Sensoa lanceert digitale wegwijzer voor mensen met recente hiv-diagnose

In aanloop naar Wereldaidsdag lanceert Sensoa zijn digitale wegwijzer ‘Ik heb hiv, wat nu?’  voor wie net de diagnose van hiv kreeg. De focus van de wegwijzer ligt op gevoelens bij en verwerking van een positieve hiv-diagnose. De website biedt informatie, tips en getuigenissenvideo’s van seropositieven. De verhalen van lotgenoten die vertellen hoe zij deze fase ervaarden, zet mensen aan om hulp en steun te zoeken en een plan te maken. Extra aandacht gaat uit naar hulp en dienstverlening die bij de persoon past.

"Ook voor mensen zonder hiv is de pagina relevant omdat ze een uniek inzicht biedt in het leven van mensen met hiv”, zo laat Boris Cruyssaert van Cavaria weten.  “Want het is niet zozeer de medische kant die mensen met hiv in de eerste plaats zorgen baart, wel de onzekerheid en angst over mogelijk negatieve reacties van de omgeving."

Mentale gezondheid precair bij mensen met hiv

In 2019 hield Sensoa een bevraging bij meer dan 500 mensen met hiv. In vergelijking met mensen zonder hiv hebben mensen mét hiv dubbel zo vaak een minder goede geestelijke gezondheid.Je niet goed in je vel voelen is gelinkt aan niet kunnen praten over hiv en het ontbreken van een vaste partner. Vooral mensen met een recente diagnose lopen risico: één op vijf heeft zich de laatste maand meestal of altijd somber gevoeld en ze ervaren het minst steun uit hun omgeving. De diagnose krijgen is vaak een crisis die het leven op zijn kop zet.Het tekort aan ondersteuning bij de verwerking van gevoelens bij een recente diagnose en de moeilijkheid om over die diagnose te spreken zijn de twee belangrijkste pijnpunten die uit die bevraging naar voren kwamen.het blijft moeilijk om er over te spreken, ook tegenover een nieuwe (seks)partner. 

“Deze nieuwe wegwijzer voor wie recent de diagnose van hiv heeft gekregen, is cruciaal aangezien uit een bevraging van Sensoa is gebleken dat zij vaker worstelen met een precaire geestelijke gezondheid”, zo verduidelijkt Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V). “Eén op vier ervaart ooit een depressie, terwijl bijna de helft aangeeft onvoldoende sociale steun te ontvangen.Door middel van adviezen en sterke getuigenissen willen we het aanhoudende stigma doorbreken. Daarom draag ik in aanloop naar Wereldaidsdag het rode lintje. Niet alleen als symbool van steun, maar als een krachtige boodschap tegen het hardnekkige stigma.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste