Jaaroverzicht 2024: Rusland zet LGBTQ-gemeenschap op terreurlijst
In ons jaaroverzicht zijn we ondertussen aangekomen bij maart. Dit zijn de belangrijkste LGBTQ-gerelateerde nieuwsfeiten van toen.
4 maart: Het Franse Parlement verankeren het recht op abortus in de grondwet.Parlementariërs in de beide kamers van het Franse parlement stemden met 780 tegen 72 vóór de maatregel, waarmee de vereiste drievijfde meerderheid om de Franse grondwet te wijzigen ruimschoots werd behaald. Abortus is reeds sinds 1975 legaal in Frankrijk, maar de roep om het recht in de grondwet te verankeren versterkte nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2022 de uitspraak in de rechtszaak Roe vs. Wade vernietigde waardoor het Amerikaanse recht op abortus werd teruggedraaid.
5 maart: 58 procent van de inwoners van Huntington Beach in Californië keuren de maatregel goed die het verbiedt dat niet-gouvernementele vlaggen gehesen worden aan overheidsgebouwen.Deze maatregel verankert een verordening in het stadscharter die het hijsen of tonen van alle herdenkingsvlaggen, zoals de Pride-vlag, op stadsbezittingen verbiedt. Er is wel een uitzondering voorzien voor stads-, provincie- en staatsvlaggen, de vlaggen van de strijdkrachten, de Stars and Stripes en de Olympische vlag. Andere vlaggen mogen alleen worden gehesen als alle leden van de gemeenteraad van Huntington Beach unaniem instemmen.
11 maart: Vlaams minister President Jan Jambon (N-VA) maakt bekend dat Tom Lanoye (°27 augustus 1958) de laureaat is van de prestigieuze ‘Prijs der Nederlandse Letteren’.Tom Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 (Leonard Nolens) die de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt. De prestigieuze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur wiens oeuvre een prominente plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.
14 maart: Het Tongerse Hof van Assisen veroordeeld de veertigjarige Lommelaar Tom Erken tot een gevangenisstraf van negentien jaar voor de doodslag, tijdens een seksdate, van zijn stadsgenoot David Paul. Erken bekende dat hij regelmatig gechat had met andere homo’s maar dat het de eerste keer was dat hij ook met een homoseksuele man afsprak om seks te hebben. De twee mannen kwam zo op 3 september in het midden van de nacht terecht in het rendez-vous hotel “Casa Blanca” in Hechtel-Eksel waar ze ook beiden drugs gebruikten. Rond 11 uur verwittigde Erken de gerante van het hotel met de boodschap: “Mijn maat ademt niet meer”. Het slachtoffer had meerdere verwondingen aan de hals en de borstkas. Tijdens zijn verhoor bekende Erken dat het niet tot seks kwam maar dat hij begon te beseffen wat hij aan het doen was en wat kon gebeuren als het uit zou lekken dat hij met een andere man had afgesproken in een rendez-vous hotel.Volgens het arrest was het slachtoffer versmacht en verstikt. “David Paul is gedood opdat Tom Erken zijn imago van hetero kon redden.”
19 maart: De lesbische advocate Nicole Berner (°1965) wordt door de Amerikaanse senaat bevestigd als rechter bij het Hof van Beroep voor het Vierde Circuit. Daarmee is ze de eerste openlijk LGBTQ+-rechter bij het Hof van Beroep. Als advocaat vertegenwoordigde ze vakbonden en groepen voor reproductieve rechten en won ze een baanbrekende zaak over ouderlijke rechten in Israël.
20 maart: Leo Varadkar (°18 januari 1979), de eerste homoseksuele premier van Ierland, kondigt aan dat hij onmiddellijk een stap opzij zet als leider van de Ierse centrumrechtse partij Fine Gael en dat hij ook ontslag neemt als premier op het ogenblik dat er een opvolger is.
22 maart: Rusland zet de internationale LGBT-beweging op de terreurlijst.Op deze lijst staan ook 14.000 mensen en entiteiten die als extremisten en terroristen door het regime worden bestempeld en instanties zoals Al Qaeda, Meta en medewerkers van Alexej Navalny.
27 maart: In Thailand keurt het parlement met grote meerderheid een wet goed waardoor ook koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Zo kon de wettekst rekenen op de steun van alle grote partijen en werd door 400 van de 415 aanwezige parlementsleden goedgekeurd. Tien van hen stemden tegen. De wet moet nu nog door de Thaise senaat goedgekeurd worden en door de koning ondertekend worden. Daarna treedt de wet na 120 dagen in werking. Als dit gebeurd is is Thailand het derde land un de Aziatische regio waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.
Foto: Artem Beliaikin //Unsplash