Recensie

 • M/V/X schetst een integer beeld van transgenders

   

  In de nieuwe documentaireserie M/V/X worden vijf transgenders gevolgd die geboren zijn in het verkeerde lichaam. Op een integere manier worden de vijf transgenders, die elk op een ander punt in hun transitie staan, in beeld gebracht door de makers van het productiehuis Sputnik Media dat de serie in samenwerking met het Transgenderinfopunt en het Centrum voor seksuologie en gender van het UZ Gent maakte. 
  (lees verder na de foto)

   

  In de eerste aflevering wordt ondermeer Paulien gevolgd, die als 44-jarige, het buitenbeentje lijkt als je haar vergelijkt met de leeftijd van de andere vier geportretteerden in de reeks. Niet alleen is zij de oudste van vijf transgenders die gevolgd worden maar staat zij ook nog helemaal aan het begin van haar transitie. Zij leeft nog maar enkele weken als vrouw en moet haar coming-out als transgender nog doen tegenover haar vrienden en familie.

  Senne staat een stap verder in zijn transitie dan Paulien. Hij staat op het punt om aan zijn testosteronbehandeling te beginnen. Daarom geeft hij een groot geboortefeest zodat iedereen weet dat hij eindelijk mag en kan zijn wie hij echt is. Naast de emotionele rollercoaster die dit zal teweegbrengen wordt er ook stilgestaan met de medische aspecten die gepaard gaan met een geslachtsverandering.

  Nog een stap verder in het proces is Selina. Zij neemt al twee jaar vrouwelijke hormonen en staat op de wachtlijst voor een borstvergroting en geslachtsoperatie. Haar coming-out als transgender verliep niet vlekkeloos. Daardoor werd ze verstoten door haar ouders en is ze werkloos. Gelukkig kan ze rekenen op haar beste vriendin Ariane. Ariane heeft alle medische stappen al gezet maar heeft het sinds haar operatie in juni 2016 mentaal niet gemakkelijk. Ze is nog steeds op zoek naar zichzelf en probeert een plaatsje als vrouw te vinden in de maatschappij.

  Als laatste getuige komt ook Dylano aan bod. Hij zit in zijn transitie tussen Selina en Ariane in. Hij staat voor zijn eerste grote ingreep en kan rekenen op de steun van zijn moeder die het moeilijk had toen ze vernam dat haar dochter eigenlijk een jongen is. 

  De makers stappen af van het traditionele format van een voice-stem die vertelt wat de getuigen meemaken en laat dat over aan de getuigen zelf. Zo krijg je een blik op hun intiemste gedachten en gevoelens waarmee ze te maken krijgen. Voor de gesprekken met de familie en vrienden wordt gebruik gemaakt van traditionele interviews.

  De verhalen van de vijf gevolgde transgenders worden integer en zonder vooroordelen in beeld gebracht. Met M/V/X heeft Eén, na het ophefmakende programma Taboe met Philip Geubels, er een programma bij dat de komende weken de tongen zal los maken.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste