Algemeen nieuws

 • Gaylive Clubhouse: LGBT-Dating tijdens corona

  De sociale media-app Clubhouse is de laatste paar weken de 'talk of the town' en daarom organiseren we aanstaande vrijdag onze eerste Clubhouse sessie met als onderwerp LGBT-dating tijdens corona. 

  Clubhouse is een app waar iedereen kan discussiëren in kamers over bepaalde onderwerpen. Die gesprekken zijn vaak verrassend en kunnen alle richtingen uitgaan. De kamer wordt gemodereerd en de moderators kunnen 'sprekers' uit nodigen op de stage zodat ze hun verhaal kunnen vertellen. Dat is in kort hoe Clubhouse werkt. 

  We waren voor een nieuwe podcast-reeks op zoek naar een gemakkelijke en toegankelijke manier waarop iedereen die dat wilde op een manier hun mening konden geven. We denken dat gevonden te hebben in clubhouse. 

  Aanstaande vrijdag om 19 uur gaan we dus voor de eerste keer de discussie aan met als onderwerp 'LGBT-Dating tijdens corona'. Uit een Britse studie blijkt immers dat drie vierde van de Britse homo's (die aan het onderzoek meededen) tijdens de eerste Britse lockdown bleven daten en seks hadden omdat ze eenzaam waren en nood aan seks hadden. 

  Hoe gaan de Vlaamse éénzame LGBT's tijdens deze pandemie op zoek naar een knuffelcontact. Hebben ze hun datinggedrag tijdens de afgelopen maanden aangepast. Hebben ze minder afgesproken tijdens de eerste maanden maar zijn ze nu toch (voorzichtig) terug begonnen met daten. Waar houden ze rekening mee. Wat doen ze op die seksdates wel of net niet (meer). Die vragen stellen we tijdens onze eerste clubhouse sessie.

  Podcast

  Zoals we al eerder al schreven worden de beste reacties mogelijk gebundeld in een aflevering voor een nieuwe reeks van podcasts. De sessie wordt dan ook opgenomen. In deze clubhouse sessie hanteren we de regels van een safe space. De sprekers kunnen op ieder moment aangeven of hun verhaal gebruikt mag worden in de podcast of niet. We gaan er gemakshalve wel van uit dat ze hun toestemming geven als ze hun hand opsteken en daarmee vragen dat ze uitgenodigd worden op het podium. 

  Wil jij anoniem jouw verhaal delen of reageren dan kan dat via een DM via onze Twitteraccount. Jouw vraag of verhaal kan op die manier anoniem gesteld of voorgelezen worden.

   

  Kom dus zeker even langs in tijdens onze sessie.

  Vrijdag 26 februari om 19.00 uur op Clubhouse 

  Lees meer
 • Telefacts pakt uit met omstreden Britney Spears documentaire

  Nu donderdag is de internationaal geprezen documentaire ‘Framing Britney Spears’ te zien in Telefacts. Deze veelbesproken documentaire, geproduceerd door onder andere The New York Times, toont aan hoe Britney Spears sinds 2008 volledig de controle over haar eigen leven is kwijtgeraakt. Spears werd na haar opname in een psychiatrisch ziekenhuis onder curatele geplaatst van haar vader, James Spears. Sindsdien heeft hij de volledige controle over al haar bezittingen.

  Uit de documentaire blijkt dat James Spears al van in het begin uit was op het geld van zijn dochter. Zo vertelt de marketingdirecteur van Britney Spears, Kim Kaiman: "Haar vader is nooit echt betrokken geweest tijdens haar jeugd. Het enige dat ik hem ooit over haar hoorde vertellen was dat zijn dochter zo rijk zou worden dat ze hem een boot zou kopen." Volgens de documentairemakers voelt ook Britney Spears zich zelf slachtoffer van haar vader. Dat zou blijken uit 'gecodeerde berichten' op social media. Babs Gray, die een podcast serie maakt over Britney Spears, heeft het over ‘cryptische verwijzingen naar vrijheid, die vaak opduiken’. Het bewijst, volgens de fans, dat Spears zelfs niet eens mag en kan zeggen wat ze wil.

  Aanleiding voor de documentaire zijn de fans van Britney Spears die, onder de hashtag #FreeBritney, wereldwijd aanklagen dat Britney Spears al twaalf jaar lang tegen haar wil gecontroleerd en gedomineerd wordt door haar vader. De populaire wereldster mag geen enkele beslissing zelf nemen, alles wordt beslist door haar vader. Vele fans spraken zich niet alleen uit op social media, maar kwamen zelfs voor de zaak op straat.

  De documentaire heeft internationaal de discussie aangewakkerd over hoe het publiek en de pers omgaan met popsterren. VTM heeft, met Telefacts NU, als enige in Vlaanderen de rechten op deze documentaire kunnen bemachtigen.

  'Britney Spears: een leven lang geleefd' is nu donderdag, 18 februari om 21.50, te zien bij VTM en op VTM GO

  Lees meer
 • Jongeren lanceren vijf oplossingen voor seksuele intimidatie in de stad

  Vijfhonderd jongeren tussen 15 en 24 jaar uit Belgie en Spanje hebben vijf aanbevelingen geformuleerd om seksuele intimidatie op straat aan te pakken. Dat deden ze tijdens onlinedebat tijdens het J500 evenement van Plan International dinsdag.  Daarmee wil Plan steden veiliger en inclusiever maken. Verschillende lokale politici waren aanwezig en gaan met de aanbevelingen aan de slag.

  Uit een eerder onderzoek van Plan International België bleek dat tot wel 91% van de meisjes en 28% van de jongens al te maken kregen met seksuele intimidatie op straat. Van nafluiten tot ongewenste aanrakingen, veel jongeren voelen zich onveilig zodra ze hun huis verlaten. De situatie verergerde tijdens de huidige pandemie, doordat er minder mensen op straat zijn en daders minder risico lopen om op hun gedrag aangesproken te worden.

  Jongeren uit Brussel, Madrid en vier andere Spaanse steden zochten online oplossingen tegen seksuele intimidatie. Tijdens het evenement  werden 25 aanbevelingen besproken. Op het einde van het evenement werden er daaruit vijf weerhouden.

  Zo willen de jongeren dat er een online platform komt waar ze hun mening kunnen geven en oplossingen kunnen voorstellen tegen seksuele intimitatie. Ook moet er meer sensibilisering komen in het onderwijs door gendergelijkheid toe te voegen aan het curriculum zodat er gepraat wordt over discriminatie, seksualiteit en gendergerelateerd geweld zoals seksuele intimidatie. In de scholen moeten ook professionals zoals psychologen aanwezig zijn die een laagdrempelige emotionele ondersteuning kunnen voorzien. Verder willen de jongeren dat er ook ‘veilige plaatsen’ komen in  vrijetijdszones met informatie over hoe seksuele  intimidatie kan tegengegaan worden. De jongeren zijn ook voorstander van de creatie van een noodnummer waar naar gebeld kan worden als ze te maken krijgen met seksuele intimidatie op het openbaar vervoer.

  Tijdens het J500-event waren verschillende lokale politici aanwezig en zij beloofden om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. “De stem van jongeren en hun eigen ervaringen zijn essentieel in dit debat. Net zoals onze jeugdorganisaties en scholen, creëren organisaties zoals Plan België een veilige omgeving voor jongeren om in alle openheid over seksuele intimidatie te spreken”, stelt Jinnih Beels (Sp.a), Schepen voor Onderwijs en Jeugd in Antwerpen. “Die veilige omgeving trekken we door naar onze pleintjes en andere plaatsen in de stad waar jongeren samenkomen.”

  Lees meer
 • Lorin Parys herkozen als ondervoorzitter N-VA

  Lorin Parys is samen met Valerie Van Peel verkozen tot de nieuwe ondervoorzitters van de N-VA. De verkiezing verliep helemaal digitaal.Valerie Van Peel neemt de plaats in van Cieltje Van Achter, Lorin Parys volgt zichzelf op.

  Voor de twee posities van ondervoorzitter waren zes kandidaten. Naast Parys en Van Peel hadden ook Anneleen Van Bossuyt, Assita Kanko, Kathleen Depoorter en Theo Francken in de running om ondervoorzitter te worden. 

  Voorzitter Bart De Wever bedankte aftredend ondervoorzitter Cieltje Van Achter voor haar tomeloze inzet de voorbije jaren in het dagelijks bestuur. Hij kijkt uit naar een even goede samenwerking met Valerie Van Peel.

  Op de volgende partijraad van zaterdag 13 maart wordt conform de statuten het partijbestuur nog hernieuwd. Op zaterdag 24 april volgen ten slotte nog de verkiezingen van onder meer de algemeen penningmeester en de voorzitter van de partijraad. Daarnaast worden op die datum ook nog de statutencommissie, het financiële comité van toezicht en de verzoenings- en tuchtcommissie samengesteld.

  Lees meer
 • Mediawatch:Advies over mondmaskers,Kristof Calvo,Screech overleden

  Coronavirus

  De Risk Assessment Group heeft een nieuw advies opgesteld rond mondmaskers. Zo mogen sjaals niet langer gebruikt worden als masker, worden FFP2-maskers niet aanbevolen voor de algemene bevolking en wordt aangeraden ook op kantoor altijd een mondmasker te dragen. Steven Van Gucht hamerde ook op een correct gebruik van maskers. 

  Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, is het voorstel niet genegen om jongeren naar voren te schuiven in de vaccinatiecampagne. Hij begrijpt wel de grieven van de jeugd. Wanneer die dan aan de beurt komt? “Leeftijd zal een bepalend criterium zijn”, schrijft hij in een Facebookpost.

  Kristof Calvo heeft nieuwe uitdaging

  Kristof Calvo houdt er binnenkort mee op als  fractieleider van de groenen in de Kamer. Hij blijft wel Kamerlid, maar gaat voor de Nederlandse groene partij werken.

  Screech uit Saved by the bell overleden

  Dustin Diamond, die vooral bekend werd als de geek Samuel "Screech" Powers in de sitcom "Saved by the bell" is op 44-jarige leeftijd overleden aan kanker. De ziekte werd drie weken terug bij hem vastgesteld, zo schrijft het vakblad Variety.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste