Sport

 • Supporter loopt met regenboogvlag het veld op bij aanvang EK-wedstrijd tegen Hongarije

  Een Duitse supporter is woensdag tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije in München het veld opgerend met een regenboogvlag. De man liep met de regenboogvlag het veld op toen het Hongaarse volkslied werd gespeeld. Hij slaagde om tussen de Hongaarse spelers en de fotograven te geraken vooraleer hij door enkele stuarts tegen de grond werd gewerkt en van het veld werd afgeleid.

  De wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije werd reeds enkele dagen bekritiseerd nadat het gemeentebestuur de Alianz Arena in de regenboogkleuren wilde verlichten maar daar geen toestemming voor kreeg van de UEFA. De gemeenteraad wilde op die manier protesteren tegen de anti-homowet die vorige week in Hongarije werd goedgekeurd. Hierdoor mogen jongeren in Hongarije niet blootgesteld worden aan informatie over homoseksualiteit en transseksualiteit. Het gemeentebestuur stak hulde uit protest verschillende openbare gebouwen en bezienswaardigheden in de buurt van het voetbalstadion in de regenboogkleuren. 

  De beelden van de protestactie waren aanvankelijk niet te zien, maar werden al snel via sociale media verspreid.

  Lees meer
 • Karl Vannieuwkerke: "UEFA, breng je reclamespots in de realiteit"

  Dinsdagavond heeft ook Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke gepleit om de Allianz Arena in de regenboogkleuren te zetten voor de match tussen Duitsland en Hongarije. De UEFA verbood dat na een oproep van de gemeenteraad van München. "Breng je reclamespots in de realiteit", luidt het. 

  De gemeenteraad van München had opgeroepen om de arena in de regenboogarena te zetten nadat Hongarije vorige week een anti-LGBT wet had goedgekeurd. De UEFA verbood dit echter omdat de organisatie 'politiek neutraal' wil zijn. De organisatie pleitte onlangs nog dat het EK inclusief ging zijn en bracht die boodschap ook in enkele reclamespots op social media. In 2019 deed UEFA ook met die boodschap mee aan de Canal Pride in Amsterdam. (lees verder onder de foto)

  "Hoe onnozel kan je eigenlijk zijn, UEFA?", zo begon Karl Vannieuwkerke zijn rubriek 'Het moment van Karl'

   "Ondertussen hebben jullie - volledig terecht - heel Europa op jullie dak gekregen. Het is een beslissing  die niet te begrijpen is als je ziet met welke spots jullie uitpakken."

   "Intussen zijn er clubs die solidair zijn met de Duitsers. Onder andere Hertha Berlijn, Wolfsburg en de Gentse Ghelamco Arena hebben zich in de regenboogkleuren gezet. De burgemeester van München heeft zelfs gevraagd om de hele stad te kleuren als een regenboog voor de match tussen Duitsland en Hongarije."

  "Dat is de reactie die jullie hebben uitgelokt, UEFA. Breng jullie spots verdorie in de realiteit in plaats van ze als platte marketingspots te gebruiken."

  Bron: VRT

   

   

  Lees meer
 • Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard als eerste transatlete naar Olympische Spelen

  De 43-jarige Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard wordt de eerste transgender atlete die zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Hubbard is maandag bevestigd als deelneemster in de vijfkoppige ploeg van haar land. Daarmee wordt ze niet alleen de oudste deelneemster maar ook de eerste transgender atlete op de Spelen. Sinds haar 35ste gaat Hubbard als vrouw door het leven. Tot 2013 kwam Hubbard als gewichtheffer uit in de mannencategorie Ze werd erkend als vrouwelijke atlete nadat ze onder meer aantoonde dat haar testosteronniveaus lager waren dan de maximaal toegestane niveaus door het Internationaal Olympisch Comité.

  Toch  is er kritiek op haar deelname omdat ze een fysiek voordeel heeft doordat ze met een mannenlichaam geboren werd, ten nadele van atletes die als vrouw geboren werden.

  "We erkennen het feit dat transgenderidentiteit in de sport een zeer gevoelig en complex onderwerp is, dat een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het terrein", laat Kereyn Smith, die aan het hoofd staat van het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité, weten in een persbericht. Hubbard zal uitkomen in de gewichtsklasse boven de 87 kg.

  Lees meer
 • Gouverneur van Florida opent pridemaand met sportverbod voor transvrouwen en schrappen van alle LGBTQ-financiering

  De Republikeinse gouverneur van Florida heeft bij de start van Pride maand enkele wetteksten getekend die een regelrechte aanval zijn op de LGBTQ-gemeenschap. Zo ondertekende hij een wet die transgender vrouwen verbiedt om deel te nemen aan schoolsporten voor meisjes en en schrapte hij alle budgetten  voor LGBT-evenementen en organisaties uit het budget van de staat. 

  De Republikeinse gouverneur tekende de controversiële sportban voor transvrouwen op 1 juni. Daardoor mogen atleten die niet als vrouw geboren werden, vanaf 1 juli niet langer deelnemen aan vrouwensporten die gesponsord zijn door de scholen. De ban geldt niet voor kinderen uit de lagere school.

  ‘We geloven dat het heel belangrijk is dat de integriteit van deze competities beschermd blijft’, zei de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis toen hij de controversiële wet gisteren ondertekende. ‘In Florida doen meisjes aan meisjessporten en jongens aan jongenssporten. We baseren ons op biologie en niet op ideologie als we sport beoefenen.’De National Collegiate Athletic Association (NCAA), die  sportcompetities tussen scholen organiseert, verzet zich tegen de nieuwe wet en dreigt met een boycot tegen Florida. Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Campaign (HRC) heeft laten weten dat ze de wet in de rechtbank zullen aanvechten. 

  Subsidies

  Een dag na de ondertekening van deze wet schrapte Ron DeSantis de financiering van deze sportevenementen en met uitbreiding van alle LGBTQ-evenementen en organisaties.  Eén van de grootste slachtoffers van die beslissing is het LGBTQ+centrum van Orlando dat 150.000 dollar ziet verdwijnen. Het centrum zou normaal dat geld krijgen om mentale hulp te bieden aan de slachtoffers en overlevenden van de schietpartij in de Pulse nachtclub in 2016.

  Equality Florida, de belangrijkste LGBTQ+-organisatie in Florida, veroordeelde het schrappen van de budgetten. “DeSantis keurde een budget van meer dan 101 miljoen dollar goed maar kon geen ruimte vinden voor ook maar één programma voor LGBTQ’s te financieren en dat terwijl de staat een overschot boekt van meer dan 6,6 miljard dollar.”

  De perswoordvoerder bevestigde dat het budget voor de ondersteuning van de Pulse slachtoffers wegviel maar dat ze via andere fondsen toch nog aanspraak kunnen maken op subsidies. Ook de projecten die zijn opgezet voor de opvang van LGBTQ-daklozen verliezen hun subsidies.

  Lees meer
 • Nederlandse scheidsrechter komt uit de kast

  In een openhartig interview in het AD heeft de 29-jarige assistent-scheidsrechter Kevin Bodde zich publiekelijk geout. Bodde  is sinds november actief als assistent-scheidsrechter in de Nederlandse eredivisie. ,,Daarmee komt een droom uit”, aldus Bodde, die dit seizoen grensrechter was bij onder meer FC Twente-Vitesse en AZ-Emmen.

  Bodde die in het dagelijks leven politieagent is, kwam op zestien-jarige leeftijd tegenover zijn vader, een militair, uit de kast. ,,Mensen zoals jij horen niet in mijn huis”, zo zei de vader van Bodde nadat hij verteld had dat hij homoseksueel is. ,,Dat deed me zoveel pijn en verdriet. Maar wat wil je ook? Ik was nog maar 16. Dat heeft me toen zo ernstig geraakt, dat ik meteen ben vertrokken.“ Als 16-jarige trok hij daarna in bij zijn grootouders. Gelukkig is alles bij zijn vader goedgekomen.

  De reactie bij de Nederlandse voetbalbond KNVB was helemaal anders. ,,In het begin denk je wel: wat zullen mijn collega’s ervan vinden? Maar ik heb daar nooit kritiek gehoord of problemen gehad.” Hij wilde niet in de kast blijven zitten omdat hij naar eigen zeggen beter presteerde als hij zichzelf kon zijn.

  Toch is volgens Bodde homo-zijn nog altijd een taboe in de voetbalwereld. Volgens hem komt dat onder meer door de publieke opinie. ,,En vergeet de spelersmakelaars niet. Die houden het ook tegen. Omdat ze bang zijn of ze hun speler nog wel aan een mooie club kunnen verkopen. Dat speelt allemaal mee.”

  Hij hoopt toch dat een speler, liefst van een grote club, maar hij beseft dat dit nog niet voor dadelijk is. ,,Bij een kleine club uit de eerste divisie, met een paar honderd mensen op de tribune, kun je dat nog wel een keer doen. Maar doe dat maar eens in een volle Kuip of Arena. Dat is gewoon heel lastig. 

  Het hele interview vind je op de website van het AD.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste