Algemeen nieuws

  • Nemo schrijft geschiedenis door controversiële editie van Eurovisie Songfestival te winnen

    Nemo heeft zaterdagavond voor Zwitserland de 68ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer ‘The Code’. Hen is de eerste non-binaire artiest die het liedjesfestival wint en het is meteen ook de derde overwinning die Zwitserland binnen haalde.

    Deze editie zal om nog meer redenen de geschiedenisboeken in gaan, zij het om minder fraaie. Zo was er de hele kwestie rond de inzending en deelname van Israel en de diskwalificatie van de Nederlander Joost Klein.

    Die kreeg zaterdag te horen dat hij niet mocht deelnemen aan de finale omdat hij een dreigende beweging gemaakt had naar een cameravrouw die hem na de tweede halve finale stond te filmen terwijl er door Joost en zijn entourage meermaals gevraagd zou zijn om dit niet te doen. De Nederlandse omroep Avro/Tros, die Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival stuurden, probeerden de EBU nog tevergeefs nog te overtuigen om de diskwalificatie terug te draaien. 

    Voor heel wat Nederlanders en fans van Joost Klein was het onbegrijpelijk dat Klein niet mocht deelnemen hierdoor terwijl Eden Golan, die Israel vertegenwoordigde niet werd uitgesloten. Niet alleen is er de oorlog met Gaza maar zou ook de Israëlische delegatie op sociale media de andere kandidaten bekritiseerd hebben, waaronder de non-binaire artiesten Nemo en  de Ierse inzending Bambi Thug. 

    De act van Eden Golan schoot donderdagavond, na de tweede halve finale, naar de tweede plek bij de bookmakers. Via haar officiële accounts op sociale media riep de staat Israël donderdagavond iedereen op om op de Israëlische inzending te stemmen. Zelfs een billboard op Times Square in New York toonde die boodschap. In de zaal was duidelijk boegeroep te horen toen Eden Golan het podium betrad om haar nummer te brengen. Ook EBU-voorzitter Martin Österdahl kreeg meer dan zijn portie toen hij de punten van Nederland bekend maakte. Die zouden volgens het draaiboek door Nicky de Jager gegeven worden maar zij trok zich, in overleg met Avro/Tros terug. Terwijl de professionele jury,  duidelijk bewust, de Israëlische inzending weinig punten gaven, kreeg de Zwitser Nemo van de meeste landen wel 12 punten. Dat zorgde ervoor de Nemo lange tijd bovenaan de scoretabel stond terwijl Israel lange tijd in het midden van de linkerkolom vertoefde. Dankzij de punten van het publiek kwam Israël een tijdlang bovenaan het scorebord te staan met 375 punten. Uiteindelijk zakte Israel naar de vijfde plaats en moest het nog Frankrijk (446 punten), Oekraïne (453 punten),Croatie (547 punten) en Zwitserland (591 punten) laten voorgaan.

    Daarmee won Nemo met het nummer ‘The Code’, over hun zoektocht naar henzelf, de 68ste editie van het songfestival. Nemo werd in 2016 bekend in hun thuisland nadat een videofilmpje met hen viraal ging. Daarna releasde hen twee EP’s met daarop zeven nummers die in de officiële Zwitserse hitparade terecht kwamen. In 2020 begon hun ook nummers te schrijven voor andere artiesten en bracht hun nook nieuwe nummers uit in het Engels. In hun muziek worden onderwerpen zoals genderidentiteit, mentale gezondheid en de zoektocht naar een eigen plek in de wereld belicht.

    Dit is de uiteindelijke rangschikking van de 68ste editie:

    foto’s: EBU

    Lees meer
  • Effectieve gevangenisstraf en ontzetting uit de rechten voor Dries Van Langenhove

    Schild & Vrienden oprichter Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

    Nadat een Pano-reportage in september 2018 aan het licht bracht dat er in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden  racistische en antisemitische berichten gedeeld werden werd Dries Van Langenhove een jaar later officieel in verdenking gesteld. Ook zes andere leden moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor inbreuken op de racisme wetgeving. De rechterhand van Van Langenhove kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Vier andere beklaagden kregen een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Een laatste beklaagde kreeg opschorting van uitspraak van veroordeling onder voorwaarden, waaronder een begeleid bezoek aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

     

    De rechtbank van Gent hield rekeningen met verschillende bezwarende elementen bij de veroordeling van Van Langenhove."Van Langenhove is de initiatiefnemer, oprichter, organisator en leider van S&V. Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid."

    Omdat Van Langenhove ook voor de komende tien jaar uit zijn rechten is gezet kan hij ook niet meer opkomen of stemmen bij de volgende verkiezingen, of een bestuursfunctie opnemen bij een bedrijf of organisatie.

    Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove kondigde dinsdag na de uitspraak al aan dat hij in beroep ging tegen het vonnis. 

    Lees meer
  • Ron DeSantis geeft presidentsstrijd op

    De extreemrechtse en anti-LGBTQ gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft aangekondigd dat hij zich terug trekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezing en niet verder gaat strijden voor de republikeinse nominatie. Ook riep hij zijn aanhangers op om hun steun te geven aan voormalig president Donald Trump.

    DeSantis zei zondag alle afspraken af die hij had opstaan voor interviews en postte een video waarin hij het nieuws aankondigde. Met de terugtrekking van DeSantis zijn Nicky Hailey en Donald Trump nog maar de enige twee kandidaten die in de running zijn om presidentskandidaat te worden bij de Republikeinen.

    In zijn video zegt DeSantis dat er ‘geen duidelijke weg naar de overwinning was’ en dat hij niet aan vrijwilligers kan vragen ‘om hun tijd en bronnen’ ter beschikking te stellen. Tegelijkertijd riep hij zijn aanhangers op om Donald Trump te steunen. 

    De terugtrekking wordt door LGBTQ-activisten als een lichtpuntje beschouwd. In zijn rol van gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft hij immers verschillende wetten erdoor gedrukt die de rechten van de LGBTQ-gemeenschap sterk hebben teruggedraaid. Zo ondertekende hij in maart 2022 de befaamde ‘Don’t Say Gay’-wet waarbij leerkrachten in kleuterscholen en lagere scholen niet meer in hun lessen mogen spreken over seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ook ondertekende hij  wetten waardoor  boeken met een LGBTQ-onderwerp en/of personages uit schoolbibliotheken moesten gehaald worden en waardoor transjoneren niet meer mee mogen sporten bij hun schoolteams. Ook blokkeerde hij de toegang tot gender-bevestigende zorg voor minderjarige transjongeren.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste