Lifestyle (nieuws)

  • Sensoa lanceert digitale wegwijzer voor mensen met recente hiv-diagnose

    In aanloop naar Wereldaidsdag lanceert Sensoa zijn digitale wegwijzer ‘Ik heb hiv, wat nu?’  voor wie net de diagnose van hiv kreeg. De focus van de wegwijzer ligt op gevoelens bij en verwerking van een positieve hiv-diagnose. De website biedt informatie, tips en getuigenissenvideo’s van seropositieven. De verhalen van lotgenoten die vertellen hoe zij deze fase ervaarden, zet mensen aan om hulp en steun te zoeken en een plan te maken. Extra aandacht gaat uit naar hulp en dienstverlening die bij de persoon past.

    "Ook voor mensen zonder hiv is de pagina relevant omdat ze een uniek inzicht biedt in het leven van mensen met hiv”, zo laat Boris Cruyssaert van Cavaria weten.  “Want het is niet zozeer de medische kant die mensen met hiv in de eerste plaats zorgen baart, wel de onzekerheid en angst over mogelijk negatieve reacties van de omgeving."

    Mentale gezondheid precair bij mensen met hiv

    In 2019 hield Sensoa een bevraging bij meer dan 500 mensen met hiv. In vergelijking met mensen zonder hiv hebben mensen mét hiv dubbel zo vaak een minder goede geestelijke gezondheid.Je niet goed in je vel voelen is gelinkt aan niet kunnen praten over hiv en het ontbreken van een vaste partner. Vooral mensen met een recente diagnose lopen risico: één op vijf heeft zich de laatste maand meestal of altijd somber gevoeld en ze ervaren het minst steun uit hun omgeving. De diagnose krijgen is vaak een crisis die het leven op zijn kop zet.Het tekort aan ondersteuning bij de verwerking van gevoelens bij een recente diagnose en de moeilijkheid om over die diagnose te spreken zijn de twee belangrijkste pijnpunten die uit die bevraging naar voren kwamen.het blijft moeilijk om er over te spreken, ook tegenover een nieuwe (seks)partner. 

    “Deze nieuwe wegwijzer voor wie recent de diagnose van hiv heeft gekregen, is cruciaal aangezien uit een bevraging van Sensoa is gebleken dat zij vaker worstelen met een precaire geestelijke gezondheid”, zo verduidelijkt Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V). “Eén op vier ervaart ooit een depressie, terwijl bijna de helft aangeeft onvoldoende sociale steun te ontvangen.Door middel van adviezen en sterke getuigenissen willen we het aanhoudende stigma doorbreken. Daarom draag ik in aanloop naar Wereldaidsdag het rode lintje. Niet alleen als symbool van steun, maar als een krachtige boodschap tegen het hardnekkige stigma.”

    Lees meer
  • Sensoa lanceert groot onderzoek naar condoomgebruik in Vlaanderen

    Op de dag van de seksuele gezondheid (4 september) start de gezondheidsorganisatie Sensoa met een groot condoomonderzoek. Voor het meest diepgaande condoomonderzoek van de afgelopen 20 jaar in Vlaanderen gaat Sensoa op zoek naar 2.400 Vlamingen tussen 16 en 80 jaar die hun ervaringen met condooms willen delen.

     

    Het Groot Condoomonderzoek bestaat uit een online vragenlijst. Invullen duurt ongeveer een kwartiertje en kan anoniem. Sensoa zoekt zoveel mogelijk mensen tussen 16 en 80 jaar. Zowel mensen die een bloedhekel hebben aan condooms, als zij die ze in grote verpakkingen aankopen, iedereen kan helpen om het condoomgebruik in Vlaanderen in kaart te brengen. Ook mensen die (nog) geen seks hebben, kunnen meedoen.

     

    Al die verschillende meningen zijn broodnodig om de informatie en adviezen over condooms (of alternatieven) specifieker af te stemmen op de noden van de Vlaming. De invullers kunnen bovendien een waardebon van 20 euro winnen. 

    “Recent bleek uit een grote 4-jaarlijkse HBSC studie bij 20.000 Vlaamse jongeren dat het gebruik van het condoom is gedaald”, zo zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.
    “Deze bevraging richt zich tot alle leeftijdscategorieën en kan actuele inzichten brengen die belangrijk zijn voor het beleid dat we samen met onze partnerorganisatie Sensoa voeren. Een warme oproep om deel te nemen om zo een gepast seksueel preventiebeleid uit te stippelen.”

    De resultaten van het condoomonderzoek wil Sensoa zijn gedateerde inzichten op het gebied van  condooms en vaginale condooms bijwerken. Ook de perceptie van condooms en de beleving spelen een belangrijke rol in de beslissing om al dan niet een condoom te gebruiken. Net die aspecten kwamen in eerder onderzoek minder aan bod. 

    “Het Groot Condoomonderzoek verzamelt niet alleen gegevens over redenen voor gebruik of niet, maar polst ook naar de beleving van condooms”, aldus Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa. “We willen weten wat de eindgebruiker belangrijk vindt om daarop te kunnen inspelen."

    Het grote condoomonderzoek vind je hier  terug.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste