Algemeen nieuws

 • Margriet Hermans en Steve Willaert opgenomen in Radio2 Eregalerij

  Zangeres Margriet Hermans en pianist, componist, arrangeur en producer Steve Willaert zijn donderdagavond toegevoegd aan de Eregallerij van Radio 2.Daarnaast kregen ook drie nummers een plekje in de Radio2 Eregalerij: ‘Allemaal’ van Wim Soutaer, ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ van Wannes Van de Velde en ‘Wrong’ van Novastar.

  Margriet Hermans: Van zangeres tot politica en weer terug naar zangeres

  Rond de eeuwwisseling verklaarde Margriet Hermans dat, ze ondanks ze getrouwd was met een man, biseksueel te zijn. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend als zangeres van hits zoals  ‘Een vriend’ (1989), ‘Alle mooie mannen zijn zo lelijk als ik jou zie’ (1990) en ‘Laissez Rouler Le Bon Temps’ (1994), als presentatrice van haar talkshow ‘Margriet’ en haar optreden in spelprogramma’s zoals ‘De Drie Wijzen’ en ‘Zeg eens euh’.

  Ook was ze politiek actief bij achtereenvolgens de partijen ID21,Spirit en VLD/OpenVld. Ze maakte van haar positie gebruik om een lans te breken voor de Vlaamse muziek. Zo was ze van 1999 tot 2009 Vlaams parlementslid en van 2004 tot 2009 gemeenschapssenator. Ze was holebi-meter voor Open Vld in de senaat. Ook zette ze zich als vast lid van de Parlementaire Assemblee van de OVSE in voor de vrouwenrechten en gelijke kansen en het voorkomen van discriminatie van holebi's. In het Vlaams Parlement zette zij zich in voor meertalenonderwijs en volgde zij de mediadossiers op. Op 13 februari 2008 was zij tegenkandidaat van de toenmalige partijvoorzitter Bart Somers voor het voorzitterschap van Open Vld. Daarbij behaalde ze maar 23 procent van de stemmen waardoor Bart Somers opnieuw voorzitter werd. Een jaar later geraakte door het slechte resultaat van Open Vld in Antwerpen niet meer verkozen. In 2007 werd Margriet tot Ridder in de Leopoldsorde benoemd. In 2022 maakte ze een muzikale comeback en won ze Radio 2 Zomerhit met 'Lekker blijven hangen', een cover van 2 Fabiola's She's After My Piano.

  De muziekmakers en nummers krijgen de bekroning omdat ze enorm veel betekend hebben voor de Vlaamse muziek. In de vorige editie viel die eer nog te beurt aan Soulsister, Wouter Van Belle, ‘Soldiers of love’ van Liliane Saint-Pierre en ‘Het kan niet zijn’ van Will Tura.

  Foto: Radio2/VRT

  Lees meer
 • Melissa Depraetere wordt nieuwe voorzitter van Vooruit na opstappen Conner Rousseau

  Melissa Depraetere volgt Connor Rouseau op als voorzitter van de politieke partij Vooruit. Dat werd zaterdag bekend gemaakt. Rousseau nam, in de nasleep van de rascistische en discriminerende uitspraken die hij in een dronken bui deed, vrijdag ontslag als partijvoorzitter.

  Rousseau kondigde vrijdag tijdens een persconferentie aan dat hij een stap opzij zet."Ik neem per direct ontslag als voorzitter van Vooruit. Het gedoe rond mijn persoon leidt af van de essentie. Het gaat niet meer over waar Vooruit voor strijdt. Over de strijd voor betere lonen en mensen hun gezondheid. Over de strijd tegen extreemrechts die zo belangrijk is. Het gaat te veel over ruis en gedoe rond mij." 

  Rousseau werd in 2019  voorzitter van de Vlaamse socialisten.De jongste voorzitter van een Belgische partij ooit veranderde de  naam van Sp.a naar Vooruit en hanteerde een heel eigen open communicatiestijl. Mede hierdoor klom de partij terug uit het dal waar ze reeds enkele jaren verkeerde. In juni van dit jaar komen de eerste donkere wolken aan de horizon als uitlekt dat verschillende jongeren klacht tegen Rousseau hebben neergelegd voor seksueel overschrijdend gedrag. De klachten werden geseponeerd maar voor dit gebeurde bekende Rousseau in een video dat hij  worstelt met zijn geaardheid, op zowel  mannen als vrouwen valt  en dat hij zich als  "opgejaagd wild"  voelt. (Lees verder na de video.

   

  De rascistische uitspraken die hij in september deed tijdens een cafébezoek in Sint-Niklaas blijken uiteindelijk de druppel te veel te zijn. Nadat het Nieuwsblad de in het pv uitgeschreven uitspraken eerder deze week citeerde werd de druk op Rousseau onhoudbaar en besliste hij tijdens een speciaal bij elkaar geroepen partijbestuur om op te stappen. Daar werd ook Melissa Depraetere aangeduid als voorzitter ad interim. Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar zal dat niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

  "Wat Conner gezegd heeft, is heel fout, onaanvaardbaar en het strookt absoluut niet met waar wij als partij voor staan”, zo liet de nieuwe voorzitster tijdens de persconferentie optekenen. 

  Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar dat zal ze niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

  Depraetere blijft partijleidster tot aan de verkiezingen in juni 2024. Daarna volgen waarschijnlijk voorzittersverkiezingen.

  Lees meer
 • Le président du CD&V, Sammy Mahdi, remporte l'émission drag 'Make up Your Mind

  Le président du CD&V, Sammy Mahdi, a remporté vendredi soir le spectacle drag 'Make up Your Mind'. Dans l'émission de VTM, cinq célébrités flamandes se sont transformées en drag queens. Sous le regard approbateur d'un jury drag de cinq personnes dirigé par Vanessa Van Cartier, les cinq drag queens novices devaient prouver leurs compétences dans différentes manches, tandis que les membres du panel Natalia, Bart Appeltans, Julie Van den Steen et Ruth Beeckmans devaient deviner l'identité réelle des nouvelles drag queens. Il ne pouvait y en avoir qu'une meilleure, et c'était Cindy Envy, l'alter ego de Sammy Mahdi. "C'était une aventure incroyable. Je ne porte pas tous les jours des talons de 20 cm. C'était vraiment difficile, mais surtout très amusant. Il faut juste se lancer et espérer ne pas tomber."

  Outre Sammy Mahdi, Christoff, Freek Braeckman, Maarten Vancoillie, Francesco Planckaert et Jan Mulder ont également enfilé des talons hauts et une robe glamour pour l'occasion.

  Ils avaient tous une bonne raison de participer à 'Make up Your Mind', même si cela les sortait complètement de leur zone de confort.

  "La raison pour laquelle je participe a tout à voir avec les temps dans lesquels nous vivons", a déclaré Cindy Envy (Sammy Mahdi). "Ce que nous avons fait est tout simplement interdit dans un état aux États-Unis. Dans de nombreux pays européens aussi, la question est souvent posée de savoir si les gens peuvent porter cela ou s'ils peuvent être amoureux de quelqu'un du même sexe. Beaucoup de droits que nous avons aujourd'hui nous semblent évidents, mais ils ne le sont pas. Il faut continuer à mener ce combat et si je peux le faire en talons de 20 cm, je le fais avec grand plaisir."

  foto: VTM

   

  Lees meer
 • CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wint dragprogramma 'Make up Your Mind'

  CD&V-voorzitter Sammy Mahdi heeft vrijdagavond de drag-spel show ‘Make up Your Mind’ gewonnen. In het VTM-programma lieten vijf bekende Vlamingen zich transformeren tot dragqueen. Onder het goedkeurende oog van een vijfkoppige dragjury onder leiding van Vanessa Van Cartier moesten de vijf rookie-dragqueens zich in verschillende rondes bewijzen terwijl panelleden Natalia,Bart Appeltans,Julie Van den Steen en Ruth Beeckmans de ware identiteit moesten raden van de nieuwe dragqueens. Er kon er maar één de beste zijn en dat werd Cindy Envy, het alter-ego van Sammy Mahdi. “Het was een ongelofelijk avontuur. Ik sta niet iedere dag op hakken van 20 cm. Dat was echt pittig, maar vooral heel plezant om te doen. Je moet je er gewoon in smijten en hopen dat je niet valt.”

  Naast Sammy Mahdi deden ook  Christoff, Freek Braeckman, Maarten Vancoillie, Francesco Planckaert én Jan Mulder voor de gelegenheid de hoge hakken en een glamourjurk aan.

  Een voor een hadden ze een goede reden om aan ‘Make up Your Mind’ mee te doen ook al lag dat mijlenver uit hun comfortzone.

  “Dat ik hieraan meedoe heeft alles te maken met de tijden waar we vandaag in leven”, zo vertelde Cindy Envy (Sammy Mahdi). “Wat we nu hebben gedaan is in een staat in de Verenigde Staten gewoon verboden. Ook in veel Europese landen wordt vaker de vraag gesteld of mensen dit wel mogen dragen en of je verliefd mag zijn op iemand van hetzelfde geslacht. Vele rechten die we vandaag hebben, lijken voor ons vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Je moet die strijd blijven voeren en als ik die kan voeren op hakken van 20 cm, dan doe ik dat met veel plezier.” 

  Ook Madonna Starling (charmezanger Christoff), had een goede reden om mee te doen aan de eenmalige dragshow. ““Dit was zo leuk om te doen, fantastisch! Ik was ongelofelijk zenuwachtig, maar eens het publiek er is dan ga je de volle 100%. Dit programma is ver weg van mijn comfortzone, dus daar heb ik heel even over moeten twijfelen. Maar als kind ben ik van mijn vijftiende hard gepest op school. Ik heb mezelf heel lang onder de radar gehouden en hoop dat er vandaag veel mensen zijn die daar durven voor uitkomen. Het is niet aan je omgeving of je familie om je te belemmeren. Kom ervoor uit, wees wie je bent. Je hebt maar één leven, leef het gewoon.”

  VTM-journaal anker Freek Braeckman oefende zijn danspasjes op hoge hakken dan weer in de nieuwsstudio van VTM. “Ik heb mij echt geamuseerd en hoop dat mensen dat gezien hebben. Maar ik deed ook mee met een reden. Ik vind het fantastisch om mijn kinderen te laten opgroeien in een wereld waarin mensen zich durven boos maken over bijvoorbeeld armoede, honger en klimaatproblemen. Maar er zijn mensen die zich boos maken op iemand omwille van wie die is, wat die wil dragen, op wie die verliefd wil zijn. Daarom wil ik dit doen. Er zijn ongetwijfeld mensen thuis die denken: wat doet die onnozelaar van het nieuws met een pruik en een jurk? Dan denk ik: daarom sta ik hier.”

  Voetbalanalist Jan Mulder had in eerste instantie nee gezegd om als mysterie-queen de Gouden Pump aan de winnaar te overhandigen. Toen de programmamakers hem opnieuw contacteerden zei hij toch ja en kroop hij in de huid van de witte queen. “Ik wilde eerst niet meedoen, want dit is natuurlijk niks voor mij. Maar toen belden ze na drie weken terug en in die tijd had ik vreselijke artikelen gelezen over bespugen en beschimpen van de drag queens in Nederland. Ik las die kranten en vond het zo erg, om nog maar te zwijgen van hoe die mensen behandeld worden in Amerika of Italië. Ik vind het eigenlijk een vrolijke kunst. Zelfs ik ben al een soort Picasso-hoofd, na drie uur schmink. Maar behalve dat wil ik solidair zijn. Eén keer in mijn leven stel ik een daad. Leve de drag queens!”

  Ook de echte dragqueens die tijdens het programma een beperkte rol hadden in het programma als professioneel jury kijken tevreden terug op ‘Make Up Your Mind’. “Ondanks de aanvankelijke golf van negativiteit rond de aankondiging van het programma, zijn we erin geslaagd om het tij te keren en zoveel liefde te verspreiden’; zp schreef jury-voorzitster Vanessa Van Cartier op haar Facebook-pagina. “De hoeveelheid liefde en mooie berichten die we hebben ontvangen is overweldigend! De steun die we hebben gekregen is onbeschrijfelijk! Maar wat nog meer geweldig is, is het aantal mensen dat nu kennis heeft gemaakt met de ongelooflijke kunstvorm van drag! Hier doen we het voor - om iedereen te inspireren en te empoweren om te zijn wie ze echt willen zijn!“

  Voor Lola McQueen werd het na afloop even emotioneel en zij moest dan ook even in haar auto bijkomen. “ik ben nu eigenlijk zo hard aan het huilen in de auto omdat ik besef dat we met ons vijfen samen geschiedenis hebben geschreven.” Vijf bekende Vlamingen die onze kunst van drag laten zien, laat zien dat drag entertainment is, wat niet vanzelfsprekend is, nog altijd niet in 2023, dat zij risico’s nemen voor hun imago maar dat zij vooral aan jongeren kunnen laten zien dat het wel ok is, dat ze zijn wie ze zijn! “

  "Een voorzitter van een politieke partij, een zanger, een nieuwslezer, een radiopresentator, een voormalig sporter en als verassing nog iemand die vroeger voetbalde bij Anderlecht! En wat een prestatie, allemaal namen ze ons vak super serieus en laten ze zien wat entertainment is! Ik hoop dat een klein Alexander’tje gaat zien dat zijn dromen ook waar gemaakt kunnen worden want toen ik 14-18 jaar was had ik nooit gedacht dat ik kon doen wat ik nu doe! “

   

   

   

   

  Lees meer
 • VRT-nieuwsanker Martine Tanghe overleden

  Zondagmorgen is voormalige nieuws-anker Martine Tanghe overleden. Zij was al enkele jaren ziek en leed aan kanker, ze werd 67 jaar. Ruim 42 jaar lang was Martine Tanghe journalist en nieuwsanker bij VRT. Ze ging met pensioen in november 2020. Ze was ongetwijfeld de bekendste en een van de meest gewaardeerde nieuwspresentatoren van Vlaanderen. Ze was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van VRT. Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Voor die verdienste kreeg ze vorige donderdag, 20 juli, het prestigieuze ereteken van Commandeur in de Kroonorde. ​ Ze las jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingwedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland. ​ Daarnaast was Martine een boegbeeld van Kom op tegen kanker. ​ Na haar carrière bleef ze actief, onder meer als juryvoorzitter bij de nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en als theatermaakster.

  Foto: VRT

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste