Russische politie valt gaybars binnen na verbod op "extremistische LGBT-beweging"

Nauwelijks een dag nadat het Russische Hooggerechtshof oordeelde dat de LGBT-beweging als een extremistische organisatie beschouwd moet worden is de politie van Moskou vrijdagavond binnen gevallen in verschillende homo-bars, gayclubs en sauna’s die voornamelijk bezocht worden door mannen. Dat meldt ondermeer persbureau AP en andere media.

 

De invallen zouden gebeurd zijn onder het mom van de strijd tegen drugs maar volgens getuigen werden de aanwezigen ondervraagd en werden hun identiteitsbewijzen door de politieagenten gefotografeerd.

Verschillende Russische LGBTQ-horecazaken hebben door de beslissing van het Hooggerechtshof het zekere voor het onzekere genomen en hun deuren gesloten. Dat is onder meer het geval bij de uitbaters van de gayclub Central Station in Sint-Petersburg die te horen kregen dat ze geen gebruik meer konden maken van de locatie die ze huurden. 

“Het spijt ons ten zeerste te moeten meedelen dat de locatie die we hadden gehuurd, ons de toegang heeft ontzegd vanwege de wetgeving”, zo staat te lezen op hun Facebookpagina. “Onze excuses, maar we zijn niet langer operationeel. Tot ziens bij nieuwe ontmoetingen!”

Volgens activisten is de door het Hooggerechtshof gehanteerde definitie van ‘LGBT-organisatie’ zo breed en vaag dat de Russische autoriteiten actie kunnen ondernemen tegen iedereen en elke groepering als ze ook maar vermoeden dat ze behoren tot de LGBTQ-gemeenschap. Die gemeenschap is nu opgenomen in een lijst van 100 extremistische organisaties met daarop onder andere de Jehovah’s Getuigen, Islamitische Staat (IS), mensenrechtenorganisaties en de anticorruptiestichting van oppositieleider Aleksej Navalni.

Foto: Valery Tenevoy //Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste