Multimedia

 • Antwerp Pride krijgt eigen online televisiekanaal

  Door de corona maatregelen komt Antwerp Pride, in samenwerking met Towel Media, met een tijdelijk online streamingkanaal met daarop de beste LGBTQI+ content aangevuld met eigen producties.

  Antwerp Pride TV zal tot 9 augustus ‘in de lucht’ zijn en kan rekenen op een volwaardige redactie die de komende weken al met de productie van eigen reportages gaan beginnen .

  “Pride Tv wordt eigenlijk een mix van alle content voor iedereen”, zo licht Krijn Jonckheere van het Antwerpse productiebedrijf Towel Media de plannen toe. “Dat is eigenlijk de mooiste omschrijving. Het gaat niet enkel over LGBT-content, het gaat ook over verdraagzaamheid, gender fluidness en meer. Het zijn enerzijds reportages, anderzijds zijn het muziekvideo’s en documentaires maar ook content van anderen. Mensen die content hebben kunnen die delen via ons platform.”

  Dat platform is nu reeds live en daarop kan iedereen die iets rond de Antwerp Pride wil organiseren dat ook melden. De organisatie van Antwerp Pride bekijkt dan of dat evenement corona-proof is en indien nodig een vergunning nodig heeft. Als alles in orde is wordt het daarna opgenomen in de agenda.

  Maar de tienkoppige redactie gaat ook zelf de straat op om reportages of citydocs te draaien. Deze ‘Man bijt hond’-achtige reportages met mensen met een kleurrijk verhaal worden dan getoond in de reeks ‘Colors of Antwerp’.

  #Dankjewel verschijnt dan weer iets later. Hierbij kan jij je kandidaat stellen om iemand te bedanken. Dat kan iemand zijn die belangrijk was voor de gebeurtenissen in jouw leven en die je maken tot wie je vandaag bent. Die persoon wordt dan bedankt met een geschenkje en een bezoekje van één van Antwerp Pride Tv-hosts. Persoonlijke verhalen kun je binnenkort via de website aanmelden. 

  Antwerp Pride TV vind je tot 9 augustus online terug op http://antwerppride.tv

   

  Lees meer
 • Grindr schrapt etniciteitsfilter na protest

  Dating-app Grindr gaat eindelijk zijn etniciteitsfilter verwijderen. De app ligt samen met verschillende andere dating apps, al jaren onder vuur hiervoor.  De afgelopen dagen werd die kritiek maar erger nadat het standpunt over #BlackLivesMatter van het bedrijf achter de app hypocriet werd genoemd in een tweet die viraal ging. 

  Momenteel kun je nog filteren op ras, leeftijd,hoogte en gewicht als je via Grindr op zoek gaat naar een date. Grindr zegt wel dat het een nultolerantie heeft voor iedere vorm van racisme en haatspraak gaat nu dus ook die etnische filterfunctie verwijderen met de nieuwe update.

  De verwijdering komt er aan het begin van de Pride maand en het lijkt erop dat de beslissing versneld wordt uitgevoerd na de rellen die in de VS zijn losgebroken na de dood van George Floyd door een politieagent in Minneapolis.

  In een inmiddels verwijderde tweet riep Grindr op tot gerechtigheid en gebruikte daarbij de #BlackLivesMatter’. Meteen kreeg Grindr het deksel.op de neus van iemand die in een antwoord daarop opriep om de etniciteitsfilter te verwijderen. Dat antwoord werd inmiddels verschillende duizenden keren geretweet. 

  In een mededeling laat Grindr weten dat die filter verdwijnt bij de volgende update. Grindr is echter niet het enige datingsplatform dat een filtering op ras gebruikt. Verwacht wordt dat andere dating-apps het voorbeeld van Grindr zullen volgen.

  Lees meer
 • Homofobe extreem-rechtse Operatie PrideFall gelanceerd

  Alsof de corona-pandemie en de onrust in de VS nog niet genoeg zijn markeert de 1 juni de start van de cyberwar-campagne Pridefall van ultra-rechtse ene homofobe 4chan gebruikers. Ze zijn van plan om de komende maand, die traditioneel bekend staat als Pride Month, ondermeer de sociale media van influencers, van merken en bedrijven met een LGBT-positief imago en activisten te overspoelen met homofobe boodschappen. Ook de Belgische LGBT-activist Rémy Bonny staat op de lijst met honderden sociale media profielen die tijdens operatie Pridefall geviseerd worden.

  (Lees verder onder de tweet)

  De eerste signalen van de grootscheepse cyberaanval dateren reeds van 10 mei. Op een forum op het ultrarechtse platform 4chan en op een kanaal op een Discord-server werden plannen gesmeed om de boodschap en eisen die tijdens de verschillende pride-optochten wordt uitgedragen voor eens en altijd te bezoedelen met homofobe slogans.

  De personen achter Operatie Pridefall willen met een netwerk van duizenden sociale media profielen die aangestuurd worden door een botnetwerk het internet overspoelen met homofobe boodschappen. Aan de verschillende leden die aan Pridefall willen meewerken werd de opdracht gegeven om zoveel mogelijk memes en afbeeldingen te maken om hun boodschap te verspreiden. De memes mogen volgens hun instructies niet te hard, “vriendelijk zijn voor normalen” en geen nazi-symboliek (of zo weinig mogelijk)bevatten. Via de gebruikte platformen zijn heuse mediapakketten aangemaakt met ultra-rechtse memes en boodschappen die vanaf 1 juni verspreid zullen worden. 

  Zo willen de homofoben een eigen zeskleurige vlag  linken aan de eis voor raciale en etnische segregatie.  Geen enkel idee om dat doel te verwezenlijken is te gek voor hen. Uit screenshots van gesprekken op de,inmiddels uit de lucht gehaalde, discord-server blijkt dat de ultra-rechtse homofoben niets schuwen. Zo wilden ze crowdfundcampagnes voor reclameborden te kunnen behangen met een anti-lgbt boodschap lanceren, 

  valse datingprofielen opzetten om gebruikersdata in handen te krijgen,  populaire homoseksuele getinte TikTok video’s hergebruiken maar die voorzien van homofobe slogans, homoseksualiteit linken aan pedofilie en zelfmoord.

  Op het internet circuleren verschillende lijsten van doelwitten en sociale media accounts die tijdens de operatie gebruikt worden. Bij die laatste lijsten wordt de waarschuwing gegeven die profielen preventief te blokkeren en niet op door die accounts doorgestuurde links te klikken.

   

  Lees meer
 • Transgendervlag en vrouwen in smoking bij 117 nieuwe emoji's

  Het Unicode Consortium, heeft in totaal 117 nieuwe emoji's aangekondigd. Tussen de nieuwe emoji’s zitten ondermeer de transgendervlag, verschillende genderneutrale symbolen en heel wat nieuwe dieren, gezichten en gebaren. Naar verwachting worden de afbeeldingen in het najaar van 2020 toegevoegd aan de emojitoetsenborden.

  In totaal zitten er 62 gloednieuwe emoji’s erbij. De overigen bestaan uit kleine aanpassingen zoals het toevoegen van een huidskleur of een genderneutrale versie van een reeds bestaande emoji. Zo krijgen we naast mannen in een smoking nu ook een vrouwelijke versie. Andere genderinclusieve versies zijn er van personen die een baby voeden (zowel mannen als vrouwen) en een kerstvrouw naast de reeds bestaande kerstman. 

  In de categorie vlaggen wordt dus in het najaar ook de transgendervlag toegevoegd. De vlag  met de kleuren  blauw, roze en wit werd in 1999 ontworpen door Monica Helms. Ook het transgendersymbool is één van de nieuwkomers.

   

  De goedkeuring door het Unicode Consortium betekent dat de beheerders van de besturingssystemen voor smartphones Apple (iOS) en Google (Android) en andere platformen, zoals sociale media, invulling kunnen geven aan de omschrijving van de afbeeldingen. Een compleet overzicht van de nieuwe emoji’s vind je hier.

   

  Lees meer
 • Populaire datingapps verkopen gevoelige data van gebruikers

  Verschillende populaire apps voor volwassenen waaronder de  datingapps Tinder, OkCupid en Grindr delen persoonlijke gegevens, waaronder de seksuele geaardheid van gebruikers. Dat blijkt uit een studie van de Noorse Consumentenraad, een onafhankelijk orgaan. De organisatie onderzocht de verzameling en het gebruik van persoonlijke gegevens door de Android versies van tien apps en concludeert dat "de reclame-industrie systematisch de wet overtreedt". De data wordt maar liefst doorgegeven aan 135 verschillende diensten die zich bezig houden met advertenties en sociale profilering.

   

  De LGBT-datingapp Grindr deelt volgens de raad GPS-gegevens, het IP-adres, leeftijd en geslacht met verschillende derde partijen. Reclameactoren zouden gebruikmaken van die informatie om gebruikers gedurende een periode en op verschillende apparaten te volgen. Op die manier kunnen ze uitgebreide profielen over individuele consumenten opstellen. "Deze profielen en groepen kunnen op hun beurt worden gebruikt om reclame te personaliseren, maar ook voor andere doeleinden zoals discriminatie, manipulatie en uitbuiting", klinkt het in het rapport. 

     "Dit is een waanzinnige schending van de privacyrechten van de Europese gebruikers", reageert de Oostenrijkse activist Max Schrems in een verklaring van de Consumentenraad. In mei 2018 ging de Europese algemene verordening inzake gegevensbescherming van kracht, ook wel GDPR genoemd. Die legde het delen van persoonlijke gegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties aan banden. "Elke keer dat je een app als Grindr opent, ontvangen adverteerders je GPS-gegevens, je AdID en het feit dat je een homoseksuele datingapp gebruikt", aldus Schrems nog.

    

   

  Andere apps met gevoelige informatie zoals Qibla Finder, een app die moslims de weg naar Mekka wijst, en Clue en MyDays, apps om een menstruatiecyclus bij te houden, zouden zich volgens de organisatie ook schuldig maken.

     "Twintig maanden na de inwerkingtreding van de GDPR worden consumenten nog steeds op grote schaal online gevolgd en geprofileerd, en hebben zij geen enkele mogelijkheid om te weten welke entiteiten hun gegevens verwerken en hoe zij deze kunnen tegenhouden", betreurt de Consumentenraad.

   

   

  De consumentenraad ondernam ook al stappen tegen de  bedrijven wiens apps werden doorgelicht en diende ondermeer klachten in tegen Grindr, MoPub ( het advertentieplatform van Twitter) en vier andere bedrijven achter de populaire apps.

  Bron: Belga/ANP

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste