Holebifilmfestival

 • Spaanse kortfilm wint Holebikort filmwedstrijd

  Afgelopen dinsdag werd in Leuven het Holebifilmfestival afgetrapt met de kortfilmwedstrijd Holebikort. Die wedstrijd werd dit jaar gewonnen door de Spanjaard Jorge Muriel met zijn film La Efimero.

  De beste kortfilm werd zoals gebruikelijk gekozen door het aanwezige publiek. Het was een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk mocht juryvoorzitter, en tevens meter van het Holebifilmfestival, Joke Devynck de winnende cheque van € 2000 overhandigen aan Jorge Muriel, met zijn kortfilm Lo Efímero.

  Dit jaar moest de jury een keuze maken uit  114 kortfilms uit dertig landen. Uit alle inzendingen werd een stortkist van vier films gemaakt waaruit het publiek kon kiezen.

  In de kortfilm Lo Efimero ontmoeten twee vreemden  elkaar in de metro. Beiden dragen hun verleden met zich mee. Deze ene vluchtige, maar belangrijke reis en hun korte ontmoeting zullen hun beider toekomst bepalen.Deze kortfilm wordt tijdens het Holebifilmfestival ook nog gespeeld op 18 november om 20:00 voor de film Los Fuertes in Kinepolis Leuven.

  Thema en Bravery Awards

  Naast de Holebikort Award werden er ook dit jaar voor het eerst een Thema en Bravery Award uitgereikt. Die ging respectievelijk naar Wonder door Javier Molina en Meisjesjongensmix van Lara Aerts. Beide regisseurs krijgen een cheque van vijfhonderd euro.

  De winnaar van de Thema Award werd gekozen door T-jong, een jeugdbeweging voor trans*-jongeren in Vlaanderen. Zij kozen voor Wonder door Javier Molina als beste kortfilm met een trans* thema. Het verhaal van een kind op zoek naar hun eigen identiteit gaf hier de doorslag. 

  De Bravery Award, uitgereikt door OutTV, wil een kortfilm waar echt moed uit blijkt in de kijker zetten. De moed van Wen Long om over haar intersex zijn te praten, overtuigde om deze award uit te reiken aan de kortfilm Meisjesjongensmix van Lara Aerts waarin een intersekse personage centraal staat.

  De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats  tot 26 november.

  Lees meer
 • Holebifilmfestival viert twintigste verjaardag met twee nieuwe awards

  Dit jaar viert het Holebifilmfestival zijn twintigste verjaardag en dat wordt ondermeer gevierd met twee nieuwe awards. Gedurende drie weken staan langspeelfilms, kortfilms, documentaires, podiumvoorstellingen en evenementen in de kijker. Voor de scholieren is er een apart programma op maat. De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november. 

  20 jaar LGBT-films

  Al sinds 2001 programmeert het Holebifilmfestival kwalitatieve films met een holebi- en transgenderthema. Begonnen in Leuven, uitgebreid naar Vlaams-Brabant en nu over heel Vlaanderen, wil het filmfestival een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgender personen én hetero’s zijn. Een overzicht van alle deelnemende steden vind je onderaan dit artikel.

  Het Holebifilmfestival wil in de verschillende steden en gemeenten ook genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen. Door deze visibiliteit krijgt de holebi- en transgendergemeenschap een gezicht wat hun aanvaarding en intagratie bevordert en personen kan helpen bij hun coming out.

  Naast kort- en langspeelfilms is er op het festival, dat volledig draait op vrijwilligers, ook ruimte voor documentaires, dans en theater.

  Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang.

  Gelukkig vonden de organisatoren bij de Stad Leuven, de Nationale Loterij en het VAF uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren’, zegt woordvoerder Freddy Verkammen. 

   

  Kortfilmwedstrijd

  De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 9 november in CC30 Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 Leuven.

  Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. De avond wordt aan elkaar gepraat door VRT-nieuwsanker Xavier Taveirne. Voor Holebikort wordt hij bijgestaan door de juryvoorzitter, dit jaar niemand minder dan Joke Devynck.  Maar liefst 114 kortfilms uit dertig landen bereikten de jury  die ze allemaal bekeek en een shortlist maakten. Uit de genomineerde pareltjes kiest het publiek de uiteindelijke winnaar.

   

  Bravery Award en Trans Award.

  Met de Bravery Award wil het Holebifilmfestival een kortfilm waar een enorme moed uit blijkt in de kijker wil zetten, een kortfilm die niet gemakkelijk kan zijn geweest om te maken, gaande van een moeilijk thema tot zelfs een vijandig politiek klimaat.

  De Trans Award is ook nieuw dit jaar omdat ze de genderdiversiteit extra in de verf willen zetten.

  De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste