Holebifilmfestival

 • Vijf beste Holebikort-films te bekijken via Dalton

  In samenwerking met Dalton.Be en ZED Cinema’s  brengt het Holebifilmfestival een selectie van de HOLEBIKORT kortfilmwedstijd bij jou in de woonkamer. De kortfilmwedstrijd 'Holebikort' haalt al tien jaar de mooiste queerkortfilms uit de hele wereld naar België. Vorig jaar stuurden 190  regisseurs uit 39 landen hun kortfilm in . Die kwamen hoofdzakelijk uit Europa en uit Noord- en Zuid-Amerika. Voor vijf euro kun je online kijken naar de vijf beste  kortfilms uit de afgelopen HOLEBIKORT wedstrijd waaronder de winnaar Cocodrilo van de Spaanse regisseur Jorge Yúdice. 

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden. De selectie vind je hier.

   

  De selectie

  - Marguerite - Marianne Farley

  Marguerite is een oude, doodzieke vrouw. Ze krijgt dagelijks hulp van Rachel. Een telefoontje van Rachels vriendin maakt herinneringen in haar los. Snel haalt ze een oud fotoboek van onder het stof. Een subtiele intimistische prent met een meesterlijke vertolking van beide vrouwen.

  Cocodrilo - Jorge Yúdice

  Een jongeman heeft gebroken met zijn ouders en runt nu een drukbezochte videogamesite. De moeder tracht haar verloren zoon terug te winnen door zijn site te bezoeken. Ze heeft daarbij één toverwoord: Cocodrilo!

  Le graffiti - Aurélien Laplace

  Een rustig Frans dorpje wordt opgeschrikt door vandalisme. Een graffititekst op de muur beschuldigt de burgemeester ervan dat hij homoseksuele diensten zou aanbieden aan de plaatselijke arts. Een originele kortfilm met een komische noot!

  Bilder av Leo - Eric Rusch

  Nico's jeugdvriend Leo is stervende. Leo's vrouw nodigt Nico uit voor een laatste bezoek. Zal Nico op de uitnodiging ingaan? Of bewaart hij liever het beeld dat hij van de jonge Leo heeft? De weemoedige sfeer wordt nog versterkt door de prachtige muziek van Purcells opera "Dido en Aeneas".

   

  Lees meer
 • Holebifilmfestival komt tot in jouw woonkamer

  Hoewel het zeer onzekere tijden zijn omwille van de Corona, is de kernploeg van het Holebifilmfestival druk in de weer om hun 20e editie in november voor te bereiden. Sinds dit jaar gaat het Holebifilmfestival ook de digitale tour op om het filmfestival tot in jouw woonkamer te brengen.

  In gunstige omstandigheden zal de 20e editie van het Holebifilmfestival plaatsvinden van dinsdag 3 november t.e.m. vrijdag 27 november 2020 op diverse locaties in gans Vlaanderen.

  Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival waar het LGBTQ+-zijn centraal staat, maar waarbij ook hetero’s uiteraard van harte welkom zijn.

  Het Holebifilmfestival is stap-voor-stap aan het vernieuwen en moderniseren omdat er enerzijds nood aan is. Het festival zal in deze bijzondere Corona-tijden dan ook voor een stuk de digitale kar opspringen door een samenwerking met 'ZED vanuit je zetel' op Dalton.be aan te gaan.

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden.

  Met deze samenwerking wil het Holebifilmfestival ook weer terug meer jeugd aantrekken.

  “Jongeren gaan heel weinig nog naar reguliere bioscoopvoorstellen, maar kijken eerder alles online vanuit hun kamer via diverse video-on-demand-platformen. Door deze samenwerking willen we hen kennis laten maken met het aanbod van het Holebifilmfestival en hopen we hen op die warm te krijgen om toch naar een voorstelling te komen kijken op één van onze locaties.” zegt Jorrit.

  De compilatie van de beste inzendingen uit Holebikort 2019 zal vanaf 8 augustus 2020 te zien zijn op Dalton.be in de premium rubriek ‘ZED vanuit je zetel’ voor slechts vijf euro en zal daarna naar de standaard catalogus van Dalton.be verhuizen. 

  Lees meer
 • Holebifilmfestival gaat voorlopig nog door

  Het is ook voor de organisatoren en de vrijwilligers van het Holebifilmfestival van Vlaams-Brabant afwachten of ze dit jaar hun twintigste verjaardag kunnen vieren. Momenteel wordt er achter de schermen nog naarstig doorgewerkt om een volledig programma te hebben tegen de vooropgestelde startdatum van 3 november.

  Via een speciale corona-pagina laten de organisatoren weten dat ze de situatie op de voet opvolgen maar dat en dat het voorlopig nog doorgaat. Het filmfestival kan enkel doorgaan als ook alle omstandigheden gunstig zijn, zo staat in de laatste update te lezen. 

  Toch zullen er sowieso de gekende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gevolgd worden zoals het dragen van een mondmasker, afstand houden, en de handen regelmatig ontsmetten.

   

  Het Holebifilmfestival is reeds twintig jaar een volkstrekker. Wat twintig jaar geleden in Leuven begon is de paar laatste jaren uitgegroeid tot een filmfestival dat niet alleen in Vlaams-Brabant plaats vindt maar ook in enkele steden in aanpalende provincies.  Vorig jaar gingen meer dan 5000 bezoekers kijken naar de 77 voorstellingen op 24 verschillende locaties over heel het land.

   

  Dit jaar gaat het Holebifilmfestival normaal gezien door van 3 tot 27 november.

   

  Lees meer
 • Dit waren de meest gewaardeerde films tijdens het Holebifilmfestival

  In november vond verspreid over heel Vlaanderen het Holebifilmfestival plaats.  Met meer dan 5000 bezoekers die kwamen naar de 77 voorstellingen op 24 verschillende locaties over heel het land kwamen was het Holebifilmfestival van 2019 weer een groot succes.

  Na de voorstellingen konden de bezoekers hun mening geven over de film of de voorstelling die ze net gezien hadden. Dat leverde de volgende waarderingslijst op:

  1. Colette: 5.15 (zeer goed)
  2. Holebikort: 4.06 (zeer goed)
  3. Portrait de la jeune fille en feu: 4.02 (zeer goed)
  4. Tucked: 4.00 (zeer goed)
  5. And Then We Danced: 3.97 (zeer goed)
  6. Vaar wel, bomma!: 3.90 (zeer goed)
  7. China LGBT+ Shorts: 3.88 (zeer goed)
  8. Cantarelli: The SIlver Screen: 3.81 (zeer goed)
  9. City Lights: 3.77 (goed .. zeer goed)
  10. Mapplethorpe: 3.71 (goed. .. zeer goed)
  11. Boy Erased: 3.65 (goed .. zeer goed)
  12. Tell it to the Bees: 3.57 (goed .. zeer goed)
  13. And Breathe Normally: 3.52 (goed .. zeer goed)
  14. Les Crevettes Pailletées: 3.48 (goed .. zeer goed
  15. Carmen y Lola: 3.41 (goed .. zeer goed)
  16. Dolor y gloria: 3.39 (goed)
  17. Kanarie: 3.37 (goed)
  18. Temblores: 3.15 (goed)
  19. Matthias & Maxime: 3.00 (goed)

  Colette: Trailer

  Lees meer
 • Spaanse kortfilm Cocodrilo wint Holebikort filmwedstrijd

  De Spaanse inzending Cocodrilo van  Jorge Yudice heeft de tiende editie van de kortfilmwedstrijd ‘Holebikort’ gewonnen. Het publiek koos de winnaar tijdens de openingsavond van de negentiende editie van het Holebifilmfestival in het Wagehuys van Leuven. 

  Uit maar liefst 190 kortfilms uit 39 landen werd er vakkundig een selectie gemaakt van de beste inzending door een jury onder leiding van VRT-nieuwsanker Wim De Vilder, maar de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd werd gekozen door het aanwezige publiek zelf die hun stem konden uitbrengen op hun favoriete kortfilm. Onder de inzendingen waren ook kortfilms uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is zoals Iran en Singapore.

   

  In Cocodrilo zien we hoe een moeder het drukbezochte YouTube-kanaal bekijkt van haar vervreemde zoon. Tijdens een gamingsessie beantwoordt de jongen tal van vragen over zichzelf en laat hij ontvallen dat hij op jongens valt. Als één van de bezoekers over zijn thuissituatie vraagt probeert de moeder haar verloren zoon terug te winnen. Als de gamer zegt dat hij wel eens een tas koffie wil gaan drinken met zijn moeder beslist zij om terug contact te leggen door hem te laten weten dat ze hem al die jaren gevolgd heeft. Daarvoor heeft ze slechts één toverwoord nodig: Cocodrilo.

   

  De Spaanse kortfilm van nog geen vijf minuten kreeg 49 stemmen van de aanwezige toeschouwers en wint daarmee 2.000 euro.

   

  De andere vier finalisten waren: Bilder av Leo (Eric Rusch-Zweden), Le graffiti (Aurélien Laplace - Frankrijk),Marguerite (Marianne Farley-Canada),Zapatos de tacón cubano (Julio Mas Alcaraz-Spanje).

   

  Wie  graag de kortfilms nog wil zien kan terecht op de Holebikort-avond op maandag 25 november 2019 om 19u30 in Cinema Zed – Versalius. Tijdens de Holebikort-avond wordt de juryselectie vertoond. Hierin zitten niet alleen de genomineerde kortfilms die tijdens de openingsavond meedingen naar de hoofdprijs Holebikort 2019, maar ook andere kortfilms die een speciale vermelding kregen.

  Het Holebifilmfestival loopt nog t.e.m. vrijdag 29 november 2019 in maar liefst 24 verschillende steden- en gemeenten over heel Vlaanderen. 

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste