Sport

 • Lierse speelt na overleg met Roze Huis Antwerpen met 'One Love' -armband

  Voetbalclub Lierse geeft gehoor aan de oproep van de Pro League en zal bij de wedstrijd tegen Virton  spelen met de  ‘One Love’ armband. De club heeft dat beslist na een overleg met het Antwerpse Roze Huis.  De hele wedstrijd zal ook in het teken van ‘One Love’ staan.

  De club besprak met het Roze Huis hoe  voetbal nog meer kan verbinden en hoe ze discriminatie samen een halt kunnen toeroepen.Een delegatie van het roze huis zal nu zondag de aftrap geven voor de wedstrijd.

  Voorzitter Steve Vermaelen van Het Roze Huis is tevreden met dit initiatief: “We zijn blij met dit krachtig signaal van Lierse. Als meerdere voetbalclubs zich scharen achter dit initiatief, maken we een duidelijk statement. Voetbal zou een sport voor iedereen moeten zijn, ongeacht seksuele en/of genderidentiteit"

  De hele actie komt er nadat de FIFA besliste dat de ‘One Love’-aanvoerdersband niet tijdens de wereldbeken in Quatar mocht gedragen worden.  Aanvoerders die de band wel dragen zullen bestraft worden met een gele kaart. Zeven landen, waaronder Belgie, lieten weten dat ze  eventuele boetes betalen wilden betalen maar ze zijn niet bereid om een sportieve sanctie te slikken van de FIFA. De Pro League riep daarom de clubs op om dit weekend met de ‘One Love’-aanvoerdersband te spelen. “Ons voetbal is er voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, genderidentiteit of ras. Op een voetbalveld vallen alle barrières weg. In tegenstelling tot de FIFA willen wij die boodschap met onze clubs eendrachtig uitdragen. Daarom vragen wij de Challenger Pro League-kapiteins om komend weekend op speeldag 15 de regenboogarmband te dragen.”

  Foto: Pro League

  Lees meer
 • Nederlandse ochtendshow besteed geen aandacht meer aan WK Voetbal na homofobe uitspraken

  De  ochtendshow ‘Jan-Willem start op’ op de Nederlandse zender NPO2 gaat geen aandacht besteden aan de komende wereldbeker voetbal in Quatar. Dat hebben de presentatoren Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte besloten na de omstreden uitspraken van WK-ambassadeur Khalid Salman. Die zei in een Duitse documentaire dat homoseksualiteit een vorm van hersenbeschadiging is.

  Dinsdag werd de documentaire  op de Duitse zender ZDF uit gezonden. Daarin noemde Khalid Salman  homoseksualiteit "een mentaal defect" en zei hij ook dat hij problemen heeft met kinderen die homoseksuele mensen zien.Ook hamerde de oud-international erop dat homoseksuele voetbalfans niet mochten tonen dat ze homo zijn. "Tijdens het WK komt er van alles het land binnen. Laten we het bijvoorbeeld hebben over homo's. Het belangrijkste is dat iedereen zal accepteren dat ze hier komen. Maar ze zullen onze regels moeten accepteren." Daarop werd het interview door de persvoorlichter van de FIFA afgebroken.

  Afgelopen woensdag hadden Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte het over de bewuste uitspraak tijdens hun programma. Daarin zei Jan-Willem Roodbeen die uitspraak schandalig. "Het is geen verrassing, maar het stapelt zich op. Ik neig er steeds meer naar het hele WK links te laten liggen. “

  Die suggestie kreeg redelijk wat bijval van luisteraars waarop de presentatoren beslisten om het tijdens hun komende uitzendingen  geen aandacht meer  te besteden aan het WK.

  “Ik heb de hele tijd gedacht, het wk wordt er georganiseerd en wat help je de mensen  die als slaaf hebben gewerkt daar en de stadions gebouwd hebben, daarmee  als je  het WK links te laten liggen”, zo kwam Jan-Willem Roodbeen erop terug. “Het is misschien wel mooi om daar een statement af te geven maar dat is niet realistisch. Ik denk steeds meer dat we hier  in Nederland een statement kunnen  afgeven in plaats van in Qatar. Dan kunnen ze bij de KNVB misschien ook een keer hun rug rechthouden."

  Homoseksualiteit is illegaal in Quatar en iedereen die er veroordeelt wordt voor homoseksueel gedrag kan er bestraft worden met een gevangenisstraf tot zeven jaar. Moslims kunnen zelfs door de van kracht zijnde Sharia wetgeving de doodstraf krijgen.

  Lees meer
 • Veroordeling Brittney Griner ook in hoger beroep bevestigd

  Een Russische rechtbank heeft dinsdag de veroordeling van de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner bevestigd. In augustus werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar omdat ze patronen voor een elektronische sigaret met cannabisolie  in haar bezit had. Tegen haar veroordeling hadden haar advocaten beroep aangetekend. 

  Zelf was de 31-jarige basketbalspeelster niet aanwezig in de rechtszaal. Ze woonde de zitting wel bij via een videolink vanuit het gevangencomplex waar ze na haar eerdere veroordeling werd opgesloten. Na de bevestiging van het vonnis reageerden de advocaten van Griner teleurgesteld. “Het vonnis bevatte verschillende fouten en we hoopten dat het Hof van beroep die in beraad zou nemen.” Door het laatste vonnis kan Griner beginnen aan het uitzitten van haar straf al is nog niet bekend of al haar wettelijke opties uitgeput zijn om beroep tegen het eerste vonnis aan te tekenen.” Er zijn nog twee hogere rechtbanken dan het Hof van Beroep maar de advocaten van Brittney Griner hebben nog geen beslissing genomen of ze verder gaan met de zaak. “Dat moeten we nog bespreken met onze client”, zo laten ze weten in een mededeling. “We geloven dat we alle beschikbare wettelijke middelen moeten inzetten, gezien de zware straf en  het nooit geziene verdict.”

  Hogere rechtbanken in Rusland draaien over het algemeen ook niet snel een vonnis terug, vooral als er sprake is van buitenlandse politieke bemoeienissen en die van het Kremlin. 

  Ook in de Verenigde Staten kwam het nieuwe vonnis zwaar aan. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan noemde de behandeling door het Hof van Beroep een ‘nieuw schijnproces’. Ook riep hij in een verklaring op om de lesbische basketbalspeelster onmiddellijk vrij te laten.

   

  Lees meer
 • Aanvoerders Feyenoord en Excelsior weigeren 'One Love' armband te dragen tijdens wedstrijd

  In de Nederlandse voetbalcompetitie hebben de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior geweigerd om de speciale ‘One Love’-aanvoerdersband te dragen.  De Nederlandse voetbalbond KNVB pakte afgelopen weekend uit met een sensibiliseringscampagne ter gelegenheid van  ‘coming-out day’.

  De bedoeling was dat alle captains van de Eredivisie-teams een zogeheten “OneLove”-armband zouden dragen. Dit is een campagne van de KNVB om “alle vormen van discriminatie” te bestrijden. Het logo bevatte niet de kleuren van de regenboogvlag.

  Orkun Kökcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi van Excelsior weigerden om de speciale aanvoerdersband te dragen omdat zij vonden dat die  niet overeenkwam  met hun geloofsovertuiging.Daar moet je ook respect voor uitbrengen,” aldus Feyenoord-bestuurder Dennis te Kloese tegen de NOS. Kökcü wenste geen “uithangbord” te zijn van LGBT+-emancipatie. De club besloot dan maar om een andere aanvoerder aan te duiden die wel bereid was om de speciale aanvoerdersband te dragen.

  Ook Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi  wou de ‘One Love’-armband niet dragen maar hij droeg wel een andere armband met daarop het woord ‘respect’.  “Er zijn heel veel mensen met heel veel verschillende meningen,” zei de voetballer na afloop van de wedstrijd tegen de NOS. “Je moet de discussie niet uit de weg gaan, het is namelijk een discussie met verschillende meningen.”

  “Het is niet zo dat wij respect moeten hebben voor één bepaalde groepering. Ik denk dat er wel meer problematiek in de wereld is waar we het over kunnen hebben.”

  Foto: KNVB

  Lees meer
 • Duitse professionele handbalspeler komt uit de kast

   

  In Duitsland heeft de  professionele handbalspeler Lucas Krzikalla bekend gemaakt dat hij homo is. Daarmee is hij de eerste actieve homoseksuele teamsporter die in de Duitse competitie speelt.

  De 28-jarige Lucas Krzikalla speelt reeds 12 jaar in de hoogste handbalklasse in Duitsland voor SC DHfK Leipzig. Hij kwam tijdens een interview met de Duitse krant Welt Am Sontag uit de kast en was ook één van de gevolgde personen in een kortfilm die onlangs werd uitgezonden door de Mitteldeutscher Rundfunk.

  Krzikalla speelt reeds twaalf jaar voor de handbalclub uit Leipzig en was reeds geruime tijd uit de kast bij zijn familie en teamgenoten. Onlangs besloot hij dat het ook hoog tijd was dat hij publiekelijk  zijn homoseksuele geaardheid bekend maakte. “Vandaag van ik het duidelijk vertellen: Ik ben homo en heb een vriend waarvan ik van hou en ik ben zeer gelukkig”, zo zei hij tijdens het interview. “Ik denk hier al bijna een jaar over. Waarom niet gewoon die stap zetten en zeggen dat je homo bent? Hoe lang moest ik nog met het bedrog en de leugen leven en voor wie moest ik dat eigenlijk doen? Er zullen altijd wel idioten zijn die domme dingen zeggen. Ik wil bekend staan om wat ik presteer en niet gedefinieerd worden door mijn seksualiteit.”

   

  Zijn team reageerde positief toen hij een jaar vertelde dat hij op jongens viel. Er werd ook een nieuwe foto gemaakt van hem met zijn handtekening en met een regenboogvlag erop. 

  Krzikalla wil nu een verschil maken voor andere (professionele) sporters die nog in de kast zitten.

  Lees meer
 • Brittney Griner tekent beroep aan tegen haar veroordeling

  Zoals aangekondigd hebben de advocaten van de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner beroep aangetekend tegen haar veroordeling in Rusland. Na de veroordeling van de Amerikaanse basketbalvedette lieten haar advocaten al weten dat ze de gevangenisstraf van negen jaar ‘buitensporig’ vonden en dat ze naar alle waarschijnlijkheid beroep zouden aantekenen. Dat gebeurde maandag.

  Griner werd op 17 februari op de luchthaven van Moskou gearresteerd nadat er in haar bagage cartridges voor een elektronische sigaret  met cannabisolie werden gevonden. De WNBA-speeltster was onderweg naar haar Russische club UMMC Ekaterinburg waar ze de voorbije zeven jaar in het tussenseizoen speelde. Zeven dagen na de arrestatie van Griner viel Rusland Oekraïne binnen.

  Het Witte Huis blijft erbij dat Griner onterecht wordt vastgehouden en is bezorgd dat de Amerikaanse basketbalspeelster een pion is geworden van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De Amerikaanse autoriteiten hebben een gevangenruil voorgesteld om haar veilig thuis te krijgen.

  Lees meer
 • Nieuwe zaalvoetbalclub voor LGBTQ-spelers in Gent

  Het nieuwe sportseizoen komt er aan en als je op zoek bent naar een nieuwe zaalvoetbalclub om je conditie op peil te houden kun je nu ook terecht bij zaalvoetbalclub Aequalis in Gent. Deze nieuwe vereniging staat open voor iedereen tot 45 jaar maar de nadruk ligt vooral op LGBTQ+ spelers.

  Zowel beginners als gevorderden zijn bij ZVC Aequalis welkom.  Inschrijven  of meer informatie vragen kun je doen door een e-mail te sturen naar zvcaequalis@outlook.be.

   

  Lees meer
 • Amerikaanse basketbalster Brittney Griner veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar

  De Amerikaanse lesbische basketbalspeelster Brittney Griner is donderdag door een Russische rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het bezitten van cannabis. Enkele uren voor het vonnis had het openbaar ministerie een gevangenisstraf van 9,5 jaar gevraagd. Ook moet ze een boete betalen van ongeveer 16.300 euro. Na afloop van de rechtszaak zeiden de advocaten van Griner dat hun cliƫnte zeer zwaar gestraft was. Volgens hen ligt de gemiddelde gevangenisstraf voor cannabisbezit rond de vijf jaar met uitstel.

  Griner werd op 17 februari op de luchthaven van Moskou gearresteerd nadat er in haar bagage vapecartridges met cannabisolie werden gevonden. De WNBA-speeltster was onderweg naar haar Russische club UMMC Ekaterinburg waar ze de voorbije zeven jaar in het tussenseizoen speelde. Zeven dagen na de arrestatie van Griner viel Rusland Oekraïne binnen.

  Enkele minuten nadat de veroordeling van Griner bekend werd stuurde het Witte Huis een verklaring de wereld in waarin de Amerikaanse President Joe Biden de hele rechtszaak van Griner veroordeelde. “Vandaag, werd de Amerikaanse burger Brittney Griner veroordeeld tot een gevangenisstraf die meer is dan een geheugensteun van wat de wereld als wist: Rusland houdt Brittney onterecht vast. Dit is onaanvaardbaar en ik roep Rusland dan ook onmiddellijk op om haar vrij te laten zodat ze bij haar vrouw, geliefden, vrienden en ploeggenoten kan zijn.” De afgelopen dagen werd ook al bekend dat er een mogelijke gevangenenruil aan Rusland was voorgesteld.

   

  Lees meer
 • Braziliaanse topscheidsrechter komt in podcast uit de kast

  De Braziliaanse topscheidsrechter Igor Benevenuto is  in aanloop naar de wereldbeker voetbal in Quatar op zijn éénenveertigste uit de kast gekomen als homo. Met zijn coming-out hoopt de scheidsrechter dat ook andere LGBTQ+ atleten zijn voorbeeld zullen volgen.

  ‘Voetbal was voor mannen, en ik wist al op jonge leeftijd dat ik homo was… en er  geen perfectere plek was om mijn seksualiteit in te verbergen. Ik ben 41 jaar en de afgelopen 23 jaar van dat leven waren gewijd aan het scheidsrechtersfluitje. Tot op vandaag ben ik nooit mezelf kunnen zijn. Homo’s zijn gewend om niet zichzelf te zijn”, zo zei Benevenuto in een Braziliaanse podcast. Volgens de scheidsrechter zijn er heel wat homo’s in het voetbal. “We bestaan en we verdienen het om er over te spreken en normale levens te leiden.”

  In een reactie laat de FIFA weten dat ze Benevenuto steunen. “Zoals we reeds verschillende keren lieten weten gelooft de FIFA dat voetbal er voor iedereen is. Igor die zichzelf wil zijn is een belangrijk moment voor het Braziliaanse voetbal en dat in andere landen.”

  De FIFA Wereldbeker gaat dit najaar door in Quatar waar homoseksuelen nog steeds vervolgd worden omwille van hun geaardheid.

  Lees meer
 • Nijmegen maakt zich op voor de EuroGames

  Van 27 tot en met 30 juli 2022 strijken de EuroGames in Nijmegen neer. De EuroGames is het grootste sportevenement voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Europa. Naar schatting zullen zo een 2.500 sporters in Nijmegen deelnemen aan de negentien sportdisciplines die op het programma staan. Naast het sportieve luik  is er ook een uitgebreid programma voorzien vol met entertainment, afterparties, excursies en andere sociale activiteiten. 

  De officiële opening is voorzien op 27 juli op de Waalkade. Het belooft een spectaculaire avond te worden. Naast de officiële openingshandelingen met korte speeches en een vlaggenparade is er een grote diversiteit aan artiesten die optreden. Zo konden de organisatoren ondermeer Son Mieux strikken. Deze zevenkoppige band rond singer/songwriter Camiel Meiresonne brengt complete en dansbare popliedjes boordevol onweerstaanbare hooks en refreinen. Verder biedt deze avond een afwisselende show met kortere optredens van onder meer operazangeres Deirdre Angenent, theater-diva Ellen ten Damme, popzanger Merijn van Haren, dansers en spoken word. DJ St. Paul sluit de avond feestelijk af.

  De sluitingsceremonie op zaterdagavond 30 juli vindt ook plaats op de Waalkade. Die avond speelt Julia Zahra (winnares van The Voice en De Beste Zangers) met haar band. Met haar kenmerkende warme stemgeluid en akoestische gitaar brengt zij gevoelige ballads, swingende pop en ritmische R’n’B. Daarnaast is het heerlijk dansen op de trippy elektro hiphop van Fata Boom en meezingen met een keur aan zangers en zangeressen die het beste uit de popgeschiedenis brengen.

  Naast de opening en sluiting op de Waalkade wordt ook het Mariënburgplein in het centrum van Nijmegen omgetoverd tot de Village. Een plek waar sporters samenkomen en elkaar kunnen ontmoeten. In de Village komt een podium met uiteenlopende artiesten, foodtrucks bij het terras van Lux en informatiestands.

  EuroGames 2022 van 27 tot 30 juli in het centrum van Nijmegen. Meer info op:https://eurogames2022.eu.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste