Nieuwe tsunami van phishing-smsjes in aantocht

Als je de laatste paar dagen toevallig een sms-je hebt gekregen dat afkomstig leek te zijn van Bpost ben je niet de enige. Meer dan 9.000 Belgen kregen de afgelopen dagen zo een phisingbericht. Dat is echter nog niets vergeleken met de tsunami van phishing-smsjes die op ons afkomt.

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) vrezen dat mobiele telefoongebruikers de komende dagen overspoeld zullen worden met gevaarlijke sms-berichtjes. Alles begon afgelopen weekend met een verdacht sms’je dat van Bpost leek te komen. Het bericht dat dit weekend de ronde deed was kort : ‘uw pakket is onderweg, volg hier uw zending', gevolgd door een unieke link. Meer dan 5700 aandachtige internetgebruikers stuurden dit bericht door naar verdacht@safeonweb.be. Het slechte nieuws is dat 9000 minder goed geïnformeerde gebruikers de link aanklikten en over gingen tot installatie van een kwaadaardig virus. Hun toestel is besmet met een gevaarlijk virus dat veel schade aanricht en dat zich bovendien snel verspreidt naar de telefooncontacten van het slachtoffer.

Dringende waarschuwing

Jack Hamande, Raadslid van het BIPT: “FluBot is een gekend maar gevaarlijk virus dat onder meer data steelt en de contactenlijst van een mobiele telefoon gebruikt om zichzelf te verspreiden. Net daarom neemt het aantal slachtoffers in ons land exponentieel toe.”

Daarom lanceren het BIPT en het CCB een dringende oproep naar mobiele telefoongebruikers:

-Wees altijd op je hoede als je onverwacht een berichtje krijgt

Als je dit valse sms-bericht van Bpost kreeg, dan is je telefoonnummer allicht opgenomen in een lijst die circuleert op het internet en door cybercriminelen gebruikt wordt. De kans is groot dat je in de nabije toekomst nog meer smishing- en phishingberichten zal krijgen die van andere koerierdiensten lijkten te komen.  Wees dus extra aandachtig. Met het verlengde weekend in aantocht zijn cybercriminelen vaak nog actiever.

-Klik niet op een link in sms’jes!

Als je op de link klikt, wordt er gevraagd om een applicatie te downloaden. Doe dit in geen geval. Er wordt een virus geïnstalleerd dat toegang kan krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, bankkaartgegevens en je volledige contactenlijst.

-Installeer nooit applicaties via een link in een bericht

Installeer alleen applicaties uit een standaardapplicatiestore (Google Play, App Store). Als je tijdens de installatie van een app een boodschap krijgt die de installatie verhindert of die waarschuwt voor de veiligheid, ga dan zeker niet verder.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste