Recensie

 • Recensie: Queer Eye: We're in Japan

  Nu de winter voor de deur staat lijkt het wel als we iets meer nood hebben aan feel-good televisie. Bij Netflix komen we op LGBT-gebied  dan al snel uit bij de Fab 5 van Queer Eye. Nadat ze vier seizoenen lang, met succes, Amerikanen aan een nieuwe look, interieur en zelfvertrouwen hielpen steken Bobby Berk, Karamo Brown, Tan France, Antoni Parowski en Jonathan  Van Nees in afwachting van het vijfde seizoen de oceaan over om te landen in Tokio.

   In het land van de rijzende zon helpen ze ook hier vier helden, zoals ze hun genomineerden noemen, om zichzelf te verbeteren en meer dan in de Amerikaanse afleveringen zichzelf te (her)ontdekken. Zo helpen ze een verpleegkundige die een eigen woonzorgcentrum voor terminale patiënten runt, een homo zich niet welkom voelt in zijn eigen land, een manga-tekenares die zichzelf onaantrekkelijk vindt en niet meer voor zichzelf zorgt en een koppel dat  door hun drukke leven al sinds hun huwelijk  naast elkaar leeft.

  Voor deze vier  Japanse afleveringen krijgen de Fab 5 de hulp van  de lesbische toeristengids en model Kiko Mizuhara die de heren wegwijs maakt in de Japanse cultuur. Zo sleept ze de Fab 5 mee langs enkele culturele hotspots en  naar de oudste gaybar van Tokio, die ook door Freddie Mercury  werd bezocht.  Aan het concept is niets veranderd. Zo krijgen de helden een make-over  om u tegen te zeggen van Bobby en Tan, gaat Keramo aan de slag om het zelfvertrouwen en de communicatie-skills te verbeteren, terwijl Bobby het interieur aanpakt van de Japanse compact-woningen.

  Het lijkt moeilijk te geloven maar het lijkt erop dat de Japanners meer nood hebben aan de talenten van de heren dan  hun Amerikaanse landgenoten.  Queer Eye in Japan is het soort achtergrondtelevisie dat de komende wintermaanden iets warmer maakt. 

   

   

   

   

   

  Lees meer
 • Recensie: Wanda Sykes-Not Normal

  In de Verenigde Staten is juni traditioneel Pride-month en dat is ook te merken op Netflix. De streamingdienst pak in aanloop naar en tijdens de feestelijke maand dan ook uit met heel wat LGBT-getinte nieuwe series en shows. Eén van die nieuwkomers deze maand is de nieuwe zaalshow van de lesbische comédienne en de BFF van Ellen DeGeneres, Wanda Sykes.

  Sykes is buiten actrice, scriptschrijfster, lgbt-activiste en stemactrice vooral bekend voor haar comedy-shows waarin ze haar ongezouten maatschappij kritiek geeft. Ze is getrouwd met een franse vrouw en heeft daarmee een multi-raciaal gezin en absoluut geen fan van de huidige Amerikaanse president. In januari was Sykes nog te gast in Antwerpen voor wat een try-out bleek te zijn van de Netflix-special ‘Not Normal’. Veel fans die daar aanwezig waren zullen daarom een licht déjà-vu gevoel hebben als ze deze registratie zien maar toch zitten er enkele update’s in, meer bepaald de bits over het recente gedrag van Trump en zijn reacties op het befaamde Mueller rapport en de recente verkiezingen voor de Amerikaanse Kamer en Senaat kregen een make-over.

  Dat zijn ook meteen de drie onderwerpen die het eerst aan bod komen in ‘Not Normal’. De grappen en observaties van Sykes zijn, zoals we gewoon zijn van haar, zeer scherp. Ze laat ook tijdens de show ook meermaals blijken dat de Amerikaanse president volgens haar ‘the worst we ever had’ is. Ze is zich ervan bewust dat ze uit Republikeinse hoek daarvoor kritiek krijgt. Maar die kritiek laat haar koud. “Als je hier bent als je voor Trump hebt gestemd dan heb je opnieuw een blunder gemaakt”, is meteen de veelzeggende zin waarmee ze haar zaalshow opent.

  Naast de politieke thema’s grapt Sykes ook over onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen zoals het gebrek aan vrouwenrechten (#Metoo en de onrealistische reality-series zoals de Bachelor), racisme, de nadelen van het ouder worden en haar gezin.

  Net zoals haar doortocht in Antwerpen is deze Netflix-special een aanrader als je van stevige maatschappijkritiek houdt zoals wij die gewend zijn van een Michael Van Peel. Voor de fans die in Antwerpen aanwezig waren tijdens haar optreden in het Zuiderpershuis roept de show een ‘ik heb dat al eens gehoord’-gevoel op. Toch raad ik dan aan om zeker de eerste helft te bekijken want dat zit vol met opgepoetst en nieuw materiaal.

  Wanda Sykes - Not Normal (Netflix, 66 mins)

  Lees meer
 • Wanda Sykes in Antwerpen:Opvliegers en maatschappijkritiek met een knipoog

   

  Het gebeurd niet dikwijls dat comédienne Wanda Sykes naar ons land afzakt maar in het weekend van 11 januari streek ze neer in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Sykes heeft doorheen de jaren haar sporen meer als ruimschoots verdiend ala comédienne, actrice, schrijfster bij verschillende ophefmakende televisieseries, LGBTQ-ally en hartsvriendin van Ellen DeGeneres bij wie ze met de regelmaat van de klok te gast is. De 54-jarige lesbienne staat er om bekend dat ze een mening heeft over alles en die ook niet voor zich houdt. 

  Dat was ook het geval in Antwerpen tijdens haar show in het Zuiderpershuis. Die kon je makkelijk splitsen in twee delen. In het eerste deel kwam, zoals we vaak te maken krijgen met Amerikaanse komieken die onze contreien opzoeken, heel wat kritiek op de Verenigde Staten en hoe het er momenteel aan toe gaat. We konden bijna alles van onze bingokaart afschrappen: Trump, wapens die vrij verkrijgbaar zijn, schietpartijen op Amerikaanse scholen,de #MeToo en #TimeIsUp-beweging, sociale zekerheid en ziekteverzekering, de opkomst van de White Supramcy-nationalistische beweging, de crisis in de mentale gezondheid. Allemaal kwamen ze voorbij voorzien van de ongezouten mening van Wanda Sykes. Het enige wat in het rijtje ontbrak was de obsessie van Trump met zijn muur langs de Mexicaanse grens. 

  Het tweede deel van haar routine was meer persoonlijk met verhalen en situaties uit haar persoonlijke leven. Zo komt haar huwelijk met een tien jaar jongere francaise en de kinderen die ze met haar heeft, haar menopauze en de daarbijbehorende ongemakken (opvliegers) ruimschoots aan bod. Vooral bij het tweede deel had ik de indruk dat het niet zo vlot ging en kreeg ik het gevoel dat de show meer een try-out was voor nieuw materiaal. Dat materiaal zou wel eens kunnen opduiken in de Netflix-special die Wanda Sykes in maart zal inblikken en die later dit jaar op Netflix te zien moet zijn. 

  Al bij al was het een geslaagde doortocht van Sykes in Antwerpen. Voor diegene die haar gemist hebben, hebben we alvast een zeer vroege kijktip en raden we aan om uit te kijken naar die Netflix-special.

   
   
  Lees meer
 • Queen en Adam Lambert brengen twee uur lang klassiekers in Antwerpen

  “Well he ain’t no Freddie”, op die manier snoerde Adam Lambert de criticasters meteen de mond tijdens de doortocht van Queen in het Sportpaleis van Antwerpen. Hij is inderdaad niet Freddie Mercury maar slaagt er wel al in om zes jaar lang zijn eigen geslaagde interpretatie te geven van de vele hits die Queen doorheen de jaren 70,80 en 90 scoorden. En die hits kregen de talrijke fans in het net niet uitverkochte Sportpaleis te horen. De spits werd afgebeten met een binnenkomer van formaat met een combo van “Tear it up”, “Seven seas of rhye” en “Tie Your Mother down”. Maar ook alle andere grote hits passeerden de revue met hier en daar een lichte aan Lambert aangepaste versie. “Ik weet dat ik Freddie niet ben. Ik ben net zoals jullie een fan die al zes jaar zijn droom mag beleven”, zo zei Lambert tijdens het concert. 

  Zeven jaar geleden werd hij opgemerkt door Brian May en Roger Taylor toen hij tijdens de finale van “America’s got Talent” een Queen-nummer mocht brengen. De heren hadden toen net een reeks concerten afgewerkt met Paul Rodgers. Dan is Adam Lambert een betere vervanger voor de overleden frontman van Queen dan de voormalige zanger van . Net als Freddie is hij niet verlegen om in de ene na de andere extravagante outfit te duiken en om het showbeest uit te hangen.

  En een show om u tegen te zeggen werd het. Volgens ingewijden van het Sportpaleis was het één van de betere shows die er dit jaar al in de muziektempel te zien was.

  Van “Don’t Stop me now”, via “Radio Gaga” naar de klassieker “Bohemian Rhapsody” bijna alle grote hits van de bekende zwarte en blauwe “Greatest Hits” cd’s kwamen aan bod. Ook Freddie mocht, zij het op het grote videoscherm, twee keer komen opdraven. De eerste keer was voor “Love of my life” dat hij samen zong met Brian May en de tweede keer was het legendarische samenzang met het publiek dat hij ook deed tijdens het legendarische concert in Wembley. Ook in Antwerpen kreeg hij de fans, vooral veertigers en vijftigers, die hun kinderen al dan niet met goesting meesleurden, zonder al teveel problemen op zijn hand.


  Wat mij betreft zal Freddie Mercury altijd met hart en ziel verbonden blijven met Queen maar is Adam Lambert een goede keuze om in zijn voetsporen te treden.


  Setlist:
  Tear it up
  Seven Seas of Rhye 
  Tie Your Mother Down 
  Play the Game 
  Fat Bottomed Girls 
  Killer Queen 
  Don't Stop Me Now 
  Bicycle Race 
  I'm in Love With My Car 
  Another One Bites the Dust 
  Lucy 
  I Want It All 
  Love of My Life 
  Somebody to Love 
  Crazy Little Thing Called Love 
  Drum Battle
  Under Pressure 
  I Want to Break Free 
  You Take My Breath Away 
  Who Wants to Live Forever
  Last Horizon 
  Guitar Solo 
  The Show Must Go On 
  Radio Ga Ga 
  Bohemian Rhapsody
  Bisnummers:
  Day-Oh 
  We Will Rock You 
  We Are the Champions 
  God Save the Queen

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste