Holebifilmfestival viert twintigste verjaardag met twee nieuwe awards

Dit jaar viert het Holebifilmfestival zijn twintigste verjaardag en dat wordt ondermeer gevierd met twee nieuwe awards. Gedurende drie weken staan langspeelfilms, kortfilms, documentaires, podiumvoorstellingen en evenementen in de kijker. Voor de scholieren is er een apart programma op maat. De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november. 

20 jaar LGBT-films

Al sinds 2001 programmeert het Holebifilmfestival kwalitatieve films met een holebi- en transgenderthema. Begonnen in Leuven, uitgebreid naar Vlaams-Brabant en nu over heel Vlaanderen, wil het filmfestival een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgender personen én hetero’s zijn. Een overzicht van alle deelnemende steden vind je onderaan dit artikel.

Het Holebifilmfestival wil in de verschillende steden en gemeenten ook genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen. Door deze visibiliteit krijgt de holebi- en transgendergemeenschap een gezicht wat hun aanvaarding en intagratie bevordert en personen kan helpen bij hun coming out.

Naast kort- en langspeelfilms is er op het festival, dat volledig draait op vrijwilligers, ook ruimte voor documentaires, dans en theater.

Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang.

Gelukkig vonden de organisatoren bij de Stad Leuven, de Nationale Loterij en het VAF uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren’, zegt woordvoerder Freddy Verkammen. 

 

Kortfilmwedstrijd

De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 9 november in CC30 Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 Leuven.

Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. De avond wordt aan elkaar gepraat door VRT-nieuwsanker Xavier Taveirne. Voor Holebikort wordt hij bijgestaan door de juryvoorzitter, dit jaar niemand minder dan Joke Devynck.  Maar liefst 114 kortfilms uit dertig landen bereikten de jury  die ze allemaal bekeek en een shortlist maakten. Uit de genomineerde pareltjes kiest het publiek de uiteindelijke winnaar.

 

Bravery Award en Trans Award.

Met de Bravery Award wil het Holebifilmfestival een kortfilm waar een enorme moed uit blijkt in de kijker wil zetten, een kortfilm die niet gemakkelijk kan zijn geweest om te maken, gaande van een moeilijk thema tot zelfs een vijandig politiek klimaat.

De Trans Award is ook nieuw dit jaar omdat ze de genderdiversiteit extra in de verf willen zetten.

De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste