Recensie

  • Recensie: The Inspection schetst rauw beeld uit periode dat homo's niet welkom waren in het Amerikaanse leger

    Vanaf vandaag kan je in de bioscoop  gaan kijken naar ‘The Inspection’ van regisseur Elegance Bratton met Jeremy Pope,McCaul Lombardi, Raúl Castillo, Aaron Dominguez en Bokeem Woodbine in de hoofdrollen. In deze rauwe film, ten tijde van de ‘Don’t ask, Don’t Tell’-richtlijn, staat de zwarte jonge homoseksuele Ellis centraal die het absoluut in het leger wil maken. En dat verloopt niet zoals hij verwacht.

    Ellis, een jonge homoseksuele zwarte man, wil ontsnappen uit het dakloze bestaan waar hij, nadat hij door zijn moeder verstoten is, in belandde en besluit bij het Amerikaanse leger te gaan. 

    Helaas krijgt Ellis niet alleen te maken met een zware opleiding en discriminatie omwille van zijn huidskleur, ook moet hij verborgen houden dat hij homo is. Bij  het Amerikaanse leger is immers nog steeds de befaamde ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ richtlijn van kracht waardoor homoseksuele soldaten niet welkom zijn bij de strijdmachten.  Dat merkt Ellis onmiddellijk als hij in zijn kazerne aankomt. Naast de standaardvragen of hij 'een terrorist' en 'een zwakkeling' is krijgt hij ook meteen de vraag of hij een ‘homoseksueel’ is. In eerste instantie ontkent hij maar als hij in de doucheruimte zit te dagdromen over enkele collega-rekruten wordt zijn geheim pijnlijk duidelijk. 

    Vanaf dat ogenblik krijgt hij nog meer tijdens zijn opleiding te maken met discriminaties. Als dan ook zijn homofobe moeder nog eens op bezoek komt lijkt het hek helemaal van de dam te vliegen totdat hij onverwacht steun vindt bij zijn mede-soldaten.

    ’The Inspection’ is grotendeels gebaseerd op de waargebeurde feiten die regisseur Elegance Bratton zelf meemaakte.Ook hij was een tijd dakloos en besloot om in de jaren negentig bij de Amerikaanse Zeemacht te gaan. Het resultaat is een rauwe, bij momenten harde film die je mede door de acteerprestatie van Jeremy Pope (One Night In Miami’  en ‘Pose’), soms naar de keel grijpt. Niet voor niets is Jeremy Pope voor zijn rol in deze film genomineerd voor een Golden Globe award in de categorie ‘Beste Acteur’.

    The Inspection vanaf 15 februari in de bioscoop.

    Lees meer
  • Nieuwe documentaire toont Marieke Vervoort zoals we haar (nog niet) kenden

    Tijdens het filmfestival van Oostende gaat de documentaire ‘Adicted to life’ over de drie laatste levensjaren van de Diestse rolstoel-atlete en LGBTQ-icoon Marieke ‘Wielemie' Vervoort in premiere. De documentaire werd gemaakt door de Amerikaanse documentairemaakster Pola Rapaport en is vanaf volgende week ook bij ons in de bioscoop te zien.

    In haar documentaire toont Rapaport de drie laatste jaren van Marieke Vervoort, na haar afscheid van de topsport van Wielemie. Tijdens de Olympische spelen in Rio (2016), waar ze nog een gouden medaille behaalde, maakte ze immers bekend dat het niet alleen haar laatste Para-Olympische Spelen zijn maar dat ze ook van plan is om euthanasie te ondergaan. Die bekendmaking haalt de wereldpers. In de documentaire krijgen we niet alleen te nasleep hiervan te zien maar krijgen we ook een terugblik van de carrière en het leven van Wielemie en hoe ze in 2008 in contact komt met de oncoloog en specialist op het gebied van einde-van-levenszorg Wim Distelmans, die haar vertelt dat ze in Belgie zelf kan kiezen wanneer ze uit het leven wil stappen. Vanaf dat moment valt er een enorme last af van de schouders van de atlete uit Diest. Zij heeft immers te kampen met een steeds ergere vorm van ernstige spinale spieratrofie, dat voor steeds toenemende epilepsieaanvallen en aanvallen van spierkrampen zorgt.  

    In de documentaire maken we opnieuw kennis met de levenslustige Wielemie die na haar afscheid van haar sportcarrière het leven en haar overvolle bucketlist met beide handen vastgrijpt en ten volle wil beleven. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open. Zo zijn we getuige van hoe Wielemie op het Circuit van Zolder rondscheurt in een formule 1-wagen en hoe ze met rolstoel gaat bungeespringen. Tussen die adrenalinekicks door blikt Rapaport terug naar de sportieve prestaties van Wielemie, waaronder de para-olympische spelen van Londen en Rio,en combineert ze door Marieke Vervoort zelf gemaakte beelden van haar ontmoetingen met haar familie en vrienden. Door gebruik te maken van die beelden krijgen we ook te zien hoe Marieke was als er geen televisiecamera’s op haar gericht waren. (lees verder onder de foto)

    Ook toont de documentaire hoe het lichaam van Vervoort verder aftakelt tot op het moment dat ze echt niet meer verder kan. Ze plant haar euthanasie in het voorjaar van 2019 maar stelt die uit naar oktober 2019 als ze verneemt dat ze meter gaat worden. Marieke sterft op haar verjaardag, 22 oktober 2019, elf jaar na haar euthanasie-aanvraag.

    De documentaire geeft een goed beeld van hoe Marieke, ondanks haar ziekte, iedere dag het leven met beide handen greep nadat ze haar euthanasieaanvraag heeft gedaan. De titel ‘Adicted to life’ is helemaal van toepassing op Wielemie die zelf het einde van haar leven regisseerde.

    De documentaire is zeker een aanrader voor iedere fan van Wielemie of voor iedereen die al veel van haar gehoord heeft en/of wil kennis maken met deze Belgische legende. 

    Marieke, addicted to life is geregisseerd door Pola Rapaport en is een documentaire productie van Blinding Lights, Inc. (VS), in coproductie met Associate Directors (België), en VRT CANVAS. Vanaf 1 februari in de Belgische bioscopen.

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste