Laatste nieuws

  • Bjorn Verhoeven ook aan de slag bij Radio Veronica

    De Limburgse radiostem Bjorn Verhoeven is vanaf volgende vrijdag ook regelmatig te horen bij het Nederlandse Radio Veronica. Daar zal hij in het gezelschap vertoeven van onder meer Gerard Ekdom, Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof.

    Momenteel presenteert Verhoeven het middagblok bij Radio 2 Limburg maar hij was de 45-jarige radiostem ook al te horen in ons land bij zenders zoals Qmusic, JOE en Nostalgie. 

    Met zijn komst naar Radio Veronica voegt Verhoeven zich bij een team dat bekend staat om zijn sterke programmering en liefde voor pop- en rockklassiekers uit de jaren ’70, ’80 en ’90.
    "Het is een eer om deel uit te maken van zo’n iconisch radiomerk" zegt Verhoeven. "Radio Veronica heeft een rijke geschiedenis en een unieke positie in het radiolandschap. Als kind luisterde ik al naar legendarische programma’s als Curry & Van Inkel. Ik kijk er enorm naar uit om mijn passie voor muziek en radio naast Radio 2 in België voortaan ook te delen met de Nederlandse luisteraars op hét meest iconische radiostation, Veronica!"

    Foto: Radio Veronica

    Lees meer
  • Jaaroverzicht 2024: Rusland zet LGBTQ-gemeenschap op terreurlijst

    In ons jaaroverzicht zijn we ondertussen aangekomen bij maart. Dit zijn de belangrijkste LGBTQ-gerelateerde nieuwsfeiten van toen.

    4 maart: Het Franse Parlement verankeren het recht op abortus in de grondwet.Parlementariërs in de beide kamers van het Franse parlement stemden met 780 tegen 72 vóór de maatregel, waarmee de vereiste drievijfde meerderheid om de Franse grondwet te wijzigen ruimschoots werd behaald. Abortus is reeds sinds 1975 legaal in Frankrijk, maar de roep om het recht in de grondwet te verankeren versterkte nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2022 de uitspraak in de rechtszaak Roe vs. Wade vernietigde waardoor het Amerikaanse recht op abortus werd teruggedraaid.

    5 maart: 58 procent van de inwoners van Huntington Beach in Californië keuren de maatregel goed die het verbiedt dat niet-gouvernementele vlaggen gehesen worden aan overheidsgebouwen.Deze maatregel verankert een verordening in het stadscharter die het hijsen of tonen van alle herdenkingsvlaggen, zoals de Pride-vlag, op stadsbezittingen verbiedt. Er is wel een uitzondering voorzien voor stads-, provincie- en staatsvlaggen,  de vlaggen van de strijdkrachten, de Stars and Stripes en de Olympische vlag. Andere vlaggen mogen alleen worden gehesen als alle leden van de gemeenteraad van Huntington Beach unaniem instemmen.

    11 maart: Vlaams minister President Jan Jambon (N-VA) maakt bekend dat Tom Lanoye (°27 augustus 1958) de laureaat is van de prestigieuze ‘Prijs der Nederlandse Letteren’.Tom Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 (Leonard Nolens) die de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt. De prestigieuze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur wiens oeuvre een prominente plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

    14 maart: Het Tongerse Hof van Assisen veroordeeld de veertigjarige Lommelaar Tom Erken tot een gevangenisstraf van negentien jaar voor de doodslag, tijdens een seksdate, van zijn stadsgenoot David Paul. Erken bekende dat hij regelmatig gechat had met andere homo’s maar dat het de eerste keer was dat hij ook met een homoseksuele man afsprak om seks te hebben. De twee mannen kwam zo op 3 september  in het midden van de nacht terecht in het rendez-vous hotel “Casa Blanca” in Hechtel-Eksel waar ze ook beiden drugs gebruikten. Rond 11 uur verwittigde Erken de gerante van het hotel met de boodschap: “Mijn maat ademt niet meer”. Het slachtoffer had meerdere verwondingen aan de hals en de borstkas. Tijdens zijn verhoor bekende Erken dat het niet tot seks kwam maar dat hij begon te beseffen wat hij aan het doen was en wat kon gebeuren als het uit zou lekken dat hij met een andere man had afgesproken in een rendez-vous hotel.Volgens het arrest was het slachtoffer versmacht  en verstikt. “David Paul is gedood opdat Tom Erken zijn imago van hetero kon redden.” 

    19 maart: De lesbische advocate  Nicole Berner (°1965) wordt door de Amerikaanse senaat bevestigd als rechter bij het Hof van Beroep voor het Vierde Circuit. Daarmee is ze de eerste openlijk LGBTQ+-rechter bij het Hof van Beroep. Als advocaat vertegenwoordigde ze vakbonden en groepen voor reproductieve rechten en won ze een baanbrekende zaak over ouderlijke rechten in Israël.

    20 maart: Leo Varadkar (°18 januari 1979), de eerste homoseksuele premier van Ierland, kondigt aan dat hij onmiddellijk een stap opzij zet als leider van de Ierse centrumrechtse partij Fine Gael en dat hij ook ontslag neemt als premier op het ogenblik dat er een opvolger is. 

    22 maart: Rusland zet de internationale LGBT-beweging op de terreurlijst.Op deze lijst staan ook 14.000 mensen en entiteiten die als  extremisten en terroristen door het regime worden bestempeld en instanties zoals Al Qaeda, Meta en medewerkers van Alexej Navalny.

    27 maart: In Thailand keurt het parlement met grote meerderheid een wet goed waardoor ook koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Zo kon de wettekst rekenen op de steun van alle grote partijen en werd door 400 van de 415 aanwezige parlementsleden goedgekeurd. Tien van hen stemden tegen. De wet moet nu nog door de Thaise senaat goedgekeurd worden en door de koning ondertekend worden. Daarna treedt de wet na 120 dagen in werking. Als dit gebeurd is is Thailand het derde land un de Aziatische regio waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.

    Foto: Artem Beliaikin //Unsplash

    Lees meer
  • Jaaroverzicht 2024: TVP excuseert zich voor homofobe berichtgeving en protesten na overlijden Nex Benedict

    Het jaar zit erop en dus blikken we voor een laatste keer terug op 2023. Dit zijn de belangrijkste LGBTQ-nieuwsfeiten van februari.

    2 februari:Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe,de twee zestienjarige jongeren die vorige jaar het Britse transmeisje Brianna Ghey om het leven brachten met verschillende messteken worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Jenkinson moet minimum een gevangenisstraf van 22 jaar uitzitten terwijl Ratcliffe twintig jaar in de cel moet blijven voor de, volgens de rechter, geplande en brutale sadistische moord die werd ingegeven door haat tegenover Brianna Ghey omwille dat ze zich identificeerde als transvrouw.

    6 februari: In Jemen veroordeelt een Houthi-rechtbank 13 mensen ter dood door middel van openbare executie wegens beschuldigingen van homoseksualiteit.De vonnissen werden uitgesproken in Ibb, een provincie onder controle van de Houthi’s.

    6 februari: De Argentijns-Amerikaanse actrice, schrijfster en transactiviste Cecillia Gentilli (31 januari 1972-6 februari 2024) overlijdt op 52-jarige leeftijd. Dat werd bekendgemaakt via een post op haar Instagram-account. Gentilli was ondermeer te zien in de populaire serie Pose waar ze Miss Orlando speelde, een New Yorkse die tegen spotprijzen plastische chirurgie aanbood. Naast haar rol in Pose werkte Gentilli in 2021 samen met het Callen-Lorde Community Health Center, dat gezondheidszorg en gerelateerde diensten aan de New Yorkse  LGBTQ-gemeenschap aanbiedt zonder rekening te houden met hun financiële situatie, om Cecilia's Occupational Inclusion Network op te richten. Het nieuwe netwerk biedt gratis gezondheidszorg aan sekswerkers aan. 

    7 februari:Het Vlaams Parlement keurt unaniem een resolutie goed waarin gevraagd wordt om  een expertisecentrum rond intersekse op te richten.Naast de erkenning van een expertisecentrum vraagt de resolutie nog voor bredere sensibilisering in de samenleving, zodat bijvoorbeeld ouders van een kind met intersekseconditie makkelijk de juiste informatie vinden, en om belangenverenigingen te versterken zodat zij zich nog meer kunnen inzetten voor lotgenotencontact.

    7 februari: Een familierechtbank in Japan zorgt in een historische uitspraak ervoor dat transman Tacaquito Usui zijn identiteitsdocumenten kan laten aanpassen zonder dat hij daarvoor de verplichte geslachtsoperatie moet ondergaan.Deze historische uitspraak werd mogelijk nadat het Japanse hooggerechtshof in oktober vorig jaar een wet uit 2004 vernietigde die transpersonen verplichtte een operatie te ondergaan waar hun voortplantingsorganen verwijderd werden vooraleer hun gender op hun identiteitsdocumenten aangepast kan worden.  Volgens het hooggerechtshof ging dit in tegen het grondwettelijke recht van transpersonen om niet gediscrimineerd te worden en de lichamelijke integriteit van transpersonen aantastte.

    8 februari: Na een incident in hun school in Oklahoma stapt de non-binaire student Nex Benedict (11 januari 2008-8 februari 2024) uit het leven door een overdosis van Prozac en Benadryl. Nex werd reeds meer dan een jaar op hun school gepest omwille van hun genderidentiteit. Na het overlijden van Nex worden er in de VS verschillende wakes gehouden.

    11 februari:De Poolse openbare omroep TVP biedt zijn excuses aan voor het stigmatiseren van de LGBTQ+gemeenschap in de afgelopen acht jaar. De zender was tijdens de bewindsperiode van de Poolse extreem-rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van de oud-premier Jaroslaw Kaczynski het belangrijkste propagandakanaal waar ook op het strenge anti-LGBTQ beleid van de regering werd verdedigd. Dat zorgde er onder meer voor dat regenbooggezinnen werden afgeschilderd als een bedreiging voor het traditionele gezin, de staat en de Pools identiteit. Na de zuivering van getrouwen van de PiS-partij bij de zender eind oktober 2023, na de winst van het liberale Burgerplatform bij de verkiezingen bood nieuwsanker Wojciech Szelag in naam van zijn zender zijn excuses aan de regenbooggemeenschap aan. Aanleiding was een interview met twee Poolse LGBTQI+ activisten. "Voor we in gesprek gaan, moet er iets gezegd worden. Jarenlang zijn er in Polen beschamende woorden gericht aan het adres van talloze mensen, alleen maar omdat ze ervoor kozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden. Jullie zijn geen ideologie, maar mensen met namen, gezichten, familieleden en vrienden. Alle LGBTQI+'ers moeten een sorry te horen krijgen. Bij deze verontschuldig ik mij.”

    11 februari: In de Nepalese hoofdstad Kathmandu registreren Anju Devi Shrestha en Suprita Gurung als eerste lesbische koppel hun huwelijk officieel bij de autoriteiten. Hoewel Nepal al eerder officieel het homohuwelijk erkende, is dit de eerste keer dat een lesbisch koppel hun huwelijk formeel heeft laten registreren.

    15 februari: Het parlement van Griekenland keurt met overgrote meerderheid het homo-huwelijk goed. Homoseksuele koppels kunnen meteen ook kinderen adopteren. Tegen de openstelling kwam veel tegenstand van de Orthodoxe kerk. Uiteindelijk keurden 176 parlementsleden het wetsvoorstel goed, 76 stemden tegen en twee parlementsleden onthielden zich.Hiermee is Griekenland het zestiende Europese land en eerst Orthodoxe land waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. 

    21 februari: In Lier wordt de Marieke Vervoortlaan ingehuldigd aan het sportcomplex Hoge Velden. De straatnaam is een eerbetoon aan rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort (1979-2019). Marieke Vervoort werd geboren en overleed in Diest, maar ze was bij haar sportieve activiteiten steeds verbonden aan atletiekclub Lyra uit Lier.

    28 februari: Het parlement in Ghana keurt een wetsvoorstel goed waardoor homoseksualiteit bestraft kan worden. Wie zich identificeert als lid van de LGBTQ+gemeenschap kan hierdoor een gevangenisstraf van zes maanden tot  drie jaar krijgen. Activisten die LGBTQ+ rechten verdedigen kunnen door de nieuwe wet tussen de drie en vijf jaar de gevangenis in vliegen.Dat kan zelfs tot tien jaar oplopen als dit gebeurd in het bijzijn van kinderen.  De 'Human Sexual rights and Ghanaian Family Values Bill' moet nog door de Ghanese president Nana Akufo-Addo worden ondertekend en die heeft aangekondigd dat hij dat enkel zal doen als er een meerderheid van de Ghanezen achter deze wet staan.

    Lees meer
  • Jaaroverzicht 2024:Frankrijk krijgt met Gabriel Attal zijn eerste homoseksuele premier

    Het jaar zit erop en dus blikken we voor een laatste keer terug op 2023. Dit zijn de belangrijkste LGBTQ-nieuwsfeiten van de eerste maand van het jaar.

    1 januari: Ook in Estland mogen vanaf dit jaar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. Het parlement stemde in juni 2023 in met de wetswijziging die het huwelijk ook open stelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Vanaf nieuwjaarsdag kunnen de eerste aanvragen online gebeuren. Daarmee is Estland de eerste Baltische staat en het twintigste land in Europa waar het homo-huwelijk mogelijk is.

    3 januari: De Oegandese LGBTQ-rechtenactivist Steven Kabuye wordt door twee mannen,die hem al dagen volgden, aangevallen en neergestoken. Hij wordt in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

    8 januari: In zijn "toestand van de wereld"-toespraak, een toespraak tot diplomaten, verklaarde paus Franciscus dat draagmoederschap wereldwijd verboden zou moeten worden.“Ik beschouw de praktijk van het zogenaamde draagmoederschap als betreurenswaardig, omdat het een ernstige schending vormt van de waardigheid van zowel de vrouw als het kind, gebaseerd op de uitbuiting van de materiële noden van de moeder.“Daarom spreek ik mijn hoop uit dat de internationale gemeenschap zich zal inzetten om deze praktijk wereldwijd te verbieden.”

    9 januari: Met de benoeming van de 34-jarige Gabriel Attal (°16 maart 1989) heeft Frankrijk zijn jongste en eerste openlijk homoseksuele premier te pakken. Attal is de opvolger van Elisabeth Borne die ontslag moest nemen nadat haar regering veel kritiek kreeg op de nieuwe pensioenwetten en het immigratiebeleid. In de vorige regering was Attal minister van onderwijs. Tijdens de coronapandemie trad hij ook op als de woordvoerder van de regering.Hij beloofde tijdens de officiële machtsoverdracht dat hij ook in zijn nieuwe functie aandacht blijft besteden aan onderwijs.Hij staat bekend als nauwe bondgenoot van Macron. Attal begon bij de Socialistische Partij voordat hij overstapte naar de partij van de huidige president. (Foto; Europeese Unie)

    17 januari: De Canadese Olympische  en wereldkampioen polsstokhoogspringen, Shawn Barber (27 mei 1994-17 januari 2024), die in 2017 uit de kast kwam als homo, overlijdt op 29-jarige leeftijd aan medische complicaties in zijn huis in Kingswood, Texas.Barber heeft momenteel nog steeds de wereldtitel in handen die hij tijdens de Wereldkampioenschappen Atletiek in 2015 in Peking behaalde.

    Lees meer
  • VTM komt met volledig seizoen van Make Up Your Mind

    Na het grote succes van de eenmalige special keert Make Up Your Mind terug. Dat maakte VTM bekend bij de presentatie van zijn programmatie voor het volgende voorjaar.

    Vorig  jaar was al een proefaflevering te zien die goed onthaald werd. In het programma worden bekende Vlamingen omgetoverd tot dragqueens door ervaren showqueens. Een panel moet dan, doormiddel van hints, de identiteit van de BV-queen achterhalen. De proefaflevering werd toen gewonnen door CD&V-voorzitter Sammy Mahdi die in de huid kroop van Cindy Envy. Naast Sammy Mahdi deden ook  Christoff, Freek Braeckman, Maarten Vancoillie, Francesco Planckaert én Jan Mulder voor de gelegenheid de hoge hakken en een glamourjurk aan.

    In het nieuwe seizoen nemen deze keer  16 bekende Vlamingen deel en worden  ze omgetoverd tot de meest indrukwekkende én onherkenbare drag queens. In verschillende rondes worden ze gejureerd door professionele drag queens en nemen ze het tegen elkaar op om tot dé queen van de aflevering gekroond te worden. De 4 allerbeste queens nemen het in de grote finale tegen elkaar op voor de eindoverwinning. De nieuwe afleveringen zijn in het voorjaar te zien op VTM.

    Foto's: VTM

    Lees meer
  • Kandidatuur van Antwerpen voor EuroGames in bestuursakkoord

    In Antwerpen hebben N-VA en Vooruit het afgelopen weekend het bestuursakkoord goedgekeurd. In het akkoord dat de  titel 'Allemaal Antwerpenaar' meekreeg maakt het stadsbestuur nu ook formeel de intentie waar om de EuroGames opnieuw naar de Scheldestad te halen.  De EuroGames, het grootste sportevenement voor de LGBTQ-gemeenschap was in  2007 voor de eerste keer te gast in Antwerpen.

    Tijdens de afgelopen Antwerp Pride werd reeds bekend dat de stad een kandidatuur zouden steunen om de EuroGames in 2028 opnieuw naar Antwerpen te halen. Nu engageert het nieuwe stadsbestuur zich ook officieel om naast de Antwerp Pride, de EuroGames te ondersteunen als ze naar Antwerpen zouden komen. “De Antwerp Pride zet Antwerpen internationaal op de kaart als tolerante stad”, zo staat te lezen in het bestuursakkoord. “We blijven dit evenement voluit ondersteunen. We stellen ons kandidaat om gaststad te zijn van EuroGames. Dit internationaal sportevenement van de LGBTQIA+ gemeenschap brengt een sportieve en positieve sfeer naar onze stad.”

    Tijdens de EuroGames passeerden in 2007 maar liefst 3.134 mensen uit veertig verschillende landen de accreditatie (waarvan 2850 atleten en 284 supporters).  De sporters streden in elf competities. Vooral het volleybal (578 deelnemers), badminton (425 deelnemers) en de stadsloop (430 deelnemers) waren toen het populairst. Tijdens de EuroGames, die toen zo’n 36.000 bezoekers trokken, werden in totaal 1.800 medailles uitgedeeld.

    Verder staat in het bestuursakkoord ook nog te lezen dat er binnen het bestaande beleid rond LGBTQIA+ er specifiek aandacht voor komt voor jongeren. “We gaan in overleg met het werkveld dat actief is rond LGBTQAI+ om de bijkomende noden in kaart te brengen en daar gericht op in te spelen. We willen extra aandacht besteden aan diversiteit in woonzorgcentra zodat etnisch-culturele minderheden en LGBTQIA+ er zich goed kunnen voelen.”

     

    Lees meer
  • Drie jaar gevangenis met uitstel voor Sven Pichal

    Sven Pichal is maandagmorgen door de correctionele rechtbank van Antwerpen schuldig bevonden aan het bezit en verspreiden van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Hij kreeg hiervoor een een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 8.000 euro, deels met uitstel. Ook moet hij een begeleiding volgen voor zijn drugsverslaving en seksuele problematiek.

    De zaak ging vorig jaar in augustus aan het rollen toen Pichal gearresteerd werd nadat er bij andere verdachten chatgesprekken werden gevonden waarin hij voorkwam. Omdat er ook sprake zou zijn dat Pichal zijn pleegkinderen wilde gebruiken om kinderpornografisch materiaal te vervaardigen grepen de politiediensten onmiddellijk in. In andere gesprekken tussen de verschillende mannen zou er ook sprake geweest zijn van  het verkrachten van kinderen tot het met opzet besmetten van kinderen van vluchtelingen met HIV.  Op verschillende elektronische toestellen werden 35 foto's  en filmpjes gevonden. Ook op zijn gsm had de voormalige VRT-presentator 131 beelden van seksueel kindermisbruik staan. De mannen waar Pichal de gesprekken mee voerde werden eerder al veroordeeld.

    In aanloop van de behandeling van de zaak vorige maand werd Pichal onderzocht door verschillende gerechtsdeskundigen. Op basis van hun verslag is het voor de rechtbank duidelijk dat er in het belang van de beklaagde en de maatschappij moet gewerkt worden rond problematieken van verslaving en seksualiteit.  De deskundigen zien geen indicaties voor een persoonlijkheidsstoornis en wijzen op de noodzaak van intensieve behandeling.

    Pichal volgt momenteel verschillende ambulante therapieën. De rechtbank oordeelt dat een verdere behandeling noodzakelijk is. Op basis van het verslag van de justitieassistent blijkt dat de beklaagde zich goed aan de voorwaarden van de voorlopige invrijheidstelling houdt. “Er zijn verschillende testen afgenomen om alcohol- of drugsgebruik te onderzoeken, deze testen waren negatief”, zo laat perswoordvoerder Luc Decleir weten. “Op de zitting van de rechtbank heeft beklaagde schuldinzicht getoond. Beklaagde is in gesprek met zijn entourage, deze gesprekken verlopen gunstig. Hij beschikt ook over werk en een blanco strafblad.”

    Hiermee hield de rechtbank dan ook rekening om voor de gevangenisstraf en de helft van de boete uitstel te verlenen. Dat uitstel gaat gepaard met acht voorwaarden waar Pichal zich aan moet houden. Worden deze voorwaarden geschonden, kunnen de straffen alsnog worden uitgevoerd. Zo  moet Pichal zich houden aan een aantal vaste voorwaarden (vast adres hebben, geen strafbare feiten plegen) en mag hij ook geen drugs of alcohol meer nuttigen en moet hij hiervoor maandelijks testen ondergaan. Verder moet hij ook begeleiding volgen rond zijn problematieken en mat hij niet meer met minderjarigen werken, contact met hen te zoeken, of zich op plaatsen begeven die in het bijzonder door minderjarigen worden bezocht zonder dat er volwassenen aanwezig zijn.

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Radiopresentator Edwin Ysebaert (64) overleden

    Radio en televisiepresentator Edwin Ysebaert is op 64-jarige leeftijd overleden. Ysebaert die vooral bekend werd met zijn radioprogramma ‘Het Eenzame Hartenbureau’ werd maandag levenloos aangetroffen in zijn woning in Ronse. De politie gaat uit van een natuurlijk overlijden.

    In ‘Het Eenzame Hartenbureau’, dat hij van 1990 tot 1992 op Radio 2 presenteerde konden mensen terecht met hun diepste emoties. Na Het Eenzame Hartenbureau presenteerde Ysebaert het datingprogramma Wie zoekt die vindt. In 1996 verliet hij Radio 2 en richtte zich op journalistiek, onder meer voor Dag Allemaal en Het Laatste Nieuws, en zogenaamde ‘immersive storytelling’, onder meer in De Gelukzoekers voor Radio 2 en de N-VA.

    Het lichaam van Ysebaert werd maandag door de politie gevonden nadat  een medewerker van een productiehuis hen verwittigde dat Ysebaert  niet kwam opdagen voor de voorbereiding van een project.

    Foto: VRT/Matthias De Hondt

    Lees meer
  • Amerikaans hooggerechtshof buigt zich niet over genderbevestigende maatregelen in scholen

    Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat zich niet buigen over de transgender inclusieve maatregelen die een schooldisctict in Wisconsin heeft genomen. Een groep van overwegend christelijke ouders was naar het hooggerechtshof gestapt om zo te proberen die maatregelen terug te draaien. Volgens de ouders zouden de maatregelen hun 'vrijheid op geloof' aantasten.

    De groep ‘Parents Protecting Our Children’  spande in 2022 een rechtszaak in tegen het schooldistrict van Eau Claire (Wisconsin) nadat die beslisten dat hun leerlingen hun geprefereerde naam en voornaamwoorden en toiletten konden gebruiken en zich konden aansluiten bij sportteams die passen bij hun genderidenditeit. De ouders waren van mening dat hun grondrechtelijke rechten waren geschonden omdat de scholen hen niet op de hoogte brachten van de keuze van de leerlingen en dat hierdoor hun recht op hun vrije godsdienstbeleving in het gedrang kwam.Schoolfunctionarissen verklaarden dat het beleid verkeerd is begrepen en dat alle informatie beschikbaar is en toegankelijk is voor ouders. 

    Zowel de rechtbank in eerste aanleg als het Hof van Beroep gaf de groep geen gelijk. De rechters oordeelden dat de bezorgdheid van de ouders gegrond was maar dat nog zij nog hun kinderen impact ondervonden van de maatregelen. Daarop begon de groep, gesteund door 16 republikeinse staten, een procedure bij het Hooggerechtshof. De meeste leden van Parents Protecting Our Children " zijn de religieuze overtuiging toegedaan dat 'er slechts twee geslachten zijn' en delen ‘niet direct de overtuigingen van hun kinderen die hun gender zouden bevestigen,' aldus het persbericht van  het hooggerechtshof dat geciteerd werd door het persbureau Reuters. Waarom het Hooggerechtshof het beroep niet zal behandelen werd niet meegedeeld.

    Foto: Fred Schilling/Collection of the Supreme Court of the United States

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste