Lifestyle

 • Lumi kreeg 65 procent meer oproepen tijdens corona-lockdown

  De lockdown en de daaraan verbonden coronamaatregelen hebben een grote impact gehad op de Belgische LGBTI’s. Dat blijkt uit cijfers die Çavaria heeft vrijgegeven over het aantal oproepen naar Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook waren er meer oproepen over zwaardere thema’s zoals eenzaamheid, angst, depressie en suïcide.

  Cavaria onderzocht de impact van de coronacrisis op LGBTI’s en goot die resultaten in een rapport waarmeeaanbevelingen voor de overheid werden geformuleerd.

  De impact van de crisis is groot, dit blijkt uit de cijfers van Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar. 

  “Er is een lager welbevinden dat je ziet in de hoge suïcidecijfers en lagere levenstevredenheid. De crisis zet dit mentaal welzijn extra onder druk, ze versterkt bekommernissen die er al waren. Mensen kunnen ze niet langer wegduwen in de drukte van een normaal leven”, zegt çavaria woordvoerder Stijn Depoorter. 

  Door de coronacrisis vielen heel wat sociale netwerken weg die voor veel LGBTI’sheel wat steun bieden. Zo konden heel wat mensen niet meer naar hunwerk of school en verdwenenontmoetingsmomenten met andere LGBTI’s. Online-initiatieven bieden, door een digitale drempel of een gebrek aan privacy thuis, niet aan iedereen een alternatief.

  Sommigen leven ook in een onveilige of moeilijke thuisomgeving en kunnen niet weg, de LGBTI-gemeenschap is erg kwetsbaar voor intrafamiliaal geweld. “Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel. Zeker als je al in de knoop zit met bepaalde zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit, coming-out…”, vervolgt Depoorter. 

  Door de crisis bestaat het risico dat de bestaande wachtlijsten voor psychologische en medische hulp nog langer worden. Veel geplande hulp werd/wordt uitgesteld, zoals niet-dringende operaties bij trans personen. Ook heel wat lopende trajecten (zoals therapiesessies) kunnen onderbroken worden zonder digitaal alternatief.

  “Als de overheid eindelijk prioriteit geeft aan het welzijn van LGBTI’s, kan dat een kans zijn om de wachtlijsten weg te werken. Ze kunnen ook werk maken van een sterk beleid voor onder andere suïcidepreventie van LGBTI’s. Nu, meer dan ooit, moet de overheid nauw samenwerken met organisaties die een zicht hebben op de impact van de maatregelen op het welzijn van LGBT’s”, besluit Depoorter.  

  Lees meer
 • Meerderheid homo’s blijft het leven positief bekijken tijdens lockdown

  Maar liefst 57 procent van de homoseksuele mannen die meededen aan een enquête  via de datingsite Planet Romeo,  hield er tijdens de lockdownperiode een positieve ingesteldheid aan over. De helft van de respondenten maakt zich wel zorgen over hun financiële toestand.

  De afgelopen weken werden de gebruikers van de Planet Romeo datingsite en app opgeroepen om hun mening te geven in een Enquête over hoe ze zich voelen tijdens de lockdown en over hoe ze denken dat deze crisis hun toekomst zal beïnvloeden. Maar liefst 75.840 gebruikers uit 140 landen vulden de enquête in. Het merendeel van de respondenten kwamen uit Duitsland, Italië, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk waar de app en site het populairst is. Vooral gebruikers uit de leeftijdsklasse 35 tot 44 jaar en 45 tot 54 jaar vulden de enquête in. De andere leeftijdscategorieën zijn ook maar in mindere mate vertegenwoordigd in de antwoorden van de enquête. Door deze geografische spreiding en de oververtegenwoordiging van de respondenten uit Duitsland, die goed zijn voor bijna de helft van de respondenten, en het feit dat ieder land zijn eigen lockdown regels had moeten we de resultaten wel met de nodige korrel zout nemen.

  Over het algemeen voelden de respondenten zich dus zeer goed en positief tijdens de lockdown. Vooral de Fransen (65%) hielden aan de lockdown een positief gevoel over. Daarna komen hun Britse tegenhangers die met hun 44 procent reeds een stuk onder het wereldwijde gemiddelde van 57 procent zitten. Indiërs voelden zich het slechts tijdens hun lockdown. Slechts 23 procent beschouwde die positief.

  Financiële toekomst

  De respondenten maakten zich meer zorgen over hun financiële toekomst (50%) dan over hun gezondheid (43%). Dat is vooral het geval in Indië waar maar liefst 73 procent hun financiële toekomst somber inzien.

  Homo’s in de oudere leeftijdsklassen maken zich minder zorgen over hun financiële toekomst dan jongeren. Zo zegt 45 procent van de respondenten die ouder dan 65 jaar zijn zich geen zorgen te maken.

  Economie

  35 procent van de respondenten maakt zich zorgen over de economische impact op de toekomst voor zaken en verenigingen die zich richten op een overwegend LGBT publiek. Dat is vooral het geval in Duitsland (46 procent) en het minst in Groot-Brittannië (20%). Vooral homo’s in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar is de vrees het grootst dat hun favoriete zaken en verenigingen op termijn zullen verdwijnen. In de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar maakt 45 procent geen zorgen hierover.

  Seks en daten

  Tijdens de lockdown bleven maar liefst 70 procent van de Planet Romeo gebruikers mooi in hun kot en spraken ze niet af voor seks met andere mannen. Vooral in landen die strengere maatregelen hadden was dit het geval. Vergeleken met landen waar strenge maatregelen werden afgekondigd, zoals Spanje en Italië waar 86% thuis bleven, gingen vooral de Zweden (61%) en Duitsers (62%) meer daten. 

  Het ziet er ook naar uit dat de meeste homoseksuele mannen hun vakantie in eigen land zullen doorbrengen. Maar liefst 73 procent zegt dat te doen.

  Lees meer
 • Campagne nuffniet! tegen seksdates tijdens coronacrisis

  Bij onze noorderburen is er een campagne gestart die homo-mannen ertoe moet aanzetten om tijdens de coronapandemie geen seksdates te hebben. Soa Aids Nederland draagt inhoudelijk en facilitair bij aan dit initiatief die ook de steun krijgt van het COC.

  Voor singles kunnen de coronamaatregelen extra zwaar zijn omdat ze nu al verschillende weken fysiek contact en affectie moeten missen. Velen doen dan ook beroep op dating-apps en spreken dan met anderen af om toch dat fysieke contact te kunnen hebben. Vaak denken ze, verkeerdelijk, dat ze hierbij geen risico lopen. Daarom is Ivo Mittelmeijer via verschillende social media-kanalen als FacebookTwitter en Instagram een campagne begonnen om de oproep te verspreiden. Daarnaast krijgen de gebruikers van verschillende gay dating apps de oproep ook te zien. In het programma 'Wat het daglicht niet verdragen kan' op de Nederlandse zender NPO1 gaf Mittelmeijer meer uitleg en liet sociaal wetenschapper Linda Duits zich positief uit over de campagne en wil ze ook dat ook hetero's de boodschap verspreiden dat seksdates nu even niet kunnen.

  "Ik krijg hier goede reacties op", zo zei Mittelmeijer in het programma. 

  "Het lijkt wel of die homo's zich niet kunnen beheersen. Maar ik vind dat die homo's wel het goede voorbeeld geven. Ook bij de hetero's zijn er die zich niet kunnen beheersen en voor hen is er zo geen campagne", aldus Duits die de campagne wil doortrekken.

  "Het is niet dat ze de regels willen breken maar ze zijn single, eenzaam en hebben zin in seks. En het is een verschrikkelijke gedachte dat er wekenlang hen niemand zal aanraken. Mensen gaan onderhandelen en daarom is die campagne zo goed om hen er aan te herinneren dat ze daarmee een groot risico nemen. Duits hoort ook van heteroseksuele vrienden die vaak via Tinder afspreken.

  "Maar daarbij breng je anderen en jezelf in gevaar."

  Dat het ook stiekem kan zonder dat je vrienden het hoeven weten zou een stimulans zijn. "Daarom is die campagne zo belangrijk omdat je het van je 'peers' hoort."

  "In de gaycommunity ligt er een netwerk voor zo een dingen omdat ze verantwoordelijk gehouden werden voor de aids-epidemie. Die verantwoordelijkheid is heel sterk en dat mis ik bij hetero's. Ook als het op testen aankomt. Maar ook hetero's kunnen gewoon een filmpje opnemen", aldus Duits.

  Lees ook: CORONAVIRUS: SENSOA: Anonieme seksdate's zijn geen goed idee

   

   

   

  Lees meer
 • CORONAVIRUS: Sensoa waarschuwt voor opmars besmettingen met acute seksuele aandoeningen

  Sensoa waarschuwt voor de opmars van nieuwe besmettingen met  acute soa’s zoals gonorroe en roept op tot terughoudendheid bij het aangaan van nieuwe seksuele relaties.  Bij de polikliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde bieden zich nog steeds mensen aan die recent besmet zijn met de acute geslachtsziektes. 

  Dating-apps zoals Grindr,Tinder, Planet Romeo en Grindr raden hun gebruikers aan om de maatregelen te volgen die de overheden hebben opgelegd om de coronacrisis te bedwingen en roepen op tot voorzichtigheid. “Gebruikers van die websites volgen de richtlijnen meestal op en komen overeen om na de coronacrisis af te spreken”, zegt Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa. "Het is logisch dat anonieme sekscontacten of groepseks nu geen goede ideeën zijn, want welke sekstechniek ook gebruikt wordt, seks is nabijheid", aldus Cruyssaert. 

  Ook partners die niet samenwonen kunnen elkaar niet meer zien als ze niet samenwonen. Sensoa raadt dan ook hen aan om creatief te zijn.

   

   

  "Ze zullen wel manieren vinden om met de beperkingen die er vandaag zijn, toch nog seksualiteit alternatief te beleven", klinkt het.  

  Bron: Belga

  Foto: Noah's arc

  Lees ook: CORONAVIRUS: SENSOA: Anonieme seksdate's zijn geen goed idee

  foto: Scruff

  foto: Planet Romeo

  Lees meer
 • Populaire datingapps verkopen gevoelige data van gebruikers

  Verschillende populaire apps voor volwassenen waaronder de  datingapps Tinder, OkCupid en Grindr delen persoonlijke gegevens, waaronder de seksuele geaardheid van gebruikers. Dat blijkt uit een studie van de Noorse Consumentenraad, een onafhankelijk orgaan. De organisatie onderzocht de verzameling en het gebruik van persoonlijke gegevens door de Android versies van tien apps en concludeert dat "de reclame-industrie systematisch de wet overtreedt". De data wordt maar liefst doorgegeven aan 135 verschillende diensten die zich bezig houden met advertenties en sociale profilering.

   

  De LGBT-datingapp Grindr deelt volgens de raad GPS-gegevens, het IP-adres, leeftijd en geslacht met verschillende derde partijen. Reclameactoren zouden gebruikmaken van die informatie om gebruikers gedurende een periode en op verschillende apparaten te volgen. Op die manier kunnen ze uitgebreide profielen over individuele consumenten opstellen. "Deze profielen en groepen kunnen op hun beurt worden gebruikt om reclame te personaliseren, maar ook voor andere doeleinden zoals discriminatie, manipulatie en uitbuiting", klinkt het in het rapport. 

     "Dit is een waanzinnige schending van de privacyrechten van de Europese gebruikers", reageert de Oostenrijkse activist Max Schrems in een verklaring van de Consumentenraad. In mei 2018 ging de Europese algemene verordening inzake gegevensbescherming van kracht, ook wel GDPR genoemd. Die legde het delen van persoonlijke gegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties aan banden. "Elke keer dat je een app als Grindr opent, ontvangen adverteerders je GPS-gegevens, je AdID en het feit dat je een homoseksuele datingapp gebruikt", aldus Schrems nog.

    

   

  Andere apps met gevoelige informatie zoals Qibla Finder, een app die moslims de weg naar Mekka wijst, en Clue en MyDays, apps om een menstruatiecyclus bij te houden, zouden zich volgens de organisatie ook schuldig maken.

     "Twintig maanden na de inwerkingtreding van de GDPR worden consumenten nog steeds op grote schaal online gevolgd en geprofileerd, en hebben zij geen enkele mogelijkheid om te weten welke entiteiten hun gegevens verwerken en hoe zij deze kunnen tegenhouden", betreurt de Consumentenraad.

   

   

  De consumentenraad ondernam ook al stappen tegen de  bedrijven wiens apps werden doorgelicht en diende ondermeer klachten in tegen Grindr, MoPub ( het advertentieplatform van Twitter) en vier andere bedrijven achter de populaire apps.

  Bron: Belga/ANP

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste