Belgian Pride lanceert inclusiviteitsaudit voor bedrijven en politieke partijen

Organisaties, bedrijven en politieke partijen die op de volgende Belgian Pride in Brussel willen meelopen zullen een inclusiviteitsaudit  moeten ondergaan. Op die manier willen de organisatoren pinkwashing voorkomen. Op de vijfentwintigste editie zullen dit jaar meer dan 80 organisaties en bedrijven aanwezig zijn. Iedere organisatie zal via de inclusiviteitsaudit  moeten aan tonen dat ze een sterk inclusiebeleid voeren. Een andere  verandering is dat commerciële merken niet langer mogen deelnemen aan de Belgian Pride, tenzij ze zich inschrijven in de hoedanigheid van werkgever. “Een gunstig en inclusief werkklimaat is namelijk een onmisbare stap om het welzijn van LGBTI+ personen te verbeteren”, klinkt het bij de organisators.

Vorig jaar ontstond er ophef nadat het ijsmerk Ben & Jerry’s bij de start  van de optocht regenboogvlaggen uitdeelden met daarop hun logo. Ook de deelname van N-VA werd gehekeld door enkele organisaties. Het kwam zelfs tot een confrontatie en een sit-in tijdens de parade voor de groep die vanuit de N-VA meeliep. Verschillende mensen werden toen gearresteerd. 

Om dit te voorkomen heeft de organisatie van de Belgian Pride enkele nieuwe maatregelen ingevoerd waarvan het weren van merken en de inclusiviteitsaudit de opvallendste zijn.

“Om deel te nemen aan de Pride Parade moeten bedrijven, politieke partijen en organisaties voortaan een volledige inclusiviteitsaudit laten uitvoeren. Enkel wie voldoende scoort en dit kan bewijzen met voorbeelden uit de realiteit, mag meedoen. De doorlichting wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke non-profitpartner Kliq vzw. Hierbij wordt ook een grondige analyse gemaakt van de externe communicatie van groepen en of deze al dan niet inclusief is”, zegt Laurent Mallet, voorzitter van The Belgian Pride vzw. 

De audits zullen worden uitgevoerd door KliQ vzw (Nederlandstalig) Arc en Ciel  (Franstalig) die de  bedrijven en organisaties onder de loep zullen nemen. De kosten hiervoor zullen door de bedrijven zelf betaald worden. Een bedrijf onder de 250 werknemers betaalt zo’n 1.250 euro voor zo’n doorlichting, een firma met meer dan 250 werknemers moet ongeveer 2.500 euro neertellen. Dat geld gaat integraal naar de organisaties die de audits uitvoeren. ‘Wie gebuisd is, zal niet aan de Pride mogen deelnemen”, zo laat voorzitter Laurent Mallet weten in De Morgen.

“KliQ vzw werkt onafhankelijk van de Pride. Ze gaat bij de bedrijven langs en praat met het hr-departement of de directie. Dat mogen geen loze praatjes zijn, de leidinggevenden moeten hun beweringen staven met documenten. Als je zegt ‘we voeren een genderinclusief beleid’, hoe doe je dat dan? Geef specifieke voorbeelden. Heb je een diversiteitscharter? Perfect, voeg maar toe. Op basis daarvan stelt KliQ vzw een rapport op. Ze geeft de bedrijven een score op 100 en peilt ook naar onze vijf ‘breekpunten’.” 

De wijziging in de inschrijvingsprocedure sluit aan op het voortdurende streven van de Belgian Pride vzw om de eigen werking te blijven verbeteren. In het verleden klonk het verwijt dat de parade een te commercieel karakter had gekregen en dat deelnemende groepen hun paradewagens gebruikten voor pinkwashing, om hun merk op een positieve manier te etaleren. 

Ook politieke partijen zullen dus moeten aantonen dat ze een inclusiviteitsbeleid voeren. En dat ook doortrekken in hun communicatie naar hun kiezers toe. Tot nu toe moesten ze zich enkel scharen achter een diversiteitscharter. Die nieuwe audit kan ervoor zorgen dat politieke partijen, die tot nu tot ieder jaar meeliepen, uitgesloten kunnen worden van de Belgian Pride. Dat zou onder meer het geval kunnen zijn voor de N-VA. Vorige maand liet Theo Francken (N-VA) zich  nog maar eens negatief uit over mannen die zich niet conform hun opgelegde genderidenditeit gedragen. Na de ‘lingerietweet’ van vorig jaar veroordeelde hij een recente affiche van Zalando waarop een jongen met een jurk te zien was. “Zalando’s Zerotype, lijkt me iets om terug te sturen”, zo stuurde Francken toen de wereld in. Na kritiek werd de bewuste tweet verwijderd. Cavaria vroeg excuses maar die kwamen er tot nu toe niet. 

Of die tweets genoeg zijn om N-VA te weren uit de optocht daar wil Laurent Mallet geen uitspraken over doen. 

“Voor politieke partijen is er trouwens nog een tweede drempel, naast het rapport. De raad van bestuur van de Belgian Pride moet vanaf dit jaar ook instemmen met de deelname van de partijen. Die raad bestaat uit twaalf leden: vier mensen van Çavaria, vier van hun Waalse variant Arc-en- ciel Wallonie en vier van RainbowHouse Brussels. Ze stemmen op basis van een meerderheidsprincipe.” 

Elke partij heeft een aanvraag ingediend, behalve cdH en Vlaams Belang. 

“We luisteren graag naar de feedback van deelnemers, partners, bezoekers en stakeholders, ook wanneer er kritiek klinkt. Dankzij de audit weten we dat alle deelnemers van de Belgian Pride onze waarden delen en respecteren en dat ze de LGBTI+ community steunen. Dit leggen we ook vast via een ondertekende overeenkomst en in een charter, net zoals vorige jaren. Met de politieke partijen zitten we samen om ervoor te zorgen dat ze hun beloften van vorig jaar nakomen en bekijken we wat ze ook in de toekomst nog willen verbeteren”, zegt Rachael Moore, lid van het bestuursorgaan van The Belgian Pride.

Pride Festival legt focus op ‘WeCare’ 

 

Tijdens het Pride Festival van 8 tot en met 24 mei staan er meer dan 70 (partner) evenementen op het programma. Deze editie staat in het teken van mentale en fysieke gezondheid, onder de slogan ‘WeCare’. Het hoogtepunt wordt dit jaar opnieuw de Pride Parade met meer dan 80 deelnemende groepen en organisaties op zaterdag 23 mei. The Belgian Pride vzw kijkt uit naar deze grote bijeenkomst, waar zowel plaats is voor militante boodschappen als voor feest. 

foto:The Belgian Pride 2019 - © Lieselore Van Hertum

Deel dit artikel via:

Steun Gaylive.Be met een donatie

Sinds 2001 krijgen we maandelijks duizenden bezoekers over de vloer. Om Gaylive.Be te kunnen blijven onderhouden en uitbouwen hebben we jullie hulp nodig. Steun Gaylive met een kleine donatie. Iedere donatie, klein en groot, is nodig om Gaylive.Be zoveel mogelijk gratis te houden. Alvast bedankt!
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste