Sport

  • Grindr beperkt werking van zijn app in Olympisch dorp

    Iedereen die in en rond het Olympische dorp op zoek wil gaan naar een homoseksuele relatie moet daarvoor niet op de dating-app Grindr rekenen. Ook nu is het niet mogelijk om te zien wie de app in het Olympische dorp gebruikt. Daarmee wil Grindr voorkomen dat eventuele homoseksuele atleten, die nog in de kast zitten, per ongeluk ge-out worden.

    In het Olympische dorp in Parijs verblijven de komende weken bijna 15.000 atleten voor de Olympische Spelen. Volgens de LGBTQ-sportsite Outsports zouden er minstens 144 Olympiërs zijn die zich als LGBTQ+ identificeren. Maar omdat homoseksualiteit in de sport nog steeds een heikel thema is ligt dit aantal waarschijnlijk hoger.

    Verschillende gebruikers van Grindr, die hoopten een atleet aan de haak te slaan, melden op sociale media dat de app in en rond het Olympische dorp maar beperkt werkt. Volgens hen is dit om te voorkomen dat atleten ge-out worden en om de Olympiërs te beschermen.

    Het is niet de eerste keer dat Grindr tijdens de Olympische Spelen de werking van zijn app beperkt. Dat was ook reeds het geval tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2008 en 2022. Ook toen konden atleten de app wel gebruiken om profielen in de buurt van het Olympische dorp te bekijken maar werd hun profiel niet weergegeven aan gebruikers als ze zich in het Olympische dorp bevonden.

    Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werden verschillende atleten ge-out toen een reporter van de website ‘The Daily Beast’ de app gebruikte in het Olympische dorp. Het artikel, dat toen voor heel wat ophef zorgde, werd later van de website verwijderd.

    Lees ook:  DEZE LGBT+-ATLETEN VERDEDIGEN DE BELGISCHE ROZE EER OP DE OLYMPISCHE SPELEN

    Lees meer
  • Deze LGBT+-atleten verdedigen de Belgische roze eer op de Olympische Spelen

    Nu de Tour de France op zijn einde loopt maakt Frankrijk zich op om de Olympische Spelen in Parijs te organiseren. Volgens de LGBTQ-website Outsports doen er tijdens deze editie van de spelen maar liefst 144 openlijk homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender, queer en non-binaire Olympische atleten deel. Voor ons land staat de teller op vijf atleten die hun geaardheid niet onder stoelen of banken steken.

    Met Abigail Raye, Emma Puvrez en Charlotte Englebert van de Red Panthers  is het hockey het beste vertegenwoordigd als het komt op Belgische LGBTQ+ atleten. Raye groeide op in Engeland,waar ze  op 11-jarige leeftijd hockey begon te spelen bij Surbiton HC. Via Canada kwam ze in 2014 in ons land terecht toen ze haar partner naar hier volgde. Sinds 2018 speelt ze bij KHC Dragons waar ze onder meer in 2022 en 2023 de Eurohockey Club Trophy behaalde. Sinds 2019 is ze actief bij de Red Panthers.

    Ook Emma Puvrez was drie seizoenen actief bij KHC Dragons vooraleer ze de overstap maakte naar VMH MOP en daarna Antwerp HC. Daarmee werd ze in het seizoen 2018-2019 landskampioen. Sinds 2021 speelt ze bij RRC Brussel. In 2019 won ze de Gouden Stick.

    Ook haar vriendin Charlotte Englebert mocht die Gouden Stick in ontvangst nemen in 2022. Zij speelde toen bij RRC Brussel. In 2023 maakte ze de overstap naar het Nederlandse Den Bosch. Dat jaar werd ze tevens genomineerd als 1 van de vier kanshebster voor de titel van 'FIH-speelster van het jaar'.

    Ook Jullie Allemand verdedigd de Belgische LGBTQ-eer in Parijs. Dat doet ze bij de basketballers van de Belgian Cats.

    Domien Michiels doet dat bij het paardrijden. In mei 2022 behaalde hij met het Belgisch team brons in de Nations Cup in het Franse Compiègne en in februari 2024 werd hij te Zweedse Göteborg de eerste Belgische dressuurruiter die een wereldbekerwedstrijd won. Hij behaalde er 78,300 punten met de ruin 'Intermezzo van het Meerdalhof'. Dat was de hoogste score en een persoonlijk record.

    De Olympische Spelen vinden van 24 juli tot 11 augustus plaats in Parijs.

    Lees meer
  • Voormalige F1-piloot Ralf Schumacher komt uit de kast

    Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher heeft zondag in een bericht op Instagram bekend gemaakt dat hij een mannelijke partner heeft. Op de bijhorend foto kijken hij en zijn Franse partner over het water naar de ondergaande zon.  "Het mooiste in het leven is wanneer je de juiste partner aan je zijde hebt, met wie je alles kunt delen", schrijft de 49-jarige oud-coureur erbij. Met de post op de sociale mediasite komt de Duitser meteen uit de kast en wordt zo een van de weinige homoseksuele piloten die in de F1 aan de slag is/was.

    Ralf Schumacher,de jongere broer van Michael Schumacher, reed van 1997 tot 2007 180 Grand Prixs, waarvan hij er zes won. Hij kwam uit voor de teams Jordan, Williams en Toyota. In 2013 hing hij zijn pilotenhelm aan de haak en ging hij aan de slag als analist.

    Ralf Schumacher was eerder getrouwd met Cora, met wie hij een nu 22-jarige zoon heeft. Die schreef op Instagram dat hij zijn vader steunt: "Ik ben erg blij dat je eindelijk iemand hebt gevonden bij wie je echt op je gemak bent en je veilig voelt. Ik sta 100 procent achter je pap en wens je het allerbeste. Gefeliciteerd."

    Volgens het Duitse blad Bild heeft Schumacher reeds twee jaar een relatie met een Fransman die Etienne heet.

    Foto: Instagram / Wiki Media : Jeroen 9711

    Lees meer
  • Elfde Gay Games sluiten af met een omzet van 25,5 miljoen

    De elfde editie van de  Gay Games die vorig jaar in Hong Kong doorgingen hebben een omzet gegenereerd van ongeveer 25,5 miljoen dollar. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door het Departement Economie van de Universiteit van Kent. De Gay Games werden van 3 tot 11 november georganiseerd. LGBTQ-sporters van over de hele wereld zakten naar Hong Kong af om deel te nemen aan de meer dan 500 wedstrijden/evenementen in 18 verschillende sportdisciplines. Daarnaast was er nog een cultureel gedeelte met verschillende concerten, een opening en een sluitingsceremonie en een festivaldorp. Het evenement werd bijgewoond door 5.600 toeschouwers.

    “De Gay Games droegen in belangrijke mate bij tot de economie van Hong Kong en dat verspreidt over verschillende sectoren, waaronder hotels, restaurants,ontspanning en kleinhandel”, zo zeggen de auteurs van de studie Dr Shawn Rohlin en Dr Nadia Greenhalgh-Stanley.

    “De elfde editie van de Gay Games moedigden de lokale atleten aan om in hun lokale buurt te blijven, in plaats van naar andere steden te reizen om daar mee te doen aan gelijkaardige competities. In tegenstelling tot de eerder georganiseerde Gay Games werden deze van Hong Kong volledig gefinancieerd met privé-fondsen en met vrijwilligers. Dit betekend dat er geen directe subsidies waren van de overheid die tot de economische impact hebben bijgedragen.”

    De volgende Gay Games worden in 2026 in het Spaanse Valencia georganiseerd.

    Foto: Gay Games Hong Kong

    Lees meer
  • Olympische zwemmer Sean Gunn komt uit de kast

    De Olympische zwemmer Sean Gunn is bij onze collega’s van Outsports uit de kast gekomen. In een interview vertelt de Zimbabwaanse atleet, die  in 2016 meedeed met de Olympische Spelen in Rio, dat hij zijn teamgenoten aan de universiteit van Kentucky drie jaar geleden op de hoogte bracht voordat hij hetzelfde deed bij zijn familie.

    “Mijn team en iedereen die het wist, steunde me en was blij voor mij”, aldus Gunn. “Ik denk niet dat er iets veranderd is. In mijn hoofd had ik het zo lang opgehouden en was ik bang dat ze me anders zouden behandelen.Maar ik heb geluk gehad: iedereen was geweldig en wilde dat ik de gelukkigste versie van mezelf werd.”

    De dertigjarige Gunn woont nu samen met zijn vriend in Zuid-Afrika en is daar blijkbaar gelukkig. “Als iemand die moeite had om uit de kast komen en dit pas op mijn 27ste tegenover mijn familie  deed, maakt het me gelukkig om omringd te zijn door vrienden en familie en zoveel liefde, en ben ik echt dankbaar voor hen allen."

    Foto: Sean Gunn/Instagram

    Lees meer
  • Lier eert Marieke 'Wielemie' Vervoort met eigen laan

    Lier heeft woensdag een een nieuwe verbindingsweg vernoemd naar de in 2019 overleden rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Door haar sport was de uit Diest afkomstige Wielemie verbonden aan de atletiekclub Lyra uit Lier. Het stadsbestuur van Lier besloot twee jaar geleden om Vervoort te huldigen met een eigen straat, niet toevallig bij het nieuwe sportcomplex Hoge Velden. In aanwezigheid van haar ouders werd het straatnaambord van de Marieke Vervoort laan woensdag onthuld.

    Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken. Daardoor leefde ze vaak met helse pijnen. Als topatlete  nam ze deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio waar ze in totaal één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille mee naar huis bracht. Tijdens de persconferentie na haar overwinning op de Paralympische Spelen in Londen in 2016  haalde ze niet alleen de wereldpers door haar sportieve prestaties maar maakte ze ook bekend dat ze via euthanasie uit het leven zou stappen als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Bij haar thuiskomst werd ze gehuldigd in haar thuisstad Diest. In 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

    Foto:DirkVE via Wikimedia Commons

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste