LGBT+ Iconen

 • Alan Turing de wiskundige die de plannen van de nazi's dwarsboomde

  Alan Turing (°1912 - +1954) was een Britse wiskundige die mede dankzij zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog gezien wordt als de grondlegger voor de moderne computers.  Turing werd toen door de geallieerden ingehuurd om de Duitse Enigma code te kraken. In 1952 werd hij tot chemische castratie veroordeeld nadat hij veroordeeld werd omdat hij seks had met een andere man. Van Britse held werd hij onmiddellijk behandeld als paria. Uiteindelijk zou hij zelfmoord plegen. Doorheen de jaren  kwam er in Groot-Brittannië een beweging tot stand die voor Turing eerherstel wilde afdwingen. In 2013 kreeg hij een postuum pardon.

  In 2017 werd er een wet goedgekeurd die naar hem vernoemd werd en waardoor meer dan 49.000 homo's hun veroordelingen voor homoseksuele daden met toestemmende volwassenen van hun strafblad zagen verdwijnen.  In 2020 werd Turing door het BBC programma uitgeroepen tot het ‘Grootste icoon van de twintigste eeuw’. In 2021 brengt de Bank van Engeland een nieuw biljet van 50 pond uit met daarop een foto van Alan Turing. 

   

  foto: Bank Of England

  Lees meer
 • Susan Sontag, de schrijfster die het geweten van de VS werd

  Susan Sontag (1933-2004) was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.  De auteur schreef 17 boeken en had vooral succes met Notes on Camp, een werk over homoseksuele esthetica (1964) ende historische roman "The volcano lover" (1992). Ook introduceerde Sontag buitenlandse auteurs en denkers als Roland Barthes en de Elias Canetti in de VS. Sinds de jaren 1970 had ze lesbische relaties. In 1989 ontmoette ze de fotografe Annie Leibovitz, met wie ze in New York samen leefde.

  In '93 bezocht ze Sarajevo en bracht er de productie "Wachten op Godot" op de planken. Zelf noemde Sontag zich een "zeloot van de ernst" en een "geobsedeerde moralist".

  In 2000 won ze de prestigieuze National Book Award voor de historische roman "In America".

  De Amerikaanse gold als een van de meest toonaangevende schrijvers en denkers van deze tijd. Ze schreef vernieuwende essays over politiek, pornografische literatuur en aids. Sontag was vrijwel haar hele leven politiek geëngageerd en klom door haar politieke inzichten en visies op tot de status van geweten van de Verenigde Staten. 

  Susan Sontag overleed in 2004 op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van haar kankerbehandeling. 

   

  Koop de biografie over Susan Sontag van Benjamin Moser via Bol.com
  Lees meer
 • Frida Kahlo (1907-1954): Surrealiste, biseksueel en communiste

  Frida Kahlo (1907-1954) was een Mexicaanse surrealistische kunstschilderes.Behalve een groot artieste was Frida Kahlo biseksueel, communist en had ze -na een beenamputatie- een leven vol pijn. Kahlo werd op haar 17de slachtoffer van een busongeval en verzeilde van de ene wankele operatietafel op de andere. Ze werd aanvankelijk miskend of alleen erkend als de vrouw van Diego Rivera. in november 1938 kreeg ze haar eerste solotentoonstelling, in de galerij van kunsthandelaar Julien Levy in New York. In 1953 had ze haar eerste expositie in Mexico dankzij Cola Alvarez Bravo. Zij was een vrouw die leefde zonder compromissen en die uitgesproken politieke, artistieke en seksueel revolutionaire ideeën had. Drugs,  alcohol en een turbulent huwelijksleven met Diego Riviera speelden een grote rol in haar leven tot ze een vroegtijdige dood stierf op 47-jarige leeftijd.

  Lees meer
 • Desmond Tutu (1931-2021), voorvechter van de Afrikaanse LGBTQ-gemeenschap

  Desmond Tutu, de voormalige bischop van Johannesburg (1985-1986) en Aartsbisschop  van Kaapstad (1986-1995), was één van de voorvechters voor burgerrechten van Afrikaanse holebi's en één van de tegenstanders van de befaamde Oegandese wet die de doodstraf voorzag voor homoseksuelen.

  Tutu werd op 7 oktober 1931 geboren in Klerksdorp in de buurt van Johannesburg geboren. Na het einde van het racistische apartheidsregime werd hij één van de voorvechters van de verzoening tussen blank en zwart.In 1984 won hij de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich inzette voor het geweldloos beëindigen van de apartheid in het land. In 1996 werd hij voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die misdaden uit de tijd van de apartheid probeerde te verwerken. In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli van dit jaar was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS-conferentie. In 1997 werd er bij Tutu prostaatkanker vastgesteld.

  LGBTQ-icoon

  Doorheen de jaren steunde de voormalige Aartsbisschop de LGBTQ-gemeenschap in Africa. Zo veroordeelde hij heel wat leiders van verschillende Afrikaanse landen alsook die van de Anglicaanse kerk in Afrika, omdat ze een kruistocht tegen holebi’s en transgenders  voerden. Die moesten volgens Tutu die energie beter gebruikten om zich zorgen te maken over  thema’s als armoede en hiv/aids. “Ik maak me ernstig zorgen wanneer we ons vooral bezig houden met de vraag wie met wie naar bed gaat, op een moment dat de problemen zo vreselijk groot zijn”, aldus Tutu tijdens een een persconferentie in het Keniaanse Nairobi in 2007. “Het is sowieso onrechtvaardig iemand te bestraffen op grond van diens seksuele geaardheid. Niemand kiest ervoor een bepaalde voorkeur te hebben. Je gaat toch ook geen mensen straffen om hun huidskleur of ras. Ik begrijp niet waarom we een minderheid bestraffen die sowieso al wordt vervolgd.” Voor de God tot wie ik bid, is homoseksualiteit geen prioriteit, zei Tutu nog.

  In 2012 riep hij het Oegandese parlement op om de omstreden anti-homo wet,Kill the gays bill,  die toen op tafel lag niet goed te keuren. ”Ik ben tegen discriminatie. Dit is oneerlijke discriminatie en ik wil de wettenmakers in Oeganda oproepen om het wetsvoorstel te laten vallen. Omdat ik denk dat dit verkeerd is." zo zei de aartsbisschop toen op de conferentie voor de Afrikaanse kerken in Kenia. "Mijn broeders en zusters, jullie steunden mensen die onderdrukt werden omwille van hun huidskleur. Jullie moeten ook hetzelfde doen voor mensen die onderdrukt worden voor iets ,zoals hun seksuele geaardheid,waar ze niets aan kunnen doen." In 2014 werd de omstreden wet alsnog goedgekeurd en ondertekend door de Oegandese president Yoweri Museveni maar een half jaar later ongrondwettelijk verklaart door het Oegandese Grondwettelijke Hof.

   

  In 2016 kreeg hij voor zijn steun aan de LGBTQ-gemeenschap de prestigieuze  ILGTA (International Gay & Lesbian Travel Association) Chair Award. De award wordt uitgereikt aan een individu of organisatie die ervoor  zorgt dat holebi en transseksuele reizigers zich welkom voelen. “Hij is sinds de teloorgang van de apartheid een wereldwijde bron van inspiratie. Hij gebruikt zijn bekendheid om campagne te voeren voor diegenen die onderdrukt worden en  om de mensenrechten te verdedigen”, zo verduidelijkde Dan Melesurgo van ILGTA bij de bekendmaking van de uitreiking van de prijs. “Hij is een echte leider in het gevecht tegen hiv/aids, armoede, racisme, seksisme, homofobie en transfobie.”

  Desmond Tutu overleed op 26 december 2021 in een rusthuis in Zuid-Afrika.

  Lees meer
 • Met deze hits verraste George Michael ons het meeste

  Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat  de Britse popster George Michael op 53-jarige leeftijd overleed. Samen met Andrew Ridgley begon hij de succesformatie Wham! waarmee hij heel wat popklassiekers scoorde. Maar ook als soloartiest scoorde hij vier decennia lang hits. Deze  hits zijn volgens ons de kroonjuwelen van de muzikale erfenis de George Michael zijn fans nalaat.

  Wham - Last Christmas

  Af en toe komt er nog wel een hit uit zijn Wham!-periode voorbij maar veel verder dan een Club Tropicana, The Edge of Heaven of Young Turks hoor je niet meer vaak terug op de radio. Eén uitzondering is deze Last Christmas. Tijdens de  vele eindejaarslijstjes van grootste hits aller tijden durft deze wel eens opduiken. Het nummer staat ook steevast tussen de kersthits van Mariah Carey, Chris Rea en anderen op de jaarlijkse compilaties van kersthits uit vervlogen tijden.

  Careless Whisper

  Al tijdens zijn periode bij Wham! was het al duidelijk dat hij meer wilde zijn dan de altijd vrolijke gladde jongen die up-tempo hits vertolkte. Met Careless Whisper zette hij zijn eerst succesrijke passen in de richting van een carrière. 

  I want your sex

  Nu heeft elke zichzelf respecterende rapper het minstens één keer over zijn seksuele prestaties op zijn platen maar in 1987 was dat nog absoluut non-done. George Michael shockeerde het  Britse publiek door compleet met een voor die tijd expliciete videoclip over het S-onderwerp te zingen. Het leverde hem in verschillende landen een uitzendverbod op. MTV mocht de clip pas in de late uurtjes uitzenden. 

   

  Faith

  Na I want your seks bracht George Michael de titeltrack van zijn eerste soloplaat uit en ook dat was een schot in de roos want de single bereikte de eerst plaats van de Billboard 100 in de VS. Ook in Europa veroverde George Michael met Faith de bovenste regionen van de hitparade.

  Don't Let The Sun Go Down On Me

  In 1991 nam hij samen met Elton John diens klassieker Don't Let The Sun Go Down On Me op en na enkele jaren stilte slaagden de beide heren erin om enkele weken op de nummer één positie in de hitparades te blijven kamperen. Het is ook één van de meest succesvolste duetten die George Michael uitbracht. Andere artiesten die samen met George Michael het vinyl deelden zijn soul-legende Aretha Franklin, Mary J. Blidge en Queen.

   

  Somebody To Love

  Na het overlijden van  Freddie Mercury werd George Michael door de overige leden van Queen gevraagd om enkele nummers te brengen tijdens het tribuutconcert voor de aan Aids overleden Queen-frontman. Zijn optreden was zo succesvol dat de nummers die hij daar zong op de Five Live EP werden uitgebracht.

  Na zijn doortocht in Wembley deden de geruchten lange tijd de ronde dat hij Freddie Mercury zou vervangen.Iets wat uiteindelijk niet zou gebeuren. 

  Jive Talking

  Toen hij de demo's in handen kreeg van het debuutalbum van zijn neef Andros Georgiou en diens Boogie Box High project was George Michael zo weg van diens versie van de Bee Gees-hit Jive Talking dat hij tussen de opnames van zijn album Faith de vocals opnieuw inzong en een nieuwe versie maakte. Omdat hij toen onder contract lag bij zijn platenfirma Epic mocht zijn naam niet vermeld worden op de hoes van Jive Talking toen die single uitkwam. Ook op de rest van het Boogie Box High-album is George Michael overigens nog te horen. 

  Outside

  Na het overlijden van zijn moeder ging George Michael door een diep dal. Niet alleen strookte zijn imago niet met zijn werkelijke leven maar ook met zijn bekendheid kon hij moeilijk om gaan. De hele wereld dacht dat hij hetero was maar in het geheim had hij een relatie met een man die aan aids overleed. In 1998 werd hij dan ook nog eens in een openbaar toilet in Beverly Hills betrapt toen hij een undercover-agent probeerde te verleiden. Dat leverde hem een werkstraf  en een gedwongen coming-out als homo op. Maar tot groot ongenoegen van de arresterende agent verwerkte George Michael dat in zijn hit Outside. 

   

  Lees meer
 • K.D. Lang: De tomboy van de countrymuziek

  De Canadese singer-songwritster K.D. Lang [Kathryn Dawn Lang] (2 november 1961), is al jaren een begrip in de wereld van de countrymuziek, maar deinst niet terug voor andere muziekgenres te verkennen. Begin jaren ‘80 tourde ze door Canada met de band The Reclines. Later besloot ze soloalbums te maken, bijgestaan door gitarist en songwriter Ben Mink. Haar grootste hits zijn ondermeer “Constant Craving” en “Miss Chatelaine”

  In 1992 won ze een Grammy Award voor 'Best Female Singer'. Ook voor haar duet met Roy Orbison, van diens hit Crying, ontving ze een Grammy voor 'Best Country Collaboration with Vocals'. 

  K.D. Lang speelde tijdens haar optredens voortdurend met haar androgyne uiterlijk: zo had ze vaak een teddyjongenkuif en trad ze op met een gedetailleerd pak.

  In 1992 komt K.D.Lang in een interview in het Amerikaanse blad The Advocate uit voor haar lesbische geaardheid. Sindsdien is ze voorvechtster voor holebi-rechten. Ook neemt ze het op voor dierenrechten en voor de Tibetaanse bevolking. Als LGBT-activiste steunde ze heel wat goede doelen, waaronder de zorg voor hiv/aids patiënten en het onderzoek naar de ziekte. Ook coverde ze de Cole Porter hit “So in Love” dat terecht kwam op het benefietalbum Red Hot+ Blue waarmee geld werd ingezameld voor het onderzoek naar aids. In een interview in 2016 dat in de Canadese pers verscheen zei ze dat haar coming-out het meest verantwoordelijke was wat ze toen kon doen voor haarzelf en de maatschappij.  Wel had ze het moeilijk met de kritiek die ze daarop kreeg. Zo werd haar muziek niet meer gespeeld op verschillende radiozenders en in een interview verklaarde ze dat ze voelde dat ze door de Country Musicindustrie was verbannen.

  In 2011 werd Lang toegevoegd aan de Canadese Q Hall of Fame

  Lees meer
 • Dit waren de hoogtepunten uit de carrière van Freddie Mercury

  Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Queen-frontman Freddie Mercury op 45-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van aids. De dag voor zijn overlijden maakte de flamboyante zanger met een persbericht bekend dat hij aids had opgelopen. De berichten van zijn besmetting met Aids gevolgd door dat van zijn overlijden de dag erna  was een dubbele klap voor de vele fans van Freddie Mercury. Samen met  Queen kun je Freddie Mercury op vele vlakken vooruitstrevend noemen.We zetten enkele memorabele momenten van Freddie en co op een rijtje

  Bohemian Rhapsody

  Door velen wordt deze iconische single uit ‘A night at the opera’ gezien als de beste popsong aller tijden. Het bewijs daarvan vinden we jaarlijks in de vele top 100 aller tijden lijstjes die onze planeet rijk is en waar deze hit altijd in de bovenste regionen terug te vinden is. Maar de bijhorende clip wordt algemeen gezien als de eerste echte videoclip ooit. Voordat de clip uitkwam waren er wel artiesten die een filmpje van hun optreden de wereld rondstuurden maar Queen kwam voor het eerst op de proppen met een speciaal voor een nummer gemaakte clip. Na het succes van ‘Bohemian Rhapsody’ werd  voor platenmaatschappijen een standaard om videoclips te maken 

  I Want to Break free

  Freddie stak niet onder stoelen of banken dat hij zich graag verkleedde en veel met homo’s omging. Voor ‘I want to break free’ haalde Roger Taylor Brian May, John Deacon en Freddie Mercury over om vrouwenkleding te dragen in deze parodie op de bekende Britse soap Coronation Street. De clip was door de verkleedpartij controversieel en werd in verschillende landen, waaronder de VS, verboden.

  The Great Pretender

   

  Dat Freddie Mercury zich graag verkleedde was al duidelijk uit de verschillende videoclips en op het podium. Maar voor deze op zijn lijf geschreven solo-uitstap haalde hij zijn meest iconische kostuums nog eens uit de kast om ze nog een keer te dragen.

  Living on My own

   

  'Living on my own' is een van de verschillende solo-singles, en waarschijnlijk na The Great Pretender de meest succesvolle. Het nummer  was een kleine hit in 1985. Pas toen de No More Brothers er in 1993 een remix van maakte haalde Freddie Mercury, twee jaar na zijn overlijden, voor het eerste keer de nummer één positie in verschillende landen. Zowel in de clip voor de versie uit 85 als 93, werden beelden gebruikt van het flamboyante feestje dat Freddie Mercury organiseerde voor zijn 39ste verjaardag.

  Barcelona

  Tijdens een operabezoek geraakte Mercury in de ban van de stem van Montserrat Caballé. Hij kon zijn geluk niet op toen de operaster  op zijn uitnodiging inging voor een etentje. Het klikte zo hard tussen de twee dat ze een heel operagetint album opnamen waarvan Barcelona de grootste hit werd. Het nummer omschrijft de ontmoeting tussen Montserrat Caballé en Mercury.

  Live in Wembley

  In het midden van de jaren 80 bouwde Queen verschillende pauzes in zodat de groepsleden enkele soloprojecten konden doen. Mede doordat Freddie Mercury zijn eerste soloalbum Mr. Bad Guy uitbracht, waarop 'Living on my own' stond, werden de roddels sterker dat de band op splitten stond. In 1985 stalen ze de show tijdens Live Aid en in 86 verkochten ze de Wembley Arena helemaal uit, voor wat vele fans dachten wat hun laatste optreden als Queen zou zijn. Maar voordat hij met het nummer ‘Who wants to live forever’ begon hielp hij die geruchten de wereld uit. ”Vergeet die geruchten, we blijven samen tot we sterven. Daar ben ik zeker van.”

  The Show Must Go On

  Wat hij in 86 zei toen hij de roddels over een mogelijke split ontkrachtte werd waarheid. In 1990  dook Queen nog een laatste keer de studio in. Freddie was toen al enkele jaren ziek en was erg verzwakt en vermagerd. De media was aan het speculeren over de oorzaak maar Mercury verzweeg voor hen en de wereld dat hij besmet was met hiv.

  In het door Brian May geschreven nummer wordt beschreven hoeveel moeite het koste voor Freddie om te blijven optreden. May was in eerste instantie bezorgd dat Mercury de kracht niet zou vinden om het nummer in te zingen. Toen hij zijn bezorgdheid met Freddie deelde zei die 'I'll fucking do it, darling' dronk een wodka en zong het nummer op zijn typische stijl in.

  Het nummer werd in oktober 91 uitgebracht enkele weken voordat Freddie Mercury stierf aan de gevolgen van aids.

  Lees ook: Freddie Mercury: Frontman van Queen (1946-1991)

   

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste