Sensoa lanceert groot onderzoek naar condoomgebruik in Vlaanderen

Op de dag van de seksuele gezondheid (4 september) start de gezondheidsorganisatie Sensoa met een groot condoomonderzoek. Voor het meest diepgaande condoomonderzoek van de afgelopen 20 jaar in Vlaanderen gaat Sensoa op zoek naar 2.400 Vlamingen tussen 16 en 80 jaar die hun ervaringen met condooms willen delen.

 

Het Groot Condoomonderzoek bestaat uit een online vragenlijst. Invullen duurt ongeveer een kwartiertje en kan anoniem. Sensoa zoekt zoveel mogelijk mensen tussen 16 en 80 jaar. Zowel mensen die een bloedhekel hebben aan condooms, als zij die ze in grote verpakkingen aankopen, iedereen kan helpen om het condoomgebruik in Vlaanderen in kaart te brengen. Ook mensen die (nog) geen seks hebben, kunnen meedoen.

 

Al die verschillende meningen zijn broodnodig om de informatie en adviezen over condooms (of alternatieven) specifieker af te stemmen op de noden van de Vlaming. De invullers kunnen bovendien een waardebon van 20 euro winnen. 

“Recent bleek uit een grote 4-jaarlijkse HBSC studie bij 20.000 Vlaamse jongeren dat het gebruik van het condoom is gedaald”, zo zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.
“Deze bevraging richt zich tot alle leeftijdscategorieën en kan actuele inzichten brengen die belangrijk zijn voor het beleid dat we samen met onze partnerorganisatie Sensoa voeren. Een warme oproep om deel te nemen om zo een gepast seksueel preventiebeleid uit te stippelen.”

De resultaten van het condoomonderzoek wil Sensoa zijn gedateerde inzichten op het gebied van  condooms en vaginale condooms bijwerken. Ook de perceptie van condooms en de beleving spelen een belangrijke rol in de beslissing om al dan niet een condoom te gebruiken. Net die aspecten kwamen in eerder onderzoek minder aan bod. 

“Het Groot Condoomonderzoek verzamelt niet alleen gegevens over redenen voor gebruik of niet, maar polst ook naar de beleving van condooms”, aldus Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa. “We willen weten wat de eindgebruiker belangrijk vindt om daarop te kunnen inspelen."

Het grote condoomonderzoek vind je hier  terug.

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws