Desmond Tutu (1931-2021), voorvechter van de Afrikaanse LGBTQ-gemeenschap

Desmond Tutu, de voormalige bischop van Johannesburg (1985-1986) en Aartsbisschop  van Kaapstad (1986-1995), was één van de voorvechters voor burgerrechten van Afrikaanse holebi's en één van de tegenstanders van de befaamde Oegandese wet die de doodstraf voorzag voor homoseksuelen.

Tutu werd op 7 oktober 1931 geboren in Klerksdorp in de buurt van Johannesburg geboren. Na het einde van het racistische apartheidsregime werd hij één van de voorvechters van de verzoening tussen blank en zwart.In 1984 won hij de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich inzette voor het geweldloos beëindigen van de apartheid in het land. In 1996 werd hij voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die misdaden uit de tijd van de apartheid probeerde te verwerken. In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli van dit jaar was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS-conferentie. In 1997 werd er bij Tutu prostaatkanker vastgesteld.

LGBTQ-icoon

Doorheen de jaren steunde de voormalige Aartsbisschop de LGBTQ-gemeenschap in Africa. Zo veroordeelde hij heel wat leiders van verschillende Afrikaanse landen alsook die van de Anglicaanse kerk in Afrika, omdat ze een kruistocht tegen holebi’s en transgenders  voerden. Die moesten volgens Tutu die energie beter gebruikten om zich zorgen te maken over  thema’s als armoede en hiv/aids. “Ik maak me ernstig zorgen wanneer we ons vooral bezig houden met de vraag wie met wie naar bed gaat, op een moment dat de problemen zo vreselijk groot zijn”, aldus Tutu tijdens een een persconferentie in het Keniaanse Nairobi in 2007. “Het is sowieso onrechtvaardig iemand te bestraffen op grond van diens seksuele geaardheid. Niemand kiest ervoor een bepaalde voorkeur te hebben. Je gaat toch ook geen mensen straffen om hun huidskleur of ras. Ik begrijp niet waarom we een minderheid bestraffen die sowieso al wordt vervolgd.” Voor de God tot wie ik bid, is homoseksualiteit geen prioriteit, zei Tutu nog.

In 2012 riep hij het Oegandese parlement op om de omstreden anti-homo wet,Kill the gays bill,  die toen op tafel lag niet goed te keuren. ”Ik ben tegen discriminatie. Dit is oneerlijke discriminatie en ik wil de wettenmakers in Oeganda oproepen om het wetsvoorstel te laten vallen. Omdat ik denk dat dit verkeerd is." zo zei de aartsbisschop toen op de conferentie voor de Afrikaanse kerken in Kenia. "Mijn broeders en zusters, jullie steunden mensen die onderdrukt werden omwille van hun huidskleur. Jullie moeten ook hetzelfde doen voor mensen die onderdrukt worden voor iets ,zoals hun seksuele geaardheid,waar ze niets aan kunnen doen." In 2014 werd de omstreden wet alsnog goedgekeurd en ondertekend door de Oegandese president Yoweri Museveni maar een half jaar later ongrondwettelijk verklaart door het Oegandese Grondwettelijke Hof.

 

In 2016 kreeg hij voor zijn steun aan de LGBTQ-gemeenschap de prestigieuze  ILGTA (International Gay & Lesbian Travel Association) Chair Award. De award wordt uitgereikt aan een individu of organisatie die ervoor  zorgt dat holebi en transseksuele reizigers zich welkom voelen. “Hij is sinds de teloorgang van de apartheid een wereldwijde bron van inspiratie. Hij gebruikt zijn bekendheid om campagne te voeren voor diegenen die onderdrukt worden en  om de mensenrechten te verdedigen”, zo verduidelijkde Dan Melesurgo van ILGTA bij de bekendmaking van de uitreiking van de prijs. “Hij is een echte leider in het gevecht tegen hiv/aids, armoede, racisme, seksisme, homofobie en transfobie.”

Desmond Tutu overleed op 26 december 2021 in een rusthuis in Zuid-Afrika.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste