Algemeen nieuws

 • Nemo schrijft geschiedenis door controversiële editie van Eurovisie Songfestival te winnen

  Nemo heeft zaterdagavond voor Zwitserland de 68ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer ‘The Code’. Hen is de eerste non-binaire artiest die het liedjesfestival wint en het is meteen ook de derde overwinning die Zwitserland binnen haalde.

  Deze editie zal om nog meer redenen de geschiedenisboeken in gaan, zij het om minder fraaie. Zo was er de hele kwestie rond de inzending en deelname van Israel en de diskwalificatie van de Nederlander Joost Klein.

  Die kreeg zaterdag te horen dat hij niet mocht deelnemen aan de finale omdat hij een dreigende beweging gemaakt had naar een cameravrouw die hem na de tweede halve finale stond te filmen terwijl er door Joost en zijn entourage meermaals gevraagd zou zijn om dit niet te doen. De Nederlandse omroep Avro/Tros, die Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival stuurden, probeerden de EBU nog tevergeefs nog te overtuigen om de diskwalificatie terug te draaien. 

  Voor heel wat Nederlanders en fans van Joost Klein was het onbegrijpelijk dat Klein niet mocht deelnemen hierdoor terwijl Eden Golan, die Israel vertegenwoordigde niet werd uitgesloten. Niet alleen is er de oorlog met Gaza maar zou ook de Israëlische delegatie op sociale media de andere kandidaten bekritiseerd hebben, waaronder de non-binaire artiesten Nemo en  de Ierse inzending Bambi Thug. 

  De act van Eden Golan schoot donderdagavond, na de tweede halve finale, naar de tweede plek bij de bookmakers. Via haar officiële accounts op sociale media riep de staat Israël donderdagavond iedereen op om op de Israëlische inzending te stemmen. Zelfs een billboard op Times Square in New York toonde die boodschap. In de zaal was duidelijk boegeroep te horen toen Eden Golan het podium betrad om haar nummer te brengen. Ook EBU-voorzitter Martin Österdahl kreeg meer dan zijn portie toen hij de punten van Nederland bekend maakte. Die zouden volgens het draaiboek door Nicky de Jager gegeven worden maar zij trok zich, in overleg met Avro/Tros terug. Terwijl de professionele jury,  duidelijk bewust, de Israëlische inzending weinig punten gaven, kreeg de Zwitser Nemo van de meeste landen wel 12 punten. Dat zorgde ervoor de Nemo lange tijd bovenaan de scoretabel stond terwijl Israel lange tijd in het midden van de linkerkolom vertoefde. Dankzij de punten van het publiek kwam Israël een tijdlang bovenaan het scorebord te staan met 375 punten. Uiteindelijk zakte Israel naar de vijfde plaats en moest het nog Frankrijk (446 punten), Oekraïne (453 punten),Croatie (547 punten) en Zwitserland (591 punten) laten voorgaan.

  Daarmee won Nemo met het nummer ‘The Code’, over hun zoektocht naar henzelf, de 68ste editie van het songfestival. Nemo werd in 2016 bekend in hun thuisland nadat een videofilmpje met hen viraal ging. Daarna releasde hen twee EP’s met daarop zeven nummers die in de officiële Zwitserse hitparade terecht kwamen. In 2020 begon hun ook nummers te schrijven voor andere artiesten en bracht hun nook nieuwe nummers uit in het Engels. In hun muziek worden onderwerpen zoals genderidentiteit, mentale gezondheid en de zoektocht naar een eigen plek in de wereld belicht.

  Dit is de uiteindelijke rangschikking van de 68ste editie:

  foto’s: EBU

  Lees meer
 • Effectieve gevangenisstraf en ontzetting uit de rechten voor Dries Van Langenhove

  Schild & Vrienden oprichter Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

  Nadat een Pano-reportage in september 2018 aan het licht bracht dat er in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden  racistische en antisemitische berichten gedeeld werden werd Dries Van Langenhove een jaar later officieel in verdenking gesteld. Ook zes andere leden moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor inbreuken op de racisme wetgeving. De rechterhand van Van Langenhove kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Vier andere beklaagden kregen een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Een laatste beklaagde kreeg opschorting van uitspraak van veroordeling onder voorwaarden, waaronder een begeleid bezoek aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

   

  De rechtbank van Gent hield rekeningen met verschillende bezwarende elementen bij de veroordeling van Van Langenhove."Van Langenhove is de initiatiefnemer, oprichter, organisator en leider van S&V. Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid."

  Omdat Van Langenhove ook voor de komende tien jaar uit zijn rechten is gezet kan hij ook niet meer opkomen of stemmen bij de volgende verkiezingen, of een bestuursfunctie opnemen bij een bedrijf of organisatie.

  Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove kondigde dinsdag na de uitspraak al aan dat hij in beroep ging tegen het vonnis. 

  Lees meer
 • Ron DeSantis geeft presidentsstrijd op

  De extreemrechtse en anti-LGBTQ gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft aangekondigd dat hij zich terug trekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezing en niet verder gaat strijden voor de republikeinse nominatie. Ook riep hij zijn aanhangers op om hun steun te geven aan voormalig president Donald Trump.

  DeSantis zei zondag alle afspraken af die hij had opstaan voor interviews en postte een video waarin hij het nieuws aankondigde. Met de terugtrekking van DeSantis zijn Nicky Hailey en Donald Trump nog maar de enige twee kandidaten die in de running zijn om presidentskandidaat te worden bij de Republikeinen.

  In zijn video zegt DeSantis dat er ‘geen duidelijke weg naar de overwinning was’ en dat hij niet aan vrijwilligers kan vragen ‘om hun tijd en bronnen’ ter beschikking te stellen. Tegelijkertijd riep hij zijn aanhangers op om Donald Trump te steunen. 

  De terugtrekking wordt door LGBTQ-activisten als een lichtpuntje beschouwd. In zijn rol van gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft hij immers verschillende wetten erdoor gedrukt die de rechten van de LGBTQ-gemeenschap sterk hebben teruggedraaid. Zo ondertekende hij in maart 2022 de befaamde ‘Don’t Say Gay’-wet waarbij leerkrachten in kleuterscholen en lagere scholen niet meer in hun lessen mogen spreken over seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ook ondertekende hij  wetten waardoor  boeken met een LGBTQ-onderwerp en/of personages uit schoolbibliotheken moesten gehaald worden en waardoor transjoneren niet meer mee mogen sporten bij hun schoolteams. Ook blokkeerde hij de toegang tot gender-bevestigende zorg voor minderjarige transjongeren.

  Lees meer
 • Brooklyn Nine-Nine acteur Andre Braugher overleden na korte ziekte

  Maandag is de Amerikaanse acteur Andre Braugher  na een korte ziekte op 61-jarige leeftijd overleden . Dat meldt zijn manager. Brougher werd bij ons vooral bekend als de homoseksuele politiechef Raymond Holt in de Amerikaanse comedyserie  ‘Brooklyn Nine-Nine’. Voor deze rol werd hij vier keer genomineerd voor een Primetime Emmy Award voor beste acteur in een bijrol in een komische serie. Voor zijn rol als speurder Frank Pembleton in Homicide: Life on Street won Braugher in 1998 een Emmy. Later won hij die televisieprijs nog een tweede keer voor zijn rol als crimineel in de reeks Thief uit 2006.

  In zijn persoonlijke leven trouwde Brougher in 1991 met de actrice Ami Branson die ook meespeelde in  Homicide: Life on Street. Samen hebben ze drie zonen.

  Lees meer
 • Margriet Hermans en Steve Willaert opgenomen in Radio2 Eregalerij

  Zangeres Margriet Hermans en pianist, componist, arrangeur en producer Steve Willaert zijn donderdagavond toegevoegd aan de Eregallerij van Radio 2.Daarnaast kregen ook drie nummers een plekje in de Radio2 Eregalerij: ‘Allemaal’ van Wim Soutaer, ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ van Wannes Van de Velde en ‘Wrong’ van Novastar.

  Margriet Hermans: Van zangeres tot politica en weer terug naar zangeres

  Rond de eeuwwisseling verklaarde Margriet Hermans dat, ze ondanks ze getrouwd was met een man, biseksueel te zijn. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend als zangeres van hits zoals  ‘Een vriend’ (1989), ‘Alle mooie mannen zijn zo lelijk als ik jou zie’ (1990) en ‘Laissez Rouler Le Bon Temps’ (1994), als presentatrice van haar talkshow ‘Margriet’ en haar optreden in spelprogramma’s zoals ‘De Drie Wijzen’ en ‘Zeg eens euh’.

  Ook was ze politiek actief bij achtereenvolgens de partijen ID21,Spirit en VLD/OpenVld. Ze maakte van haar positie gebruik om een lans te breken voor de Vlaamse muziek. Zo was ze van 1999 tot 2009 Vlaams parlementslid en van 2004 tot 2009 gemeenschapssenator. Ze was holebi-meter voor Open Vld in de senaat. Ook zette ze zich als vast lid van de Parlementaire Assemblee van de OVSE in voor de vrouwenrechten en gelijke kansen en het voorkomen van discriminatie van holebi's. In het Vlaams Parlement zette zij zich in voor meertalenonderwijs en volgde zij de mediadossiers op. Op 13 februari 2008 was zij tegenkandidaat van de toenmalige partijvoorzitter Bart Somers voor het voorzitterschap van Open Vld. Daarbij behaalde ze maar 23 procent van de stemmen waardoor Bart Somers opnieuw voorzitter werd. Een jaar later geraakte door het slechte resultaat van Open Vld in Antwerpen niet meer verkozen. In 2007 werd Margriet tot Ridder in de Leopoldsorde benoemd. In 2022 maakte ze een muzikale comeback en won ze Radio 2 Zomerhit met 'Lekker blijven hangen', een cover van 2 Fabiola's She's After My Piano.

  De muziekmakers en nummers krijgen de bekroning omdat ze enorm veel betekend hebben voor de Vlaamse muziek. In de vorige editie viel die eer nog te beurt aan Soulsister, Wouter Van Belle, ‘Soldiers of love’ van Liliane Saint-Pierre en ‘Het kan niet zijn’ van Will Tura.

  Foto: Radio2/VRT

  Lees meer
 • Melissa Depraetere wordt nieuwe voorzitter van Vooruit na opstappen Conner Rousseau

  Melissa Depraetere volgt Connor Rouseau op als voorzitter van de politieke partij Vooruit. Dat werd zaterdag bekend gemaakt. Rousseau nam, in de nasleep van de rascistische en discriminerende uitspraken die hij in een dronken bui deed, vrijdag ontslag als partijvoorzitter.

  Rousseau kondigde vrijdag tijdens een persconferentie aan dat hij een stap opzij zet."Ik neem per direct ontslag als voorzitter van Vooruit. Het gedoe rond mijn persoon leidt af van de essentie. Het gaat niet meer over waar Vooruit voor strijdt. Over de strijd voor betere lonen en mensen hun gezondheid. Over de strijd tegen extreemrechts die zo belangrijk is. Het gaat te veel over ruis en gedoe rond mij." 

  Rousseau werd in 2019  voorzitter van de Vlaamse socialisten.De jongste voorzitter van een Belgische partij ooit veranderde de  naam van Sp.a naar Vooruit en hanteerde een heel eigen open communicatiestijl. Mede hierdoor klom de partij terug uit het dal waar ze reeds enkele jaren verkeerde. In juni van dit jaar komen de eerste donkere wolken aan de horizon als uitlekt dat verschillende jongeren klacht tegen Rousseau hebben neergelegd voor seksueel overschrijdend gedrag. De klachten werden geseponeerd maar voor dit gebeurde bekende Rousseau in een video dat hij  worstelt met zijn geaardheid, op zowel  mannen als vrouwen valt  en dat hij zich als  "opgejaagd wild"  voelt. (Lees verder na de video.

   

  De rascistische uitspraken die hij in september deed tijdens een cafébezoek in Sint-Niklaas blijken uiteindelijk de druppel te veel te zijn. Nadat het Nieuwsblad de in het pv uitgeschreven uitspraken eerder deze week citeerde werd de druk op Rousseau onhoudbaar en besliste hij tijdens een speciaal bij elkaar geroepen partijbestuur om op te stappen. Daar werd ook Melissa Depraetere aangeduid als voorzitter ad interim. Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar zal dat niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

  "Wat Conner gezegd heeft, is heel fout, onaanvaardbaar en het strookt absoluut niet met waar wij als partij voor staan”, zo liet de nieuwe voorzitster tijdens de persconferentie optekenen. 

  Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar dat zal ze niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

  Depraetere blijft partijleidster tot aan de verkiezingen in juni 2024. Daarna volgen waarschijnlijk voorzittersverkiezingen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste