Sport

 • Australische politie gaat doodsbedreigingen aan homoseksuele voetballer Josh Cavello onderzoeken

  Voetbalclub Adelaide United heeft aan de Australische politie gevraagd om een onderzoek op te starten naar de doodsbedreigingen die voetballer Josh Cavallo sinds zijn coming-out kreeg op zowel het voetbalveld als op sociale media. Cavello kwam ik oktober als homo uit de kast en wordt sindsdien belaagd door homofobe voetbalsupporters. Ook tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag trakteerden spreekkoren hem op homofobe gezangen. De homofobe uitlatingen waren zo erg dat Adelaide United na de wedstrijd van zaterdag een persbericht uitstuurde waarin de homofobe spreekkoren scherp veroordeeld werden.

  “We zijn verontwaardigd door het verbale misbruik dat Josh Cavallo van supporters kreeg “, zo zei CEO Nathan Kosmina. “Adelaide Unitied is trots om een inclusieve en diverse voetbalclub te zijn. Dat één van onze spelers wordt blootgesteld aan homofobe mishandelingen is teleurstellend en shockerend. Josh blijft immense moed tonen en we steunen hem om het misbruik aan te klagen. Dat heeft geen plaats in de maatschappij en zal ook niet getolereerd worden binnen onze club.” De club liet ook weten dat ze samen met de Australische voetbalbond APL alles in het werk zullen stellen om de daders te identificeren om hen vervolgens te kunnen vervolgen. APL liet al weten dat alle geïdentificeerde  daders een stadionverbod zullen krijgen.

  “Het was niet één individu, maar eerder een collectieve stem die uit de noordelijke tribune kwam.” Kosmina was zeer duidelijk  tegen de homofobe supporters na afloop van de wedstrijd. “We willen jullie niet in onze stadions. Het is zo simpel als dat. Ik wil niet dat mijn jonge jongens  een wedstrijd bijwonen waar er zulke uitlatingen worden geroepen vanuit de tribunes. Ik denk niet dat er ook maar één familie is die dat wil.”

  Ook Cavallo zelf reageerde teleurgesteld en geschokt na de wedstrijd.  “Ik ga niet doen alsof ik de homofobe misbruiken tijdens de wedstrijd  niet gezien of gehoord heb”, zo schreef Cavallo op Instagram. “Er zijn geen woorden voor om je te vertellen hoe teleurgesteld ik was. Het toont nog maar eens aan met welke problemen we als maatschappij getrotseerd worden in 2022.Dit zou niet aanvaard mogen worden en we moeten dan ook meer doen om deze personen hiervoor verantwoordelijk te maken.Haat zal nooit winnen. Ik zal me nooit excuseren om mijn waarheid te beleven en voor wie ik ben buiten het voetbal. Aan alle jonge mensen die te maken hebben gehad met homofoob misbruik, hou je hoofd rechtop en blijf jullie dromen najagen. Weet dat er geen plaats voor dit is tijdens het spel. Voetbal is een spel voor iedereen ongeacht wie je bent, welke kleur je huid is of van waar je afkomstig bent.”

  foto's: Instagram 

  Lees meer
 • Lifetime Achievement Award voor Ann Wauters

  Voormalig basketbalspeelster Ann Wauters heeft zondagavond tijdens het Sportgala in Schelle een Lifetime achievement award gekregen voor haar volledige carrière. 

  De intussen 41-jarige Wauters zette vorige zomer op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio zoals eerder aangekondigd een punt achter een rijkgevulde carrière. Op de Spelen kwam ze voor de Belgian Cats voor het laatst in actie in de tweede groepswedstrijd tegen Puerto Rico. De Belgische vrouwen sneuvelden bij hun debuut uiteindelijk in de kwartfinales tegen Japan.

  Wauters debuteerde in 1997 al op 16-jarige leeftijd bij de nationale ploeg.Tussen 2010 en 2016 zou ze die samenwerking pauzeren om zich te concentreren op haar internationale carrière. Zo trok ze op 17-jarige leeftijd naar het Franse UVSO Valenciennes om vervolgens bij verschillende teams in Rusland, Spanje en Turkije te belanden. In totaal haalde Wauters elf nationale titels (vier in Frankrijk, vijf in Rusland, één in Spanje en één in België) en tien nationale bekers. Vijf keer werd de Belgische verkozen tot beste speelster van Europa. 

  Wauters won ook vier titels in de EuroLeague (twee met US Valenciennes-Orchies in 2002 en 2004, één met Samara in 2005 en een vierde met Valencia in 2012) en werd drie keer tot MVP van de Final Four uitgeroepen. Ze pronkt ook met het recordaantal punten in de EuroLeague: 3.771 in 271 matchen. Ook speelde ze bij verschillende clubs in de Amerikaanse  competities.

  Ondanks haar glanscarrière werd ze, ondanks meerdere nominaties nooit tot Belgische Sportvrouw van het jaar gekozen. Momenteel is ze voorzitster van de Atletencommissie van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

  Bron: Belga/eigen berichtgeving

  Lees meer
 • Belofterenner Justin Laevens wint OUT Media Award

  Belofterenner Justin Laevens (20) uit Zwevegem heeft OUT Media Award gewonnen met zijn coming-out eerder dit jaar. Hij is de allereerste Belgische veldrijder die zich publiekelijk als homo uitte. Laevens kreeg de prijs persoonlijk bij hem thuis overhandigd door OUTtv-gezicht Jens Geerts.

  "Dit had ik echt niet verwacht. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve reacties gekregen op mijn coming out, maar deze award is wel de kers op de taart," zegt Laevens verrast. Eerder dit jaar gaf Laevens nog aan geen andere wielrenners te kennen die zich als homo identificeren. "Ondertussen ken ik er vier," vertelt Laevens, "Na mijn coming out kreeg ik van vier andere renners verschillende berichtjes waarin ze aangaven dat ze zich herkende in mijn verhaal. Alleen zijn deze wielrenners zelf nog zoekende en niet publiekelijk uit de kast dus respecteer ik hun privacy,"  aldus de belofterenner.

  Op de vraag welke boodschap Justin andere sporters wil meegeven die zich nog niet openlijk durven uitdrukken over hun seksualiteit of genderidentiteit, is de veldrijder duidelijk: "Neem je tijd. Sport draait om competitie, maar jezelf ontplooien is geen wedstrijd. Persoonlijk kan ik wel zeggen dat ik me dankzij mijn outing beter in mijn vel voel. Ik ben meer gefocust, heb nieuwe sponsors en heb er zelfs een lief aan overgehouden. 100% jezelf zijn loont uiteindelijk altijd," aldus Justin Laevens.   

   

  Met de titel 'meest LGBTQ+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van het jaar' volgt Laevens andere bekende LGBTQ+-bondgenoten op zoals onder anderen de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, meidengroep K3, journaliste Bo Van Spilbeeck en Belgisch vicepremier Petra De Sutter. "Door te zijn wie hij is, vergroot Justin Laevens de zichtbaarheid van homoseksuele mannen in de sportwereld en meer specifiek in het veldrijden dat nog steeds een bolwerk is van witte cisgender hetero machomannetjes," legt OUTtv-gezicht Jens Geerts uit, "Voor vele wielerfans staat stilzwijgend lijden en in de modder ploeteren met een fiets op je nek gelijk aan heldhaftig zijn. Maar dat is niet echt heldhaftig. Publiekelijk verkondigen dat je homoseksueel bent in een omgeving waar niemand anders dat durft, dat is heldhaftig. Justin heeft met zijn openheid over zijn identiteit een steen verlegd en de drempel verlaagd voor andere LGBTQ+-veldrijders. Hopelijk ziet 2022 er dankzij Justin voor andere LGBTQ+-sporters net zo rooskleurig uit," aldus Jens.

   

  De OUT Media Award werd in 2014 in verschillende landen in het leven geroepen door de Europese tv-zender OUTtv om mediapersoonlijkheden aan te sporen een actieve rol te spelen in het ondersteunen van de LGBTQ+-gemeenschap die nog te vaak te eenzijdig of ondervertegenwoordigd wordt in de mainstream media.

  Lees meer
 • Lewis Hamilton betuigt opnieuw zijn steun aan LGBT-gemeenschap tijdens Formule 1 in Qatar

  Formule 1 kampioen Lewis Hamilton zal dit weekend meedoen aan de Grand Prix van Qatar met de Progress Pride vlag op zijn helm. Daarmee toont hij zijn steun aan de LGBTQ-gemeenschap  en klaagt hij de kwalijke status van de mensenrechten in het algemeen aan in Qatar. Onder de vlag staat ook de tekst ‘We Stand Together’ (we staan er samen). 

  Aanstaande zondag wordt er in Qatar voor de eerste keer een Grand Prix gereden. Tijdens de voorstelling in september uitte Amnesty International stevige kritiek op de beslissing om er een grand prix te laten doorgaan. Daarmee vestigde de mensenrechtenorganisatie ook de aandacht op de kwalijke reputatie die Qatar heeft als het aankomt op het naleven van de mensenrechten. Amnesty riep de piloten en raceteams toen ook op om zich uit te spreken over die schendingen om zo te voorkomen dat Qatar zijn imago via de sport zou proberen te verbeteren.

  In Qatar is de Sharia wetgeving van kracht waardoor moslimmannen de doodsstaf kunnen krijgen als ze een relatie aangaan met een andere man. ILGA heeft echter nog geen bewijs gevonden dat er hiervoor ook mannen geëxecuteerd zijn. Naast de vele anti-LGBTQ wetten die in Qatar van kracht zijn, het feit dat vrouwen er als tweederangsburgers worden behandeld heeft het land ook de dood van meer dan 6.500 dode immigranten op zijn geweten die de afgelopen jaren in het land werkten aan de grootschalige bouwprogramma’s die onder meer voor de wereldbeker voetbal gebouwd worden. In plaats van aan zijn mensenrechten te werken probeert Qatar zijn imago op te poetsen door het organiseren van sportevenementen zoals de wereldbeker voetbal in 2022 en de Grote Prijs Formule 1.

  Het is niet de eerste keer dat Lewis Hamilton zijn steun betuigt aan de LGBTQ-gemeenschap. Eerder dit jaar deed hij dat ook tijdens de Grote Prijs van Hongarije. Hij noemde de aanvallen van de Hongaarse overheid op de LGBTQ-gemeenschap toen “onacceptabel en laf”. “Iedereen verdient de vrijheid om zichzelf te zijn, ongeacht van wie ze houden of hoe ze zich identificeren.”

  Lees ook: 

  F1-piloten maken statement tegen anti-LGBT wet voor GP van Hongarije

  foto's: Twitter

  Lees meer
 • Profvoetballer Josh Cavello (Adelaide United) komt uit de kast

  De Australische voetballer Josh Cavallo heeft zich geout als homo. Dat deed hij in een filmpje dat ondermeer op de sociale media-kanalen van zijn club Adelaide United geplaatst werd.  "Ik voel me klaar om te praten over iets persoonlijks waar ik me eindelijk comfortabel genoeg bij voel om over te spreken: ik ben een voetballer en ik ben homo.” Cavello’s club liet weten dat ze trots op hem zijn en dat hij op hun steun kan rekenen.

  "Alles wat ik wil is voetballen en op een gelijke manier behandeld worden. Het dubbelleven dat ik tot nu toe leidde, was erg vermoeiend. Het heeft lang geduurd voor ik hier klaar voor was, maar ik ben heel gelukkig dat ik nu zover gekomen ben om dit te vertellen."

  Cavallo kreeg na zijn outing meteen steun van de  Australische spelersvakbond, die spreekt van een "fantastisch moment voor Cavallo, de sport en de LGBTQ-gemeenschap".

  In een mededeling laat Adelaide United, de club waar Cavallo momenteel speelt, weten dat ze hem steunen. “We staan naast Josh zodat hij zichzelf kan zijn en zullen van hem blijven houden en hem steunen als een lid van onze mooie en diverse familie.”

  “Vandaag is niet enkel een belangrijke dag in het leven van Josh maar het is ook een historische dag voor het Australische voetbal”, zo zegt bestuurslid Nathan Kosmina. “Het is opmerkelijk moedig van Josh om zijn verhaal te delen en we hopen dat zijn leiderschap en moed de weg zal effenen zodat meer voetballers in de toekomst hetzelfde kunnen doen.”

  Bekijk het volledige filmpje hier beneden.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste