Biografie

 • Alan Turing de wiskundige die de plannen van de nazi's dwarsboomde

  Alan Turing (°1912 - +1954) was een Britse wiskundige die mede dankzij zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog gezien wordt als de grondlegger voor de moderne computers.  Turing werd toen door de geallieerden ingehuurd om de Duitse Enigma code te kraken. In 1952 werd hij tot chemische castratie veroordeeld nadat hij veroordeeld werd omdat hij seks had met een andere man. Van Britse held werd hij onmiddellijk behandeld als paria. Uiteindelijk zou hij zelfmoord plegen. Doorheen de jaren  kwam er in Groot-Brittannië een beweging tot stand die voor Turing eerherstel wilde afdwingen. In 2013 kreeg hij een postuum pardon.

  In 2017 werd er een wet goedgekeurd die naar hem vernoemd werd en waardoor meer dan 49.000 homo's hun veroordelingen voor homoseksuele daden met toestemmende volwassenen van hun strafblad zagen verdwijnen.  In 2020 werd Turing door het BBC programma uitgeroepen tot het ‘Grootste icoon van de twintigste eeuw’. In 2021 brengt de Bank van Engeland een nieuw biljet van 50 pond uit met daarop een foto van Alan Turing. 

   

  foto: Bank Of England

  Lees meer
 • Susan Sontag, de schrijfster die het geweten van de VS werd

  Susan Sontag (1933-2004) was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.  De auteur schreef 17 boeken en had vooral succes met Notes on Camp, een werk over homoseksuele esthetica (1964) ende historische roman "The volcano lover" (1992). Ook introduceerde Sontag buitenlandse auteurs en denkers als Roland Barthes en de Elias Canetti in de VS. Sinds de jaren 1970 had ze lesbische relaties. In 1989 ontmoette ze de fotografe Annie Leibovitz, met wie ze in New York samen leefde.

  In '93 bezocht ze Sarajevo en bracht er de productie "Wachten op Godot" op de planken. Zelf noemde Sontag zich een "zeloot van de ernst" en een "geobsedeerde moralist".

  In 2000 won ze de prestigieuze National Book Award voor de historische roman "In America".

  De Amerikaanse gold als een van de meest toonaangevende schrijvers en denkers van deze tijd. Ze schreef vernieuwende essays over politiek, pornografische literatuur en aids. Sontag was vrijwel haar hele leven politiek geëngageerd en klom door haar politieke inzichten en visies op tot de status van geweten van de Verenigde Staten. 

  Susan Sontag overleed in 2004 op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van haar kankerbehandeling. 

   

  Koop de biografie over Susan Sontag van Benjamin Moser via Bol.com
  Lees meer
 • Frida Kahlo (1907-1954): Surrealiste, biseksueel en communiste

  Frida Kahlo (1907-1954) was een Mexicaanse surrealistische kunstschilderes.Behalve een groot artieste was Frida Kahlo biseksueel, communist en had ze -na een beenamputatie- een leven vol pijn. Kahlo werd op haar 17de slachtoffer van een busongeval en verzeilde van de ene wankele operatietafel op de andere. Ze werd aanvankelijk miskend of alleen erkend als de vrouw van Diego Rivera. in november 1938 kreeg ze haar eerste solotentoonstelling, in de galerij van kunsthandelaar Julien Levy in New York. In 1953 had ze haar eerste expositie in Mexico dankzij Cola Alvarez Bravo. Zij was een vrouw die leefde zonder compromissen en die uitgesproken politieke, artistieke en seksueel revolutionaire ideeën had. Drugs,  alcohol en een turbulent huwelijksleven met Diego Riviera speelden een grote rol in haar leven tot ze een vroegtijdige dood stierf op 47-jarige leeftijd.

  Lees meer
 • David Bowie (1947-2016)

  David Bowie werd op 8 januari 1947 geboren in Londen als David Jones. Op 10 januari 2016 overleed hij op 69-jarige leeftijd na een strijd van 18 maanden tegen kanker. Tot op de dag van vandaag wordt hij beschouwd als een van de invloedrijkste artiesten ooit in de popmuziek.

  De zanger koos in 1966 David Bowieals artiestennaam, omdat  de zanger van The Monkees al Davy Jones noemde. De achternaam Bowie is geleend van James Bowie, naar wie het bowiemes genoemd zou zijn.

  Hits: Van Space Oddity tot Lazarus

  David Bowie verwierf zijn eerste grotere bekendheid met het nummer Space Oddity in 1969. Het nummer zou steevast gebruikt worden in combinatie met de beelden van de eerste maanlanding die ook dat jaar plaatsvond. De inspiratie voor het nummer haalde Bowie uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Het personage van Astronaut Major Tom uit dat nummer zou later ook opduiken in de hit 'Ashes to Ashes' (1980) waaruit zou blijken dat Major Tom eigenlijk een junkie was. De tekst van dit nummer suggereert dat Bowie zelf Major Tom is, aangezien er referenties worden gemaakt naar zijn eigen drugsverleden. Space Oddity was de eerste van een hele lange rij met hits. Bowie was ook tot aan zijn dood in 2016 ook één van de vaste waarden in de hitparades en jaaroverzichten van Grootste Hits ooit. Net voor zijn overlijden werd het album Blackstar uitgebracht. Pas na het overlijden werd duidelijk dat het album opgevat was als afscheidsalbum met  een groot aantal concrete verwijzingen naar zijn aanstaande overlijden in de tekst van de nummers, de vormgeving van de albumhoes en de videoclips. Vooral de clip bij het nummer Lazarus kan bij nader inzien als een soort zwanenzang worden beschouwd.

  Androgyn mode en homo-icoon

  In de jaren zeventig  experimenteerde hij volop met mode en looks en creëerde zo verschillende personages zoals de androgyne Ziggy Stardust en de Thin White Duke. Die androgyne looks zorgde ervoor dat hij ook een grote aanhang kreeg bij jonge homoseksuele mannen uit die periode. Hij werd bekend als één van de meest invloedrijke figure die bijdroegen tot het succes van de glam rock. Voor zijn bijdrages tot de hedendaagse popmuziek kreeg hij in 1996 een eervolle vermelding in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1976 sprak hij tijdens een interview in Playboy voor de eerste eer over zijn biseksualiteit. Later zou hij zich wel distantiëren van deze uitspraken en zijn biseksuele identiteit.

   

   

   

  Lees meer
 • Desmond Tutu (1931-2021), voorvechter van de Afrikaanse LGBTQ-gemeenschap

  Desmond Tutu, de voormalige bischop van Johannesburg (1985-1986) en Aartsbisschop  van Kaapstad (1986-1995), was één van de voorvechters voor burgerrechten van Afrikaanse holebi's en één van de tegenstanders van de befaamde Oegandese wet die de doodstraf voorzag voor homoseksuelen.

  Tutu werd op 7 oktober 1931 geboren in Klerksdorp in de buurt van Johannesburg geboren. Na het einde van het racistische apartheidsregime werd hij één van de voorvechters van de verzoening tussen blank en zwart.In 1984 won hij de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich inzette voor het geweldloos beëindigen van de apartheid in het land. In 1996 werd hij voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die misdaden uit de tijd van de apartheid probeerde te verwerken. In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli van dit jaar was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS-conferentie. In 1997 werd er bij Tutu prostaatkanker vastgesteld.

  LGBTQ-icoon

  Doorheen de jaren steunde de voormalige Aartsbisschop de LGBTQ-gemeenschap in Africa. Zo veroordeelde hij heel wat leiders van verschillende Afrikaanse landen alsook die van de Anglicaanse kerk in Afrika, omdat ze een kruistocht tegen holebi’s en transgenders  voerden. Die moesten volgens Tutu die energie beter gebruikten om zich zorgen te maken over  thema’s als armoede en hiv/aids. “Ik maak me ernstig zorgen wanneer we ons vooral bezig houden met de vraag wie met wie naar bed gaat, op een moment dat de problemen zo vreselijk groot zijn”, aldus Tutu tijdens een een persconferentie in het Keniaanse Nairobi in 2007. “Het is sowieso onrechtvaardig iemand te bestraffen op grond van diens seksuele geaardheid. Niemand kiest ervoor een bepaalde voorkeur te hebben. Je gaat toch ook geen mensen straffen om hun huidskleur of ras. Ik begrijp niet waarom we een minderheid bestraffen die sowieso al wordt vervolgd.” Voor de God tot wie ik bid, is homoseksualiteit geen prioriteit, zei Tutu nog.

  In 2012 riep hij het Oegandese parlement op om de omstreden anti-homo wet,Kill the gays bill,  die toen op tafel lag niet goed te keuren. ”Ik ben tegen discriminatie. Dit is oneerlijke discriminatie en ik wil de wettenmakers in Oeganda oproepen om het wetsvoorstel te laten vallen. Omdat ik denk dat dit verkeerd is." zo zei de aartsbisschop toen op de conferentie voor de Afrikaanse kerken in Kenia. "Mijn broeders en zusters, jullie steunden mensen die onderdrukt werden omwille van hun huidskleur. Jullie moeten ook hetzelfde doen voor mensen die onderdrukt worden voor iets ,zoals hun seksuele geaardheid,waar ze niets aan kunnen doen." In 2014 werd de omstreden wet alsnog goedgekeurd en ondertekend door de Oegandese president Yoweri Museveni maar een half jaar later ongrondwettelijk verklaart door het Oegandese Grondwettelijke Hof.

   

  In 2016 kreeg hij voor zijn steun aan de LGBTQ-gemeenschap de prestigieuze  ILGTA (International Gay & Lesbian Travel Association) Chair Award. De award wordt uitgereikt aan een individu of organisatie die ervoor  zorgt dat holebi en transseksuele reizigers zich welkom voelen. “Hij is sinds de teloorgang van de apartheid een wereldwijde bron van inspiratie. Hij gebruikt zijn bekendheid om campagne te voeren voor diegenen die onderdrukt worden en  om de mensenrechten te verdedigen”, zo verduidelijkde Dan Melesurgo van ILGTA bij de bekendmaking van de uitreiking van de prijs. “Hij is een echte leider in het gevecht tegen hiv/aids, armoede, racisme, seksisme, homofobie en transfobie.”

  Desmond Tutu overleed op 26 december 2021 in een rusthuis in Zuid-Afrika.

  Lees meer
 • K.D. Lang: De tomboy van de countrymuziek

  De Canadese singer-songwritster K.D. Lang [Kathryn Dawn Lang] (2 november 1961), is al jaren een begrip in de wereld van de countrymuziek, maar deinst niet terug voor andere muziekgenres te verkennen. Begin jaren ‘80 tourde ze door Canada met de band The Reclines. Later besloot ze soloalbums te maken, bijgestaan door gitarist en songwriter Ben Mink. Haar grootste hits zijn ondermeer “Constant Craving” en “Miss Chatelaine”

  In 1992 won ze een Grammy Award voor 'Best Female Singer'. Ook voor haar duet met Roy Orbison, van diens hit Crying, ontving ze een Grammy voor 'Best Country Collaboration with Vocals'. 

  K.D. Lang speelde tijdens haar optredens voortdurend met haar androgyne uiterlijk: zo had ze vaak een teddyjongenkuif en trad ze op met een gedetailleerd pak.

  In 1992 komt K.D.Lang in een interview in het Amerikaanse blad The Advocate uit voor haar lesbische geaardheid. Sindsdien is ze voorvechtster voor holebi-rechten. Ook neemt ze het op voor dierenrechten en voor de Tibetaanse bevolking. Als LGBT-activiste steunde ze heel wat goede doelen, waaronder de zorg voor hiv/aids patiënten en het onderzoek naar de ziekte. Ook coverde ze de Cole Porter hit “So in Love” dat terecht kwam op het benefietalbum Red Hot+ Blue waarmee geld werd ingezameld voor het onderzoek naar aids. In een interview in 2016 dat in de Canadese pers verscheen zei ze dat haar coming-out het meest verantwoordelijke was wat ze toen kon doen voor haarzelf en de maatschappij.  Wel had ze het moeilijk met de kritiek die ze daarop kreeg. Zo werd haar muziek niet meer gespeeld op verschillende radiozenders en in een interview verklaarde ze dat ze voelde dat ze door de Country Musicindustrie was verbannen.

  In 2011 werd Lang toegevoegd aan de Canadese Q Hall of Fame

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste