Pride Brussel

  • Belgian Pride afgelast

    Dit jaar komt er geen Belgian Pride in Brussel.  Dat laat organisator The Belgian Pride vzw weten.
     “Een zeer moeilijke, maar wel de enige juiste beslissing”, klinkt het bij de organisatie. “Elk jaar zetten we alles op alles om van The Belgian Pride Parade een succes te maken en zo te timmeren aan een meer inclusieve samenleving. Door de coronacrisis blijven er echter te veel factoren onzeker om een evenement voor meer dan 100.000 bezoekers met een volwaardig programma te organiseren.” 

    Normaal gezien zou het Belgian Pride Festival van start gaan op vrijdag 8 mei, met de Pride Parade op zaterdag 23 mei als hoogtepunt. Tijdens de lockdown werd al beslist om de Parade onder voorbehoud uit te stellen naar zaterdag 29 augustus. Op 15 april kwam het verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus, waarna logischerwijs werd beslist om af te stappen van die datum en de opties te herbekijken.

    “We respecteren uiteraard alle maatregelen die nodig zijn om de gezondheid van onze bevolking te vrijwaren. We hebben onderzocht of de Belgian Pride Parade op een volwaardige manier op een nog latere datum zou kunnen doorgaan, maar alle onzekere factoren in acht nemend, hebben we beslist dat dit niet het geval is." The Belgian Pride  benadrukt dat er dit jaar nog evenementen in het kader van The Belgian Pride zullen plaatsvinden. "Maar de grote parade komt er dus niet", zegt de organisatie. 

    The Belgian Pride vzw zal er alles aan doen om in 2021 een enorm straffe editie mét parade op poten te zetten met een gevarieerd programma waarin zowel plaats is voor militante boodschappen als een groot feest. “We kijken ernaar uit om iedereen dan in veilige omstandigheden opnieuw massaal samen te brengen”, klinkt het nog.

    Deelname aan digitale Global Pride

    De Belgian Pride roept op om dit jaar aan te sluiten bij de digitale Global Pride die op 27 juni op de agenda staat.

    De organisatie is momenteel in gesprek met de Global Pride om te bepalen welke Belgische bijdragen er op het 24 uur durende programma zullen staan.

    RainbowCity.Brussels blijft zichtbaar in het straatbeeld

    Via het RainbowCity.Brussels project zal de regenboogvlag ook dit jaar prominent zichtbaar zijn in de hoofdstad. De officiële  periode van RainbowCity.Brussels was oorspronkelijk van 8 tot en met 24 mei. Wegens de huidige omstandigheden koos The Belgian Pride er voor om tijdens deze periode extra te focussen op 17 mei, de Internationale dag tegen homofobie, transfobie en interseksefobie.

    Tijdens deze periode hijsen verschillende Brusselse gemeenten de regenboogvlag. In mei kunnen mensen de regenboogkleuren spotten bij onder meer AXA, Belfius en aan de VRT-toren en op de Grote Markt. The Belgian Pride vzw roept dan ook iedereen op om ook een vlag uit te hangen, als teken van solidariteit.

    Lees meer
  • CORONAVIRUS: Belgian Pride afgelast

    Het Belgian Pride Festival, dat normaal gezien zou plaatsvinden van 8 tot en met 24 mei, wordt uitgesteld omwille van het coronavirus. “In België beleven we momenteel een situatie die we sinds lang niet hebben meegemaakt en waarvan we hopen ze nooit meer te moeten meemaken. The Belgian Pride Festival brengt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers samen in Brussel. Dit kan en mag enkel in veilige en gezonde omstandigheden doorgaan. Omdat de organisatie van een Pride erg veel vraagt van zowel de organisatie, als van alle betrokkenen, hebben wij besloten om The Belgian Pride 2020 te laten plaatsvinden op 29 augustus”, zegt de organisatie The Belgian Pride vzw.

    De organisatie neemt de beslissing samen met de drie LGBTI+ koepelorganisaties Arc-en-Ciel Wallonie, çavaria, RainbowHouse Brussels en de stad Brussel. “Het Belgian Pride Festival zal dit jaar in het teken van mentale en fysieke gezondheid staan. We smijten ons nu volop op de reorganisatie, zodat we iedereen in augustus kunnen verwelkomen op een volwaardige editie”, klinkt het bij The Belgian Pride vzw. 

    Aan The Belgian Pride Parade nemen meer dan 80 groepen en organisaties deel. Alle deelnemers, partners en vrijwilligers zullen door de organisatie in de komende dagen verwittigd worden.

    Lees meer
  • Belgian Pride lanceert inclusiviteitsaudit voor bedrijven en politieke partijen

    Organisaties, bedrijven en politieke partijen die op de volgende Belgian Pride in Brussel willen meelopen zullen een inclusiviteitsaudit  moeten ondergaan. Op die manier willen de organisatoren pinkwashing voorkomen. Op de vijfentwintigste editie zullen dit jaar meer dan 80 organisaties en bedrijven aanwezig zijn. Iedere organisatie zal via de inclusiviteitsaudit  moeten aan tonen dat ze een sterk inclusiebeleid voeren. Een andere  verandering is dat commerciële merken niet langer mogen deelnemen aan de Belgian Pride, tenzij ze zich inschrijven in de hoedanigheid van werkgever. “Een gunstig en inclusief werkklimaat is namelijk een onmisbare stap om het welzijn van LGBTI+ personen te verbeteren”, klinkt het bij de organisators.

    Vorig jaar ontstond er ophef nadat het ijsmerk Ben & Jerry’s bij de start  van de optocht regenboogvlaggen uitdeelden met daarop hun logo. Ook de deelname van N-VA werd gehekeld door enkele organisaties. Het kwam zelfs tot een confrontatie en een sit-in tijdens de parade voor de groep die vanuit de N-VA meeliep. Verschillende mensen werden toen gearresteerd. 

    Om dit te voorkomen heeft de organisatie van de Belgian Pride enkele nieuwe maatregelen ingevoerd waarvan het weren van merken en de inclusiviteitsaudit de opvallendste zijn.

    “Om deel te nemen aan de Pride Parade moeten bedrijven, politieke partijen en organisaties voortaan een volledige inclusiviteitsaudit laten uitvoeren. Enkel wie voldoende scoort en dit kan bewijzen met voorbeelden uit de realiteit, mag meedoen. De doorlichting wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke non-profitpartner Kliq vzw. Hierbij wordt ook een grondige analyse gemaakt van de externe communicatie van groepen en of deze al dan niet inclusief is”, zegt Laurent Mallet, voorzitter van The Belgian Pride vzw. 

    De audits zullen worden uitgevoerd door KliQ vzw (Nederlandstalig) Arc en Ciel  (Franstalig) die de  bedrijven en organisaties onder de loep zullen nemen. De kosten hiervoor zullen door de bedrijven zelf betaald worden. Een bedrijf onder de 250 werknemers betaalt zo’n 1.250 euro voor zo’n doorlichting, een firma met meer dan 250 werknemers moet ongeveer 2.500 euro neertellen. Dat geld gaat integraal naar de organisaties die de audits uitvoeren. ‘Wie gebuisd is, zal niet aan de Pride mogen deelnemen”, zo laat voorzitter Laurent Mallet weten in De Morgen.

    “KliQ vzw werkt onafhankelijk van de Pride. Ze gaat bij de bedrijven langs en praat met het hr-departement of de directie. Dat mogen geen loze praatjes zijn, de leidinggevenden moeten hun beweringen staven met documenten. Als je zegt ‘we voeren een genderinclusief beleid’, hoe doe je dat dan? Geef specifieke voorbeelden. Heb je een diversiteitscharter? Perfect, voeg maar toe. Op basis daarvan stelt KliQ vzw een rapport op. Ze geeft de bedrijven een score op 100 en peilt ook naar onze vijf ‘breekpunten’.” 

    De wijziging in de inschrijvingsprocedure sluit aan op het voortdurende streven van de Belgian Pride vzw om de eigen werking te blijven verbeteren. In het verleden klonk het verwijt dat de parade een te commercieel karakter had gekregen en dat deelnemende groepen hun paradewagens gebruikten voor pinkwashing, om hun merk op een positieve manier te etaleren. 

    Ook politieke partijen zullen dus moeten aantonen dat ze een inclusiviteitsbeleid voeren. En dat ook doortrekken in hun communicatie naar hun kiezers toe. Tot nu toe moesten ze zich enkel scharen achter een diversiteitscharter. Die nieuwe audit kan ervoor zorgen dat politieke partijen, die tot nu tot ieder jaar meeliepen, uitgesloten kunnen worden van de Belgian Pride. Dat zou onder meer het geval kunnen zijn voor de N-VA. Vorige maand liet Theo Francken (N-VA) zich  nog maar eens negatief uit over mannen die zich niet conform hun opgelegde genderidenditeit gedragen. Na de ‘lingerietweet’ van vorig jaar veroordeelde hij een recente affiche van Zalando waarop een jongen met een jurk te zien was. “Zalando’s Zerotype, lijkt me iets om terug te sturen”, zo stuurde Francken toen de wereld in. Na kritiek werd de bewuste tweet verwijderd. Cavaria vroeg excuses maar die kwamen er tot nu toe niet. 

    Of die tweets genoeg zijn om N-VA te weren uit de optocht daar wil Laurent Mallet geen uitspraken over doen. 

    “Voor politieke partijen is er trouwens nog een tweede drempel, naast het rapport. De raad van bestuur van de Belgian Pride moet vanaf dit jaar ook instemmen met de deelname van de partijen. Die raad bestaat uit twaalf leden: vier mensen van Çavaria, vier van hun Waalse variant Arc-en- ciel Wallonie en vier van RainbowHouse Brussels. Ze stemmen op basis van een meerderheidsprincipe.” 

    Elke partij heeft een aanvraag ingediend, behalve cdH en Vlaams Belang. 

    “We luisteren graag naar de feedback van deelnemers, partners, bezoekers en stakeholders, ook wanneer er kritiek klinkt. Dankzij de audit weten we dat alle deelnemers van de Belgian Pride onze waarden delen en respecteren en dat ze de LGBTI+ community steunen. Dit leggen we ook vast via een ondertekende overeenkomst en in een charter, net zoals vorige jaren. Met de politieke partijen zitten we samen om ervoor te zorgen dat ze hun beloften van vorig jaar nakomen en bekijken we wat ze ook in de toekomst nog willen verbeteren”, zegt Rachael Moore, lid van het bestuursorgaan van The Belgian Pride.

    Pride Festival legt focus op ‘WeCare’ 

     

    Tijdens het Pride Festival van 8 tot en met 24 mei staan er meer dan 70 (partner) evenementen op het programma. Deze editie staat in het teken van mentale en fysieke gezondheid, onder de slogan ‘WeCare’. Het hoogtepunt wordt dit jaar opnieuw de Pride Parade met meer dan 80 deelnemende groepen en organisaties op zaterdag 23 mei. The Belgian Pride vzw kijkt uit naar deze grote bijeenkomst, waar zowel plaats is voor militante boodschappen als voor feest. 

    foto:The Belgian Pride 2019 - © Lieselore Van Hertum

    Lees meer
  • Elio De Bolle weg als coordinator bij The Belgian Pride

    Na drie jaar stopt Elio De Bolle als  coordinator van de Belgian Pride. In een korte e-mail laat hij weten dat hij met trots terugkijkt op de verwezenlijkingen van de afgelopen jaren.

    “Ik nam deze uitdaging met trots, vol met energie en toewijding aan. Ik wil iedereen bedanken waarmee ik de afgelopen drie jaar gewerkt heb. De afgelopen jaren hebben we met verbazingwekkende mensen gewerkt en hebben we prachtig dingen gedaan voor de Belgian Pride”, zo laat de afscheidnemende coordinator weten.

    Hij hoopt ook dat de samenwerkingen en projecten die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen worden verdergezet en verder groeien.

     

     

    Lees meer
  • Belgian Pride dit jaar in het teken van mentale en fysieke gezondheid

    Onder de slogan ‘WeCare’ vraagt de Belgian Pride dit jaar aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van LGBTI+ personen. Het thema komt dan ook ruim aan bod tijdens meer dan 70 (partner) evenementen tijdens de Pride Periode van 8 tot en met 24 mei. Hoogtepunt wordt ook dit jaar de Pride Parade met meer dan 80 deelnemende groepen en organisaties op zaterdag 23 mei.

    Moeilijke en complexe relatie LGBT+ personen met de medische wereld

    “’Gezondheid’ is een zeer breed thema dat relevant is voor iedereen. We hebben het dan niet enkel over lichamelijke gezondheid, maar ook over mentale en sociale gezondheid”, verduidelijken Rachael Moore en Tom Devroye, coördinatoren van RainbowHouse Brussels en Arc-en-Ciel Wallonie. “De slogan ‘We Care’ verwijst ook naar het zorgen voor onszelf én voor anderen.”

    LGBTI+ personen hebben vaak een moeilijke en complexe relatie met de medische wereld. We noteerde de voorbije jaren tal van positieve evoluties, maar ziet ook nog steeds veel uitdagingen: “Bij intersekse personen gebeuren er nog steeds onnodige medische ingrepen, die trauma’s en fysieke gevolgen kunnen hebben. LGBTI+ senioren vervallen in eenzaamheid en keren terug op zichzelf, transgenderpersonen krijgen niet altijd de juiste medische gezondheidszorg.”

    Moore en Devroye wijzen ook op de bekeringstherapieën uit het verleden, hiv, het pathologiseren van transmensen en actuele thema’s zoals de onwetendheid van gynaecologen over het seksleven van lesbische en biseksuele vrouwen…”

    Daarnaast zijn er tal van mentale gezondheidsuitdagingen zoals het torenhoog aantal zelfmoordgedachten bij LGBTI+ personen. 

    “Er zijn nog dus tal van uitdagingen waar we met iedereen aan willen werken. Laten we samen de gezondheid van LGBTI+ personen in al haar aspecten verbeteren!”, besluiten Moore en Devroye.

     

    Geslaagde editie 2019 en plannen voor 2020

    De organisatie blikt tevreden terug op de editie van mei 2019, die in het teken van intersectionaliteit stond. 

    “De vorige Belgian Pride was de meest succesvolle ooit. Toch blijven we onze werking evalueren en verbeteren. Er werd geluisterd naar de feedback van deelnemers, partners, bezoekers en stakeholders om een nog inclusievere, toegankelijkere en betere Belgian Pride te organiseren de komende jaren”, zeggen covoorzitters van de Belgian Pride Maaike Faes en Laurent Mallet. 

    De organisatie van de Belgian Pride zet het komende jaar verder in op het RainbowCity.Brussels project, waarbij de organisatie met tal van partners de hoofdstad tijdens de Pride Periode zoveel mogelijk in regenboogkleuren wil hullen. Ook dit jaar staan er tal van evenementen en acties op de agenda met als orgelpunt de Pride Parade met meer dan 80 deelnemende organisaties op zaterdag 23 mei. 

    Lees ook:Meer dan 100.000 deelnemers aan Belgian Pride

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste