Sensoa waarschuwt voor besmettelijke Shigella bacterie

Volgende week start Sensoa voor het eerst met een sensibiliseringscampagne die mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) waarschuwt voor de zeer besmettelijke bacterie Shigella sonnei. Die veroorzaakt ernstige darminfecties en verspreidt zich in West-Europa voornamelijk onder MSM.

Vanaf volgende week zijn er affiches en folders te vinden op verschillende plaatsen waar mannen seks hebben met andere mannen.

Shigellose is een darminfectie met slijmerige en soms bloederige diarree, maagkrampen en koorts als symptomen. De ziekte komt wereldwijd vooral voor in overbevolkte gebieden met gebrekkige hygiëne en daar lopen kinderen het meeste risico. In onze contreien is shigella vooral een seksueel overdraagbare bacterie die zich verspreidt onder homo- en/of biseksuele mannen. Na een uitbraak in het Verenigd Koninkrijk, zijn er de afgelopen maanden ook incidenten gemeld in België, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Ierland, Denemarken en Noorwegen.  Anale seks of contact met ontlasting is een manier waarop de infectie zich kan verspreiden. 

De shigellabacterie is zeer besmettelijk. De shigella bacterie verspreidt zich via stoelgang. Het wordt overgedragen door voedsel, omgeving en anaal seksueel contact. Shigellose was vroeger vooral een reisziekte. Maar je kan de ziekte ook krijgen via anale seks of contact met ontlasting.

Hoewel de symptomen erg onaangenaam kunnen zijn, zullen ze in de meeste gevallen verdwijnen binnen een week. Sommige patiënten moeten wel in het ziekenhuis worden opgenomen en hebben een intraveneuze antibiotica-behandeling nodig. De ziekte vormt een probleem voor de volksgezondheid omdat de bacterie resistent is tegen sommige antibiotica en de behandelingsopties voor matige tot ernstige gevallen ernstig beperkt zijn. 

Je kan jezelf tegen de Shigella bacterie beschermen door zowel je  handen, penis en billen na anale seks te wassen. Ook door condooms te gebruiken verlaag je het risico op besmetting. Daarbij is het belangrijk dat je van condoom wisselt  tussen orale en anale seks. Bij fisten is het aangeraden om latex handschoenen te gebruiken.

Bron: HBVL/Sensoa

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste