Queerhistory

 • Met deze hits verraste George Michael ons het meeste

  Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat  de Britse popster George Michael op 53-jarige leeftijd overleed. Samen met Andrew Ridgley begon hij de succesformatie Wham! waarmee hij heel wat popklassiekers scoorde. Maar ook als soloartiest scoorde hij vier decennia lang hits. Deze  hits zijn volgens ons de kroonjuwelen van de muzikale erfenis de George Michael zijn fans nalaat.

  Wham - Last Christmas

  Af en toe komt er nog wel een hit uit zijn Wham!-periode voorbij maar veel verder dan een Club Tropicana, The Edge of Heaven of Young Turks hoor je niet meer vaak terug op de radio. Eén uitzondering is deze Last Christmas. Tijdens de  vele eindejaarslijstjes van grootste hits aller tijden durft deze wel eens opduiken. Het nummer staat ook steevast tussen de kersthits van Mariah Carey, Chris Rea en anderen op de jaarlijkse compilaties van kersthits uit vervlogen tijden.

  Careless Whisper

  Al tijdens zijn periode bij Wham! was het al duidelijk dat hij meer wilde zijn dan de altijd vrolijke gladde jongen die up-tempo hits vertolkte. Met Careless Whisper zette hij zijn eerst succesrijke passen in de richting van een carrière. 

  I want your sex

  Nu heeft elke zichzelf respecterende rapper het minstens één keer over zijn seksuele prestaties op zijn platen maar in 1987 was dat nog absoluut non-done. George Michael shockeerde het  Britse publiek door compleet met een voor die tijd expliciete videoclip over het S-onderwerp te zingen. Het leverde hem in verschillende landen een uitzendverbod op. MTV mocht de clip pas in de late uurtjes uitzenden. 

   

  Faith

  Na I want your seks bracht George Michael de titeltrack van zijn eerste soloplaat uit en ook dat was een schot in de roos want de single bereikte de eerst plaats van de Billboard 100 in de VS. Ook in Europa veroverde George Michael met Faith de bovenste regionen van de hitparade.

  Don't Let The Sun Go Down On Me

  In 1991 nam hij samen met Elton John diens klassieker Don't Let The Sun Go Down On Me op en na enkele jaren stilte slaagden de beide heren erin om enkele weken op de nummer één positie in de hitparades te blijven kamperen. Het is ook één van de meest succesvolste duetten die George Michael uitbracht. Andere artiesten die samen met George Michael het vinyl deelden zijn soul-legende Aretha Franklin, Mary J. Blidge en Queen.

   

  Somebody To Love

  Na het overlijden van  Freddie Mercury werd George Michael door de overige leden van Queen gevraagd om enkele nummers te brengen tijdens het tribuutconcert voor de aan Aids overleden Queen-frontman. Zijn optreden was zo succesvol dat de nummers die hij daar zong op de Five Live EP werden uitgebracht.

  Na zijn doortocht in Wembley deden de geruchten lange tijd de ronde dat hij Freddie Mercury zou vervangen.Iets wat uiteindelijk niet zou gebeuren. 

  Jive Talking

  Toen hij de demo's in handen kreeg van het debuutalbum van zijn neef Andros Georgiou en diens Boogie Box High project was George Michael zo weg van diens versie van de Bee Gees-hit Jive Talking dat hij tussen de opnames van zijn album Faith de vocals opnieuw inzong en een nieuwe versie maakte. Omdat hij toen onder contract lag bij zijn platenfirma Epic mocht zijn naam niet vermeld worden op de hoes van Jive Talking toen die single uitkwam. Ook op de rest van het Boogie Box High-album is George Michael overigens nog te horen. 

  Outside

  Na het overlijden van zijn moeder ging George Michael door een diep dal. Niet alleen strookte zijn imago niet met zijn werkelijke leven maar ook met zijn bekendheid kon hij moeilijk om gaan. De hele wereld dacht dat hij hetero was maar in het geheim had hij een relatie met een man die aan aids overleed. In 1998 werd hij dan ook nog eens in een openbaar toilet in Beverly Hills betrapt toen hij een undercover-agent probeerde te verleiden. Dat leverde hem een werkstraf  en een gedwongen coming-out als homo op. Maar tot groot ongenoegen van de arresterende agent verwerkte George Michael dat in zijn hit Outside. 

   

  Lees meer
 • Dit waren de hoogtepunten uit de carrière van Freddie Mercury

  Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Queen-frontman Freddie Mercury op 45-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van aids. De dag voor zijn overlijden maakte de flamboyante zanger met een persbericht bekend dat hij aids had opgelopen. De berichten van zijn besmetting met Aids gevolgd door dat van zijn overlijden de dag erna  was een dubbele klap voor de vele fans van Freddie Mercury. Samen met  Queen kun je Freddie Mercury op vele vlakken vooruitstrevend noemen.We zetten enkele memorabele momenten van Freddie en co op een rijtje

  Bohemian Rhapsody

  Door velen wordt deze iconische single uit ‘A night at the opera’ gezien als de beste popsong aller tijden. Het bewijs daarvan vinden we jaarlijks in de vele top 100 aller tijden lijstjes die onze planeet rijk is en waar deze hit altijd in de bovenste regionen terug te vinden is. Maar de bijhorende clip wordt algemeen gezien als de eerste echte videoclip ooit. Voordat de clip uitkwam waren er wel artiesten die een filmpje van hun optreden de wereld rondstuurden maar Queen kwam voor het eerst op de proppen met een speciaal voor een nummer gemaakte clip. Na het succes van ‘Bohemian Rhapsody’ werd  voor platenmaatschappijen een standaard om videoclips te maken 

  I Want to Break free

  Freddie stak niet onder stoelen of banken dat hij zich graag verkleedde en veel met homo’s omging. Voor ‘I want to break free’ haalde Roger Taylor Brian May, John Deacon en Freddie Mercury over om vrouwenkleding te dragen in deze parodie op de bekende Britse soap Coronation Street. De clip was door de verkleedpartij controversieel en werd in verschillende landen, waaronder de VS, verboden.

  The Great Pretender

   

  Dat Freddie Mercury zich graag verkleedde was al duidelijk uit de verschillende videoclips en op het podium. Maar voor deze op zijn lijf geschreven solo-uitstap haalde hij zijn meest iconische kostuums nog eens uit de kast om ze nog een keer te dragen.

  Living on My own

   

  'Living on my own' is een van de verschillende solo-singles, en waarschijnlijk na The Great Pretender de meest succesvolle. Het nummer  was een kleine hit in 1985. Pas toen de No More Brothers er in 1993 een remix van maakte haalde Freddie Mercury, twee jaar na zijn overlijden, voor het eerste keer de nummer één positie in verschillende landen. Zowel in de clip voor de versie uit 85 als 93, werden beelden gebruikt van het flamboyante feestje dat Freddie Mercury organiseerde voor zijn 39ste verjaardag.

  Barcelona

  Tijdens een operabezoek geraakte Mercury in de ban van de stem van Montserrat Caballé. Hij kon zijn geluk niet op toen de operaster  op zijn uitnodiging inging voor een etentje. Het klikte zo hard tussen de twee dat ze een heel operagetint album opnamen waarvan Barcelona de grootste hit werd. Het nummer omschrijft de ontmoeting tussen Montserrat Caballé en Mercury.

  Live in Wembley

  In het midden van de jaren 80 bouwde Queen verschillende pauzes in zodat de groepsleden enkele soloprojecten konden doen. Mede doordat Freddie Mercury zijn eerste soloalbum Mr. Bad Guy uitbracht, waarop 'Living on my own' stond, werden de roddels sterker dat de band op splitten stond. In 1985 stalen ze de show tijdens Live Aid en in 86 verkochten ze de Wembley Arena helemaal uit, voor wat vele fans dachten wat hun laatste optreden als Queen zou zijn. Maar voordat hij met het nummer ‘Who wants to live forever’ begon hielp hij die geruchten de wereld uit. ”Vergeet die geruchten, we blijven samen tot we sterven. Daar ben ik zeker van.”

  The Show Must Go On

  Wat hij in 86 zei toen hij de roddels over een mogelijke split ontkrachtte werd waarheid. In 1990  dook Queen nog een laatste keer de studio in. Freddie was toen al enkele jaren ziek en was erg verzwakt en vermagerd. De media was aan het speculeren over de oorzaak maar Mercury verzweeg voor hen en de wereld dat hij besmet was met hiv.

  In het door Brian May geschreven nummer wordt beschreven hoeveel moeite het koste voor Freddie om te blijven optreden. May was in eerste instantie bezorgd dat Mercury de kracht niet zou vinden om het nummer in te zingen. Toen hij zijn bezorgdheid met Freddie deelde zei die 'I'll fucking do it, darling' dronk een wodka en zong het nummer op zijn typische stijl in.

  Het nummer werd in oktober 91 uitgebracht enkele weken voordat Freddie Mercury stierf aan de gevolgen van aids.

  Lees ook: Freddie Mercury: Frontman van Queen (1946-1991)

   

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste