Sport

 • Lier eert Marieke 'Wielemie' Vervoort met eigen laan

  Lier heeft woensdag een een nieuwe verbindingsweg vernoemd naar de in 2019 overleden rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Door haar sport was de uit Diest afkomstige Wielemie verbonden aan de atletiekclub Lyra uit Lier. Het stadsbestuur van Lier besloot twee jaar geleden om Vervoort te huldigen met een eigen straat, niet toevallig bij het nieuwe sportcomplex Hoge Velden. In aanwezigheid van haar ouders werd het straatnaambord van de Marieke Vervoort laan woensdag onthuld.

  Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken. Daardoor leefde ze vaak met helse pijnen. Als topatlete  nam ze deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio waar ze in totaal één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille mee naar huis bracht. Tijdens de persconferentie na haar overwinning op de Paralympische Spelen in Londen in 2016  haalde ze niet alleen de wereldpers door haar sportieve prestaties maar maakte ze ook bekend dat ze via euthanasie uit het leven zou stappen als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Bij haar thuiskomst werd ze gehuldigd in haar thuisstad Diest. In 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

  Foto:DirkVE via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • Amerikaanse Hockey League verbiedt regenboogtape

  De Amerikaanse hockeyleague NHL heeft na de regenboogshirts ook het gebruik van tape met de regenboogkleuren verboden. Dat staat te lezen in een verduidelijking van de eerdere richtlijn die de NHL naar alle 32 aangesloten clubs heeft uitgestuurd. Individuele spelers mogen vanaf dit seizoen niet meer op het ijs komen met hun hockeystick ingetapet met de Pride tape.

   

  Een kleine tien maanden geleden kwam er reeds een verbod op het dragen van shirts met de regenboogkleuren tijdens de warming-up.Verschillende ploegen en spelers droegen die shirts als steunbetuiging aan de LGBTQ-gemeenschap.Het verbod kwam er nadat een zevental spelers eerder dit jaar hadden aangegeven dat ze het shirt niet wilden dragen. Verschillende spelers zeiden dat het dragen van een regenboogshirt in ging tegen hun geloof en enkele Russische spelers vreesden dat ze tegenwind zouden krijgen vanuit hun thuisland en meer bepaald van president Vladimir Putin vanwege de homofobe wetgeving die er van kracht is. De NHL maakte meteen komaf met de praktijk door de regenboogshirts tijdens de opwarming te verbieden.

  Volgens de toen uitgevaardigde richtlijn mocht er van spelers niet verwacht worden dat ze een ‘speciaal initiatief’ zouden steunen.  Al snel bleek het te gaan om pride-evenementen en steunacties voor de LGBTQ-gemeenschap. 

  Omdat die eerste memo niet duidelijk genoeg bleek te zijn stuurde de NHL vorige week een verduidelijking uit. Zo liet de NHL aan de organisatie Pride Tape weten dat hun regenboogkleurige tape die door NHL spelers gebruikt wordt niet meer op het ijs te zien mag zijn tijdens de warming-ups of de wedstrijden. Terwijl de regenboogshirts door de clubs werden opgelegd konden de spelers zelf kiezen of ze  de regenboogkleurige tape zelf aanbrachten op hun hockeysticks.

   

  Lees meer
 • Tom Daley wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs

  De Britse Olympische duiker Tom Daley heeft bekend gemaakt dat hij na twee jaar afwezigheid opnieuw professioneel wil gaan duiken. Hij wil zich ook kwalificeren om aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te kunnen deelnemen.

  Daley kondigde na de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 zijn pensioen aan en zei toen dat hij zich wilde focussen op zijn gezin.

  Na een bezoek aan het Amerikaanse Olympische en Paralympische museum in Colorado met zijn zoon kwam de duikmicrobe echter terug. Zo vertelt hij in een filmpje dat hij het afgelopen weekend op zijn YouTube kanaal plaatste.

  “In theorie was ik op pension en dacht ik dat ik ervan af was en me niet meer zag terugkeren om het opnieuw te doen. Ik was overtuigd dat mijn tijd in het zwembad voorbij was.Maar toen ik uit dat museum kwam was er iets in mij veranderd.

  “Mijn zoon Robbie zei tegen mij dat hij me wilde zien duiken op de Olympische Spelen en dat heeft een nieuw vuur in mij aangewakkerd om te zien waar dit naar leidt.”

  De drievoudige wereldkampioen voegde er wel aan toe dat hij niet zeker is dat hij terug kan keren naar het elite-niveau maar zei wel dat een kwalificatie voor Parijs 2024 zijn doel is.

  Lees meer
 • Nederlandse voetbalbond gaat optreden tegen homofobe spreekkoren

  De Nederlands voetbalbond KNVB gaat vanaf volgend seizoen ingrijpen als supporters met  homofobe spreekkoren beginnen of spelers en/of scheidsrechters gaan uitschelden voor homo. Dat hebben de KNVB en de aangesloten clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie beslist tijdens de algemene vergadering. Het afgelopen seizoen waren er in de Nederlandse voetbalstations verschillende incidenten met homofobe spreekkoren en beledigingen naar spelers en scheidsrechters toe.Dat was onder meer het geval tijdens de wedstrijden Spakenburg-PSV, FC Utrecht-PSV en FC Groningen-FC Twente.  De Voetbalbond en de individuele clubs hebben daar nu genoeg van. Supportersverenigingen als de Roze Kameraden, regionale COC-verenigingen en COC Nederland pleiten daar al lang voor en startten onlangs een petitie. De organisaties spreken van een bemoedigend besluit.

  Bij langdurende herhalingen door de spreekkoren die zich richten op een individu zullen de supporters twee keer een waarschuwing via de stadionspeaker krijgen.  Gaan de supporters na twee waarschuwingen toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd.Daders worden volgens de KNVB opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal achttien maanden. 

  "Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt", zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. "Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren."

  Na afloop van het seizoen 2023/’24 zal de aanpak geëvalueerd worden en indien nodig bijgestuurd worden.

  De ‘roze’ supportersclubs, regionale COC-verenigingen en COC Nederland noemen het besluit bemoedigend omdat de KNVB en de clubs nu een grens trekken. De belangenclubs gaan de uitvoering op de voet volgen en zetten hun petitie voorlopig door. De belangenorganisaties constateren verder dat de KNVB in het bericht niets zegt over antisemitische en andere discriminerende spreekkoren. De belangenclubs vinden dat daartegen ook consequent moet worden opgetreden. De KNVB spreekt over het ‘tijdelijk stilleggen’ en niet over indien nodig staken van wedstrijden. Verder lijkt de maatregel zich vooralsnog alleen te richten op homofobe spreekkoren gericht tegen een individu, en niet op spreekkoren gericht op groepen.

  Volgens de belangenorganisaties geven spreekkoren een onveilig en onprettig gevoel aan spelers en supporters. Ook wordt het gedrag gekopieerd bij amateurwedstrijden en elders in de samenleving. Discriminatie wordt genormaliseerd als er niet tegen wordt opgetreden, aldus de ‘roze’ supportersclubs, regionale COC-verenigingen en COC Nederland.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste