Sport

 • Video: Zwitserse professionele basketballer komt uit de kast

  De Zwitserse basketbalspeler Marco Lehmann is op 27-jarige leeftijd als homo uit de kast gekomen.  “Dit is voor alle mensen die geen dubbel leven meer willen leiden, voor diegene die in een systeem leven waarin zij zelfs niet bestaan”, zo schreef hij op de website van de Internationale Basketball Federatie. “Dit is voor de toekomstige generaties zodat zij hun sportieve leven vrij kunnen leven zonder dat ze zich moeten verstoppen. Ik ga ook niet liegen, dit is ook voor mij zodat ik mijn leven zonder deze last kan leiden.”

  In het opiniestuk op de website schrijft hij ook dat zijn familie, vrienden en teamgenoten al een tijd op de hoogte zijn en dat hij al twee jaar worstelde met het feit dat hij (nog) in de kast zat en dat dit begon te wegen op zijn mentale gezondheid. “Ik ben geruime tijd één van de vijftien beste spelers ter wereld geweest en ik beleefde mijn droom. Maar toch was ik niet gelukkig. Ik moest zolang tussen mijn persoonlijkheden wisselen dat het begon te wegen op mijn mentale gezondheid. Iedere week was het hetzelfde verhaal: mijn vriend bracht me naar de luchthaven en vanaf het moment dat deze blije homoseksuele man met een relatie voorbij de beveiliging liep veranderde hij in een emotieloze professionele atleet die niet over zijn persoonlijke leven wilde praten.”

  In december 2019 kon Marco Lehmann niet meer omgaan met de situatie en stortte hij in.  “Ik begon emotionele uitbarstingen te krijgen en het koud zweet liep langs mijn rug als ik aan de volgende training dacht. Ik kon het gewoon niet meer opbrengen om te switchen tussen de persoon die ik thuis was en mijn competitieve persoonlijkheid.” 

  “Ik melde me ziek en isoleerde mezelf. Ik hoopte dat die paniekaanvallen gewoon zouden stoppen, maar dat deden ze niet. Het verbod op reizen en de competitiestop door de pandemie hielpen me om mijn mentale problemen te verstoppen voor de basketbalwereld. Ik dacht dat ik mijn hele carrière kon doorkomen door te zeggen dat ik geen vriendin heb omdat ik me wilde focussen op het basketbal. Maar dat kon in niet meer.”

   

  Lees meer
 • Vlaams tenniskoppel Greet Minnen en Alison Van Uytvanck beiden gekwalificeerd voor Australian Open

  Greet Minnen heeft zich met succes gekwalificeerd voor de Australian Open. Volgende maand zullen dus zeven Belgische tennisspelers, waaronder haar verloofde Alison Van Uytvanck, aantreden in het grandslamtoernooi. Haar verloofde kwalificeerde zich eerder al.

  Greet Minnen, momenteel nummer 110 van de wereld, kwalificeerde zich voor het Australische toernooi door in drie sets de Russin Varvara Lepchenko (6-2, 3-6, 6-4) te verslaan. Voor de 23-jarige Minnen is het de tweede keer dat ze op de hoofdtabel van de Australian Open staat. Vorig jaar debuteerde ze in Melbourne en haalde meteen de tweede ronde.

  Minnen en Van Uytvanck maakten tijdens de afgelopen kerstdagen via sociale media hun verloving bekend. De twee zijn sinds 2017 een koppel. Van Uytvanck kwam in 2018 uit de kast als lesbienne.

  foto: Instagram Greet Minnen

  Lees meer
 • Negentienjarige veldrijder komt (opnieuw) uit de kast.

  De 19-jarige wielerbelofte Justin Laevens heeft zich tijdens een interview met sportnu en offroadking.eu openlijk geout. Het is niet de eerste keer dat hij dat doet maar zijn geaardheid werd pas in aanloop van het BK veldrijden opgepikt door de populaire mediakanalen. Hij zou de eerste Belgische wielrenner zijn die voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Aanstaande zondag neemt hij deel aan de BK veldrijden in Meulebeke.

  De wielermakkers, vrienden en familie wisten al meer dan een jaar dat Justin Laevens op mannen viel. De jonge wielrenner liet dat immers al in 2019 vallen in een interview met de Cyclingsite. In aanloop naar het BK van zondag vroeg sportnu in zijn voorbeschouwing er nog eens naar.

  “Ik zat er al twee jaar mee in mijn hoofd. Ik vond het niet moeilijk om mij te outen maar wel in de sport want ik ken geen enkele renner die ook geout is. Het was een grote stap. Mijn ouders waren er heel positief over. Ze zeiden dat ik me daarvoor niet moest schamen. Ik was vooral bang voor de reacties van grotere renners of de grotere ploegen, maar dat is denk ik niet het geval.”

  “Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor andere sporters of renners.Misschien zitten er nog in hun schelp verborgen."

   Justin is naast veldrijder ook stagiair in het operatiekwartier in een ziekenhuis en is alvast klaar voor aanstaande zondag. Hij voorspelt dat Wout van Art, Quinten Hermans of Michael Vanthourenhout het BK Veldrijden zullen winnen.

  Bekijk het volledige interview hier beneden.

  Lees meer
 • Wereldfederatie Rugby weert transvrouwen

  De Wereldfederatie Rugby heeft beslist dat er geen transvrouwen kunnen deelnemen aan de elite en professionele landelijke competities. De beslissing werd reeds veroordeeld door de Federatie van Gay Games.

   

  Het verbod staat in de nieuwe regels die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd en waarin het omwille van veiligheidsredenen aan transvrouwen niet wordt aangeraden om op professioneel niveau rugby te spelen. De de federatie laat wel een achterdeur op een kier staan voor de nationale competities. De landelijke bonden mogen op eigen houtje beslissen, op basis van individuele gevallen, om toch transvrouwen toe te laten in de nationale competitie. In de landencompetitie mogen ze echter niet het rugbyveld op. 

  Opmerkelijk is ook dat het verbod enkel geldt voor transvrouwen. Transmannen mogen wel gewoon rugby blijven spelen.  In een mededeling liet de Wereldfederatie Rugby wel verstaan dat de regels op regelmatige tijdstippen herbekeken worden en indien nodig aangepast kunnen worden.

   

  Het verbod kan op niet veel begrip rekenen bij de FGG (Federation Gay Games). Zij vrezen dat de Rugbyfederatie de eerste, en vooral niet de laatste federatie zal zijn die transgenders op internationaal niveau zullen weigeren. Dat staat alvast te lezen in het persbericht dat ze afgelopen weekend hebben uitgestuurd. 

  “De FGG gelooft dat de kracht van sport om te verenigen levens kan veranderen en de aanhoudende marginalisering van bepaalde secties in de maatschappij voorkomt dat die zich echt aanvaard kunnen voelen. Deze beslissing van de Wereld Rugby Federatie heeft een precedent gezet voor andere federaties die op wereldniveau opereren en voor nationale rugby bonden wereldwijd.”

  De FGG veroordeelt de beslissing en laat meteen weten dat ze niet zal samenwerken met organisaties die restricties hebben die voorkomt dat de  LGBT-gemeenschap deelnemen aan ieder initiatief dat ze organiseren.

  Lees meer
 • Fed Cup wordt de Billie Jean King Cup

  De Fed Cup gaat vanaf volgend jaar door het leven als de Billie Jean King Cup. Dat heeft de Internationale Tennis Federatie (ITF) bekend gemaakt.

  Billy Jean King won tussen 1968 en 1983 liefst 39 grand-slamtornooien (enkel, dubbel en gemengd dubbel), waarvan 20 op het gras van Wimbledon. De US Open schreef ze vier keer op haar naam. 

  De nu 76-jarige Amerikaanse was ook één van de grondleggers van de WTA Tour. Billy Jean King behoort tot een select kransje van speelsters die de vier grandslamtornooien op hun palmares hebben. Andere tennissters die daarin slaagden zijn onder anderen Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf en Serena Williams. Naast het tennisveld is ze ook een belangrijke voorvechtster voor gelijkheid en heeft ze haar hele leven gestreden tegen discriminatie. In 1973 werd ze publiekelijk geout als lesbienne.

  De Fed Cup heeft de afgelopen maanden een hele transformatie ondergaan en heeft nu een nieuw format voor de finale waarin atleten uit de twaalf beste landen het tegen elkaar zullen opnemen. Met de naamsverandering wordt ook het prijzengeld opgetrokken. Het prijzengeld zal vanaf volgend jaar evenveel bedragen als wat de mannen verdienen in de finale van de David Cup.

  Foto: Billie Jean King

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste