Hongarije maakt adoptie door homoseksuele koppels onmogelijk

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag wetgeving goedgekeurd die homoseksuele en lesbische koppels verbiedt om kinderen te adopteren.  Ook werd de wettelijke definitie van een gezin aangepast. De nieuwe wetten werden ingediend door de partij van premier Viktor Orban, die tweederde van het Parlement controleren.

De nieuwe wet zegt dat enkel getrouwde koppels kinderen kunnen adopteren. Alleenstaanden kunnen adopteren als ze een speciale toestemming krijgen van de minister van Familiezaken. Ook de grondwet werd aangepast. Daar heeft de term ‘gezin’ een nieuwe definitie gekregen. Een gezin is nu wettelijk gezien een unie van een vader, die een man is, en een moeder, die een vrouw is. Door die definitie worden alternatieve gezinnen, zoals regenbooggezinnen, niet meer herkend. Tot nu toe konden homoseksuele en lesbische koppels enkel als individuen kinderen adopteren. Ook het homohuwelijk is nog steeds verboden in Hongarije. Homoseksuele koppels kunnen er wel een burgerlijke unies afsluiten. De nieuwe wetten schrijven ook voor dat ouders hun kinderen op een conservatieve manier opvoeden.

“Hoewel er uitzonderingen zijn voor alleenstaanden of familieleden die kinderen kunnen adopteren, is de hoofdregel dat alleen gehuwde stellen een kind kunnen adopteren, dat wil zeggen een man en een vrouw die getrouwd zijn", zo schreef minister van Justitie Judit Varga in de toelichting van de wettekst.

De nieuwe wet en de aanpassing van de grondwet komt er nadat eerder dit jaar een omnibuswet goed die er voor zorgde dat het geslacht dat bij de geboorte wordt geregistreerd niet meer veranderd kan worden. Daarmee werden enkele fundamentele rechten van transgenders en interseksuelen terug gedraaid.

Lees ook: Hongarije draait fundamentele rechten van transgenders terug

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste