Margriet Hermans en Steve Willaert opgenomen in Radio2 Eregalerij

Zangeres Margriet Hermans en pianist, componist, arrangeur en producer Steve Willaert zijn donderdagavond toegevoegd aan de Eregallerij van Radio 2.Daarnaast kregen ook drie nummers een plekje in de Radio2 Eregalerij: ‘Allemaal’ van Wim Soutaer, ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ van Wannes Van de Velde en ‘Wrong’ van Novastar.

Margriet Hermans: Van zangeres tot politica en weer terug naar zangeres

Rond de eeuwwisseling verklaarde Margriet Hermans dat, ze ondanks ze getrouwd was met een man, biseksueel te zijn. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend als zangeres van hits zoals  ‘Een vriend’ (1989), ‘Alle mooie mannen zijn zo lelijk als ik jou zie’ (1990) en ‘Laissez Rouler Le Bon Temps’ (1994), als presentatrice van haar talkshow ‘Margriet’ en haar optreden in spelprogramma’s zoals ‘De Drie Wijzen’ en ‘Zeg eens euh’.

Ook was ze politiek actief bij achtereenvolgens de partijen ID21,Spirit en VLD/OpenVld. Ze maakte van haar positie gebruik om een lans te breken voor de Vlaamse muziek. Zo was ze van 1999 tot 2009 Vlaams parlementslid en van 2004 tot 2009 gemeenschapssenator. Ze was holebi-meter voor Open Vld in de senaat. Ook zette ze zich als vast lid van de Parlementaire Assemblee van de OVSE in voor de vrouwenrechten en gelijke kansen en het voorkomen van discriminatie van holebi's. In het Vlaams Parlement zette zij zich in voor meertalenonderwijs en volgde zij de mediadossiers op. Op 13 februari 2008 was zij tegenkandidaat van de toenmalige partijvoorzitter Bart Somers voor het voorzitterschap van Open Vld. Daarbij behaalde ze maar 23 procent van de stemmen waardoor Bart Somers opnieuw voorzitter werd. Een jaar later geraakte door het slechte resultaat van Open Vld in Antwerpen niet meer verkozen. In 2007 werd Margriet tot Ridder in de Leopoldsorde benoemd. In 2022 maakte ze een muzikale comeback en won ze Radio 2 Zomerhit met 'Lekker blijven hangen', een cover van 2 Fabiola's She's After My Piano.

De muziekmakers en nummers krijgen de bekroning omdat ze enorm veel betekend hebben voor de Vlaamse muziek. In de vorige editie viel die eer nog te beurt aan Soulsister, Wouter Van Belle, ‘Soldiers of love’ van Liliane Saint-Pierre en ‘Het kan niet zijn’ van Will Tura.

Foto: Radio2/VRT

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste