Lifestyle (nieuws)

 • Nieuwe app Budd begeleidt je tijdens chemsex

  Budd is een nieuwe web-app die jou tijdens events kan begeleiden als je van plan bent om alcohol en drugs te gebruiken. Budd is ontworpen door de Universiteit Antwerpen, Sensoa en het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs (VAD) en is een persoonlijke, digitale ‘buddy’ die deelnemers aan chemsex begeleidt en ondersteunt voor, tijdens en na evenementen.

  “Er zijn aan de ontwikkeling van Budd heel wat stappen vooraf gegaan. Het proces van ontwikkeling gebeurde volgens wetenschappelijke processen. Tijdens elke stap werden mannen die de app uiteindelijk zouden gebruiken, betrokken en geconsulteerd. We hopen daarmee een app te hebben ontwikkeld, die zowel effectief blijkt als tegemoetkomt aan de bestaande noden van de gebruikers,” zegt Corinne Herrijgers, onderzoeker bij het ITG.

  Je kan Budd installeren door naar www.budd.be te surfen, een account aan te maken en daarna de web-app op je telefoon te zetten. De app begeleidt je om volledig voorbereid te zijn op evenementen en feestjes. Zo kun je per event een checklist aanmaken van voorwerpen die je zeker niet mag vergeten, kan je het nummer van een vertrouwenspersoon opgeven die gecontacteerd kan worden als het mis loopt en kan je ook een logboek bijhouden van het evenement en hoe je reageerde op de ingenomen drugs. Als het moet mislopen vind je ook de adressen waar je terecht kan en waar je eventueel je chems kan laten checken.De app bevat ook alle relevante info om veiliger deel te nemen aan chemsex. 

  “Hoewel het doel van de app is om deelnemers te ondersteunen, is het geen vervanging voor professionele hulp. Budd is een aanvulling op de al bestaande hulpverlening,” benadrukt Tom Platteau, seksuoloog bij het ITG. “Het actuele hulpaanbod is ook opgenomen in de app en zal ook daar up-to-date gehouden worden.”

  Meer informatie op www.budd.be

  Lees meer
 • Sensoa waarschuwt voor besmettelijke Shigella bacterie

  Volgende week start Sensoa voor het eerst met een sensibiliseringscampagne die mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) waarschuwt voor de zeer besmettelijke bacterie Shigella sonnei. Die veroorzaakt ernstige darminfecties en verspreidt zich in West-Europa voornamelijk onder MSM.

  Vanaf volgende week zijn er affiches en folders te vinden op verschillende plaatsen waar mannen seks hebben met andere mannen.

  Shigellose is een darminfectie met slijmerige en soms bloederige diarree, maagkrampen en koorts als symptomen. De ziekte komt wereldwijd vooral voor in overbevolkte gebieden met gebrekkige hygiëne en daar lopen kinderen het meeste risico. In onze contreien is shigella vooral een seksueel overdraagbare bacterie die zich verspreidt onder homo- en/of biseksuele mannen. Na een uitbraak in het Verenigd Koninkrijk, zijn er de afgelopen maanden ook incidenten gemeld in België, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Ierland, Denemarken en Noorwegen.  Anale seks of contact met ontlasting is een manier waarop de infectie zich kan verspreiden. 

  De shigellabacterie is zeer besmettelijk. De shigella bacterie verspreidt zich via stoelgang. Het wordt overgedragen door voedsel, omgeving en anaal seksueel contact. Shigellose was vroeger vooral een reisziekte. Maar je kan de ziekte ook krijgen via anale seks of contact met ontlasting.

  Hoewel de symptomen erg onaangenaam kunnen zijn, zullen ze in de meeste gevallen verdwijnen binnen een week. Sommige patiënten moeten wel in het ziekenhuis worden opgenomen en hebben een intraveneuze antibiotica-behandeling nodig. De ziekte vormt een probleem voor de volksgezondheid omdat de bacterie resistent is tegen sommige antibiotica en de behandelingsopties voor matige tot ernstige gevallen ernstig beperkt zijn. 

  Je kan jezelf tegen de Shigella bacterie beschermen door zowel je  handen, penis en billen na anale seks te wassen. Ook door condooms te gebruiken verlaag je het risico op besmetting. Daarbij is het belangrijk dat je van condoom wisselt  tussen orale en anale seks. Bij fisten is het aangeraden om latex handschoenen te gebruiken.

  Bron: HBVL/Sensoa

  Lees meer
 • Nieuwe enquete peilt naar sekscultuur van mannen die seks hebben met mannen

  Het Tropisch Instituut, Sensoa en de Universiteit van Antwerpen is met een nieuw grootschalig onderzoek begonnen over hoe mannen die seks hebben met mannen denken over hun seksueel leven en het gebruik van Prep. Dit onderzoek kadert in het PROMISE project van het ITG. Met de resultaten ervan willen het Tropisch Instituut werken aan het beter beschikbaar maken van PrEP, rekening houdend met de noden van MSM.

  Er is vaak schaamte om te praten over seks, ook bij homo- en bimannen. Hierdoor ontstaan soms verkeerde aannames en misverstanden. Met de enquete willen de onderzoekers graag weten wat mensen echt denken over seks, en wat ze inschatten dat anderen denken. Zo kunnen ze vooroordelen de wereld uit helpen.

  In een 15-minuten durende enquete krijg je vragen over jouw sekscultuur, jouw mening over het gebruik van condooms en Prep voorgeschoteld. De enquete vind je hier.

  Ontdek wat Prep is in de volgende video

  Sensoa Prep

  Foto: Reproductive Health Supplies Coalition //Unsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste