Dit waren de hoogtepunten uit de carrière van Freddie Mercury

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Queen-frontman Freddie Mercury op 45-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van aids. De dag voor zijn overlijden maakte de flamboyante zanger met een persbericht bekend dat hij aids had opgelopen. De berichten van zijn besmetting met Aids gevolgd door dat van zijn overlijden de dag erna  was een dubbele klap voor de vele fans van Freddie Mercury. Samen met  Queen kun je Freddie Mercury op vele vlakken vooruitstrevend noemen.We zetten enkele memorabele momenten van Freddie en co op een rijtje

Bohemian Rhapsody

Door velen wordt deze iconische single uit ‘A night at the opera’ gezien als de beste popsong aller tijden. Het bewijs daarvan vinden we jaarlijks in de vele top 100 aller tijden lijstjes die onze planeet rijk is en waar deze hit altijd in de bovenste regionen terug te vinden is. Maar de bijhorende clip wordt algemeen gezien als de eerste echte videoclip ooit. Voordat de clip uitkwam waren er wel artiesten die een filmpje van hun optreden de wereld rondstuurden maar Queen kwam voor het eerst op de proppen met een speciaal voor een nummer gemaakte clip. Na het succes van ‘Bohemian Rhapsody’ werd  voor platenmaatschappijen een standaard om videoclips te maken 

I Want to Break free

Freddie stak niet onder stoelen of banken dat hij zich graag verkleedde en veel met homo’s omging. Voor ‘I want to break free’ haalde Roger Taylor Brian May, John Deacon en Freddie Mercury over om vrouwenkleding te dragen in deze parodie op de bekende Britse soap Coronation Street. De clip was door de verkleedpartij controversieel en werd in verschillende landen, waaronder de VS, verboden.

The Great Pretender

 

Dat Freddie Mercury zich graag verkleedde was al duidelijk uit de verschillende videoclips en op het podium. Maar voor deze op zijn lijf geschreven solo-uitstap haalde hij zijn meest iconische kostuums nog eens uit de kast om ze nog een keer te dragen.

Living on My own

 

'Living on my own' is een van de verschillende solo-singles, en waarschijnlijk na The Great Pretender de meest succesvolle. Het nummer  was een kleine hit in 1985. Pas toen de No More Brothers er in 1993 een remix van maakte haalde Freddie Mercury, twee jaar na zijn overlijden, voor het eerste keer de nummer één positie in verschillende landen. Zowel in de clip voor de versie uit 85 als 93, werden beelden gebruikt van het flamboyante feestje dat Freddie Mercury organiseerde voor zijn 39ste verjaardag.

Barcelona

Tijdens een operabezoek geraakte Mercury in de ban van de stem van Montserrat Caballé. Hij kon zijn geluk niet op toen de operaster  op zijn uitnodiging inging voor een etentje. Het klikte zo hard tussen de twee dat ze een heel operagetint album opnamen waarvan Barcelona de grootste hit werd. Het nummer omschrijft de ontmoeting tussen Montserrat Caballé en Mercury.

Live in Wembley

In het midden van de jaren 80 bouwde Queen verschillende pauzes in zodat de groepsleden enkele soloprojecten konden doen. Mede doordat Freddie Mercury zijn eerste soloalbum Mr. Bad Guy uitbracht, waarop 'Living on my own' stond, werden de roddels sterker dat de band op splitten stond. In 1985 stalen ze de show tijdens Live Aid en in 86 verkochten ze de Wembley Arena helemaal uit, voor wat vele fans dachten wat hun laatste optreden als Queen zou zijn. Maar voordat hij met het nummer ‘Who wants to live forever’ begon hielp hij die geruchten de wereld uit. ”Vergeet die geruchten, we blijven samen tot we sterven. Daar ben ik zeker van.”

The Show Must Go On

Wat hij in 86 zei toen hij de roddels over een mogelijke split ontkrachtte werd waarheid. In 1990  dook Queen nog een laatste keer de studio in. Freddie was toen al enkele jaren ziek en was erg verzwakt en vermagerd. De media was aan het speculeren over de oorzaak maar Mercury verzweeg voor hen en de wereld dat hij besmet was met hiv.

In het door Brian May geschreven nummer wordt beschreven hoeveel moeite het koste voor Freddie om te blijven optreden. May was in eerste instantie bezorgd dat Mercury de kracht niet zou vinden om het nummer in te zingen. Toen hij zijn bezorgdheid met Freddie deelde zei die 'I'll fucking do it, darling' dronk een wodka en zong het nummer op zijn typische stijl in.

Het nummer werd in oktober 91 uitgebracht enkele weken voordat Freddie Mercury stierf aan de gevolgen van aids.

Lees ook: Freddie Mercury: Frontman van Queen (1946-1991)

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste