Sport

 • Tom Daley wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs

  De Britse Olympische duiker Tom Daley heeft bekend gemaakt dat hij na twee jaar afwezigheid opnieuw professioneel wil gaan duiken. Hij wil zich ook kwalificeren om aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te kunnen deelnemen.

  Daley kondigde na de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 zijn pensioen aan en zei toen dat hij zich wilde focussen op zijn gezin.

  Na een bezoek aan het Amerikaanse Olympische en Paralympische museum in Colorado met zijn zoon kwam de duikmicrobe echter terug. Zo vertelt hij in een filmpje dat hij het afgelopen weekend op zijn YouTube kanaal plaatste.

  “In theorie was ik op pension en dacht ik dat ik ervan af was en me niet meer zag terugkeren om het opnieuw te doen. Ik was overtuigd dat mijn tijd in het zwembad voorbij was.Maar toen ik uit dat museum kwam was er iets in mij veranderd.

  “Mijn zoon Robbie zei tegen mij dat hij me wilde zien duiken op de Olympische Spelen en dat heeft een nieuw vuur in mij aangewakkerd om te zien waar dit naar leidt.”

  De drievoudige wereldkampioen voegde er wel aan toe dat hij niet zeker is dat hij terug kan keren naar het elite-niveau maar zei wel dat een kwalificatie voor Parijs 2024 zijn doel is.

  Lees meer
 • Nederlandse voetbalbond gaat optreden tegen homofobe spreekkoren

  De Nederlands voetbalbond KNVB gaat vanaf volgend seizoen ingrijpen als supporters met  homofobe spreekkoren beginnen of spelers en/of scheidsrechters gaan uitschelden voor homo. Dat hebben de KNVB en de aangesloten clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie beslist tijdens de algemene vergadering. Het afgelopen seizoen waren er in de Nederlandse voetbalstations verschillende incidenten met homofobe spreekkoren en beledigingen naar spelers en scheidsrechters toe.Dat was onder meer het geval tijdens de wedstrijden Spakenburg-PSV, FC Utrecht-PSV en FC Groningen-FC Twente.  De Voetbalbond en de individuele clubs hebben daar nu genoeg van. Supportersverenigingen als de Roze Kameraden, regionale COC-verenigingen en COC Nederland pleiten daar al lang voor en startten onlangs een petitie. De organisaties spreken van een bemoedigend besluit.

  Bij langdurende herhalingen door de spreekkoren die zich richten op een individu zullen de supporters twee keer een waarschuwing via de stadionspeaker krijgen.  Gaan de supporters na twee waarschuwingen toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd.Daders worden volgens de KNVB opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal achttien maanden. 

  "Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt", zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. "Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren."

  Na afloop van het seizoen 2023/’24 zal de aanpak geëvalueerd worden en indien nodig bijgestuurd worden.

  De ‘roze’ supportersclubs, regionale COC-verenigingen en COC Nederland noemen het besluit bemoedigend omdat de KNVB en de clubs nu een grens trekken. De belangenclubs gaan de uitvoering op de voet volgen en zetten hun petitie voorlopig door. De belangenorganisaties constateren verder dat de KNVB in het bericht niets zegt over antisemitische en andere discriminerende spreekkoren. De belangenclubs vinden dat daartegen ook consequent moet worden opgetreden. De KNVB spreekt over het ‘tijdelijk stilleggen’ en niet over indien nodig staken van wedstrijden. Verder lijkt de maatregel zich vooralsnog alleen te richten op homofobe spreekkoren gericht tegen een individu, en niet op spreekkoren gericht op groepen.

  Volgens de belangenorganisaties geven spreekkoren een onveilig en onprettig gevoel aan spelers en supporters. Ook wordt het gedrag gekopieerd bij amateurwedstrijden en elders in de samenleving. Discriminatie wordt genormaliseerd als er niet tegen wordt opgetreden, aldus de ‘roze’ supportersclubs, regionale COC-verenigingen en COC Nederland.

  Lees meer
 • Spaanse doelman komt na kampioensviering uit de kast

  De Spaanse doelman Alberto Lejàrrago van de vierdeklasser Marbella is na de kampioenenviering van zijn club uit de kast gekomen als homo. Dat deed hij aan de hand van een reeks foto’s waarin hij de overwinning viert met zijn familie en vrienden. Tussen de foto’s zat ook ééntje waarop hij zijn vriend kust.

  Marbella promoveerde door afgelopen zondag Real Jaen met 1-0 te verslaan. Dat werd natuurlijk ook uitgebreid gevierd. Léjarraga deed dit in het gezelschap van zijn familie en vrienden. Dat blijkt alvast uit de tweet die hij verstuurde. "Heel erg bedankt dat je altijd aan mijn zijde bent geweest, tijdens goede en slechte tijden. Nu is het onze beurt om er volop van te genieten”, zo schreef de 28-jarige doelman.

  Op zijn tweet kreeg de doelman heel wat positieve reacties voor zowel de overwinning als zijn coming-out.

  foto: Instagram/@marbellafcoficial

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste