Effectieve gevangenisstraf en ontzetting uit de rechten voor Dries Van Langenhove

Schild & Vrienden oprichter Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

Nadat een Pano-reportage in september 2018 aan het licht bracht dat er in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden  racistische en antisemitische berichten gedeeld werden werd Dries Van Langenhove een jaar later officieel in verdenking gesteld. Ook zes andere leden moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor inbreuken op de racisme wetgeving. De rechterhand van Van Langenhove kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Vier andere beklaagden kregen een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Een laatste beklaagde kreeg opschorting van uitspraak van veroordeling onder voorwaarden, waaronder een begeleid bezoek aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

 

De rechtbank van Gent hield rekeningen met verschillende bezwarende elementen bij de veroordeling van Van Langenhove."Van Langenhove is de initiatiefnemer, oprichter, organisator en leider van S&V. Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid."

Omdat Van Langenhove ook voor de komende tien jaar uit zijn rechten is gezet kan hij ook niet meer opkomen of stemmen bij de volgende verkiezingen, of een bestuursfunctie opnemen bij een bedrijf of organisatie.

Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove kondigde dinsdag na de uitspraak al aan dat hij in beroep ging tegen het vonnis. 

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws