Sport

 • Voetbalclub Hertha Berlijn zet keeperstrainer aan de deur na homofobe uitspraken

  Hertha Berlijn heeft zijn keeperstrainer Zsolt Petry aan de deur gezet omdat hij in een interview in een Hongaarse krant homofobe en xenofobe verklaringen heeft gedaan. Dat heeft de Duitse club dinsdag zelf gemeld.

  De 54-jarige Zsolt Petry deed de uitspraken zonder dat zijn club hiervan op de hoogte was in een interview met de krant Magyar Nemzet. In het interview bekritiseerde hij de Hongaarse doelman Peter Gulacsi van RB Leipzig. In februari had Gulacsi stevige kritiek geleverd op de goedkeuring van de Hongaarse wet die bepaalde dat enkel getrouwde koppels kinderen kunnen adopteren. Omdat Hongarije nog geen homo-huwelijk kent, kunnen daardoor homoseksuele koppels niet langer kinderen adopteren.

  "Ik snap niet wat Gulacsi ertoe heeft aangezet om op te komen voor homo's, travestieten en mensen met een seksueel andere geaardheid", zo liet Zsolt Petry weten aan de krant. "Ik begrijp ook niet hoe Europa momenteel moreel zo laag kan zinken", klonk het verder. "Europa is een christelijk continent, ik hou er niet van om de morele achteruitgang te zien die het continent overspoelt. De liberalen blazen de tegengestelde opvattingen op: als je niet van migratie houdt - vreselijk veel criminelen hebben Europa immers overspoeld - dan zullen ze je meteen beschuldigen van racisme."

  Petry speelde ondermeer bij AA Gent en Charleroi en was sinds 2015 bij Hertha Berlijn aan de slag als keepers-trainer. Daar komt na deze uitspraken ook met onmiddellijke ingang een einde aan.  "Zulke uitspraken stroken helemaal niet met de waarden van Hertha", reageerde Carsten Schmidt, voorzitter van de 

  Raad van Bestuur bij de club.  Petry verontschuldigde zich inmiddels en zegt dat hij geen homofoob of xenofoob is. “Ik betreur ten zeerste mijn verklaringen over het migratiebeleid en wil mijn excuses aanbieden aan alle mensen die bij ons hun toevlucht zoeken en die ik beledigd heb."

  Lees meer
 • OH Leuven op Facebook overspoeld met homofobe reacties

  De Facebookpagina van voetbalclub OH Leuven is donderdagnamiddag het doelwit geworden van honderden homofobe reacties. De reacties werden geplaatst onder een post die verwees naar de sensibiliseringsactie Football for all, die dit weekend doorgaat in het Belgische voetbal. Op enkele uren tijd werd de post die naar het bericht verwees op de homepage van OHL overspoeld met woedende emoticons en reacties vanuit het buitenland.

  Ieder jaar vindt er in het Belgische voetbal de actie 'Football for all' plaats. Daarmee wil het Belgisch voetbal een statement maken rond diversiteit en inclusie op en rond de velden en tegen homofobie, racisme en andere vormen van discriminatie en ongelijkheid. OHL doet dit jaar natuurlijk ook mee en kondigde dat aan via zijn website en Facebookpagina. 

  Enkele uren na de bewuste post stuurde OHL een reactie uit waar in het bestuur van de club geschokt reageerde. 

  "Voetbalclub OH Leuven is geschokt door de vele negatieve reacties op sociale media naar aanleiding van de post over de Football for All campagne. Als club staan wij voor een inclusief beleid. Daarom dat we de ‘Football for All’ actie met volle overtuiging steunen. De reacties op sociale media kunnen niet door de beugel. De club voert hiervoor een heel strikt beleid dat haatdragende reacties of reacties die oproepen tot haat steeds verwijderd worden. Een medewerker volgt dit continu op. OH Leuven is een inclusieve club met een brede communitywerking. We blijven vechten voor een inclusieve samenleving, zonder haat. Met de slogan ‘Football for all’ wil de Pro League duidelijk maken dat voetbal er voor iedereen is. De Pro League trekt deze campagne dit weekend op gang. Later deze maand kent die een vervolg via de wedstrijden van de Rode Duivels. Die interlands vinden overigens plaats in het King Power at Den Dreef Stadion.

  Het spreekt voor zich dat OH Leuven deze regenboogcampagne wat graag steunt. Daarom zal kapitein Xavier Mercier zaterdag de wedstrijd tegen KAS Eupen afwerken met een regenboogkapiteinsband."

  Het Vlaams-Brabantse Regenbooghuis Unique merkte de haatcampagne op de Facebookpagina van OHL Leuven ook op en liet al weten dat ze met de club rond tafel wil zitten om te bekijken hoe ze samen gaan reageren op de vele homofobe berichten. Volgens het regenbooghuis toont dit voorval nog maar eens aan dat er nog een hele weg af te leggen is met betrekking tot de acceptatie van LHBTQI* en dat de internationale solidariteit met LHBTQI*-(activisten) in het buitenland noodzakelijk blijft.

   

  Lees meer
 • Gay Games 2026 trekken naar Guadalajara, Munchen of Valencia

  De vierjaarlijkse Gay Games  zullen in 2026 doorgaan in  Guadalajara (Mexico), München (Duitsland) of Valencia (Spanje). De drie steden zijn zondag weerhouden tijdens de algemene vergadering van de Federatie van Gay Games. In eerste instantie hadden twintig steden interesse getoond voor de organisatie van de Gay Games. Acht daarvan namen deel aan het toewijzingsproces. 

  Tijdens de algemene vergadering werden de drie steden weerhouden en op de shortlist geplaatst. FGG gaat in de komende maanden bij de drie steden langs om de infrastructuur en de verschillende sites te controleren. Dat moet tegen november gebeurd zijn. Daarna zal de uiteindelijke gaststad die de twaalfde editie mag organiseren bekend gemaakt worden.

  De volgende Gay Games vinden volgend jaar plaats in Hong Kong. De eerste editie van de Gay Games werden in 1982 in San Francisco gehouden. Daarna waren de spelen te gast in  San Francisco (1986), Vancouver (1990), New York (1994), Amsterdam (1998), Sydney (2002), Chicago (2006), Keulen (2010), Cleveland+Akron (2014) en Parijs (2018).

  Lees meer
 • Video: Zwitserse professionele basketballer komt uit de kast

  De Zwitserse basketbalspeler Marco Lehmann is op 27-jarige leeftijd als homo uit de kast gekomen.  “Dit is voor alle mensen die geen dubbel leven meer willen leiden, voor diegene die in een systeem leven waarin zij zelfs niet bestaan”, zo schreef hij op de website van de Internationale Basketball Federatie. “Dit is voor de toekomstige generaties zodat zij hun sportieve leven vrij kunnen leven zonder dat ze zich moeten verstoppen. Ik ga ook niet liegen, dit is ook voor mij zodat ik mijn leven zonder deze last kan leiden.”

  In het opiniestuk op de website schrijft hij ook dat zijn familie, vrienden en teamgenoten al een tijd op de hoogte zijn en dat hij al twee jaar worstelde met het feit dat hij (nog) in de kast zat en dat dit begon te wegen op zijn mentale gezondheid. “Ik ben geruime tijd één van de vijftien beste spelers ter wereld geweest en ik beleefde mijn droom. Maar toch was ik niet gelukkig. Ik moest zolang tussen mijn persoonlijkheden wisselen dat het begon te wegen op mijn mentale gezondheid. Iedere week was het hetzelfde verhaal: mijn vriend bracht me naar de luchthaven en vanaf het moment dat deze blije homoseksuele man met een relatie voorbij de beveiliging liep veranderde hij in een emotieloze professionele atleet die niet over zijn persoonlijke leven wilde praten.”

  In december 2019 kon Marco Lehmann niet meer omgaan met de situatie en stortte hij in.  “Ik begon emotionele uitbarstingen te krijgen en het koud zweet liep langs mijn rug als ik aan de volgende training dacht. Ik kon het gewoon niet meer opbrengen om te switchen tussen de persoon die ik thuis was en mijn competitieve persoonlijkheid.” 

  “Ik melde me ziek en isoleerde mezelf. Ik hoopte dat die paniekaanvallen gewoon zouden stoppen, maar dat deden ze niet. Het verbod op reizen en de competitiestop door de pandemie hielpen me om mijn mentale problemen te verstoppen voor de basketbalwereld. Ik dacht dat ik mijn hele carrière kon doorkomen door te zeggen dat ik geen vriendin heb omdat ik me wilde focussen op het basketbal. Maar dat kon in niet meer.”

   

  Lees meer
 • Vlaams tenniskoppel Greet Minnen en Alison Van Uytvanck beiden gekwalificeerd voor Australian Open

  Greet Minnen heeft zich met succes gekwalificeerd voor de Australian Open. Volgende maand zullen dus zeven Belgische tennisspelers, waaronder haar verloofde Alison Van Uytvanck, aantreden in het grandslamtoernooi. Haar verloofde kwalificeerde zich eerder al.

  Greet Minnen, momenteel nummer 110 van de wereld, kwalificeerde zich voor het Australische toernooi door in drie sets de Russin Varvara Lepchenko (6-2, 3-6, 6-4) te verslaan. Voor de 23-jarige Minnen is het de tweede keer dat ze op de hoofdtabel van de Australian Open staat. Vorig jaar debuteerde ze in Melbourne en haalde meteen de tweede ronde.

  Minnen en Van Uytvanck maakten tijdens de afgelopen kerstdagen via sociale media hun verloving bekend. De twee zijn sinds 2017 een koppel. Van Uytvanck kwam in 2018 uit de kast als lesbienne.

  foto: Instagram Greet Minnen

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste