Met deze hits verraste George Michael ons het meeste

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat  de Britse popster George Michael op 53-jarige leeftijd overleed. Samen met Andrew Ridgley begon hij de succesformatie Wham! waarmee hij heel wat popklassiekers scoorde. Maar ook als soloartiest scoorde hij vier decennia lang hits. Deze  hits zijn volgens ons de kroonjuwelen van de muzikale erfenis de George Michael zijn fans nalaat.

Wham - Last Christmas

Af en toe komt er nog wel een hit uit zijn Wham!-periode voorbij maar veel verder dan een Club Tropicana, The Edge of Heaven of Young Turks hoor je niet meer vaak terug op de radio. Eén uitzondering is deze Last Christmas. Tijdens de  vele eindejaarslijstjes van grootste hits aller tijden durft deze wel eens opduiken. Het nummer staat ook steevast tussen de kersthits van Mariah Carey, Chris Rea en anderen op de jaarlijkse compilaties van kersthits uit vervlogen tijden.

Careless Whisper

Al tijdens zijn periode bij Wham! was het al duidelijk dat hij meer wilde zijn dan de altijd vrolijke gladde jongen die up-tempo hits vertolkte. Met Careless Whisper zette hij zijn eerst succesrijke passen in de richting van een carrière. 

I want your sex

Nu heeft elke zichzelf respecterende rapper het minstens één keer over zijn seksuele prestaties op zijn platen maar in 1987 was dat nog absoluut non-done. George Michael shockeerde het  Britse publiek door compleet met een voor die tijd expliciete videoclip over het S-onderwerp te zingen. Het leverde hem in verschillende landen een uitzendverbod op. MTV mocht de clip pas in de late uurtjes uitzenden. 

 

Faith

Na I want your seks bracht George Michael de titeltrack van zijn eerste soloplaat uit en ook dat was een schot in de roos want de single bereikte de eerst plaats van de Billboard 100 in de VS. Ook in Europa veroverde George Michael met Faith de bovenste regionen van de hitparade.

Don't Let The Sun Go Down On Me

In 1991 nam hij samen met Elton John diens klassieker Don't Let The Sun Go Down On Me op en na enkele jaren stilte slaagden de beide heren erin om enkele weken op de nummer één positie in de hitparades te blijven kamperen. Het is ook één van de meest succesvolste duetten die George Michael uitbracht. Andere artiesten die samen met George Michael het vinyl deelden zijn soul-legende Aretha Franklin, Mary J. Blidge en Queen.

 

Somebody To Love

Na het overlijden van  Freddie Mercury werd George Michael door de overige leden van Queen gevraagd om enkele nummers te brengen tijdens het tribuutconcert voor de aan Aids overleden Queen-frontman. Zijn optreden was zo succesvol dat de nummers die hij daar zong op de Five Live EP werden uitgebracht.

Na zijn doortocht in Wembley deden de geruchten lange tijd de ronde dat hij Freddie Mercury zou vervangen.Iets wat uiteindelijk niet zou gebeuren. 

Jive Talking

Toen hij de demo's in handen kreeg van het debuutalbum van zijn neef Andros Georgiou en diens Boogie Box High project was George Michael zo weg van diens versie van de Bee Gees-hit Jive Talking dat hij tussen de opnames van zijn album Faith de vocals opnieuw inzong en een nieuwe versie maakte. Omdat hij toen onder contract lag bij zijn platenfirma Epic mocht zijn naam niet vermeld worden op de hoes van Jive Talking toen die single uitkwam. Ook op de rest van het Boogie Box High-album is George Michael overigens nog te horen. 

Outside

Na het overlijden van zijn moeder ging George Michael door een diep dal. Niet alleen strookte zijn imago niet met zijn werkelijke leven maar ook met zijn bekendheid kon hij moeilijk om gaan. De hele wereld dacht dat hij hetero was maar in het geheim had hij een relatie met een man die aan aids overleed. In 1998 werd hij dan ook nog eens in een openbaar toilet in Beverly Hills betrapt toen hij een undercover-agent probeerde te verleiden. Dat leverde hem een werkstraf  en een gedwongen coming-out als homo op. Maar tot groot ongenoegen van de arresterende agent verwerkte George Michael dat in zijn hit Outside. 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste