankrijk haasje over totdat de punten van de publieksjury werden bekendgemaakt en Italië naar de top van de rangschikking katapulteerde.

  Onderaan eindigt Groot-Brittanie met 0 punten. Daarmee schrijft het land geschiedenis want het is de eerste keer dat de Britten met lege handen naar huis moeten. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste