Pride Brussel

 • Meer dan 100.000 deelnemers aan Belgian Pride

  Meer dan 100 000 mensen voor de Pride Parade en meer dan 80 delegaties zakten af naar de hoofdstad om hun stem te laten horen en inclusie te vieren. Met het thema ‘intersectionaliteit’ willen de drie LGBTI+ koepels van België (Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels en çavaria) de boodschap uitdragen dat iedereen uniek is en een plaats heeft in de samenleving, zonder discriminatie op welke grond dan ook. Het thema intersectionaliteit is een duidelijke link naar de Stonewall-rellen van 1969, de symbolische start van de dappere strijd die de LGBTI+ gemeenschap nog steeds voert. 

  Het Belgian Pride Festival is meer dan enkel de bekende Pride Parade. Op vrijdag 3 mei werd het officiële startschot van het festival gegeven in het Brusselse stadhuis. Met een gevarieerde affiche met onder andere debatten, films, concerten, de Ihsane Jarfi dag en ten slotte met de Pride Parade, wisten de organisaties duizenden LGBTI+ personen and friends te verleiden. “Tijdens de dag van de Pride Parade zijn meer dan 100 000 mensen geteld”, geeft coördinator, Elio De Bolle, aan.

  “Wanneer meer dan 100 000 mensen samen op straat komen, is dat een sterk militant statement. Het daagt de ‘normaliteit’, die nog steeds in onze samenleving heerst, uit en is een stevig signaal naar beleidsmakers: er is nog werk aan de winkel. Het is niet omdat de blanke, middenklasse, homoman het goed heeft, dat er geen andere groepen in de LGBTI+ gemeenschap zijn die nog niet op de aanvaarding kunnen rekenen die ze verdienen.” zegt Belgian Pride-voorzitter Cyrille Prestianni.
  Het jaarthema in de kijker zetten, was een van de belangrijkste doelstellingen en daar is de Belgian Pride in geslaagd, aldus Cyrille Prestianni. “We willen een duidelijke, inclusieve boodschap uitdragen: vanuit een solidair en intersectioneel standpunt, benadrukken wij dat iedereen uniek is en recht heeft op een plaats in de samenleving, zonder discriminatie op welke grond dan ook. Kom op voor elkaar en iedereen die nog dagelijks gediscrimineerd en uitgesloten wordt.”

  Alle kleuren van de regenboog op wagens, Pride Village, Rainbow Village en Pride Stage

  Na de Pride Parade Kick-Off, waar het thema All for One! werd geduid, werd aan alle aanwezigen gevraagd om op te komen voor elkeen die de dag van vandaag nog steeds geconfronteerd wordt met discriminatie en uitsluiting. Deze oproep werd symbolisch bekrachtigd door de grote regenboogvlag die aan de deelnemers van De Pride Parade werd overhandigd tijdens het optreden van Cesár Sampson (kandidaat Eurovisiesongfestival 2018). De Parade, met de grote regenboogvlag op kop, vertrok samen met meer dan 80 delegaties uit heel België door Brussel. Langs het parcours stonden duizenden kijkers en supporters en velen liepen mee in en met de optocht.

  Een kleine groep deelnemers heeft tijdens de Pride Parade actiegevoerd tegen de aanwezigheid van bepaalde delegaties.

  “De organisatie van de Belgian Pride is elk jaar een werk van bloed, zweet en tranen. Met dank aan de talrijke vrijwilligers en partners, hebben we er dit jaar een topeditie van gemaakt. We blikken blij terug: met het RainbowCity.Brussels project hebben we tal van gebouwen en plekken in het Brussels Gewest kleur gegeven en riepen we buurtbewoners op om de regenboogvlag uit te hangen. Met Recollecting Our History, dat bestaat uit 12 belangrijke historische punten, geven we onze bezoekers de geschiedenis van de LGBTI+ en Pride-movement mee. Om het heden en de toekomst te begrijpen, moeten we namelijk onze geschiedenis kennen. We nodigen iedereen al uit voor de 25ste editie van volgend jaar, die zal plaatsvinden in het weekend van 23 mei 2020. Het zal een verjaardagseditie worden om u tegen te zeggen”, zegt Belgian Pride-coördinator Elio De Bolle.

  De Pride Village rond de Kunstberg en de Rainbow Village in de St-Jacobswijk trok ook dit jaar veel geïnteresseerden. Meer dan 45 organisaties en verenigingen stelden hun werking voor: een ideale gelegenheid voor de organisaties om rechtstreeks met hun doelpubliek in contact te komen en hun boodschap kwijt te kunnen. Want dat is waar de Belgian Pride voor staat: een grote millitante bijeenkomst en feest met verschillende organisaties die respect hebben voor de boodschap van een ander.

  Lees meer
 • Belgische LGBTQI+ jongeren verenigen zich als Youth 4 Equality

  Op zaterdag 18 mei slaan Wel Jong Niet Hetero, Les CHEFF, Alter Visio en IGLYO de handen in elkaar en vormen Youth 4 Equality. Samen met 20 LGBTQI+ jongerenorganisaties uit alle uithoeken van België en een internationaal jongeren- en studentennetwerk dat 40 landen uit heel Europa representeert, zal de delegatie door de straten van Brussel trekken tijdens de Belgian Pride. Daarbij staat één gemeenschappelijke boodschap centraal: Be Your Own Role Model!

  Afgelopen maand werd door Youth 4 Equality de #BeYourOwnRoleModel-campagne gelanceerd om erop te wijzen dat, hoewel er steeds meer bekende LGBTQI+ rolmodellen op het toneel verschijnen, het voor veel jonge mensen nog steeds niet evident is om openlijk uit de kast te zijn.

  “Jonge LGBTQI+ personen over heel Europa worden geconfronteerd met grote drempels rondom toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Het recht om zichzelf te zijn zonder angst voor geweld, pestgedrag en discriminatie is niet vanzelfsprekend. Een belangrijke stap in het empoweren van jonge queer personen is erover waken dat ze zichzelf weerspiegeld zien in de wereld rondom zich.”, benadrukt Anna Robinson (co-voorzitter van IGLYO).
  #beyourownrolemodel
  “Met deze campagne moedigen we jonge mensen aan elkaar te inspireren met hun eigen verhalen en zelf actieve rolmodellen te worden, zowel voor zichzelf als voor anderen.”, vertelt Martin (Alter Visio). “We hebben een empowerende boodschap die eigenliefde en pride benadrukt, en mensen aanzet om zich te verzetten tegen elke vorm van discriminatie gebaseerd op seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en geslachtskenmerken.”

  “Ik stak mezelf ooit terug in de kast.”, getuigt Jitske (woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero). “Waarom? Onzekerheden, geen voorbeeld, geen idee hoe of wat, vraagtekens. Maar verdorie, vechten voor uzelf en wat jij wilt. Wie je bent is zoveel belangrijker dan alle meningen rondom u. Wees uw eigen rolmodel, de rest volgt wel.”  Belgian Pride
  Daarom zal Youth 4 Equality deelnemen aan de Belgian Pride Parade met een feestelijke wagen versierd met spiegels. De spiegels visualiseren de slogan #BeYourOwnRoleModel; toeschouwers zullen zichzelf zien en eraan herinnerd worden hoe belangrijk het is om je authentieke zelf te zijn. Ook benadrukt de boodschap dat ieder persoonlijk verhaal het vertellen en delen waard is.
  Nic (jongere): “Hoe werd ik mijn authentieke zelf? Door datgene wat mij uniek maakt te omarmen. Door te doen wat goed voelt voor mij, en door mijn eigen pad te bewandelen, ook al is het niet het ‘gewone’ pad. Door de acceptatie en steun van mijn liefdevolle familie en vrienden die me de mogelijkheid gaven om mijn echte, authentieke zelf te kunnen zijn.”
  Ben je een LGBTQI+ persoon of een ally jonger dan 30? Dan ben je meer dan welkom om je aan te sluiten bij de delegatie van Youth 4 Equality (wagennummer 6) op 18 mei tijdens de Pride Parade in Brussel. De parade zal van start gaan om 14h30 in de Ravensteinstraat, bij het Centraal Station van Brussel.

  Lees meer
 • Dit is het volledige programma van de Belgian Pride

  Aanstaande zaterdag trekt opnieuw de Belgian Pride door de straten van Brussel. Het thema is dit jaar intersectionaliteit onder de slogan All for One! De Belgian Pride ontvangt in totaal meer dan 80 delegaties en verwacht het record van meer dan honderdduizend bezoekers van vorig jaar te overtreffen. 

  De Belgian Pride en de drie LGBTI+ koepels van België (Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels en çavaria) willen met het thema duidelijk maken dat de identiteit van een persoon meer is dan alleen huidskleur, seksuele geaardheid, gender, religie, handicap, leeftijd...

  “Helaas is er net op basis van intersectionaliteit discriminatie en uitsluiting mogelijk”, stelt Cyrille Prestianni, voorzitter van The Belgian Pride.

  Met het thema intersectionaliteit is er een duidelijke link naar de Stonewall-rellen van 1969 - dit jaar 50 jaar geleden - in New York. De Stonewall-rellen in New York waren de symbolische start van de dappere strijd die de LGBTI+ gemeenschap nog steeds voert.

  Programma
  De Belgian Pride is meer dan enkel de Pride Parade op 18 mei. Het festival (3-19 mei) bestaat uit een programma gevuld met gevarieerde activiteiten die kaderen binnen het thema intersectionaliteit onder de slogan All for One! Hieronder een greep uit de activiteiten:

  15 mei: Messias, concert door de Marrokaanse zanger, performer en LGBT activist Jaouad Alloul 20.30u. – 23.30u. in het Beurscafé Brussel;
  16 mei: “The Sassy Cabaret” is een reis door de tijd, het is de ontmoeting van verschillende artistieke werelden, het is een ouderwets cabaret, een cabaret in Berlijn, een inclusieve show, multicultureel en subversief. Met een speciale link tussen sensualiteit, poëzie, glamour, humor en verduistering;
  18 mei: Pride Village (Kunstberg), de Rainbow Village (Sint-Jacobswijk) met meer dan 45 organisaties die zich voorstellen en Pride Parade, het hoogtepunt van het Belgian Pride Festival.
  Het volledige overzicht van alle activiteiten is te vinden op: https://www.pride.be/event/

  Timing 18 mei
  Dagplanning:

  12u: Opening van de Pride Village (Kunstberg) and Rainbow Village (Sint-Jacobswijk). Ontdek hier meer dan 60 organisaties en kom samen met ons feesten, de villages zijn de hele dag open
  13u45: Pride Parade Kick-Off (in de Pride Village) met Cesár Sampson (deelnemer Eurovisiesongfestival in 2018)
  14u30: Start van de Pride Parade vanuit de Pride Village
  Vanaf 17u: Suit deze hoogdag af in de Pride Village , Rainbow Village en op tal van party’s in heel Brussel 
  Tal van afterparty’s vind je hier.

  Parcours
  Het parcours van de Parade ziet er dit jaar als volgt uit: 
  Ravensteinstraat
  Putterij
  Europakruispunt
  Keizerinlaan
  Arenbergstraat
  Schildknaapstraat
  Kleerkopersstraat
  Taborastraat
  Zuidstraat
  Lombardstraat
  Oud Korenhuis
  Trapstraat

  Lees meer
 • Sensoa pakt uit met nieuwe campagne PROTECT, TEST, TREAT, REPEAT

  In aanloop van de Belgian Pride (18 mei) lanceert Sensoa een nieuwe campagne met als mantra: PROTECT, TEST, TREAT, REPEAT! De organisatie pakt met deze campagne met enkele gedurfdere op seks gerichte campagnebeelden. 

  De tijd dat preventie gelijk stond (of beperkt was) tot condoomgebruik is voorbij. Preventie betekent vandaag een menu van mogelijkheden waaruit je kan kiezen en die je kan combineren: condooms, PrEP (preventief gebruik van hiv-remmende medicatie), regelmatig testen en behandelen bij soa en hiv.  

  Sensoa kiest ervoor om deze keuze samen te vatten in een positieve, duidelijke en krachtige boodschap: PROTECT, TEST, TREAT, REPEAT! De norm van veilig vrijen wordt zo herbevestigd zodat mannen die seks hebben met mannen veilige en prettige seks kunnen hebben. De vier begrippen worden getoond tegen een erotische achtergrond en zullen te zien op al het materiaal (affiches, condooms, T-shirts, stickers, banners enz.) dat Sensoa gebruikt bij zijn acties naar bars, clubs, sauna’s en andere plaatsen waar mannen seks hebben met mannen.

  Het nieuwe concept is duidelijk en de vormgeving is seks-gericht. Voor een organisatie die over seks praat, is dit ook geloofwaardig. De boodschap van beschermen, testen en behandelen is complex, zeker op evenementen waar het vooral draait om verleiden, dansen en plezier maken. Daarom kiezen we voor korte seksgerichte boodschappen (zogenaamde ‘quick and dirty’-prikkels), geen ‘slow and thorough’-prikkels (bv. lezen en cognitief verwerken). Op deze manier zal de boodschap van hiv, soa’s en veilig vrijen beter worden opgenomen.
  Deze worden vertaald in Engelse termen. Op de grote events waar we veel volk bereiken is het grootste deel van het publiek niet-Nederlandstalig. Bovendien begrijpt een groot deel van de Vlaamse mannen die seks hebben met mannen Engels.

  Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Deze nieuwe campagne past binnen het Vlaamse preventiebeleid dat duidelijk aanslaat. Het is positief dat het aantal HIV-diagnoses daalt. Dat neemt niet weg dat behoedzaamheid binnen en buiten de relatie uiteraard raadzaam blijft. Daar zet deze campagne op in. Vrij veilig en laat je geregeld testen.”

  Combinatiepreventie werkt!
  Al twee jaar op rij tonen de dalende cijfers van de nieuwe hiv-diagnoses dat preventie zijn vruchten begint af te werpen. Daarbij combineren we 'klassieke' preventiemethodes zoals sensibiliseren over veilig vrijen en distributie en beschikbaarheid van condooms en glijmiddel in homosekshoreca met nieuwe inzichten en mogelijkheden. 
  Zo promoot Sensoa het gebruik van PrEP: dat is het slikken van hiv-remmende medicatie door mensen zonder hiv om zo een besmetting met hiv te voorkomen.
  Daarnaast worden homomannen ook aangespoord om zich (sneller) te laten testen op soa en hiv. Hoe sneller een soa opgespoord wordt, hoe sneller behandeld kan worden en hoe minder deze kan doorgegeven worden. 
  Hiv kan nog niet genezen worden, maar het snel starten met medicatie heeft een dubbel voordeel: het is beter voor de gezondheid van de persoon met hiv én het zorgt ervoor dat het virus zo onderdrukt wordt dat het niet meer via seksueel contact kan doorgegeven worden. Die laatste boodschap wordt soms vertaald als N=N (niet detecteerbaar=niet overdraagbaar).

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste