Recensie

 • Antwerpse stadskroniek belicht rijke LGBT-geschiedenis

  Goed nieuws voor alle Antwerpenaren en iedereen die in de rijke LGBTQ+-geschiedenis van de koekenstad wil duiken. Samen met Bart Hellinck, Paul Borghs,Marc Daems Johanna Pas, Mark Sergeant en Marion Wasserbauer krijgen we een verzameling van verhalen uit het verleden en biografieën van Antwerpenaren die behoren tot de uitgebreide regenboogfamilie voorgeschoteld. De verschillende hoofdstukken worden opgefleurd met foto’s uit de collecties van  ondermeer het Fonds Suzan Daniels, het stadsarchief en foto’s die afkomstig zijn uit privépersonen.

  De samenstellers van de LGBTQ-stadskroniek hebben in de Scheldestad, en daarbuiten hun sporen verdiend in de LGBTQ-beweging. Samen kregen ze het plan om in het kader van de Antwerpse stadskronieken, een initiatief van het Erfgoedlab Antwerpen, de ‘roze’ geschiedenis neer te pennen van Antwerpen.  De focus ligt vooral op de periode na de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor baseren de verschillende auteurs zich op verschillende eerder verschenen interviews. 

  In de eerste twee hoofdstukken wordt vooral de verdwenen homo-geschiedenis van het schipperskwartier en het uitgaansleven van lesbiennes onder de loep genomen. Het is immers nu nog moeilijk te geloven maar het schipperskwartier was in de jaren vijftig een bruisende plek met verschillende café’s en bars waar travestieten met de plak zwaaiden en waar homoseksuele matrozen elkaar konden ontmoeten. Van daaruit gaat de ontdekkingstocht verder naar de binnenstad naar de eens zo roemruchte Rue de Vaseline en de buurt daarrond. In het tweede hoofdstuk wordt hetzelfde gedaan met de ontmoetingsplaatsen voor lesbiennes. Je krijgt een opsomming van de verschillende verdwenen bars en je kan zelf op ontdekkingstocht en kijken wat er nog over is van het gaan met de kaartjes waarop alle verdwenen en huidige ontmoetingsplaatsen en bars staan vermeld.

  Naast de verschillende overzichten van het rijke uitgangsleven voor holebi’s en transgenders krijg je ook een overzicht van het activisme in Antwerpen, de ravage die de aidsepidemie in de jaren tachtig veroorzaakte  en enkele interessante levensverhalen van activisten die op één of andere manier hebben bijgedragen tot de rijke LGBT-geschiedenis van Antwerpen. Ondermeer door het hoofdstuk over het onlangs gesloten café Strange en zijn uitbater Armand Everaert is deze stadskroniek spijtig genoeg zeer actueel.  In het uitgebreide hoofdstuk krijg je de geschiedenis van de oudste homo-bar (sinds 1955) voorgeschoteld.  Naast de geschiedenis van café Strange wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de enige Vlaamse LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen die dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag viert. 

  Daarnaast vinden we in deze stadskroniek nog interviews en bijdrages terug over genderpionier Marleen Hufkens en Zuhail Xaeed die in de Scheldestad een nieuwe thuis vond na zijn vlucht uit Pakistan.

  Deze stadskroniek geeft een boeiende inkijk in het rijke LGBTQ-verleden van de Scheldestad waarvan het meeste doorheen de jaren verdwenen is en dit niet alleen voor Antwerpenaren maar ook voor iedereen die regelmatig, of het nu in het verleden of heden, uitgaat in Antwerpen of geïnteresseerd is in de rijke LGBT-geschiedenis van de koekenstad. Voor de iets oudere lezers zullen de hoofdstukken over de Rue de Vaseline en de verdwenen bars mooie herinneringen terug brengen. Daarbij worden ze vooral geholpen door de verzameling van foto’s, flyers en affiches. Daarnaast krijg je ook een blik op wat holebi’s en transgenders doorheen de jaren hebben bijgedragen op de verschillende gebieden waarvoor de stad bekend staat. Een mooi voorbeeld hiervan is het hoofdstuk over Antwerp Six. 

  De LGBTQ-stadskroniek is onder meer verkrijgbaar bij Kartonnen Dozen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste