Sport

 • Voetbalbond lanceert nieuwe bewustwordingscampagne tegen discriminatie in het voetbal

  KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en Pro League hebben een nieuwe bewustwordingscampagne gelanceerd tegen racisme, homofobie en seksisme op en naast het voetbalveld. 

  Veel incidenten in het Belgisch voetbal blijven nog te vaak onder de radar. En ook de impact van discriminerend gedrag wordt onderschat. Op de affiches en de bijhorende video's worden de woorden 'Makak', 'Vuile homo' en 'kutwijf' getatoeëerd het gezicht van enkele spelers. De tattoo in de Come Together-campagne symboliseert hoe iemand hierdoor – letterlijk – voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden. De scheldwoorden zijn daarbij uit het echte leven gegrepen. Campagnegezichten Nathalie, Cristiano en Thierry werden zelf slachtoffer van respectievelijk seksisme, homofobie en racisme. "We willen de mensen een spiegel voorhouden. Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks aanwezig op en naast de Belgische voetbalvelden",zo zegt Samia Ahrouch, inclusiemanager van de KBVB.  "Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen én vervolgens gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen."

  In 2022 waren er 590 meldingen van discriminatie op en naast de Belgische voetbalvelden. Alle meldingen worden zorgvuldig gescreend: lichtere vergrijpen via clubondersteuners, Voetbal Vlaanderen en ACFF, en zwaardere vergrijpen door het parket. En indien aangewezen zelfs overgedragen aan de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme (NKDR). Die deed afgelopen jaar 139 uitspraken met sancties gaande van geldboetes tot schorsingen.

  Lees meer
 • Zowel borst als keelkanker vastgesteld bij Martina Navratilova

  Bij de voormalige tennisster Marina Navratilova is zowel keel als borstkanker vastgesteld. De achttienvoudige Grand Slam enkelspel winnares maakte bekend dat  haar artsen in november een vergrote lymfeklier in haar nek hebben gevonden. Na een biopsie bleek dat het ging om keelkanker. Uit bijkomende testen  bleek later ook dat er kanker in haar borst zat. Beiden kankers bevinden zich in de eerste fase en zijn behandelbaar. Deze maand begint ze in New York met die behandeling.Hierdoor moet ze dus het WTA-tennistoernooi van Australië missen.

  Het is niet de eerste keer dat de voormalige tenniskampioene geconfronteerd wordt met een positieve kankerdiagnose. Die kreeg ze ook in 2010 toen tijdens een routinecontrole borstkanker werd vastgesteld. Na een operatie vertelde ze dat ‘ze zo goed als nieuw’ was voor ze enkele maanden later opnieuw begon met tennissen.

  Ook nu is ze optimistisch. ‘De dubbele diagnose is serieus maar nog steeds herstelbaar. Ik hoop dat alles goed zal verlopen.”

  Lees meer
 • Lierse speelt na overleg met Roze Huis Antwerpen met 'One Love' -armband

  Voetbalclub Lierse geeft gehoor aan de oproep van de Pro League en zal bij de wedstrijd tegen Virton  spelen met de  ‘One Love’ armband. De club heeft dat beslist na een overleg met het Antwerpse Roze Huis.  De hele wedstrijd zal ook in het teken van ‘One Love’ staan.

  De club besprak met het Roze Huis hoe  voetbal nog meer kan verbinden en hoe ze discriminatie samen een halt kunnen toeroepen.Een delegatie van het roze huis zal nu zondag de aftrap geven voor de wedstrijd.

  Voorzitter Steve Vermaelen van Het Roze Huis is tevreden met dit initiatief: “We zijn blij met dit krachtig signaal van Lierse. Als meerdere voetbalclubs zich scharen achter dit initiatief, maken we een duidelijk statement. Voetbal zou een sport voor iedereen moeten zijn, ongeacht seksuele en/of genderidentiteit"

  De hele actie komt er nadat de FIFA besliste dat de ‘One Love’-aanvoerdersband niet tijdens de wereldbeken in Quatar mocht gedragen worden.  Aanvoerders die de band wel dragen zullen bestraft worden met een gele kaart. Zeven landen, waaronder Belgie, lieten weten dat ze  eventuele boetes betalen wilden betalen maar ze zijn niet bereid om een sportieve sanctie te slikken van de FIFA. De Pro League riep daarom de clubs op om dit weekend met de ‘One Love’-aanvoerdersband te spelen. “Ons voetbal is er voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, genderidentiteit of ras. Op een voetbalveld vallen alle barrières weg. In tegenstelling tot de FIFA willen wij die boodschap met onze clubs eendrachtig uitdragen. Daarom vragen wij de Challenger Pro League-kapiteins om komend weekend op speeldag 15 de regenboogarmband te dragen.”

  Foto: Pro League

  Lees meer
 • Nederlandse ochtendshow besteed geen aandacht meer aan WK Voetbal na homofobe uitspraken

  De  ochtendshow ‘Jan-Willem start op’ op de Nederlandse zender NPO2 gaat geen aandacht besteden aan de komende wereldbeker voetbal in Quatar. Dat hebben de presentatoren Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte besloten na de omstreden uitspraken van WK-ambassadeur Khalid Salman. Die zei in een Duitse documentaire dat homoseksualiteit een vorm van hersenbeschadiging is.

  Dinsdag werd de documentaire  op de Duitse zender ZDF uit gezonden. Daarin noemde Khalid Salman  homoseksualiteit "een mentaal defect" en zei hij ook dat hij problemen heeft met kinderen die homoseksuele mensen zien.Ook hamerde de oud-international erop dat homoseksuele voetbalfans niet mochten tonen dat ze homo zijn. "Tijdens het WK komt er van alles het land binnen. Laten we het bijvoorbeeld hebben over homo's. Het belangrijkste is dat iedereen zal accepteren dat ze hier komen. Maar ze zullen onze regels moeten accepteren." Daarop werd het interview door de persvoorlichter van de FIFA afgebroken.

  Afgelopen woensdag hadden Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte het over de bewuste uitspraak tijdens hun programma. Daarin zei Jan-Willem Roodbeen die uitspraak schandalig. "Het is geen verrassing, maar het stapelt zich op. Ik neig er steeds meer naar het hele WK links te laten liggen. “

  Die suggestie kreeg redelijk wat bijval van luisteraars waarop de presentatoren beslisten om het tijdens hun komende uitzendingen  geen aandacht meer  te besteden aan het WK.

  “Ik heb de hele tijd gedacht, het wk wordt er georganiseerd en wat help je de mensen  die als slaaf hebben gewerkt daar en de stadions gebouwd hebben, daarmee  als je  het WK links te laten liggen”, zo kwam Jan-Willem Roodbeen erop terug. “Het is misschien wel mooi om daar een statement af te geven maar dat is niet realistisch. Ik denk steeds meer dat we hier  in Nederland een statement kunnen  afgeven in plaats van in Qatar. Dan kunnen ze bij de KNVB misschien ook een keer hun rug rechthouden."

  Homoseksualiteit is illegaal in Quatar en iedereen die er veroordeelt wordt voor homoseksueel gedrag kan er bestraft worden met een gevangenisstraf tot zeven jaar. Moslims kunnen zelfs door de van kracht zijnde Sharia wetgeving de doodstraf krijgen.

  Lees meer
 • Veroordeling Brittney Griner ook in hoger beroep bevestigd

  Een Russische rechtbank heeft dinsdag de veroordeling van de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner bevestigd. In augustus werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar omdat ze patronen voor een elektronische sigaret met cannabisolie  in haar bezit had. Tegen haar veroordeling hadden haar advocaten beroep aangetekend. 

  Zelf was de 31-jarige basketbalspeelster niet aanwezig in de rechtszaal. Ze woonde de zitting wel bij via een videolink vanuit het gevangencomplex waar ze na haar eerdere veroordeling werd opgesloten. Na de bevestiging van het vonnis reageerden de advocaten van Griner teleurgesteld. “Het vonnis bevatte verschillende fouten en we hoopten dat het Hof van beroep die in beraad zou nemen.” Door het laatste vonnis kan Griner beginnen aan het uitzitten van haar straf al is nog niet bekend of al haar wettelijke opties uitgeput zijn om beroep tegen het eerste vonnis aan te tekenen.” Er zijn nog twee hogere rechtbanken dan het Hof van Beroep maar de advocaten van Brittney Griner hebben nog geen beslissing genomen of ze verder gaan met de zaak. “Dat moeten we nog bespreken met onze client”, zo laten ze weten in een mededeling. “We geloven dat we alle beschikbare wettelijke middelen moeten inzetten, gezien de zware straf en  het nooit geziene verdict.”

  Hogere rechtbanken in Rusland draaien over het algemeen ook niet snel een vonnis terug, vooral als er sprake is van buitenlandse politieke bemoeienissen en die van het Kremlin. 

  Ook in de Verenigde Staten kwam het nieuwe vonnis zwaar aan. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan noemde de behandeling door het Hof van Beroep een ‘nieuw schijnproces’. Ook riep hij in een verklaring op om de lesbische basketbalspeelster onmiddellijk vrij te laten.

   

  Lees meer
 • Aanvoerders Feyenoord en Excelsior weigeren 'One Love' armband te dragen tijdens wedstrijd

  In de Nederlandse voetbalcompetitie hebben de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior geweigerd om de speciale ‘One Love’-aanvoerdersband te dragen.  De Nederlandse voetbalbond KNVB pakte afgelopen weekend uit met een sensibiliseringscampagne ter gelegenheid van  ‘coming-out day’.

  De bedoeling was dat alle captains van de Eredivisie-teams een zogeheten “OneLove”-armband zouden dragen. Dit is een campagne van de KNVB om “alle vormen van discriminatie” te bestrijden. Het logo bevatte niet de kleuren van de regenboogvlag.

  Orkun Kökcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi van Excelsior weigerden om de speciale aanvoerdersband te dragen omdat zij vonden dat die  niet overeenkwam  met hun geloofsovertuiging.Daar moet je ook respect voor uitbrengen,” aldus Feyenoord-bestuurder Dennis te Kloese tegen de NOS. Kökcü wenste geen “uithangbord” te zijn van LGBT+-emancipatie. De club besloot dan maar om een andere aanvoerder aan te duiden die wel bereid was om de speciale aanvoerdersband te dragen.

  Ook Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi  wou de ‘One Love’-armband niet dragen maar hij droeg wel een andere armband met daarop het woord ‘respect’.  “Er zijn heel veel mensen met heel veel verschillende meningen,” zei de voetballer na afloop van de wedstrijd tegen de NOS. “Je moet de discussie niet uit de weg gaan, het is namelijk een discussie met verschillende meningen.”

  “Het is niet zo dat wij respect moeten hebben voor één bepaalde groepering. Ik denk dat er wel meer problematiek in de wereld is waar we het over kunnen hebben.”

  Foto: KNVB

  Lees meer
 • Duitse professionele handbalspeler komt uit de kast

   

  In Duitsland heeft de  professionele handbalspeler Lucas Krzikalla bekend gemaakt dat hij homo is. Daarmee is hij de eerste actieve homoseksuele teamsporter die in de Duitse competitie speelt.

  De 28-jarige Lucas Krzikalla speelt reeds 12 jaar in de hoogste handbalklasse in Duitsland voor SC DHfK Leipzig. Hij kwam tijdens een interview met de Duitse krant Welt Am Sontag uit de kast en was ook één van de gevolgde personen in een kortfilm die onlangs werd uitgezonden door de Mitteldeutscher Rundfunk.

  Krzikalla speelt reeds twaalf jaar voor de handbalclub uit Leipzig en was reeds geruime tijd uit de kast bij zijn familie en teamgenoten. Onlangs besloot hij dat het ook hoog tijd was dat hij publiekelijk  zijn homoseksuele geaardheid bekend maakte. “Vandaag van ik het duidelijk vertellen: Ik ben homo en heb een vriend waarvan ik van hou en ik ben zeer gelukkig”, zo zei hij tijdens het interview. “Ik denk hier al bijna een jaar over. Waarom niet gewoon die stap zetten en zeggen dat je homo bent? Hoe lang moest ik nog met het bedrog en de leugen leven en voor wie moest ik dat eigenlijk doen? Er zullen altijd wel idioten zijn die domme dingen zeggen. Ik wil bekend staan om wat ik presteer en niet gedefinieerd worden door mijn seksualiteit.”

   

  Zijn team reageerde positief toen hij een jaar vertelde dat hij op jongens viel. Er werd ook een nieuwe foto gemaakt van hem met zijn handtekening en met een regenboogvlag erop. 

  Krzikalla wil nu een verschil maken voor andere (professionele) sporters die nog in de kast zitten.

  Lees meer
 • Brittney Griner tekent beroep aan tegen haar veroordeling

  Zoals aangekondigd hebben de advocaten van de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner beroep aangetekend tegen haar veroordeling in Rusland. Na de veroordeling van de Amerikaanse basketbalvedette lieten haar advocaten al weten dat ze de gevangenisstraf van negen jaar ‘buitensporig’ vonden en dat ze naar alle waarschijnlijkheid beroep zouden aantekenen. Dat gebeurde maandag.

  Griner werd op 17 februari op de luchthaven van Moskou gearresteerd nadat er in haar bagage cartridges voor een elektronische sigaret  met cannabisolie werden gevonden. De WNBA-speeltster was onderweg naar haar Russische club UMMC Ekaterinburg waar ze de voorbije zeven jaar in het tussenseizoen speelde. Zeven dagen na de arrestatie van Griner viel Rusland Oekraïne binnen.

  Het Witte Huis blijft erbij dat Griner onterecht wordt vastgehouden en is bezorgd dat de Amerikaanse basketbalspeelster een pion is geworden van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De Amerikaanse autoriteiten hebben een gevangenruil voorgesteld om haar veilig thuis te krijgen.

  Lees meer
 • Nieuwe zaalvoetbalclub voor LGBTQ-spelers in Gent

  Het nieuwe sportseizoen komt er aan en als je op zoek bent naar een nieuwe zaalvoetbalclub om je conditie op peil te houden kun je nu ook terecht bij zaalvoetbalclub Aequalis in Gent. Deze nieuwe vereniging staat open voor iedereen tot 45 jaar maar de nadruk ligt vooral op LGBTQ+ spelers.

  Zowel beginners als gevorderden zijn bij ZVC Aequalis welkom.  Inschrijven  of meer informatie vragen kun je doen door een e-mail te sturen naar zvcaequalis@outlook.be.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste