Lifestyle

 • Een op 10 medewerkers heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega

  Maar liefst één op de tien medewerkers prefereert een collega die heteroseksueel is boven een LGBT-collega. Er zijn meer mannen dan vrouwen met deze voorkeur. Respectievelijk prefereert 17 en 5 procent een heteroseksuele collega. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau PEAK-IT, uitgevoerd onder ruim 1000 Nederlanders die regelmatig op kantoor werken en die voor 32 uur of meer in loondienst zijn. 

  Vooral jongeren hebben moeite met LGBT-collega

  Verdeeld op leeftijd zijn het juist de jongere medewerkers (jonger dan 30 jaar) die, ten opzichte van de oudere, meer moeite hebben om met een LGBT-collega samen te werken (18% tegenover 11%). Zij prefereren dus een heteroseksuele collega. Als LGBT wordt uitgesplitst, blijkt dat één op de tien (10%) medewerkers liever niet werkt met een persoon die transgender is. 4 procent geeft aan liever niet te werken met een persoon die homoseksueel is. Mannelijke medewerkers hebben meer moeite dan vrouwen om samen te werken met iemand die transgender (14%) of homoseksueel (6%) is. 

  Richard Stassen, Managing Director bij PEAK-IT: “Het is zorgelijk dat er nog steeds werkenden zijn die onderscheid maken in geslacht of geaardheid. De kwaliteit van werk staat los van iemands geaardheid. De werkprestaties zijn dan ook het enige waar werkenden hun collega’s op moeten beoordelen. Daarbij zijn we er bij PEAK-IT van overtuigd dat diversiteit in het medewerkersbestand bijdraagt aan betere werkprestaties. Daarom moeten verschillen tussen collega’s juist gewaardeerd worden.”

  Lees meer
 • Britten mogen weer naar gaysauna gaan, Belgische gaysauna's houden deuren dicht tot september

  Terwijl in ons land de meeste homosauna’s nog de deuren gesloten houden, gaan die in Groot-Brittannië na drie maanden opnieuw open. Toch zal een sauna-ervaring aan de overkant van het kanaal onder invloed van het coronavirus er (voorlopig) helemaal anders uit zien.

  Drie maanden geleden moesten ook in Groot-Brittannië sauna’s de deuren sluiten. Nu mogen ze opnieuw van de Britse Spa Association openen, al moeten ze wel verschillende richtlijnen volgen. Sauna’s die zich vooral richten op homoseksuele mannen en waar in het verleden seksuele contacten mogelijk waren, moeten erop toezien dat de sociale afstand gerespecteerd wordt.  Dat betekent dus dat seksruimtes, zoals kamertjes, darkrooms en doolhoven verboden zijn. Sauna’s die niet zo ver willen gaan, houden de deuren voorlopig nog gesloten. Mogelijk openen zij pas in september of oktober de deuren.

  Maar daar stopt het niet bij voor de sauna’s die wel opnieuw openen. Sommigen mogen de deuren openen maar moeten ook nog hun ‘droge’ sauna’s en stoombaden gesloten houden. Ook het aantal personen in bubbelbaden wordt beperkt. Bovendien wordt ook aangeraden om de temperatuur van de klanten bij het binnenkomen te controleren en moeten de ruimtes regelmatig grondig ontsmet  en gereinigd worden.  Het aantal saunabezoekers en de openingsuren worden daarom beperkt.  Sommige lokale besturen, waar er nog een hoge besmettingsgraad is, kunnen de (her)opening trouwens nog verbieden of reeds geopende sauna’s opnieuw sluiten. 

  Belgie

  In ons land denken de meeste homo-sauna’s nog niet aan heropenen. Zeker nu er maandag beslist is om de maatregelen opnieuw te verstrengen lijkt een heropening in de komende weken nog veraf. Sauna Macho in Brussel laat via hun sociale media weten dat ze de van de regering de deuren opnieuw mogen openen maar dat ze dit niet van plan zijn omdat  ze de hamman, het stoombad en de sauna gesloten moeten houden. Verder mogen ze maar tien personen binnenlaten en moeten die op voorhand gereserveerd hebben. “Daarom hebben we beslist dat we de deuren gesloten houden tot september zodat we jullie een betere service kunnen aanbieden.

  Ook de Kouros sauna in Schoten houdt de deuren voorlopig op slot omdat ook zij de anderhalve meter maatregel niet kunnen garanderen.”Door alle restricties die de overheid heeft opgelegd is het voor ons onmogelijk om de Kouros rendabel te exploiteren.” Ook bij conculega ’T Herenhuis in Berchem blijven de deuren tot zeker 1 september gesloten. Hetzelfde geluid bij Spades4 (Gent), Nautilus (Avelgem) en Aquarius (Oostende).

  Villaallure in Bekkevoort heeft noodgedwongen de deuren wel moeten openen uit noodzaak maar heeft zijn hele concept tijdelijk omgegooid. Normaal gezien zou deze gaysauna de deuren openen in april maar dat kon niet doorgaan door de coronapandemie. Omdat het om een nieuwe zaak gaat konden de eigenaars geen beroep doen op de corona-compensaties van de overheid. Omdat de kosten echter bleven doorlopen en de eigenaars geen inkomen uit hun sauna hadden hebben ze beslist om tijdelijk de deuren te openen als privé sauna voor zowel mannen en vrouwen. Ook zijn er strikte maatregelen genomen die door de bezoekers moeten gevolgd worden.

   

  Lees meer
 • Meer dan 57 miljoen kijkers voor eerste Global Pride

  Meer dan 57 miljoen mensen uit 163 landen hebben de eerste Global Pride online bekeken. Die cijfers maakte de organisatie van de 27-uur durende virtuele pride, die op 27 juni werd uitgezonden via YouTube, Facebook en Revry, bekend. Tijdens de uitzending waren bijdrages te zien van meer dan 500 pride organisatoren en LGBTQIA+ organisaties uit 91 landen. Daaronder heel wat muziek, optredens van dragqueens, toespraken en boodschappen van activisten en archiefbeelden van prides uit de hele wereld. Voor ons land trad Lola McQueen op in het Europese blok. Verder waren er ook nog bijdrages van Laverne Cox, Elton John, Denise Ho, Adam Lambert, Olivia Newton John, Pussy Riot en Kesha.

  Tijdens de uitzending werden de kijkers opgeroepen om een donatie te doen voor het speciale Covid-19 fonds van de internationale Pride organisaties InterPride en Europride. Daarmee werd bijna 53.000 dollar mee opgehaald. Het geld zal gebruikt worden om organisatoren van Pride evenementen wereldwijd te ondersteunen.

  De eerste Global Pride werd samengesteld door een team van meer dan 100 vrijwilligers, waarvan de meeste afkomstig waren uit de lokale LGBTQ-organisaties die door de coronapandemie hun pride moesten aflasten of uit stellen.
  Het hele Global Pride project wordt de komende maanden geëvalueerd en daarna wordt bekeken of er nog een tweede versie van komt.

   
   

  Lees meer
 • LGBTQ-toeristen zijn opnieuw klaar om te reizen

  Ook bij holebi’s en transgenders kriebelt de reismicrobe en zij willen dan ook zo snel als mogelijk na de coronacrisis opnieuw de valiezen pakken. Dat blijkt uit een enquête die de internationale reisorganisatie ILGTA onder zijn leden hield. Wereldwijd gaven zo een 15.000 leden een antwoord op de enquête die de belangenorganisatie hield. De meeste antwoorden kwamen uit de VS, Brazilië, Canada, Frankrijk en Mexico.

  Er is een grote behoefte om terug te beginnen reizen eens de globale reismarkt met de nodige veiligheidsmaatregelen toeristen terug verwelkomt. Maar liefst 66 procent geeft aan dat ze het tegen het einde van het jaar opnieuw veilig en comfortabel genoeg vinden om te beginnen reizen. Vooral september en oktober zijn de populairste maanden.

  Bijna de helft (46 procent) van de respondenten geven aan dat ze de bestemmingen die ze voor het losbarsten van de coronacrisis wilden bezoeken ook na de crisis op de planning staan. Vijfentwintig procent zegt hierover nog geen beslissing te hebben genomen en 28 procent geven aan dat hun reisplannen door de coronapandemie veranderd zijn.

  “Uit eerdere studies blijkt dat de LGBTQ-gemeenschap een buigzame en trouwe partner is die de gewoonte hebben om meer te reizen dan hun heteroseksuele tegenhangers”, zo laat John Tanzella, voorzitter van IGLTA weten. “We wilden hun gevoelens tijdens deze uitdagende tijden meten om de tourismeindustrie in het algemeen te laten weten dat LGBTQ+ reizigers een belangrijke groep is die moet opgenomen worden in hun herstelplannen. Boodschappen van integratie hebben het potentieel om nu sterker bij LGBTQ+ reizigers te blijven hangen.”

  Uit de enquête blijkt ook dat LGBTQ+ toeristen kiezen voor een breed gamma van activiteiten die ze de komende zes maanden willen doen op hun reisbestemming.

  57 procent zegt dat ze in eigen land op reis gaan. 48 procent geeft aan om in een hotel of bungalowpark te verblijven. Verder zijn het huren van een vakantiehuis of appartement (34%), internationale reizen (29%), groepsreizen (21%), pretparken (20%) en cruises (13%) populaire activiteiten.

  Als ze de kans zouden hebben zou ook 33 procent een LGBTQ+ pride evenement bijwonen.

  Ook willen homoseksuele en transseksuele toeristen terug beginnen met vliegen. Vooral korte vluchten van minder dan drie uur (45%)zijn erg in trek, gevolgd door vluchten tussen de drie en zes uur (35%) en langer dan zes uur (27%). 

   

  Lees meer
 • Bi- en homomannen hebben minder losse seksuele contacten tijdens coronacrisis

  Uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, Universiteit Antwerpen (UA), Sensoa en çavaria blijkt dat homomannen sinds de start van de coronamaatregelen op 18 maart hun seksueel gedrag zeer sterk hebben aangepast. Zorgwekkend is dat bevraagde LGBTQI-personen* aangaven meer depressieve symptomen te ervaren en zich eenzamer te voelen.

  Via een online survey werden LGBTQI-personen bevraagd naar hun ervaringen en seksuele contacten tijdens de lockdown. Slechts 9% van de 692 bevraagde bi- en homomannen gaf aan in april nog losse, nieuwe of anonieme sekspartners te hebben, terwijl dit voor de lockdown nog ongeveer 59% was. “De preventieve maatregelen tegen COVID-19 worden relatief goed opgevolgd. We vermoeden dat dit ook zal zorgen voor een daling in het aantal hiv- en soa-infecties in België”, zegt Thijs Reyniers van het ITG.Het onderzoeksteam ondersteunt de campagne van Sensoa die bi- en homomannen oproept om zich te laten testen op hiv voor het einde van de lockdown.

  De preventieve maatregelen tegen het verspreiden van COVID-19 blijken ook een grote impact te hebben op depressieve gevoelens, angstgevoelens en eenzaamheid bij LGBTQI-personen. Van de 965 bevraagden worstelden bijvoorbeeld 7.6% meerdere dagen per week met gevoelens van zelfdoding of zichzelf pijn te willen doen, een stijging van maar liefst 74% vergeleken met voor 18 maart. “Uit het COVID-19-rapport dat we vorige week publiceerden, bleek al dat de impact van de crisis op het mentale welzijn van LGBTQI-personen enorm is. Deze cijfers zijn bijzonder zorgwekkend wetende dat het mentale welzijn in deze groep sowieso gemiddeld lager ligt en het zelfdodingscijfer hoger”, vertelt Stijn Depoorter van çavaria: “Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel. Zeker als je al in de knoop zit met bepaalde zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit of je coming-out.”

  Nu er een versoepeling van de preventieve COVID-19 maatregelen is, benadrukken het ITG, UA, Sensoa en çavaria dat het nog steeds niet de bedoeling is om losse seksuele contacten te hebben. Sensoa roept ondertussen de Veiligheidsraad op om, in samenspraak met experten, een advies rond intimiteit en seksualiteit voor niet-samenwonende partners uit verschillende 'bubbels' uit te werken. 

  Ben je een LGBTQI-persoon en heb je nood aan een babbel of een luisterend oor? Dan kan je terecht bij Lumi.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste