Holebifilmfestival

 • Dit waren de meest gewaardeerde films tijdens het Holebifilmfestival

  In november vond verspreid over heel Vlaanderen het Holebifilmfestival plaats.  Met meer dan 5000 bezoekers die kwamen naar de 77 voorstellingen op 24 verschillende locaties over heel het land kwamen was het Holebifilmfestival van 2019 weer een groot succes.

  Na de voorstellingen konden de bezoekers hun mening geven over de film of de voorstelling die ze net gezien hadden. Dat leverde de volgende waarderingslijst op:

  1. Colette: 5.15 (zeer goed)
  2. Holebikort: 4.06 (zeer goed)
  3. Portrait de la jeune fille en feu: 4.02 (zeer goed)
  4. Tucked: 4.00 (zeer goed)
  5. And Then We Danced: 3.97 (zeer goed)
  6. Vaar wel, bomma!: 3.90 (zeer goed)
  7. China LGBT+ Shorts: 3.88 (zeer goed)
  8. Cantarelli: The SIlver Screen: 3.81 (zeer goed)
  9. City Lights: 3.77 (goed .. zeer goed)
  10. Mapplethorpe: 3.71 (goed. .. zeer goed)
  11. Boy Erased: 3.65 (goed .. zeer goed)
  12. Tell it to the Bees: 3.57 (goed .. zeer goed)
  13. And Breathe Normally: 3.52 (goed .. zeer goed)
  14. Les Crevettes Pailletées: 3.48 (goed .. zeer goed
  15. Carmen y Lola: 3.41 (goed .. zeer goed)
  16. Dolor y gloria: 3.39 (goed)
  17. Kanarie: 3.37 (goed)
  18. Temblores: 3.15 (goed)
  19. Matthias & Maxime: 3.00 (goed)

  Colette: Trailer

  Lees meer
 • Spaanse kortfilm Cocodrilo wint Holebikort filmwedstrijd

  De Spaanse inzending Cocodrilo van  Jorge Yudice heeft de tiende editie van de kortfilmwedstrijd ‘Holebikort’ gewonnen. Het publiek koos de winnaar tijdens de openingsavond van de negentiende editie van het Holebifilmfestival in het Wagehuys van Leuven. 

  Uit maar liefst 190 kortfilms uit 39 landen werd er vakkundig een selectie gemaakt van de beste inzending door een jury onder leiding van VRT-nieuwsanker Wim De Vilder, maar de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd werd gekozen door het aanwezige publiek zelf die hun stem konden uitbrengen op hun favoriete kortfilm. Onder de inzendingen waren ook kortfilms uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is zoals Iran en Singapore.

   

  In Cocodrilo zien we hoe een moeder het drukbezochte YouTube-kanaal bekijkt van haar vervreemde zoon. Tijdens een gamingsessie beantwoordt de jongen tal van vragen over zichzelf en laat hij ontvallen dat hij op jongens valt. Als één van de bezoekers over zijn thuissituatie vraagt probeert de moeder haar verloren zoon terug te winnen. Als de gamer zegt dat hij wel eens een tas koffie wil gaan drinken met zijn moeder beslist zij om terug contact te leggen door hem te laten weten dat ze hem al die jaren gevolgd heeft. Daarvoor heeft ze slechts één toverwoord nodig: Cocodrilo.

   

  De Spaanse kortfilm van nog geen vijf minuten kreeg 49 stemmen van de aanwezige toeschouwers en wint daarmee 2.000 euro.

   

  De andere vier finalisten waren: Bilder av Leo (Eric Rusch-Zweden), Le graffiti (Aurélien Laplace - Frankrijk),Marguerite (Marianne Farley-Canada),Zapatos de tacón cubano (Julio Mas Alcaraz-Spanje).

   

  Wie  graag de kortfilms nog wil zien kan terecht op de Holebikort-avond op maandag 25 november 2019 om 19u30 in Cinema Zed – Versalius. Tijdens de Holebikort-avond wordt de juryselectie vertoond. Hierin zitten niet alleen de genomineerde kortfilms die tijdens de openingsavond meedingen naar de hoofdprijs Holebikort 2019, maar ook andere kortfilms die een speciale vermelding kregen.

  Het Holebifilmfestival loopt nog t.e.m. vrijdag 29 november 2019 in maar liefst 24 verschillende steden- en gemeenten over heel Vlaanderen. 

   

  Lees meer
 • Geen Holebifilmfestival in Deinze.

  Het cultuurcentrum van Deinze heeft op het laatste moment de samenwerking voor de negentiende editie van het Holebifilmfestival moeten schrappen omdat de projectiekabine in het nieuwe culturele centrum niet tijdig afgeraakt is voor de start van het festival. Door de terugtrekking van Deinze komt valt de teller van het aantal steden waar deze maand een holebi-getinte film te zien is terug van 25 naar 24.

  Vorige maand opende de nieuwe cultuurtempel van Deinze de deuren maar achter de schermen moesten nog enkele dingen afgewerkt worden. Een van die dingen op het afwerklijstje was de installatie van de projectiecabine. De deadline kon echter niet gehaald worden en daarom worden de filmvoorstellingen in Deinze uit de programmatie van het Holebifilmfestival geschrapt. In Deinze stonden de komende drie dinsdagen de films The Favourite, Temblores en Dolor y gloria op het programma.

  De negentiende editie van het Holebifilmfestival gaat vrijdagavond van start met de Holebikort filmwedstrijd. Tot  29 november 2019 kun je  in maar liefst 25 verschillende steden en gemeenten over heel het land terecht voor een selectie van films met een LGBT+-thema.

  Foto: The Favourite

  Lees meer
 • Openingsavond Holebifilmfestival volzet

  De traditionele openingsavond van het Holebifilmfestival met de apotheose van de Holebikort filmwedstrijd is helemaal volzet. Dat laat de organisatie weten in hun nieuwsbrief. 

  Uit de 190 inzendingen selecteerde de vakjury de finalisten Tijdens de openingsavond op vrijdag 8 november 2019 wordt de selectie van beste inzendingen getoond aan het grote publiek die dan een winnaar kiezen. Die gaat dan naar huis met een cheque van 2.000 euro. De openingsavond  gaat door op vrijdag 8 november 2019 om 19u30 in het Wagehuys van Leuven.  

  Foto: De jury van de Holebikort filmwedstrijd (Bron: Holebifilmfestival)

   

  Lees meer
 • Holebifilmfestival pakt uit met boordevol programma

  Wat ooit begon als een klein festival voor holebi’s in Leuven is de dag van vandaag gegroeid tot een volwaardig filmfestival over heel Vlaanderen met voorstellingen in maar liefst 25 verschillende gemeenten en steden.
  De 19e editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 8 t.e.m. 29 november. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en het VAF kent het festival een doorstart in alle Vlaamse provincies met voorstellingen op 25 verschillende locaties in heel Vlaanderen met ankerpunt in Leuven.

  Gedurende drie weken staan in totaal 34 langspeelfilms, 26 kortfilms, 2 documentaires, 3 evenementen en 2 toneelproducties en een kooroptreden op het programma.

  Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival een event voor de LGBT+ community, maar uiteraard is iedereen van harte welkom op het festival.

  Net zoals vorige jaar worden belangrijke maatschappelijke thema’s aangesneden zoals migratie, geweld, dood en ouder worden.Traditionele thema’s zoals coming out verdwijnen meer en meer naar de achtergrond.

  Freddy Verkammen, woordvoerder: “Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving.”, en drukt zijn vreugde uit over de groeiende belangstelling voor LGBT+ films in de Vlaamse cultuurwereld. Het is de hoogste tijd om de brug tussen de LGBT+-gemeenschap en de heterowereld te verstevigen.

   

  "Positieve beeldvorming en bestrijding van uitsluiting zijn speerpunten voor de stad. Met verschillende acties willen we duidelijk maken dat iedereen in Leuven welkom is en dat er hier geen plaats is voor holebi- en transfobie. Die boodschap willen we trouwens niet alleen in Leuven, maar ook wereldwijd uitdragen. We zijn ervan overtuigd dat we dit sámen - filmfestival, verschillende organisaties en de Leuvenaar - moeten doen. De rol van het Holebifilmfestival is hierbij heel belangrijk. Daarom trekken we als stadsbestuur ook dit jaar vol overtuiging de kaart van het Holebifilmfestival", zegt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie.

   

  2019 is een rijkelijk jaar voor de Queer Cinema in het algemeen en de lesbische film in het bijzonder. Belangrijke maatschappelijke thema’s die dit jaar worden aangesneden zijn migratie omwille van LGBT+, geweld, coming out, de plaats van transgenders, dood en ouder worden. Het festival brengt een waaier aan deze thema’s, waarin men zich kan herkennen en waar ook de vrolijke noot niet ontbreekt.

  Een mooie mix aan populaire films en minder bekende titels wisselen elkaar af tijdens het festival. 

   

  Het volledig programma is te vinden op www.holebifilmfestival.be

  Lees ook :Holebifilmfestival: Dit zijn de hoogtepunten van deze editie

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste