Sport

 • Wereldfederatie Rugby weert transvrouwen

  De Wereldfederatie Rugby heeft beslist dat er geen transvrouwen kunnen deelnemen aan de elite en professionele landelijke competities. De beslissing werd reeds veroordeeld door de Federatie van Gay Games.

   

  Het verbod staat in de nieuwe regels die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd en waarin het omwille van veiligheidsredenen aan transvrouwen niet wordt aangeraden om op professioneel niveau rugby te spelen. De de federatie laat wel een achterdeur op een kier staan voor de nationale competities. De landelijke bonden mogen op eigen houtje beslissen, op basis van individuele gevallen, om toch transvrouwen toe te laten in de nationale competitie. In de landencompetitie mogen ze echter niet het rugbyveld op. 

  Opmerkelijk is ook dat het verbod enkel geldt voor transvrouwen. Transmannen mogen wel gewoon rugby blijven spelen.  In een mededeling liet de Wereldfederatie Rugby wel verstaan dat de regels op regelmatige tijdstippen herbekeken worden en indien nodig aangepast kunnen worden.

   

  Het verbod kan op niet veel begrip rekenen bij de FGG (Federation Gay Games). Zij vrezen dat de Rugbyfederatie de eerste, en vooral niet de laatste federatie zal zijn die transgenders op internationaal niveau zullen weigeren. Dat staat alvast te lezen in het persbericht dat ze afgelopen weekend hebben uitgestuurd. 

  “De FGG gelooft dat de kracht van sport om te verenigen levens kan veranderen en de aanhoudende marginalisering van bepaalde secties in de maatschappij voorkomt dat die zich echt aanvaard kunnen voelen. Deze beslissing van de Wereld Rugby Federatie heeft een precedent gezet voor andere federaties die op wereldniveau opereren en voor nationale rugby bonden wereldwijd.”

  De FGG veroordeelt de beslissing en laat meteen weten dat ze niet zal samenwerken met organisaties die restricties hebben die voorkomt dat de  LGBT-gemeenschap deelnemen aan ieder initiatief dat ze organiseren.

  Lees meer
 • Fed Cup wordt de Billie Jean King Cup

  De Fed Cup gaat vanaf volgend jaar door het leven als de Billie Jean King Cup. Dat heeft de Internationale Tennis Federatie (ITF) bekend gemaakt.

  Billy Jean King won tussen 1968 en 1983 liefst 39 grand-slamtornooien (enkel, dubbel en gemengd dubbel), waarvan 20 op het gras van Wimbledon. De US Open schreef ze vier keer op haar naam. 

  De nu 76-jarige Amerikaanse was ook één van de grondleggers van de WTA Tour. Billy Jean King behoort tot een select kransje van speelsters die de vier grandslamtornooien op hun palmares hebben. Andere tennissters die daarin slaagden zijn onder anderen Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf en Serena Williams. Naast het tennisveld is ze ook een belangrijke voorvechtster voor gelijkheid en heeft ze haar hele leven gestreden tegen discriminatie. In 1973 werd ze publiekelijk geout als lesbienne.

  De Fed Cup heeft de afgelopen maanden een hele transformatie ondergaan en heeft nu een nieuw format voor de finale waarin atleten uit de twaalf beste landen het tegen elkaar zullen opnemen. Met de naamsverandering wordt ook het prijzengeld opgetrokken. Het prijzengeld zal vanaf volgend jaar evenveel bedragen als wat de mannen verdienen in de finale van de David Cup.

  Foto: Billie Jean King

  Lees meer
 • Opnieuw boete voor KRC Genk na homofobe spreekkoren

   

  KRC Genk heeft voor het tweede jaar op rij een boete gekregen voor homofobe spreekkoren tijdens een wedstrijd. Tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge van 1 maart 2020 weerklonken er in het stadion spreekkoren waarbij ‘alle boeren zijn homo’ gezongen werd. Volgens de disciplinaire commissie van de Belgische voetbalbond is dit een uiting van homofobie. Genk kreeg daarom een boete van 1.000 euro.

  Ook in het voetbalseizoen van 2018-2019 kreeg KRC Genk een voorwaardelijke  boete voor de homofobe spreekkoren. Leandro Trossard kreeg toen een officiële waarschuwing en een boete voor zijn homofobe uitspraken tijdens de kampioenenviering van Racing Genk. Trossard liet zich tijdens de titelviering van Racing Genk meeslepen om het lied “Alle boeren zijn homo’s” mee te zingen. De aanvoerder van Genk ging akkoord met de straf die hij hiervoor kreeg en stortte de boete door aan een goed doel.

   'Dezelfde feiten hebben zich weer voorgedaan. Daaruit blijkt dat de maatregelen die genomen werden door KRC Genk niet voldoende zijn', liet de disciplinaire commissie optekenen bij onze collega’s van de RTBF. 

  Lees ook: 

  Anderlecht krijgt toch boete voor homofobe spreekkoren

  KBVB geeft Trossard waarschuwing en boete voor homofobe uitspraken

  Lees meer
 • Acht steden weerhouden voor organisatie van Gay Games 2026

   

  De Federatie van de Gay Games hebben acht steden weerhouden om het sportieve evenement voor de LGBTQ-gemeenschap in 2026 te mogen organiseren. Auckland (Nieuw-Zeeland), Brisbane (Australië), Guadalojara (Mexico), München (Duitsland), San Diego (VS),Taipei (Taiwan), Toronto (Canada) en Valencia (Spanje) gaan verder in de volgende aanbestedingsronde. Dat heeft het bestuur van de federatie maandagmorgen (onze tijd) bekend gemaakt. 

  Voor de organisatie van de Gay Games stelden zich uiteindelijk twintig gaststeden zich kandidaat, daaronder ook Amsterdam dat deze keer niet werd weerhouden. Zij mochten het grootste sport en cultuurevenement al in 1998 organiseren. Daarna gingen de spelen nog door in Sydney (Australië 2002), Chicago (VS 2006), Keulen (Duitsland 2010), Cleveland (VS 2014), en Parijs (Frankrijk 2018). In 2022 gaan de Gay Games in Hong Kong door. 

   

  Bij het afsluiten van de biedingsprocedure eind februari bleek dat er een recordaantal steden hun kandidatuur hadden gesteld om die van 2026 te mogen organiseren.  De organisatie worstelde zich door de bidboeken en de voorgestelde programma’s van de twintig potentiële gaststeden en weerhield er daar dus acht van. 

   

  Lees meer
 • Anderlecht krijgt toch boete voor homofobe spreekkoren

  RSC Anderlecht heeft een boete van 1.000 euro met uitstel opgelegd gekregen door het arbitragehof omdat supporters tijdens een wedstrijd tegen Club Brugge ‘alle boeren zijn homo’s’ scandeerden. Het arbitragehof  beschouwt  de gezangen als kwetsend en discriminerend voor de holebigemeenschap. De voetbalclub komt er met een milde straf vanaf omdat RSCA initiatieven onderneemt om racisme en discriminatie te bannen.

  Even terug naar de wedstrijd van Anderlecht tegen Club Brugge van januari. De supporters van Club Brugge werden toen getrakteerd op de homofobe gezangen. De scheidsrechter noteerde dit op zijn wedstrijdverslag en Anderlecht moest het op 7 februari gaan uitleggen bij de geschillencommissie. Die legde de voetbalclub echter geen straf op. Het Bondsparket ging daar echter tegen in beroep en kreeg gelijk bij het BAS. 

  Het is niet de eerste keer dat RSCA voor spreekkoren vervolgd wordt. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) legde paars-wit recent nog een boete van 2.000 euro op voor dezelfde feiten die vorig jaar plaatsvonden.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste