Algemeen nieuws

 • Leraars staan centraal tijdens zesde editie van Rode Neuzen Dag

  Vandaag geven VTM, HLN, Qmusic en Belfius de aftrap voor Rode Neuzen Dag 2021. Dit jaar krijgen leerkrachten een glansrol, want corona heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk zij voor leerlingen zijn. Uit Generation Now, de recente bevraging van HLN, VTM NIEUWS en iVOX bij meer dan 7.000 jongeren tussen 12 en 24 jaar, blijkt dat één op drie jongeren zich ongelukkig voelt. Rode Neuzen Dag wil daar verandering in brengen door leerkrachten nog meer te versterken in hun rol als sidekick. Dit jaar ligt de nadruk van de actie dp de oprichting van een Rode Neuzen Academy voor leerkrachten oprichten. Om dat mogelijk te maken, roepen ze Vlaanderen op om acties te organiseren en geld in te zamelen.

  "Ik heb een zwaar schooljaar achter de rug, maar mijn praktijkdocent heeft me erdoor gesleurd", getuigt Gwen, 23 jaar. Zij is een van de jongeren die een luisterend oor vond bij haar leerkracht. En dat is nodig, blijkt uit het onderzoek Generation Now. Ongeveer de helft van de jongeren geeft aan dat leerkrachten niet altijd voldoende tijd of ervaring hebben om naar hen te luisteren. Het afstandsonderwijs maakte de afgelopen periode nog extra duidelijk hoe waardevol een goede band tussen leerlingen en leerkrachten is.

  Een Sidekick Sam in elke school

  Reden genoeg  om leerkrachten tijdens deze editie van Rode Neuzen Dag een glansrol te geven in deze nieuwe editie van Rode Neuzen Dag. 

  “Dit jaar willen we leerkrachten een extra duwtje in de rug geven, zodat zij nog meer een sidekick kunnen zijn voor hun leerlingen. Want jongeren zijn helden in problemen verbergen. En we durven ambitieus te zijn: we zouden graag minstens één leerkracht per school opleiden tot een Sidekick Sam”, vertelt Birgit van Mol, ambassadeur van Rode Neuzen Dag. “Een Sidekick Sam is iemand bij wie leerlingen hun hart durven te luchten. Een soort schakel die jongeren na alle lockdowns en digitale contacten weer vlot met elkaar laat omgaan binnen én buiten de schoolmuren. Iemand die antennes heeft om problemen tijdig op te merken en die onze jongeren bijstaat, zodat ze leren sterker in hun schoenen te staan.”  

  Krachten bundelen in de Rode Neuzen Academy voor leerkrachten

  Leerkrachten hebben al veel hooi op hun vork. Om hen maximaal te ondersteunen, gaat Rode Neuzen Dag een heuse Rode Neuzen Academy ontwikkelen, een uniek en vernieuwend concept waar de krachten van alle scholen in Vlaanderen gebundeld worden. 

  Via deze community krijgen de leerkrachten die binnen hun school als Sidekick Sam zijn geregistreerd snel en eenvoudig exclusieve toegang tot allerlei tools om jongeren nog beter te ondersteunen. Van workshops op maat tot handige lespakketten. 

  Iedereen kan bijdragen

  “Iedereen mag zich aangesproken voelen om mee te doen met Rode Neuzen Dag”, zo roept Birgit van Mol op. Niet alleen scholen dus, maar ook verenigingen, families, bedrijven, steden en gemeenten,... noem maar op. Echt iédereen kan zijn steentje bijdragen door acties te organiseren om geld in te zamelen. Je kan je actie heel makkelijk registreren via rodeneuzendag.be. Op onze website kan je ook rechtstreeks geld doneren. Dat komt allemaal in het Rode Neuzen Fonds terecht. De Koning Boudewijnstichting beheert dat. In de loop van oktober zullen er in heel Vlaanderen ook Rode Neuzen Pins te koop zijn. Al het geld dat we dit jaar inzamelen gaat naar de ontwikkeling van de Rode Neuzen Academy.”

  Registreer nu een Sidekick Sam voor je school

  Leerkrachten die zich binnen hun school willen engageren, kunnen zich nu al registreren als Sidekick Sam. Alleen zo krijgen ze later toegang tot de Rode Neuzen Academy. Ook leerlingen kunnen een leerkracht nomineren. Alle aanmeldingen verlopen via rodeneuzendag.be.

  Lees meer
 • Aftrap Warmste week gegeven in Mechelen

  In Mechelen is woensdagochtend het startschot gegeven voor de nieuwe editie van de VRT-solidariteitsactie De Warmste Week. Dit jaar is het thema ‘Kunnen zijn wie je bent’.  Daarom roept De Warmste Week non-profitorganisaties op om projecten in te dienen die dat mogelijk maken. 

  Nieuwe aanpak

  De Warmste Week kiest vanaf dit jaar voor een nieuwe aanpak en staat helemaal in het teken van één thema, dat volop leeft in onze maatschappij. Dit jaar is dat ‘Kunnen zijn wie je bent’. Voor veel mensen is dat allesbehalve vanzelfsprekend. 

  De Warmste Week doet dit jaar opnieuw een beroep op heel Vlaanderen om geld in te zamelen. Dat geld komt terecht in het DWW Fonds, dat vervolgens een selectie maakt uit alle ingediende projecten. Ook al is het centrale thema door jongeren aangevuurd, het fonds zal projecten voor iedereen selecteren, jong én oud. Want kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen. 

  Jongerenambassadeurs

  Het startschot in Mechelen werd gegeven door de 21  jongerenambassadeurs van De Warmste Week die op de Grote Markt van Mechelen een levensgrote vlam in, al jaren het symbool van de actie, inkleurden. Na de oproep van de eerste drie DWW-ambassadeurs Gloria Monserez (StuBru, Ketnet), Kawtar Ehlalouch (MNM) en Stéphan Tanganagba (Op Kot, Eén) aan jongeren om zich in te schrijven, kwamen er meer dan 800 inzendingen binnen. Uit die inzendingen heeft de VRT na een selectieprocedure 18 jongeren gekozen die deel zullen uitmaken van het team van De Warmste Week. Onder hen ook Finn van Batenburg uit Wommelgem. Hij is met zijn zestien jaar de jongste van de #DWW21-ambassadeurs en  staat op dit moment aan de start van zijn fysieke transitie. Hij wil met andere jongeren in dialoog gaan over transgender zijn en wat dat met zich meebrengt.  "Ik ben zelf transgender. Ik weet hoe het is om jezelf niet te kunnen zijn, om raar bekeken te worden. Om uitgescholden of zelfs bedreigd te worden. Ik weet wat voor gevoel dat geeft."

  De Warmste Week vindt dit jaar plaats van 18 tot 24 december in Mechelen met DWW Fest: een groot stadsfestival met DWW Radio (StuBru en MNM maken een week lang samen live radio), muziekoptredens, workshops, voorstellingen en nog veel meer. De volgende jaren verhuist DWW Fest naar Brugge en Hasselt.

   

  Foto: VRT

  Lees meer
 • Abba maakt comeback na veertig jaar

  Na veertig jaar maakt ABBA zijn comeback. Dat maakte Bjorn Ulvaeus en Benny Andersson donderdagavond in Londen bekend. Niet alleen komt er een nieuw album maar ook een nieuwe concertreeks in een nieuwe Abba-hal in Londen.

  Nieuw Album

  Op de persconferentie in Londen, die tegelijkertijd via het internet gestreamd werd, maakten Bjorn en Benny bekend dat ze met ABBA een nieuw album, Voyage,  gaan uitbrengen. Dat verschijnt op 5 november. Als voorproefje van dat nieuwe album werden al twee nieuwe nummers uitgebracht: de ballad 'I still have faith in you' en het meer swingende 'Don't Shut Me Down'. Op Voyage zal ook een kerstnummer staan dat tijdens de eindejaarsperiode zal uitkomen. Het nieuwe album werd in het grootste geheim opgenomen in 2018 toen de groep de studio inkroop voor de twee eerste singles.

  (Lees verder onder de video)

  ABBA-tars

  Die nieuwe nummers dienden voor de nieuwe concertreeks die volgend jaar in Londen te zien is. De kwieke zeventigers gaan daarvoor zelf niet meer het podium opkruipen. Dat laten ze over aan vier hologrammen. De afgelopen jaren werden ze gedigitaliseerd via motion-capture. De bewegingen en zang zijn dus afkomstig van de ABBA-leden zelf maar op het podium zullen ze te zien zijn zoals ze eind jaren zeventig eruit zagen. Deze digitale avatars, die ze ABBA-tars doopten, zullen optreden in een gloednieuwe hal die momenteel gebouwd wordt in het Queen Elizabeth Olympic Park. De eerste show zal op 27 mei te zien zijn.

   

  Lees meer
 • Directrice circuit Spa-Francorchamps en minnares neergeschoten door echtgenoot

  In het Waalse dorpje Gouvy (provincie Luxemburg) zijn zondag de lichamen van Nathalie Maillet (51), de directrice van het circuit van Spa-Francorchamps, en haar minnares, de Luikse advocate Ann Lawrence (53), teruggevonden. De twee vrouwen werden om het leven gebracht door partner van Maillet, die zich vervolgens ook van het leven heeft beroofd. Verschillende Franstalige media pakten zondagmorgen uit met de dubbele moord en zelfmoord.

  “Ik ben rond 2.30 uur verwittigd door de politie dat er een dubbele moord heeft plaatsgevonden, gevolgd door een zelfmoord, in dat huis in de Rue de Houffalize”, bevestigt Véronique Léonard, de burgemeester van Gouvy, aan dhnet.be. De politie werd rond middernacht verwittigd dat er vanuit de villa daar geweerschoten kwamen. Volgens verschillende media zouden de moorden uit jaloezie gepleegd zijn. Maillet was reeds zeventien jaar getrouwd met haar echtgenoot tot dat ze vorige zaterdagnacht door hem op heterdaad betrapt werd. Dubois zou toen alle stoppen verloren hebben en schoot vervolgens de twee vrouwen neer en pleegde daarna zelfmoord. Het Luxemburgse gerecht zegt het motief wel nog voort te onderzoeken.

  Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

  Foto: Persbericht Spa-Franchorchamps

  Lees meer
 • Geen Maneskin op Lokerse Feesten

  De Italiaanse popgroep en winnaar van het Eurovisiesongfestival Måneskin annuleert het concert dat ze donderdag zouden geven tijdens de Lokerse Feesten. Een blessure bij de drummer maakt optreden onmogelijk. De festivaldag was volledig uitverkocht, al is de capaciteit dit jaar beperkt door de coronamaatregelen.

  De organisatie geeft aan dat ze bekijkt of een alternatieve programmatie mogelijk is maar alle tickets worden desgewenst terugbetaald.

  Bron: Belga

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste