LGBT+ Iconen

 • Marsha P. Johnson (1945-1992): De travestiet die in opstand kwam tegen politieinvallen

  Marsha P. Johnson werd in 1945 in New Jersey geboren als Malcolm Micheals Jr.  Hij begon op vijfjarige leeftijd reeds met het dragen van jurken maar moest daarbij stoppen toen hij werd lastig gevallen door leeftijdgenoten. Toen hij zeventien was trok hij naar New York en kwam hij terecht in Greenwich Village waar hij in contact kwam met andere homoseksuelen. Pas toen voelde hij zich comfortabel genoeg om homo te zijn en kwam hij  vervolgens uit de kast als homo, drag queen en travestiet. Om de eindjes aan elkaar te knopen ging hij aan het werk als hulpje in een restaurant en als sekswerker. 

   

  Johnson nam in eerste instantie Black Marsha als artiestennaam maar veranderde die later in Marsha P. Johnson. Johnson noemde zich travestiet omdat de term transgender toen nog niet massaal gebruikt werd. Johnson was één van de eerste dragqueens die regelmatig naar de New Yorks pub the Stonewall Inn ging. Dat deed ze meestal gekleed in goedkope vrouwenkleding en een kroon gemaakt uit verse bloemen. Zij was ook aanwezig op 28 juni 1969 toen de politie voor de zoveelste keer de bar binnenviel om de aanwezige homoseksuelen te arresteren. Tijdens de rellen  en de protestmarsen die daarop volgden was Marsha P. Johnson samen met Zazu Nova en Jackie Hormonia, één van de drie dragqueens die het gezicht werden van de Stonewall rellen. Na de Stonewall rellen werd Johnson lid van het Gay Liberation Front. Op de eerste verjaardag van de rellen liep Johnson mee op in de eerste gay Pride in New York.  In de jaren die erop volgde zette ze zich in om de positie van LGBTQ’s en sekswerkers te verbeteren. Zo werd ze ‘drag moeder’ van het Transy House, een plaats waar dakloze homo en transponeren konden overnachten. In de jaren tachtig werd ze een van de voortrekkers van Act Up, een groepering die zich inzette voor de strijd tegen aids. Doorheen de jaren  verslechterde de mentale gezondheid van Johnson die  onder meer aan schizofrenie leed en werd ze verschillende keren opgenomen in een psychiatrische instelling. 

  In 1992 werd haar lichaam na de gay Pride parade gevonden in de Hudson rivier. Volgens de politie pleegde Marsha zelfmoord maar getuigen verklaarden dat ze getuige waren van een ruzie tussen Marsha en een groep overvallers  die haar homofobe verwijten naar haar hoofd slingerde. Eén van hen zou slaags geraakt zijn met Marsha en dat de overvaller daarna opschepte dat hij een zwarte drag queen had vermoord. De politie opende toen echter geen nieuw onderzoek naar die bekentenissen. Dat gebeurde wel in 2002. Toen veranderde  de politie de doodsoorzaak van zelfmoord naar ‘onbekend’. Het onderzoek naar haar dood werd ook in 2012 en 2016 heropend.

  In 2O2O werd de naam van het voormalige East River State Park in Williamsburg  (New York) veranderd in het Marsha P. Johnson park. 

   

  Lees meer
 • Susan B. Anthony (1820-1906): De lesbienne die Amerikaanse vrouwen het stemrecht bezorgdde

  Susan B. Anthony (15 februari 1820 – 13 maart 1906) was een Amerikaanse sociale hervormster en activiste voor vrouwenrechten die een cruciale rol speelde in de  vrouwenkiesrechtbeweging. Haar familie zette zich in voor meer sociale rechten. In eerste instantie ging ze op pad om handtekeningen te verzamelen voor petities tegen de slavernij. In 1856 werd ze de verantwoordelijke voor de Amerikaanse Anti-Slavernij maatschappij in de staat New York. In 1872 werd Susan B. Anthony gearresteerd in Rochester, New York nadat ze haar stem had uitgebracht. Daarmee was ze in overtreding met de toen geldende staatswet. Zij argumenteerde tijdens haar rechtszaak dat het veertiende amendement in de grondwet haar het recht gaf om te stemmen. De rechter gaf de volksjury echter de opdracht om haar schuldig te bevinden en gaf haar uiteindelijk een boete van 100 dollar die ze overigens nooit betaalde. Anthony was er trots op dat haar arrestatie de aandacht vestigde op het gebrek aan vrouwenrechten toen.  

  In 1978 deed zij er samen met  Elizabeth Cady Stanton er alles aan om het grondwettelijke amendement op de agenda van het Amerikaanse congres  te krijgen. Susan B. Anthony overleed in 1906, 14 jaar voor vrouwen stemrecht kregen in het hele land.

  In 2020, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de goedkeuring van het negentiende grondwetsamendement door het Amerikaanse congres, kondigde president Donald Trump aan dat hij Susan B. Anthony een pardon zou verlenen. Daartegen kwam heel wat kritiek van vrouwelijke politici. Volgens hen zou Susan B.Anthony nooit een pardon gewild hebben, zolang alle vrouwen geen gelijke rechten hebben.

  Bij hun protest kregen ze ondermeer de steun van het Nationale Susan B. Anthony museum in Washington. In een tweet op de bekendmaking van het pardon liet het museum weten dat Susan B. Anthony nooit een pardon zou willen omdat ze niet van mening was dat ze iets verkeerd had gedaan. Volgens het museum was Anthony woedend dat ze geen eerlijk proces met een volksjury had gekregen en zou ze tegen de rechter gezegd hebben dat ze nooit een dollar van de opgelegde boete zou betalen."Betalen zou de procedure gevalideerd hebben. een pardon voor Susan B. Anthony doet hetzelfde", aldus het museum.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste