Algemeen nieuws

 • Britse koningin Elizabeth II is overleden op 96-jarige leeftijd

  De Britse koningin Elizabeth II, geboren op 21 april 1926, is donderdag in Balmoral Castle in Schotland op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Britse paleis op Twitter. Koningin Elizabeth II is 's namiddags vreedzaam gestorven. Op 6 februari 2022 zat de Queen 70 jaar op de troon.

  Dinsdag benoemde de vorstin Liz Truss nog tot premier van het Verenigd Koninkrijk, nadat Boris Johnson eerder bij haar zijn ontslag had ingediend. Omdat koningin Elizabeth II problemen had met haar gezondheid en mobiliteit, vond de zogenaamde "kissing hands"-ceremonie plaats in Balmoral Castle, haar buitenverblijf, en niet in Buckingham Palace in Londen. Twee dagen later, op donderdag, uitten haar artsen hun bezorgdheid over de gezondheid van de Queen. Ze werd onder medisch toezicht geplaatst in Balmoral Castle.

  Donderdagnamiddag werd er door het Koninklijk paleis al een bericht de wereld ingestuurd dat er grote zorgen waren over de gezondheidstoestand van de koningin. Omdat er over het algemeen niet gecommuniceerd werd over de gezondheid van de Britse koningin leidde dit tot grote bezorgdheid in het Verenigd Koninkrijk. De BBC kondigde meteen een programmawijziging aan om de gezondheidstoestand van de koningin op te volgen. Omstreeks half acht (Belgische tijd) werd bekend dat koningin Elizabeth II overleden was.

  Bron: Belga/eigen berichtgeving

  Foto: © Copyright UK MoD Crown Copyright 2015

  Lees meer
 • Gay-icoon Olivia Newton-John op 73-jarige leeftijd overleden

  Zangeres, liedjesscrhrijfster, actrice en gay-icoon Olivia Newton John is afgelopen maandag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat liet haar man John Easterling weten op haar officiële Facebook pagina. 

  In 2017 werd er opnieuw borstkanker vastgesteld bij de actrice die ondermeer te zien was in de musicals Xanadu (1980) en Grease (1978). Die eerste was een flop toen hij uitkwam maar is sindsdien een cultfenomeen geworden. Ze werd vooral legendarisch voor haar rol als Sally die in Grease verliefd werd op haar tegenspeler John Travolta. Ook scoorde ze enkele hits waaronder “Physical,” “I Honestly Love You,” en “Have You Never Been Mellow,”. In de videoclip voor ‘physical’ hielden koppels van hetzelfde geslacht elkaars handen vast.

  Olivia Newton-John werd in Groot-Brittannië geboren maar verhuisde samen met haar familie op zesjarige leeftijd naar Australië.  Ze was daar regelmatig te zien op televisie. Nadat ze als tiener een talentenjacht won mocht ze een plaat gaan opnemen in haar geboorteland. In 1971 scoorde ze met. "If Not for You" en "Banks of the Ohio” . Nadat Xanadu en de film ‘Two of a kind’ (1983) flopte doofde haar acteercarrière uit. Dat gebeurde ook met haar zangcarrière. Daarna concentreerde ze zich op haar familieleven en liefdadigheidswerk. Uiteindelijk begon ze terug nieuwe muziek op te nemen en opnieuw op te treden.In 2010 was ze ook te zien in een aflevering van Glee waar ze samen met de cast haar hit ‘Physical’ zong.

  In 2000 speelde ze lesbische ex-veroordeelde in de filmadaptatie van het toneelstuk ‘Sordid Lives’ en de televisieserie die er na de film kwam. 

  Ze groeide mede dankzij de musicalfilms uit tot een gay-icoon. Zo mocht ze in 2011, nadat de staat New York het homo-huwelijk had opengesteld, optreden op de gay pride van New York. “Ik zong op de gay pride van New York de nacht nadat dat was aangekondigd en het was een ongelofelijk recht om dat te ervaren”; zo zei Olivia Newton-John tijdens een interview 2011 voor het Amerikaanse blad The Advocat. “De lucht was met elektriciteit geladen en de aanwezige koppels waren zeer opgewonden. Ik geloof dat liefde liefde is.”  Naast optredens op de pride van New York trad ze ook op tijdens andere LGBTQ evenementen zoals de Los Angeles Pride en Mardi Gras in Sydney.

  Lees meer
 • Eurovisie Songfestival verhuist volgend jaar naar Verenigd Koninkrijk

  Het Eurovisie Songfestival van 2023 wordt definitief in het Verenigd Koninkrijk in plaats van in Oekraïne georganiseerd. De EBU, organisator van het evenement, maakt bekend dat er deze week wordt begonnen met de zoektocht naar de stad waar het Songfestival zal plaatsvinden. De beslissing valt omdat Oekraïne volgens de EBU de veiligheid van de optredende artiesten en bezoekers niet kan garanderen.

  De Brit Sam Ryder werd tweede na Kalush Orchestra dat het Eurovisie Songfestival van dit jaar in Turijn won. Toen rezen er reeds vragen of het Eurovisie Songfestival in Oekraïne kon doorgaan omwille van de oorlog daar. De EBU kwam na een onderzoek tot de conclusie dat dit niet op een veilige manier kon gebeuren en vroeg daarom aan de BBC of zij als runner-up de organisatie op zich wilden nemen. Hiervoor zal de  BBC samenwerken met de Oekraïense omroep UA:PBC aan de shows die in mei zullen plaatsvinden. Het zal de negende keer zijn dat de BBC de organisatie van het Eurovisie Songfestival op zich neemt.

  In welke stad het Eurosongfestival volgend jaar zal doorgaan wordt in de volgende weken bekend gemaakt. Oekraïne zal net als de andere ‘Big 5’ landen rechtstreeks in de finale terecht komen.

  Foto: EBU / Corinne Cumming

  Lees meer
 • Amerikaans Hooggerechtshof draait het recht op abortus na 50 jaar terug

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historische beslissing de rechten op een abortus na bijna vijftig jaar van Amerikaanse vrouwen afgenomen. De beslissing om de in 1973 genomen beslissing in de zaak Joe vs Wade terug te draaien komt niet als een verrassing nadat een kladversie van de beslissing eerder al was uitgelekt.

  De beslissing om Roe vs Wade terug te draaien heeft verregaande gevolgen. In dertien Amerikaanse staten, vooral in het zuiden van de Verenigde Staten, treden meteen na de beslissing van het Hooggerechtshof zogenaamde zombiewetten in werking. Dit zijn wetten die in de staten reeds van kracht zijn en die abortus verbieden vanaf het ogenblik dat het Hooggerechtshof Roe vs Wade zou herroepen. Verwacht wordt dat in de komende maanden in de helft van de Amerikaanse Staten wetten van kracht worden die de toegang tot abortus ofwel sterk beperken tot noodgevallen, na  misbruik of incest tot ronduit verbieden. Ondermeer de staten Missouri en Alabama lieten al weten dat het verbod op abortussen in de beide staten onmiddellijk van kracht zijn geworden.

  Het recht op abortus dat Amerikaanse vrouwen na de uitspraak in de zaak Roe VS Wade kregen in 1973 ligt al bijna vijftig jaar onder vuur. De meningen hierover lopen ongeveer gelijk met de politieke partijen. De meeste republikeinen reageren opgelucht op de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe vs Wade te herroepen. Langs democratische zijde wordt de beslissing een ‘zwarte dag voor de Amerikaanse vrouwen’ genoemd.

  Nu het recht op abortus in de Verenigde Staten gesneuveld is bestaat de vrees dat ook andere rechten die het Hooggerechtshof in het verleden heeft toegekend herroepen zullen worden. In een opiniepeiling over de uitspraak van het Hooggerechtshof van vandaag schrijft opperrechter Clarence Thomas  dat er naar andere ‘historische uitspraken' gekeken moet worden die het Hooggerechtshof in het verleden heeft gedaan. Daarbij vernoemt hij bij naam de beslissingen in de zaken die sodomie uit de strafwet haalden, de toegang tot contraceptie legaliseerden en/of het homo-huwelijk in de VS mogelijk maakte. Dar zijn allemaal rechten die niet in de Amerikaanse grondwet staan maar die er kwamen na een beslissing van het Hooggerechtshof.

  Foto:  Senate Democrats, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • 'Soldiers of Love' opgenomen in Eregallerij van Radio2

  “Soldiers of Love”, de hit waarmee Liliane Saint-Pierre in 1987 ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, is woensdag toegevoegd aan de Eregallerij van Radio 2. De zangeres uit Diest zingt ‘Soldiers of Love’ nog steeds tijdens elk optreden en het nummer is ook uitgegroeid tot het lijflied van de Belgische LGBTQ- gemeenschap. Het nummer stond reeds meerdere keren boven aan in de Homo Top 100.

  Dit jaar viert ‘Soldiers of Love’ dus zijn 35-ste verjaardag. Ze schreef het nummer helemaal zelf en haalde haar inspiratie ervoor uit het journaal.  "Ik zag vanuit mijn zetel hoe het één en al ellende was in de wereld”, zo zei Lilliane Saint-Pierre in een interview bij Radio2. "Een nieuwe dag, een nieuw schandaal": ik had mijn begin en ik was vertrokken", aldus de zangeres. "Daarna kwam "soldiers of love", en is de rest van het nummer eruit gerold. En helaas is het 35 jaar later nog actueel."

  ‘Soldiers of Love’ is overigens niet het enige nummer dat in de Eregallerij wordt opgenomen. Ook ‘Het kan niet zijn' van Will Tura is net als  Soulsister en Wouter Van Belle opgenomen in de prestigieuze lijst .

  Foto: VRT

   

  Lees meer
 • Belgie naar de finale van het Eurovisie Songfestival (+video)

  Jérémie Makiese is er donderdagavond in geslaagd om door te stoten naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Turijn. Met het nummer "Miss you" was hij  als zestiende aan de beurt in de halve finale. Het optreden van de winnaar van The Voice Belgique is zeker geslaagd te noemen want hij kwam als eerste halve finalist uit de bus.

  Ook voor Jérémie Makiese was het een grote verrassing dat Belgie als eerste voor de finale geslecteerd land uit de bus kwam. "Ik heb geen woorden, ik zoek de juiste woorden. Het was ongelooflijk", reageerde de 21-jarige Makiese kort na zijn kwalificatie bij de collega’s van de VRT. 

  Na afloop van de tweede halve finale maakte de European Broadcasting Union (EBU), vrijdag bekend dat Jérémie Makiese  net als tijdens de tweede halve finale, ook als zestiende zal optreden tijdens de finale. Zaterdag bijt Tsjechië de spits af, hekkensluiter is Estland. Topfavoriet Oekraïne - dat volgens internationale bookmakers zal winnen omdat veel kijkers met hun stem hun solidariteit met het land willen betuigen - staat als twaalfde op het podium.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste