Algemeen nieuws

 • Amerikaans Hooggerechtshof draait het recht op abortus na 50 jaar terug

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historische beslissing de rechten op een abortus na bijna vijftig jaar van Amerikaanse vrouwen afgenomen. De beslissing om de in 1973 genomen beslissing in de zaak Joe vs Wade terug te draaien komt niet als een verrassing nadat een kladversie van de beslissing eerder al was uitgelekt.

  De beslissing om Roe vs Wade terug te draaien heeft verregaande gevolgen. In dertien Amerikaanse staten, vooral in het zuiden van de Verenigde Staten, treden meteen na de beslissing van het Hooggerechtshof zogenaamde zombiewetten in werking. Dit zijn wetten die in de staten reeds van kracht zijn en die abortus verbieden vanaf het ogenblik dat het Hooggerechtshof Roe vs Wade zou herroepen. Verwacht wordt dat in de komende maanden in de helft van de Amerikaanse Staten wetten van kracht worden die de toegang tot abortus ofwel sterk beperken tot noodgevallen, na  misbruik of incest tot ronduit verbieden. Ondermeer de staten Missouri en Alabama lieten al weten dat het verbod op abortussen in de beide staten onmiddellijk van kracht zijn geworden.

  Het recht op abortus dat Amerikaanse vrouwen na de uitspraak in de zaak Roe VS Wade kregen in 1973 ligt al bijna vijftig jaar onder vuur. De meningen hierover lopen ongeveer gelijk met de politieke partijen. De meeste republikeinen reageren opgelucht op de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe vs Wade te herroepen. Langs democratische zijde wordt de beslissing een ‘zwarte dag voor de Amerikaanse vrouwen’ genoemd.

  Nu het recht op abortus in de Verenigde Staten gesneuveld is bestaat de vrees dat ook andere rechten die het Hooggerechtshof in het verleden heeft toegekend herroepen zullen worden. In een opiniepeiling over de uitspraak van het Hooggerechtshof van vandaag schrijft opperrechter Clarence Thomas  dat er naar andere ‘historische uitspraken' gekeken moet worden die het Hooggerechtshof in het verleden heeft gedaan. Daarbij vernoemt hij bij naam de beslissingen in de zaken die sodomie uit de strafwet haalden, de toegang tot contraceptie legaliseerden en/of het homo-huwelijk in de VS mogelijk maakte. Dar zijn allemaal rechten die niet in de Amerikaanse grondwet staan maar die er kwamen na een beslissing van het Hooggerechtshof.

  Foto:  Senate Democrats, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • 'Soldiers of Love' opgenomen in Eregallerij van Radio2

  “Soldiers of Love”, de hit waarmee Liliane Saint-Pierre in 1987 ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, is woensdag toegevoegd aan de Eregallerij van Radio 2. De zangeres uit Diest zingt ‘Soldiers of Love’ nog steeds tijdens elk optreden en het nummer is ook uitgegroeid tot het lijflied van de Belgische LGBTQ- gemeenschap. Het nummer stond reeds meerdere keren boven aan in de Homo Top 100.

  Dit jaar viert ‘Soldiers of Love’ dus zijn 35-ste verjaardag. Ze schreef het nummer helemaal zelf en haalde haar inspiratie ervoor uit het journaal.  "Ik zag vanuit mijn zetel hoe het één en al ellende was in de wereld”, zo zei Lilliane Saint-Pierre in een interview bij Radio2. "Een nieuwe dag, een nieuw schandaal": ik had mijn begin en ik was vertrokken", aldus de zangeres. "Daarna kwam "soldiers of love", en is de rest van het nummer eruit gerold. En helaas is het 35 jaar later nog actueel."

  ‘Soldiers of Love’ is overigens niet het enige nummer dat in de Eregallerij wordt opgenomen. Ook ‘Het kan niet zijn' van Will Tura is net als  Soulsister en Wouter Van Belle opgenomen in de prestigieuze lijst .

  Foto: VRT

   

  Lees meer
 • Belgie naar de finale van het Eurovisie Songfestival (+video)

  Jérémie Makiese is er donderdagavond in geslaagd om door te stoten naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Turijn. Met het nummer "Miss you" was hij  als zestiende aan de beurt in de halve finale. Het optreden van de winnaar van The Voice Belgique is zeker geslaagd te noemen want hij kwam als eerste halve finalist uit de bus.

  Ook voor Jérémie Makiese was het een grote verrassing dat Belgie als eerste voor de finale geslecteerd land uit de bus kwam. "Ik heb geen woorden, ik zoek de juiste woorden. Het was ongelooflijk", reageerde de 21-jarige Makiese kort na zijn kwalificatie bij de collega’s van de VRT. 

  Na afloop van de tweede halve finale maakte de European Broadcasting Union (EBU), vrijdag bekend dat Jérémie Makiese  net als tijdens de tweede halve finale, ook als zestiende zal optreden tijdens de finale. Zaterdag bijt Tsjechië de spits af, hekkensluiter is Estland. Topfavoriet Oekraïne - dat volgens internationale bookmakers zal winnen omdat veel kijkers met hun stem hun solidariteit met het land willen betuigen - staat als twaalfde op het podium.

  Lees meer
 • Jeremie Makiese met 'Miss you' naar het Eurovisiesongfestival

  Jérémie Makiese, winnaar van The Voice Belgique seizoen 9, zal België verdedigen op het 66ste Eurovisiesongfestival met het liedje Miss You. Jérémie bestempelt Miss You als een popsong met enkele klassieke klanken en wat hiphopritme waarin hij ook iets van soul legt. “Deze mengeling bewijst dat je alle stijlen op een harmonische manier kunt samenbrengen en tot een eenheid vormen. Ook dat is Belgisch, en het beantwoordt totaal aan wat ik ben!"

  Op 15 september kondigde de RTBF de selectie aan van Jérémie Makiese, een groot nieuw talent en de winnaar van het seizoen 2021 van The Voice, om de Belgische kleuren te gaan verdedigen op het Eurovisiesongfestival 2022. Zes maanden later maakt de RTBF de titel bekend van het nummer dat Jérémie  Makiese op het podium in Turijn zal vertolken. Het nummer Miss You verleidt door zijn eigenheid en zijn harmonieuze mix van stijlen die een rake weergave is van de hedendaagse Belgische muziekscène.

  Jérémie zelf situeert zijn artistiek universum tussen soul, gospel en R&B, maar vindt alle muzikale stijlen fascinerend. “Ik hou gewoonweg van muziek, da’s alles… En ik wil mensen bij elkaar brengen!” Jérémie schreef zelf de tekst en de muziek van zijn lied voor Eurovisie. Uit zijn vocale improvisaties ontstonden de melodische lijn en de eerste woorden, maar de volledige tekst en muziek kwamen tot stand met de medewerking van drie professionele figuren uit de nieuwe Europees-Afrikaanse popmuziek.

  Lees meer
 • Gloria Monserez, Wanne Synnave, Sven Pichal en Camille Dhont bundelen krachten in nieuwe actie tegen pesten

  Zangeres en actrice Camille Dhont (#Likeme), Ketnet-wrapper Gloria Monserez, MNM-Dj Wanne Synnave en Radio 2-Inspecteur Sven Pichal zijn de gezichten van de nieuwe editie van STIP IT. Voor het eerst slaat Ketnet de handen in elkaar met MNM en Radio2. Want niet alleen kinderen en jongeren maar ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden van pestgedrag. En pesten aanpakken, dat doe je niet alleen. De campagne wordt ook ondersteund door het themalied ‘Diamant’ van Camille.

  Al sinds 2012 houdt Ketnet jaarlijks een mobiliserende actie om kinderen te sensibiliseren en te inspireren om niet te pesten. Van 2012 tot en met 2017 deed Ketnet dat met De Move tegen Pesten. Door alle kinderen te mobiliseren om samen te dansen en te zingen tegen pesten. Maar omdat de strijd tegen pesten niet enkel door kinderen kan gevoerd worden, vond Ketnet het belangrijk om ook zo veel mogelijk volwassenen te bereiken. Daarom werd de actie omgevormd tot STIP IT. Sinds 2018 worden de vier stippen ingezet. 

  Met STIP IT willen Ketnet, MNM en Radio 2 pesten een halt toe roepen. De drie VRT-merken werken samen om op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om zich te engageren tegen pesten. Sinds de start van het initiatief is STIP IT uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen, waarbij Ketnet en nu ook MNM en Radio 2 kinderen, jongeren en volwassenen willen verbinden en in beweging zetten.

  Vlaamse week tegen pesten

  Net zoals de voorbij jaren vindt de STIP IT-actie plaats tijdens de Vlaamse week tegen pesten. Die wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van vrijdag 18 februari tot vrijdag 25 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, sportverenigingen... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven.

  Lees meer
 • Corona doet condoomgebruik met veertig procent dalen

  Sinds het losbarsten van de coronapandemie is het gebruik van condooms wereldwijd met maar liefst veertig procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de grootste producent van condooms in de wereld, het Maleisische bedrijf Karex, bekend heeft gemaakt. Condooms van Karex zijn bij ons vooral bekend onder de merken Durex en Trojan.

  Karex maakt één vijfde van alle condooms in de wereld, goed voor zo een 5 miljard per jaar, maar zag sinds 2020 het verbruik afnemen door de sluiting van hotels en de seksindustrie en het feit dat heel wat overheden campagnes waarbij condooms worden uitgedeeld op pauze of volledig stop hebben gezet.Aanvankelijk dacht het bedrijf dat de condoomverkoop sterk zou stijgen door de lockdowns maar dat blijkt niet zo te zijn.

  Dat alles heeft natuurlijk een invloed op de aandelen van Karex. Die zijn de voorbije twee jaar 18 procent minder waard geworden. In het boekjaar dat in juni eindigde, rapporteerde de onderneming voor het eerst sinds haar beursgang in 2013 rode cijfers.  De verkoop van andere producten gaat wel goed. Karex levert ook producten voor medisch gebruik en gaat zich daarbij nu ook richten op de markt van medische handschoenen.

  Foto: Reproductive Health Supplies CoalitionUnsplash

  Lees meer
 • Aartsbisschop Desmond Tutu overleden

  Desmond Tutu, de voormalige bischop van Johannesburg (1985-1986) en Aartsbisschop  van Kaapstad (1986-1995), is op tweede kerstdag op 90-jarige leeftijd overleden in een rusthuis in Kaapstad. Hij  was één van de voorvechters voor burgerrechten van Afrikaanse holebi's en één van de tegenstanders van de befaamde Oegandese wet die de doodstraf voorzag voor homoseksuelen. De doodsoorzaak werd niet bekend gemaakt.

  Tutu werd op 7 oktober 1931 geboren in Klerksdorp in de buurt van Johannesburg geboren. Na het einde van het racistische apartheidsregime werd hij één van de voorvechters van de verzoening tussen blank en zwart.In 1984 won hij de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich inzette voor het geweldloos beëindigen van de apartheid in het land. In 1996 werd hij voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die misdaden uit de tijd van de apartheid probeerde te verwerken. In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli van dit jaar was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS-conferentie. In 1997 werd er bij Tutu prostaatkanker vastgesteld.

  Lees ook: Desmond Tutu (1931-2021), voorvechter van de Afrikaanse LGBTQ-gemeenschap

  Lees meer
 • Coronavirus: Nieuwe maatregelen horeca vroeger toe, discotheken opnieuw gesloten

  Het Overlegcomité heeft vandaag vastgesteld dat de coronasituatie in ons land snel verslechtert en dat dit zorgt voor een overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg. Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket beslist met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken. De zwaarste maatregelen worden opnieuw in de horeca en in het uitgangsleven genomen. Zo moeten café's en restaurants om 23 uur dicht en worden de discotheken opnieuw gesloten.

  De coronasituatie is sinds het vorige Overlegcomité verder verslechterd. Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de belasting van intensieve zorg is verder gestegen. Hoewel een tijdelijke verdere stijging was verwacht, gaat ze verder dan de meest negatieve scenario’s die waren vooropgesteld.

  Hierdoor is ook de situatie in de zorg verder verslechtert, met name voor huisartsen, testcentra en ziekenhuizen. Bovendien is 10% van de bedden op intensieve zorg niet beschikbaar wegens uitval van het zorgpersoneel. Het gevolg is opnieuw uitstel van patiëntenzorg, zowel in de eerste lijn als in de ziekenhuizen.

  Het Overlegcomité heeft daarom een reeks beslissingen genomen die de verspreiding van het virus moeten afremmen en de belasting in de zorg opnieuw beheersbaarder te maken. Deze maatregelen zullen op 15 december geëvalueerd worden.

  Prive-bijeenkomsten

  Private bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering voor huwelijksfeesten en begrafenissen (koffietafel). Deze laatste dienen met CST georganiseerd te worden vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. De modaliteiten van de horeca gelden, waarbij dansen met mondmasker evenwel toegelaten is.

  Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.

  Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten die georganiseerd worden in de private woonst, behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten.

  Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en 23 uur, met uitzondering van huwelijksfeesten.

  Horeca

  In de horeca wordt het aantal personen per tafel  beperkt tot 6.  Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan en de openingsuren worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23 uur.

  Discotheken en dancings

  Discotheken en dancings dienen te sluiten. Dit wordt door de sector op heel wat kritiek onthaald.

  Publieke evenementen

  Publieke evenementen binnen zijn enkel zittend toegestaan, conform de regels van CST plus mondmasker.

  Publieke evenementen buiten kunnen indien organisatoren  de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen respecteren. Als dit niet het geval is zal hun evenement gesloten worden. Voor de rest moeten de modaliteiten van de horeca gevolgd worden.

  Inwerkingtreding van de maatregelen voor evenementen georganiseerd door professionals is 29 november.

  Sportwedstrijden

  Sportwedstrijden binnen, zowel amateur als beroeps, mogen zonder publiek doorgaan. Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders.

  Verder wordt er ingezet op een versnelde uitrol van de boosterprik en wordt er nog bekeken wat er in het onderwijs moet gebeuren en daarrond een pakket met maatregelen uitwerken.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste