Sport

 • Basketster Ann Wauters besmet met coronavirus

  Basketbalspeelster Ann Wauters is besmet met het Covid-19 virus. Dat maakte ze bekend via Instagram. De Belgian Cat testte vorig positief na een onderzoek in het ziekenhuis van Kortrijk.

  "Hoewel ik denk dat ik een sterk lichaam heb, heeft corona me toch flink te pakken." Wauters roept iedereen op de adviezen van de overheid op te volgen.

   

   

  "Dit is een bericht voor (jonge) mensen die denken dat ze onoverwinnelijk zijn", verklaart Wauters, zonder in te gaan op haar gezondheidstoestand. "We zitten allemaal samen in deze situatie en we moeten verenigd zijn in onze strijd tegen corona. We moeten de verspreiding stoppen om iedereen veilig en gezond te houden. Blijf alsjeblieft thuis, volg de regels, blijf actief en blijf zorg dragen voor elkaar. Een enorme dankjewel voor alle mensen die ons land draaiende houden." 

  Lees meer
 • Mister Gay Belgium Matthias De Roover:"Suporters beseffen niet altijd de impact van spreekkoren."

  Het komende weekend gaat op alle voetbalvelden in de Eerste en tweede klasse van het Belgische voetbal het diversiteitsweekend door. Tijdens dit weekend worden de traditionele cornervlaggen vervangen door een regenboogvariant en spelen de beide kapiteins van de ploegen ook met een regenboogkleurige aanvoerdersband. Die worden de komende dagen aan de clubs bezorgd door de huidige Mister Gay Belgium Matthias De Roover. Hij zal als Anderlecht-supporter ook de aftrap gaan geven in de wedstrijd Waasland Beveren- RSC Anderlecht. Hij verwacht alvast niet dat alle supporters hem welkom zullen heten. Dat zegt hij in de nieuwe Gaylive Podcast.

   

  Dinsdag is Matthias De Roover begonnen met de verdeling van de pakketten met de regenboog cornervlaggen en aanvoerdersbanden erin. Zijn eerste stop was in Leuven bij Oud-Heverlee Leuven. (Lees verder onder de video)

  Het afgelopen jaar heeft hij zich alvast ingezet om de zichtbaarheid van LGBTQ-sporters in het voetbal te verhogen. 

  “Ik heb veel meer zichtbaarheid gecreëerd. We hebben op de Pride de stickeractie ‘Pass the message’ gedaan. We werken samen met de voetbalbond en de Pro League, dat zijn de grootste instanties in Belgie.Als je zo een zaken met die instanties kunt verwezenlijken, breng je zichtbaarheid in de sport naar de stadions en de mensen.”

  Sinds begin deze maand is hij ook het aanspreekpunt van de Pro League voor  sporters en voetballers die met LGBT gerelateerde vragen zitten. Als ze dit wensen zal De Roover hen in contact brengen met specifieke LGBT organisaties in België. 

  Maar hij beseft ook dat er nog veel werk dient de gebeuren langs de velden. Het voetbal kwam de laatste tijd vooral negatief in beeld door de vele homofobe spreekkoren. ”Dat is een hele moeilijke. Ik ga niet zeggen het hoort bij het voetbal maar dat zijn dingen die groeien van vroeger”,zo zegt hij in de Gaylive Podcast. “De spreekkoren daarentegen, veel supporters roepen die spreekkoren maar beseffen die impact daarvan niet. Veel mensen in het stadion roepen mee maar begrijpen niet dat je daarmee mensen kwetst.”

   

   

  Lees meer
 • Eerste Britse openlijk homoseksuele voetballer wordt gehuldigd

  Justin Fashanu, de eerste openlijk homoseksuele voetballer in de Britse competitie, wordt binnenkort gehuldigd in de Nationale Hall of Fame van het Britse voetbal. Dat meldt Sky Sports.

  Met de award worden bekende voetballers geëerd die een grote bijdrage hebben geleverd aan de sport en de inhuldiging komt 22 jaar nadat Fashanu zelf uit het leven stapte. Hij overleed in 1998, acht jaar na zijn coming-out in een nationale krant.

   

  Fashanu maakte in 1979 op achttienjarige leeftijd zijn debuut bij Norwich City. In 1981 tekende hij bij Nottingham Forest. Daar kwam hij onder vuur te liggen omdat hij regelmatig gaybars bezocht. Tijdens zijn carrière zou hij nog voor ondermeer Manchester City en Newcastle United spelen.

  In 1990 kwam hij in een interview in een Britse krant voor het eerst uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Die coming-out viel niet in goede aarde bij tal van zijn collega-voetballers en bij zijn eigen familie. Door de heisa die ontstond door het interview verliet Fashanu uiteindelijk Notthingham Forest. In 1994 nam hij afscheid van het Britse professionele voetbal omwille van de anti-homo spreekkoren.

   

   

  Daarna ging hij aan de slag in de Verenigde Staten. Op 25 maart 1998 werd tegen hem aangifte gedaan door een zeventienjarige jongen die beweerde dat Fashanu hem dronken had gevoerd en nadien misbruikt had. De voormalige voetballer werd door de politie ondervraagd en beweerde dat hij door de jongen gechanteerd werd. Toen in de pers berichten verschenen dat er een arrestatiebevel tegen Fashanu was uitgevaardigd ontnam de voetballer zijn eigen leven. Hij liet een zelfmoordbriefje achter waarin hij ontkende dat hij de jongen had aangerand. De politie ontkende later dat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd en liet weten dat het onderzoek was stil gelegd door een gebrek aan bewijs.

  Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

   

  Lees meer
 • Mister Gay Belgium lanceert #SPORT4ALL campagne

  Mister Gay Belgium Matthias De Roover heeft tijdens de voorstelling van de nieuwe finalisten ook de #SPORT4ALL campagne gelanceerd. Als voorvechter van gelijkheid en de mening dat iedereen overal 100% zichzelf moet kunnen zijn, ook binnen elke sporttak, wil de regerende Mister Gay Belgium Matthias De Roover zijn boodschap blijven verspreiden met als doel de aandacht te vestigen op de problematiek rond sport & diversiteit .  In de campagnevideo krijgt hij alvast de steun van  Jelle Van Damme (Voetballer KSC Lokeren - Ex Rode Duivel), Ann Wauters (Basketbalspeelster - Belgian Cats),Freddy De Kerpel  (Voormalig bokskampioen), Jorik Hendrickx (Olympische kunstschaatser), Daniella Somers (9-voudig Wereldkampioene boksen) en  Robin Lefever (Scheidsrechter).

  RBFA AANSPREEKPUNT

  Royal Belgian Football Association (RBFA) werkt sinds kort samen met MGB 2019 Matthias De Roover, zelf actief voetballer bij FC Eksaarde. Hij zal vanaf februari 2020 als contactpersoon-aanspreekpunt fungeren voor sporters, voetballers met LGBT vragen en zal hen in contact brengen met specifieke LGBT organisaties in België wanneer ze dit wensen. 

  SPORT4ALL Campagnevideo

  Lees meer
 • Anderlecht riskeert boete voor homofobe spreekkoren

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) buigt zich op 7 februari over  de uitlatingen van Anderlechtsupporters die “Alle boeren zijn homo’s” zongen  in de thuismatch tegen Club Brugge. Als de voetbalclub veroordeeld wordt hangt hen een boete van 2.500 euro boven het hoofd.

   Het is niet de eerste keer dat RSCA voor dat spreekkoor vervolgd wordt. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) legde paars-wit recent nog een boete van 2.000 euro op voor dezelfde feiten die vorig jaar plaatsvonden.

  De homofobe spreekkoren zijn niet alleen een probleem bij Anderlecht. Eerder dit jaar ontsnapte KV Kortrijk aan een boete  omdat supporters  in de West-Vlaamse derby tegen Zulte Waregem “Alle boeren zijn homo” en “Sammy Janet hadden geroepen en pyrotechnisch materiaal hadden gebruikt.

   

   

  De afgelopen jaren heeft de Pro League nochtans  hard gewerkt om de positieve, inclusieve waarden van het Belgische voetbal uit te dragen. Daarom stelde ze de afgelopen seizoenen een actieplan op tegen discriminerende en kwetsende spreekkoren op en rond de Belgische voetbalvelden. De Pro League deed dit niet alleen, maar in samenwerking met de clubs, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de overheid en experten-organisaties. In november werd een handleiding opgesteld om discriminerende spreekkoren aan te pakken.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste