Nieuwe documentaire toont Marieke Vervoort zoals we haar (nog niet) kenden

Tijdens het filmfestival van Oostende gaat de documentaire ‘Adicted to life’ over de drie laatste levensjaren van de Diestse rolstoel-atlete en LGBTQ-icoon Marieke ‘Wielemie' Vervoort in premiere. De documentaire werd gemaakt door de Amerikaanse documentairemaakster Pola Rapaport en is vanaf volgende week ook bij ons in de bioscoop te zien.

In haar documentaire toont Rapaport de drie laatste jaren van Marieke Vervoort, na haar afscheid van de topsport van Wielemie. Tijdens de Olympische spelen in Rio (2016), waar ze nog een gouden medaille behaalde, maakte ze immers bekend dat het niet alleen haar laatste Para-Olympische Spelen zijn maar dat ze ook van plan is om euthanasie te ondergaan. Die bekendmaking haalt de wereldpers. In de documentaire krijgen we niet alleen te nasleep hiervan te zien maar krijgen we ook een terugblik van de carrière en het leven van Wielemie en hoe ze in 2008 in contact komt met de oncoloog en specialist op het gebied van einde-van-levenszorg Wim Distelmans, die haar vertelt dat ze in Belgie zelf kan kiezen wanneer ze uit het leven wil stappen. Vanaf dat moment valt er een enorme last af van de schouders van de atlete uit Diest. Zij heeft immers te kampen met een steeds ergere vorm van ernstige spinale spieratrofie, dat voor steeds toenemende epilepsieaanvallen en aanvallen van spierkrampen zorgt.  

In de documentaire maken we opnieuw kennis met de levenslustige Wielemie die na haar afscheid van haar sportcarrière het leven en haar overvolle bucketlist met beide handen vastgrijpt en ten volle wil beleven. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open. Zo zijn we getuige van hoe Wielemie op het Circuit van Zolder rondscheurt in een formule 1-wagen en hoe ze met rolstoel gaat bungeespringen. Tussen die adrenalinekicks door blikt Rapaport terug naar de sportieve prestaties van Wielemie, waaronder de para-olympische spelen van Londen en Rio,en combineert ze door Marieke Vervoort zelf gemaakte beelden van haar ontmoetingen met haar familie en vrienden. Door gebruik te maken van die beelden krijgen we ook te zien hoe Marieke was als er geen televisiecamera’s op haar gericht waren. (lees verder onder de foto)

Ook toont de documentaire hoe het lichaam van Vervoort verder aftakelt tot op het moment dat ze echt niet meer verder kan. Ze plant haar euthanasie in het voorjaar van 2019 maar stelt die uit naar oktober 2019 als ze verneemt dat ze meter gaat worden. Marieke sterft op haar verjaardag, 22 oktober 2019, elf jaar na haar euthanasie-aanvraag.

De documentaire geeft een goed beeld van hoe Marieke, ondanks haar ziekte, iedere dag het leven met beide handen greep nadat ze haar euthanasieaanvraag heeft gedaan. De titel ‘Adicted to life’ is helemaal van toepassing op Wielemie die zelf het einde van haar leven regisseerde.

De documentaire is zeker een aanrader voor iedere fan van Wielemie of voor iedereen die al veel van haar gehoord heeft en/of wil kennis maken met deze Belgische legende. 

Marieke, addicted to life is geregisseerd door Pola Rapaport en is een documentaire productie van Blinding Lights, Inc. (VS), in coproductie met Associate Directors (België), en VRT CANVAS. Vanaf 1 februari in de Belgische bioscopen.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste