Holebifilmfestival

 • Meer dan 120 inzendingen voor Holebikort filmwedstrijd

  Dit jaar zijn er meer dan 120 inzendingen geweest voor de elfde editie van de  Holebikort filmwedstrijd. De inzendingen dit jaar komen uit 32 landen. Een vakjury en een groep vrijwilligers hebben de afgelopen maanden de beste kortfilms geselecteerd en beoordeeld. Zes daarvan werden door de jury weerhouden om het tegen elkaar op te nemen in de finale van de kortfilmwedstrijd.

  De 6 geselecteerde kortfilms zijn:

  Sangro - Tiago Minamisawa - 2019 - Brazilië - 7:15

  Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal is Sangro een intieme bekentenis van een persoon met hiv. Een wervelwind van emoties. Een animatiefilm die kwesties probeert te ontraadselen die, tot op de dag van vandaag, in de verbeelding van de samenleving over het virus blijven bestaan.

  Revolvo - Francy Fabritz - 2019 - Duitsland - 8:00

  Twee vrouwen ontvoeren een dubieuze rechtse politicus door op elegante wijze zijn auto te stelen terwijl hij in de kofferbak zit. Wat op het eerste gezicht een zogenaamd onschuldige rit lijkt, verandert in een plan van wraak.

  134 - Sarah-Jane Drummey - 2019 - Ierland - 12:13

  134 vertelt het verhaal van een Iers koppel dat worstelt met het aanvaarden van de genderidentiteit van hun kind.

  Strangers - Jamieson Pearce - 2019 - Australië - 13:22

  Wanneer medewerkers van een woonzorgcentrum twee bewoners samen in bed vinden, lopen de familiale spanningen op. Is het echte liefde of een verwarde geest?

  S.A.M - Eyre and Ely - 2020 - Verenigd Koninkrijk - 15:39

  Twee jongens genaamd Sam, maar met een heel verschillende achtergrond, ontmoeten elkaar op de schommels van een kinderspeeltuin. Ondanks, en vanwege hun verschillen, groeien ze naar elkaar toe en creëren ze een hechte vriendschap. De vraag is: zou hun relatie meer kunnen zijn dan alleen een vriendschap?

   

  6:23 AM - Geoffrey Breton - 2019 - Verenigd Koninkrijk - 4:00

  6:23 AM is een verhaal over twee vrouwen die elkaar ontmoet hebben in een club en samen de zon zien opkomen, wanneer een van hen iets beseft dat alles kan verpesten.

  Blijkbaar was de kwaliteit van de inzendingen zo hoog dat er dit jaar niet één maar drie geldprijzen worden uitgereikt. Het publiek dat tijdens de openingsavond van het Holebifilmfestival aanwezig zal zijn mogen hun favoriet belonen met een cheque van 500, 1000 of 1.500 euro. 

   

  Holebikort gaat door op dinsdag 03 november 2020 om 20 uur  in 30CC/Minnepoort te Leuven.

  Lees meer
 • Vijf beste Holebikort-films te bekijken via Dalton

  In samenwerking met Dalton.Be en ZED Cinema’s  brengt het Holebifilmfestival een selectie van de HOLEBIKORT kortfilmwedstijd bij jou in de woonkamer. De kortfilmwedstrijd 'Holebikort' haalt al tien jaar de mooiste queerkortfilms uit de hele wereld naar België. Vorig jaar stuurden 190  regisseurs uit 39 landen hun kortfilm in . Die kwamen hoofdzakelijk uit Europa en uit Noord- en Zuid-Amerika. Voor vijf euro kun je online kijken naar de vijf beste  kortfilms uit de afgelopen HOLEBIKORT wedstrijd waaronder de winnaar Cocodrilo van de Spaanse regisseur Jorge Yúdice. 

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden. De selectie vind je hier.

   

  De selectie

  - Marguerite - Marianne Farley

  Marguerite is een oude, doodzieke vrouw. Ze krijgt dagelijks hulp van Rachel. Een telefoontje van Rachels vriendin maakt herinneringen in haar los. Snel haalt ze een oud fotoboek van onder het stof. Een subtiele intimistische prent met een meesterlijke vertolking van beide vrouwen.

  Cocodrilo - Jorge Yúdice

  Een jongeman heeft gebroken met zijn ouders en runt nu een drukbezochte videogamesite. De moeder tracht haar verloren zoon terug te winnen door zijn site te bezoeken. Ze heeft daarbij één toverwoord: Cocodrilo!

  Le graffiti - Aurélien Laplace

  Een rustig Frans dorpje wordt opgeschrikt door vandalisme. Een graffititekst op de muur beschuldigt de burgemeester ervan dat hij homoseksuele diensten zou aanbieden aan de plaatselijke arts. Een originele kortfilm met een komische noot!

  Bilder av Leo - Eric Rusch

  Nico's jeugdvriend Leo is stervende. Leo's vrouw nodigt Nico uit voor een laatste bezoek. Zal Nico op de uitnodiging ingaan? Of bewaart hij liever het beeld dat hij van de jonge Leo heeft? De weemoedige sfeer wordt nog versterkt door de prachtige muziek van Purcells opera "Dido en Aeneas".

   

  Lees meer
 • Holebifilmfestival komt tot in jouw woonkamer

  Hoewel het zeer onzekere tijden zijn omwille van de Corona, is de kernploeg van het Holebifilmfestival druk in de weer om hun 20e editie in november voor te bereiden. Sinds dit jaar gaat het Holebifilmfestival ook de digitale tour op om het filmfestival tot in jouw woonkamer te brengen.

  In gunstige omstandigheden zal de 20e editie van het Holebifilmfestival plaatsvinden van dinsdag 3 november t.e.m. vrijdag 27 november 2020 op diverse locaties in gans Vlaanderen.

  Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival waar het LGBTQ+-zijn centraal staat, maar waarbij ook hetero’s uiteraard van harte welkom zijn.

  Het Holebifilmfestival is stap-voor-stap aan het vernieuwen en moderniseren omdat er enerzijds nood aan is. Het festival zal in deze bijzondere Corona-tijden dan ook voor een stuk de digitale kar opspringen door een samenwerking met 'ZED vanuit je zetel' op Dalton.be aan te gaan.

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden.

  Met deze samenwerking wil het Holebifilmfestival ook weer terug meer jeugd aantrekken.

  “Jongeren gaan heel weinig nog naar reguliere bioscoopvoorstellen, maar kijken eerder alles online vanuit hun kamer via diverse video-on-demand-platformen. Door deze samenwerking willen we hen kennis laten maken met het aanbod van het Holebifilmfestival en hopen we hen op die warm te krijgen om toch naar een voorstelling te komen kijken op één van onze locaties.” zegt Jorrit.

  De compilatie van de beste inzendingen uit Holebikort 2019 zal vanaf 8 augustus 2020 te zien zijn op Dalton.be in de premium rubriek ‘ZED vanuit je zetel’ voor slechts vijf euro en zal daarna naar de standaard catalogus van Dalton.be verhuizen. 

  Lees meer
 • Holebifilmfestival gaat voorlopig nog door

  Het is ook voor de organisatoren en de vrijwilligers van het Holebifilmfestival van Vlaams-Brabant afwachten of ze dit jaar hun twintigste verjaardag kunnen vieren. Momenteel wordt er achter de schermen nog naarstig doorgewerkt om een volledig programma te hebben tegen de vooropgestelde startdatum van 3 november.

  Via een speciale corona-pagina laten de organisatoren weten dat ze de situatie op de voet opvolgen maar dat en dat het voorlopig nog doorgaat. Het filmfestival kan enkel doorgaan als ook alle omstandigheden gunstig zijn, zo staat in de laatste update te lezen. 

  Toch zullen er sowieso de gekende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gevolgd worden zoals het dragen van een mondmasker, afstand houden, en de handen regelmatig ontsmetten.

   

  Het Holebifilmfestival is reeds twintig jaar een volkstrekker. Wat twintig jaar geleden in Leuven begon is de paar laatste jaren uitgegroeid tot een filmfestival dat niet alleen in Vlaams-Brabant plaats vindt maar ook in enkele steden in aanpalende provincies.  Vorig jaar gingen meer dan 5000 bezoekers kijken naar de 77 voorstellingen op 24 verschillende locaties over heel het land.

   

  Dit jaar gaat het Holebifilmfestival normaal gezien door van 3 tot 27 november.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste