jaaroverzicht

 • Gaylive jaaroverzicht 2022: oktober: Belgie verbiedt conversietherapieën, eerste Belgische Mister Leather Europe en Slowaakse LGBTQ-bar beschoten

  Het jaar zit er weer zogoed als bijna op en in onze reeks met het maandelijkse jaaroverzicht zijn we ondertussen ook in oktober beland. Dit waren de belangrijkste LGBTQ-nieuwsfeiten uit die maand.

  1 oktober: Mister Leather Belgium Andy Walgraef (foto) uit Stabroek wordt in Manchester verkozen tot Mister Leather Europe. Hij nam het op tegen zes andere kandidaten uit Spanje, Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk en Italië. Het is de eerste keer dat een Belg verkozen wordt tot Mister Gay Europe.

  4 oktober: In Brussel wordt de Suzanne Danielbrug ingehuldigd. De brug is opgedragen aan de Brusselse lesbienne Suzanne Daniel die aan het begin stond van de Belgische LGBTQ-beweging.De brug is een rechtstreekse verbinding tussen het Noordstation en Tour & Taxis. Dankzij de brug zal er een directe verbinding zijn tussen de Simon Bolivarlaan en de Picardstraat voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.

  4 oktober: In Slovenië keurt het parlement een amendement goed waardoor homoseksuele koppels kunnen trouwen en kinderen kunnen adopteren. De grondwettelijke rechtbank oordeelde in juli dat de definitie van het huwelijk als ‘ een unie tussen een man en een vrouw’ ongrondwettelijk was en homoseksuele en lesbische koppels discrimineerde. Het Hof schrapte de gecontesteerde artikels en gaf de overheid zes maanden de tijd om met een wettelijke oplossing te komen. Met de goedkeuring is Slovenië  het eerste voormalige communistische land dat het homohuwelijk en de homo-adoptie goedkeurt. 

  4 oktober: In Duitsland komt de professionele handbalspeler Lucas Krzikalla (SC DHfK Leipzig) (°14 januari 1994) publiekelijk uit de kast als homo. Daarmee is hij de eerste actieve homoseksuele teamsporter die in de Duitse competitie speelt.

  13 oktober: Aan de LGBTQ-bar Tepláreň in Bratislava (Slowakije) vallen bij een schietpartij twee doden en één gewonde.Volgens getuigen werden er 7 tot 10 schoten afgevuurd.Na de schietpartij verwezen heel wat mensen op sociale media naar een anonieme Twitter account waarop enkele uren voor de schietpartij een antisemitisch en homofoob manifest was gepubliceerd.

  19 oktober:Het Slowaakse parlement stemt een wet weg die het mogelijk moest maken dat koppels van hetzelfde geslacht een geregistreerd partnerschap konden aangaan. Daarmee blijft Slowakije een van de zes landen in de EU waar homoseksuele koppels geen registratie kunnen krijgen. Die registratie gaf hen recht op onder andere sociale zekerheid, erfrecht en het maken van medische keuzes.

  22 oktober: Op het filmfestival van Portland gaat de documentaire 'Addicted to Life' over de drie laatste levensjaren van rolstoel-atlete Marieke 'Wielemie' Vervoort (22 oktober 1979- 22 oktober 2019) in premiere. De documentaire van de Amerikaanse Pola Rapaport wint er ook de 'Award for Best of Women’s Voices'.

  24 oktober: Acteur Leslie Jordan (29 april 1955-24 oktober 2022) komt om het leven nadat hij met zijn BMW tegen de gevel van een gebouw in Hollywood, Los Angeles, rijdt. Leslie Jordan was openlijk homo en was tijdens het begin van de aids-crisis betrokken in het Aids Project in Los Angeles waar hij buddy was van verschillende aidspatiënten en hen ook via het Project Angel Food eten bezorgde. Hij begon met zijn televisiecarrière in 1986 toen hij het personage Malone speelde in de serie ‘The Fall Guy’. Jordan speelde in tv-programma's als "The cool kids", "Call me Kat" en "American horror story". Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn rol als Beverley Leslie, de kleine vriend/vijand van Karen Walker, in de serie "Will & Grace". In 2006 werd hij voor die rol nog bekroond met een Emmy. Jordan was ook regelmatig in het theater te zien.In zijn eerste autobiografische show ‘Hysterical Blindness and Other Southern Tragedies That Have Plagued My Life Thus Far’ zong Jordan, bijgestaan door een gospelkoor, satirische liedjes over racisme en homofobie. Daarna bundelde hij zijn ervaringen over hoe hij opgroeide als een verwijfde kleine jongen in het zuiden van de Verenigde Staten in ‘My Trip Down the Pink Carpet’. Leslie Jordan verwierf ook faam op sociale media. Zo plaatste de komiek tijdens de coronapandemie hilarische filmpjes op Instagram, wat hem bijna zes miljoen volgers opleverde.

  26 oktober: Antwerps homo-icoon Paul Rademakers (31 augustus 1920 -26 oktober 2022) overlijdt op 102-jarige leeftijd. Paul Rademakers was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.  Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen. In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen. In 2020, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag kreeg hij van Cavaria hiervoor een Life Time Achievement Award.

  28 oktober: De federale ministerraad keurt het wetsvoorstel van Sarah Schlitz (Ecolo) goed dat met onmiddellijke ingang zogenaamde conversietherapieën, die de seksuele geaardheid van LGBTQ-personen moet veranderen, verbiedt. Iedereen die zo een therapie uitvoert kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar en/of een boete van 100 tot 300 euro. Cavaria, die meehielpen met de totstandkoming van de wettekst, reageert tevreden maar vindt dat de wet niet ver genoeg gaat. ”De mogelijkheid om zichzelf te zijn en de vrijheid om te leven zoals men wil, is een grondbeginsel van onze samenleving dat onder geen beding mag worden aangetast. Dit verbod is een krachtige daad om de slachtoffers te beschermen tegen dit symbolische, psychologische en soms fysieke geweld. Het is ook een signaal aan de rest van de samenleving dat degenen die niet ziek zijn niet behandeld moeten worden.“Sarah Schlitz 

  29 oktober: Na 26 jaar sluit de oudste LGBTQ+ boekhandel van de Benelux, Kartonnen Dozen, definitief zijn deuren. Daarmee verdwijnt er een icoon uit de Antwerpse LGBTQ-gemeenschap. In de winkel was een zorgvuldig geselecteerd algemeen aanbod te vinden van lgbtqia+literatuur en was het een 'veilige plek' voor de regenboogcommunity. Het verhaal van boekhandel Kartonnen Dozen begint in 1996 als Bart De Smedt en zijn partner Erwin De Beukelaer aan de Minderbroedersrui in Antwerpen een boekhandel met koffiebar openen. 'T Verschil richtte zich van bij de start op een LGBTQ cliënteel en was meteen een plek waar mensen zich thuis konden voelen en informatie vonden. Naast boeken kon je er ook dvd's en ondergoed vinden. Doorheen de jaren werd de ploeg versterkt met Johanna Pas die de zaak ook later overnam en werd  er ook met een eigen uitgeverij gestart. Op 31 oktober 2015 sloot 'T Verschil (tijdelijk) de deuren om te verhuizen naar De Draakstraat in de buurt van het Antwerpse Roze Huis. In 2017 werd de zaak dan, met de goedkeuring van schrijver Tom Lanoye bij de opening omgedoopt tot 'Kartonnen Dozen'.Eind 2021 werd bekend dat de zaak opnieuw moest verhuizen omdat het pand in de Draakstraat verkocht werd. In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moest nemen van de boekhandel. Ulka Delbroek, die sinds kort in de winkel  werkte, was  kandidaat-overnemer  en lanceerde toen toen de oproep naar een overnamepartner. De zoektocht naar een kandidaat-overnemer draaide echter op niets uit. Tijdens de laatste dag stond er nog een signeersessie gepland met Tom Lanoye die symbolisch de zaak sloot. 

   

  Lees meer
 • Gaylive jaaroverzicht 2022: April:Nieuwe naam voor Arc-en-Ciel, herverkiezing van Orban en terugbetaling van anti-conceptie voor transpersonen

  Het jaar zit er weer op en we zetten de belangrijkste LGBTQ-nieuwsfeiten van april even op een rij.

  3 april: De Hongaarse premier Viktor Orban wordt voor de vierde keer verkozen. Toch is de herverkiezing van Orban geen succes over de hele lijn want voor het referendum over de omstreden anti-LGBTQ wetgeving komt slechts 45 procent van de  kiesgerechtigden opdagen. Daardoor is het referendum waar vier vragen over werden gesteld over de blootstelling van kinderen aan LGBTQ-gerelateerde inhoud en genderidentiteit niet geldig. Zowel de oppositie als verschillende LGBTQ en mensenrechtenorganisaties riepen de Hongaarse bevolking in aanloop van het referendum op om een ongeldige stem uit te brengen om op die manier hun oppositie tegen de anti-LGBTQ wet te tonen.

  8 april: De conservatieve republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Alabama, Kay Ivey, ondertekent een reeks wetten waarmee artsen die hormoonbehandelingen voorschrijven aan transjongeren  om hun puberteit te stoppen, bestraft kunnen worden met een gevangenisstraf tot tien jaar. De wetten waren een dag eerder goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Door de nieuwe wetten begaan zowel ouders als verplegers en artsen een strafbaar feit als ze zogenaamde genderbevestigende medicijnen en medische zorgen geven aan minderjarigen. Dit kan gaan van het voorschrijven van puberteitsblokkers, hormonen of geslachtsveranderende operaties.  Ook moeten transjongeren de toiletten gebruiken van hun bij hun geboorte toegewezen geslacht gebruiken.

  10 april: Een drieduizendtal actievoerders protesteren in Downing Street (Londen) tegen de aankondiging van de Britse regering om transgenders niet op te nemen in het komende verbod op conversietherapieeën. De actievoerders willen dat Boris Johnson de door zijn voorganger Theresa May gedane belofte nakomt om zogenaamde conversietherapieën voor iedereen te verbieden. Eind maart kwam de regering van Boris Johnson gedeeltelijk terug op die belofte toen uitlekte dat er geen verbod kwam op zulke behandelingen voor transgenderpersonen.

  11 april: In de Verenigde staten worden de eerste paspoorten uitgereikt met een genderneutrale X erin.

  (lees verder onder de foto)

  20 april: De Waalse tegenhanger van Cavaria, Arc-en-Ciel Wallonie, krijgt ter gelegenheid van zijn vijftiende verjaardag een nieuwe visuele identiteit en met Fédération Prisme ook een nieuwe naam. Het oude logo, een haan met een regenboogkleurige staart wordt vervangen door een veelkleurig prisma. Eén van de belangrijkste redenen voor de nieuwe look & feel en naam is het feit dat de regenbooggemeenschap de laatste paar jaren sterk gediversifieerd is. “Een prisma is per definitie een veelhoek met meerdere vlakken”, zo laat de organisatie weten in een persbericht. “Bij uitbreiding kunnen we dit concept ook relateren aan de vele profielen, ervaringen, genderidentiteiten, geslachtskenmerken en seksuele geaardheden waaruit onze gemeenschap bestaat. Het prisma breekt het licht af om de kleuren van de regenboog te vormen. Het was een manier om dit symbool indirect te vermelden, waardoor onze gemeenschappen zichtbaar werden voor het grote publiek. Het is ook een object met een stabiele basis, en de Federatie wilde laten zien dat ze de afgelopen jaren sterker staan in onze strijd.”

  20 april: De Noorse regering biedt haar officiële verontschuldigingen aan homoseksuelen aan omdat die jarenlang als criminelen werden behandeld door de autoriteiten. Volgens de regering werden 119 mannen tussen 1902 en 1950 veroordeeld omdat ze seks hadden met een andere man. De paragraaf die dat verbood werd op 21 april 1972 uit de Noorse strafwet gehaald.

  25 april: Het RIZIV past de regels rond de terugbetaling van de contraceptie aan nadat de regering in februari hiervoor haar goedkeuring gaf. Hiermee komt er een einde aan de bestaande discriminatie want tot dan toe kregen enkel vrouwen jonger dan 25 jaar een terugbetaling. Transpersonen die hun identiteitskaart niet lieten aanpassen maar wel nog zwanger konden worden, konden  geen aanspraak maken op die regeling.

  27 april: Zangeres Pommelien Thijs (°4 april 2001) komt in de videoclip voor haar single 'Ongewoon' uit de kast als biseksueel. Het nummer circuleerde reeds enkele weken op TikTok maar het werd woensdag pas duidelijk waarover de tekst gaat. In de video kust ze StuBru presentatrice Flo Windey. (lees verder onder de video)

  27 april: De Roemeense senaat neemt stilzwijgend een conceptwet aan die het verspreiden van informatie over genderveranderende operaties en homoseksualiteit bij minderjarigen moet verbieden. Het door de van oorsprong Hongaarse minderheidspartij UDMR in gediende wetsvoorstel werd automatisch goedgekeurd omdat het niet binnen de 45 dagen besproken of gestemd werd na de indiening in de senaat. Het wetsvoorstel verhuist nu naar de Kamer van Afgevaardigden.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste