K.D. Lang: De tomboy van de countrymuziek

De Canadese singer-songwritster K.D. Lang [Kathryn Dawn Lang] (2 november 1961), is al jaren een begrip in de wereld van de countrymuziek, maar deinst niet terug voor andere muziekgenres te verkennen. Begin jaren ‘80 tourde ze door Canada met de band The Reclines. Later besloot ze soloalbums te maken, bijgestaan door gitarist en songwriter Ben Mink. Haar grootste hits zijn ondermeer “Constant Craving” en “Miss Chatelaine”

In 1992 won ze een Grammy Award voor 'Best Female Singer'. Ook voor haar duet met Roy Orbison, van diens hit Crying, ontving ze een Grammy voor 'Best Country Collaboration with Vocals'. 

K.D. Lang speelde tijdens haar optredens voortdurend met haar androgyne uiterlijk: zo had ze vaak een teddyjongenkuif en trad ze op met een gedetailleerd pak.

In 1992 komt K.D.Lang in een interview in het Amerikaanse blad The Advocate uit voor haar lesbische geaardheid. Sindsdien is ze voorvechtster voor holebi-rechten. Ook neemt ze het op voor dierenrechten en voor de Tibetaanse bevolking. Als LGBT-activiste steunde ze heel wat goede doelen, waaronder de zorg voor hiv/aids patiënten en het onderzoek naar de ziekte. Ook coverde ze de Cole Porter hit “So in Love” dat terecht kwam op het benefietalbum Red Hot+ Blue waarmee geld werd ingezameld voor het onderzoek naar aids. In een interview in 2016 dat in de Canadese pers verscheen zei ze dat haar coming-out het meest verantwoordelijke was wat ze toen kon doen voor haarzelf en de maatschappij.  Wel had ze het moeilijk met de kritiek die ze daarop kreeg. Zo werd haar muziek niet meer gespeeld op verschillende radiozenders en in een interview verklaarde ze dat ze voelde dat ze door de Country Musicindustrie was verbannen.

In 2011 werd Lang toegevoegd aan de Canadese Q Hall of Fame

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste