Lifestyle (nieuws)

 • Brusselse organisaties eisen met mensenketting inspraak bij oprichting LGBTQ-gezondheidscentrum

  “Wij zijn er nog altijd en we willen dat men zorgt voor onze gezondheid !” Dat is de boodschap die de gezondheidsorganisaties van de Rainbowhouse koepel (Tels Quels, O’Yes, ExAequo,...) aanstaande zondag naar buiten wil dragen met een menselijke ketting. 

  Twee geannuleerde Belgian Prides dat zijn twee gemiste kansen om te spreken over de gezondheid van LGBTQI+personen. Om gezondheid van de LGBTQI+ gemeenschap weer op de agenda te zetten, organiseren de gezondheidsorganisaties van het Brusselse Regenbooghuis deze zondag 16 mei om 18u een menselijke keten, met de regenboogkleuren, die een link zal maken tussen het stadhuis en het Brusselse parlement. 

  De boodschap is eenvoudige boodschap: LGBTQI+ personen hebben specifieke gezondheidszorgen nodig en zijn algemeen in minder goede gezondheid dan cis/hetero/dyadische personen. “Onze eis is simpel:  het is tijd dat Brussel een regenboog gezondheidscentrum krijgt. 

  De eigen ervaring, de levensstijl en de praktijken van de LGBTQI+ personen vragen extra aandacht en een speciale aanpak van gezondheidswerkers”, aldus de aangesloten organisaties.  

  Verschillende studies tonen dat LGBTQ-personen op dat punt kwetsbaarder zijn, en dat niet alleen als het over seksuele gezondheid gaat. De levensloop, de geïnternaliseerde  homofobie, de afkeuring en verstoting door familie, en geweld zijn factoren die het moeilijker maken voor LGBTQ-personen om goed voor zichzelf te zorgen. Die factoren maken ook het contact met de medische wereld moeilijker. Nog al te vaak worden ze door hulpverleners gezien als cisgender, dyadisch  en/of hetero en moeten ze een medische coming out doen. Nog al te vaak zijn gezondheidswerkers niet op hun gemak als ze geconfronteerd worden met een levensstijl die ze niet kennen en hebben ze het moeilijk om de persoon die voor hen zit globaal te behandelen. 

  Ook corona heeft invloed op gezondheid

  Dat moeilijk kader wordt nog versterkt door de regels van de lockdown die erg cis-hetero georiënteerd zijn. Het sluiten van onze « safe spaces » en gemeenschapsplekken heeft het sociale LGBTQI leven naar de privé of virtuele sfeer verlegd. Dat heeft soms tragische gevolgen zoals de moord op een jonge man in Beveren van 6 maart. Die verschuiving heeft ook het werk van de verenigingen van de LGBTQ-gemeenschap moeilijker gemaakt terwijl de mentale en fysieke gezondheid van heel wat mensen er slecht aan toe is : eenzaamheid, onbehagen, problematisch alcohol of drugsgebruik...

  O’Yes, Tels Quels, Genres Pluriels, la Fédération Laïque des Centres de Planning Familial en Ex Aequo willen met hun initiatieven iets doen aan die ongelijke toegang tot de gezondheidszorg. De verenigingen hebben een netwerk opgezet van gezondheidswerkers die aangeraden werden door patiënten die hun LGBTQI-friendly aanpak apprecieerden. Zij stellen opleidingen voor die specifiek over de gezondheid van LGBTQI personen gaan aan (toekomstige) dokters. 

  Dit is echter een werk van lange adem dat enkele jaren zal duren voor het  helemaal efficiënt is. De LGBTQI+ gezondheidsorganisaties zijn trouwens te weinig gefinancierd voor al deze uitdagingen. 

  LGBTQ-gezondheidscentrum

  Als reactie op de aankondiging in het meerderheidsakkoord van de stad Brussel dat er een LGBTQI+ gezondheidscentrum komt willen de verenigingen de Stad en het Grootstedelijk Gewest voor hun verantwoordelijkheid plaatsen. Ze eisen ook dat ze deel uitmaken van de uitbouw van het toekomstig centrum.

  “Zo’n Regenbooghuis van de gezondheid kan enkel efficiënt zijn en het publiek bereiken als het van de gemeenschap uitgaat. Een onthaal door gelijkgestemden is essentieel voor een komplete en globale aanpak van LGBTQI+ personen.“

  Mensenketting

  Daarom zullen ze op 16 mei om 18u symbolisch en met onze eisen het Stadhuis op de Grote Markt en het Brussels Parlement verbinden. Want de LGBTQI+ gemeenschap wil dat hun stad en hun regio zorgen voor hun welzijn en gezondheid.

  foto:Markus Frieauff (Unsplash)

  Lees meer
 • Sensoa roept op om jezelf te testen op hiv

  In een nieuw campagnefilmpje roept Sensoa iedereen op om zichzelf regelmatig te testen op hiv. Dat kan het makkelijkst gebeuren met een testkit die je via hen kan bekomen.

  Hoe sneller een soa opgespoord wordt, hoe sneller behandeld kan worden en hoe minder deze kan doorgegeven worden. 
  Hiv kan nog niet genezen worden, maar het snel starten met medicatie heeft een dubbel voordeel: het is beter voor de gezondheid van de persoon met hiv én het zorgt ervoor dat het virus zo onderdrukt wordt dat het niet meer via seksueel contact kan doorgegeven worden. Die laatste boodschap wordt soms vertaald als N=N (niet detecteerbaar=niet overdraagbaar).

  Je kan een hiv-test bestellen op Swab2Know of ga langs bij je huisarts. Meer info en mogelijkheden vind je op: allesoverseks.be/hiv-test

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste