Antwerpen pakt na voorstelling Jaouad Alloul uit met coronaproof openluchttheater

Vanaf 8 mei opent De Carrousel aan de Schelde op het Antwerpse Zuid. In het nieuwe 'coronaproof' openluchttheater kan iedereen dit jaar genieten van maar liefst 120 voorstellingen. Het idee voor dit initiatief ontstond in augustus 2020 met de voorstelling van Jaouad Alloul en het MartHa!tentatief in het coronatheater de 'Peepshow Palace' van het Nederlandse gezelschap De Warme Winkel.

Op zaterdag 8 mei opent (als de coronamaatregelen het toelaten) aan de Ledeganckkaai De Carrousel: een mobiel openluchttheater met een draaiend podium waarin het publiek coronaproof van cultuur kan genieten. 

Het unieke bouwwerk werd ontworpen en gebouwd met de preventiemaatregelen rond covid in het achterhoofd. Het publiek kan alleen of in bubbels van twee plaatsnemen in een loge.

Drie locaties en programma

De Carrousel trekt dit jaar langs drie locaties. Naast de Ledeganckkaai staan De Slachthuissite (Antwerpen Noord) en het Arenaplein (Deurne) op de planning.
In januari lanceerde de Carrousel een open oproep. Zowel professionele als amateurkunstenaars reageerden massaal. Het gevarieerde programma is vanaf vandaag terug te vinden op de website van De Carrousel:  www.decarrousel.org.  Tickets zijn ook daar vanaf nu te koop. Het publiek kan onder meer komen kijken naar de dansers van Afroblood, de poëten van Ballonnenvrees of de muziek van Whilla Whisper.

“De nood aan speelkansen voor jonge makers bleek enorm groot,” vertelt Heleen Soontjens, coördinator van De Carrousel. "De Carrousel wordt ongetwijfeld een plek waar je jong talent zal ontdekken”. Naast al dat jong geweld programmeren de culturele centra van Antwerpen in De Carrousel een twintigtal artiesten zoals: Wim Helsen, Jan De Smet, Compagnie de KOE en Bruno Vanden Broecke.

Extra speelplekken voor artiesten

Het idee voor De Carrousel ontstond in de zomer van 2020. Theatergezelschap MartHa!tentatief kreeg steeds meer vragen van jonge artiesten voor ondersteuning. Naast de nood aan begeleiding en praktische hulp blijkt er een enorm tekort aan speelplekken te zijn. Daarbovenop maakten coronamaatregels het moeilijk om in goede omstandigheden theater te spelen.

Ondersteuning

De bouw en de werking van De Carrousel wordt gefinancierd door de Stad Antwerpen en de Nationale Loterij. De werking en de programmatie van De Carrousel worden ondersteund door het lokaal cultuurbeleid van de stad Antwerpen.

Heel de winter lang werkten een team van bouwers en ingenieurs achter gesloten deuren van het MartHa!tentatief hard om De Carrousel speelklaar te maken. Dankzij de steun van Stad Antwerpen, District Antwerpen, District Deurne en de Vlaamse Overheid staat dit indrukwekkende bouwwerk nu klaar om artiesten en publiek te ontvangen. Om alle voorstellingen veilig te laten verlopen, kan De Carrousel rekenen op een team van fantastische vrijwilligers.

Alle info op www.decarrousel.org

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste