Lesbiennes

 • Lier eert Marieke 'Wielemie' Vervoort met eigen laan

  Lier heeft woensdag een een nieuwe verbindingsweg vernoemd naar de in 2019 overleden rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Door haar sport was de uit Diest afkomstige Wielemie verbonden aan de atletiekclub Lyra uit Lier. Het stadsbestuur van Lier besloot twee jaar geleden om Vervoort te huldigen met een eigen straat, niet toevallig bij het nieuwe sportcomplex Hoge Velden. In aanwezigheid van haar ouders werd het straatnaambord van de Marieke Vervoort laan woensdag onthuld.

  Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken. Daardoor leefde ze vaak met helse pijnen. Als topatlete  nam ze deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio waar ze in totaal één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille mee naar huis bracht. Tijdens de persconferentie na haar overwinning op de Paralympische Spelen in Londen in 2016  haalde ze niet alleen de wereldpers door haar sportieve prestaties maar maakte ze ook bekend dat ze via euthanasie uit het leven zou stappen als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Bij haar thuiskomst werd ze gehuldigd in haar thuisstad Diest. In 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

  Foto:DirkVE via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • Pastoor weigert communie aan lesbisch prinsessenpaar tijdens carnavalsmis

  De pastoor uit de Maastrichtste wijk Itteren heeft bij de start van de carnavalperiode voor heel wat heibel gezorgd omdat hij het lesbische prinsessenpaar Carly I en Helen geen communie wil geven tijdens de carnavalsmis van aanstaande zondag. Jaarlijks vindt er een mis in het dialect plaats die wordt bijgewoond door de verschillende carnavalverenigingen. Die laten het prinsessenkoppel niet vallen en hebben aangekondigd dat ze net als de twee prinsessen  ook niet naar de carnavalsmis zullen gaan.

  Pastoor Horsch ging maandag langs bij het lesbische koppel om de carnavalsmis te bespreken . Daar verraste hij het koppel met de vraag om zondag niet ter communie te gaan zodat hij hen de hostie niet moest weigeren. De pastoor zelf betreurt de beslissing van de carnavalsverenigingen maar zegt dat hij niet anders kan. “Ik ben een man van het geloof en de kerk en volgens ons geloof is dit niet de goede manier van samenleven”,zo zegt de pastoor Paul Horsch  over het lesbische koppel bij de webcast ‘Wat is loos in Mestreech’. “Of het nu gaat over twee vrouwen  of twee mannen, de kerk denk hier nog anders over dan de maatschappij tegenwoordig.Het is al 50-60 jaar zo dat de kerk en de maatschappij uit elkaar aan het groeien zijn en bij deze gebeurtenis komt dit nog eens pijnlijk en scherp aan het licht. Dat is iets wat ik niet zou willen maar het zijn wel de feiten. En daar worden we wel mee geconfronteerd.”

  Bij de Limburger reageert carnavalsprinses Carly L'Homme emotioneel op de weigering van de pastoor om haar en haar vrouw de communie te geven. “Het is heel triest dat dit zo het nieuws moet bereiken want ik krijg alleen maar positieve reacties over het prinsessenschap. En dan krijg je het bericht van iemand waarmee je over zeven dagen doet je vertellen wat zijn standpunt daarover is dan raakt dat enorm.”De beide carnavalsprinsessen krijgen alvast de steun van de hele wijk. “Mijn telefoon ontploft nog steeds meer dan twaalf uur later. Dit is fantastisch en hartverwarmend.”

  Foto:Facebook/Carly L'Homme

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste