Groot condoom-onderzoek: Veertig procent gebruikt nooit een condoom tijdens seksuele betrekkingen

Slechts 27 procent van de sekspartners gebruikten het afgelopen half jaar tijdens de seks  altijd een condoom. Dat blijkt uit het cijfers van het grote condoomonderzoek dat  Sensoa het afgelopen jaar uitvoerde. Maar liefst 16.558 mensen vulden de vragenlijst in en gaven hiermee een inkijk in hun seksleven. Uit de cijfers blijkt ook dat 33 procent soms een condoom gebruikt en veertig procent nooit. Tieners gebruiken het condoom het vaakst als men op leeftijd gaat kijken.

Vorige week bleek uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reeds dat het  condoomgebruik onder tieners in Europa  significant is afgenomen in de periode van 2014 tot en met 2022.Wel stelden de onderzoekers grote verschillen per land vast.

Uit de resultaten van Sensoa wordt er veel meer duidelijk voor ons land. Het onderzoek brengt die drempels en drijfveren in kaart op psychologisch, ervaringsgericht en praktisch vlak in beeld. Op psychologisch vlak wil  76 procent van de deelnemers condooms weglaten wanneer ze de sekspartner goed kennen, voor 17 procent speelt angst voor erectieverlies mee.

28 procent vindt de onderbreking van seks lastig en, 11% wil ze net gebruiken om langer seks te kunnen hebben. 15 procent van de deelnemers liet zich al tegenhouden door de prijs om een condoom te gebruiken. Tegelijkertijd verkiest 29 procent condooms om hormonale anticonceptie te vermijden.

De effectiviteit van condooms wordt hoog gewaardeerd (9/10), net als hun hanteerbaarheid (7,6/10). Condooms scoren wel erg laag in gebruikersplezier (3,3/10). Gebruikersplezier heeft te maken met het fysieke gevoel en daarin heeft de pasvorm een belangrijk aandeel. Slechts 18% van de deelnemers heeft het gevoel dat condooms goed passen rond de penis of die van de sekspartner, terwijl een passend condoom niet enkel veiliger is maar ook fijner om te gebruiken.  Tieners staan positief tegenover condooms en gebruiken het condoom vaker dan andere leeftijdscategorieën. Toch ervaren net zij meer drempels. 

De meeste deelnemende tieners die nog geen seks hadden, hebben nog maar beperkt geoefend met condooms. 35% van hen raakte nog nooit een condoom aan. Ze doen een condoom vaker dan de oudere leeftijdsgroepen te laat aan of doen het te vroeg af. Het condoom glijdt bij hen vaker af en scheurt vaker. 

Ook de kostprijs is voor jongeren een groter probleem dan voor de oudere leeftijdsgroepen. 74% van de deelnemende tieners vindt condooms te duur. 31% van hen liet zich door de kostprijs al tegenhouden om een condoom te gebruiken. Sensoa pleit dan ook voor een vlottere financiële toegankelijkheid van condooms voor jongeren. We moeten onderzoeken of initiatieven zoals gratis condooms voor jongeren in Frankrijk ook in Vlaanderen haalbaar en effectief zijn, ook in het licht van het hoger aantal soa-diagnoses.

Jongeren vinden het bovendien niet gemakkelijk om te praten over condooms en alles wat daarbij komt kijken (pasvorm, experimenteren, onderhandelen ...) met hun ouders en leraren. 

Slechts 29% van de tieners vindt het makkelijk om te spreken over condooms met de ouders. Vaak is de klas de plek waar deelnemers voor het eerst over condooms hoorden. Voor sommige leerlingen is dit ook de enige plek waar ze dit onderwerp kunnen bespreken. 

Toch vindt de meerderheid van de deelnemers het moeilijk om met de leerkracht over condooms te praten. Omgekeerd vinden ook leraren en ouders het moeilijk om met hun leerlingen of kinderen over condooms te praten. 

Lees ook: Hou rekening met deze tips als je condooms tijdens seks gebruikt

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste