Lesbiennes

 • Rechtbank beslist dat Bulgarije geboorteakte aan lesbische ouders moet afleveren

  Een Bulgaarse rechtbank heeft beslist dat de stad Sofia een geboorteakte moet afleveren met daarop de namen van twee lesbische ouders. Omdat het homo-huwelijk niet erkend wordt in Bulgarije wordt het vonnis gezien als een grote stap voorwaarts voor de plaatselijke LGBTQ+ rechtenbeweging.

  Sara, de dochter van een Brits-Bulgaars lesbisch koppel, werd in 2019 in Spanje geboren. De moeder uit Gibraltar kon toen haar Britse nationaliteit niet overdragen en het meisje kreeg ook de Spaanse nationaliteit niet omdat de beide moeders die nationaliteit niet hadden. Hierdoor kon Sara enkel de Bulgaarse nationaliteit krijgen. Toen de beide ouders naar het gemeentehuis in Sofia stapten werd die nationaliteit echter geweigerd omdat de geboorteakte van Sara de namen vermeldde van de beide moeders. De Bulgaarse autoriteiten wilden daarop een Bulgaarse geboorteakte. Maar daarop kan enkel de naam staan van de biologische moeder en niet die van de beide ouders.

  Door deze situatie liep Sara het risico dat ze staatloos zou worden en dat ze geen aanspraak zou kunnen maken op gezondheidszorg, onderwijs en zou ze Spanje niet kunnen verlaten. Daarom trokken haar beide moeders naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Afgelopen december beslisten die rechters dat alle Europese lidstaten verplicht waren om identiteitskaarten en paspoorten moest afleveren met daarop de  namen van de twee moeders.

  Die uitspraak werd afgelopen maandag nog eens bevestigd door een Bulgaarse rechtbank.

  Lees ook: Bulgarije moet lesbische moeders erkennen (+artikel)

  Lees meer
 • Witte Huis krijgt voor het eerst een zwarte lesbische woordvoerster

  Voor het eerst is er een zwarte openlijke lesbienne benoemd als woordvoerster van het Witte Huis. Karine Jean-Pierre (44) volgt  vanaf 13 mei Jen Psaki op. Jean-Pierre zal de dagelijkse persbriefings in goede banen leiden.  Ze was al langer adjunctperschef van Psaki en verving haar af en toe al op persconferenties. 

  Jean-Pierre werd geboren in Martinique maar verhuisde op jonge leeftijd  naar New York waar ze opgroeide. Ze studeerde en doceerde aan de  Columbia University. Jean-Pierre werkte ook mee aan de verkiezingscampagne van Biden in 2020 en aan de  beide campagnes van president Barack Obama in 2008 en 2012. En was een prominente activiste voor de Democratische partij.

  Lees meer
 • Dutch Podcast Award voor De Lesbische Liga

  De podcast De Lesbische Liga van Vera Siemons en Annefleur Schipper heeft de Dutch Podcast Award 2021 gewonnen in de categorie Media en Cultuur. Siemons en Schipper bespreken in de podcast het lesbische media-aanbod en de representatie van vrouwen die op vrouwen vallen.

  De Dutch Podcast Awards zijn de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot belangrijkste prijzen voor podcastmakers in Nederland. In 2020 werden maar liefst 19.000 stemmen uitgebracht, bijna twee keer zoveel dan het jaar ervoor. De afgelopen dagen werden de winnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt. In de categorie ‘Medie en Cultuur’ won dus De Lesbische Liga. Op donderdag 28 oktober worden in Amsterdam nog  de awards voor beste host en beste podcast van Nederland uitgereikt.

  In de Lesbische Liga podcast bespreken 3FM DJ Vera Siemons en televisiemaker Annefleur Schipper reeds vier seizoenen lang op eigen wijze alle representatie van vrouwen die op vrouwen vallen in de media. Onder het motto ‘Make Lesbi Great Again’ zijn ze in 2020 in quarantaine de podcast begonnen om zo vrouwen uit de LGBTQIA+ gemeenschap een luidere stem te geven en ervaringen uit te wisselen met bekende lesbische, bi of queer vrouwen zoals onder meer Hanna van Vliet, Rocky Hehakaija, Claudia de Breij, Shary-An Nivillac en Merel van Dongen.

  Siemons en Schipper zijn blij met de prijs: “We zijn deze podcast in quarantaine, op afstand, begonnen en hadden nooit durven dromen dat we zoveel positieve reacties van luisteraars en mooie verhalen van mensen waar we zelf enorm naar op kijken, zouden ontvangen!”

  Foto: Instagram De Lesbische Liga

  Lees meer
 • Opnames nieuwe lesbische serie 'Roomies' van start gegaan

  Vorige week zijn de opnames gestart van Roomies, een nieuwe minireeks vol humor, herkenbaarheid en eerlijkheid over de zoektocht van twee twintigers naar hun identiteit en hoe je volwassen wordt. De reeks is geschreven en wordt geregisseerd door jonge talenten Flo Van Deuren en Kato De Boeck.  Roomies draait rond de twee lesbische vriendinnen en twintigers Bibi en Ama. In de hoop een betere versie van zichzelf te worden, trekken ze bij elkaar in op een appartement in Brussel. Elk op hun eigen manier, maar onder hetzelfde dak, komen ze tot een paar nieuwe inzichten: het leven heeft geen handleiding, de liefde nog minder en zijzelf al helemaal niet.

  Opkomend talent Ahlaam Teghadouini (Grond) en Laura De Geest spelen de hoofdrollen in de reeks. Daarnaast zijn Martha Canga Antonio, Romy Louise Lauwers, Khadija El Kharraz Alami, Dominique Van Malder, Zouzou Ben Chikha, Nadia Abdelouafi, Goua Grovogui, Annie-Paris Sangi-Nkinsi en Nacim Bessedjerari te zien.

  Flo Van Deuren en Kato De Boeck: "Roomies is een rauwe, maar ook intieme coming-out en coming-of-age minireeks. Onze twee twintigers, Bibi en Ama, proberen voor het eerst op eigen benen te staan. Ze zoeken naar wie ze zijn en hoe dat eigenlijk moet, 'volwassen zijn'. Vraagstukken die iedereen die jong is, of dat ooit was, meteen herkent. "Hoe doe ik dit in godsnaam? Waar haal ik mijn geld vandaan en wat moet ik doen als de zekering  springt? Wie ben ik eigenlijk, los van mijn studie, familie, geliefden en geaardheid?" Bibi en Ama botsen elk op hun eigen manier, net als wij allemaal, op deze vragen."

  Op eigen benen staan

  Tijdens hun laatste studiejaar trekken de lesbische klasgenoten en vriendinnen Bibi (22) en Ama (25) bij elkaar in op een appartement in Brussel. Ondanks hun verschillende levensstijlen en uiteenlopende karakters denken de kersverse huisgenoten er samen helemaal klaar voor te zijn. Het enige wat hen nog rest, is uitzoeken wat die ‘er’ precies betekent.

  Al gauw blijkt dat Bibi en Ama elk met een heel eigen agenda aan dit avontuur beginnen. De verantwoordelijke Bibi verhuist voor het eerst van het platteland naar de bruisende hoofdstad. Ze droomt van een romantische relatie met een vrouw en hoopt stiekem dat samenwonen met Ama, die openlijk lesbisch is, haar zal helpen het pad van de liefde te betreden. De losbandige Ama, daarentegen, woont al heel haar leven in Brussel en wil voorlopig niets meer met de liefde te maken hebben. Ze wil zo vrij en onafhankelijk  mogelijk zijn en hoopt dat samenwonen met de volgzame Bibi in een eigen appartement haar die mogelijkheid zal bieden.

  Vanaf dag één beginnen de kersverse huisgenoten aan een zoektocht naar zichzelf, elkaar, hun gsm en een vaste plek voor de huissleutel. Het samenwonen biedt Bibi en Ama vrijheid, maar ook de keerzijde daarvan: ze botsen al gauw op hun eigen grenzen en verwachtingen, en daarbij ook op die van elkaar.

  De makers

  Scenaristes en regisseuses Flo Van Deuren  en Kato De Boeck  leerden elkaar kennen in de filmopleiding aan het RITCS in Brussel. Flo werd met haar afstudeerfilm Bamboe geselecteerd voor de studentencompetitie van de 72ste editie van het Cannes Filmfestival. Bamboe was daarvoor al in eigen land te zien op het film festival van Gent, Leuven en Brussel, ontving later dat jaar de eerste prijs op het La Guarimba Film Festival in Italië en werd geselecteerd op het BAFTA qualifying Short Film Festival in Londen. Kato's afstudeerproject is de gelauwerde kortfilm Provence, die in wereldpremière ging op het Palms Springs International Short Film Festival in Californië en begon van daaruit aan een veroveringstocht: er volgden meer dan vijftig (inter)nationale festivalselecties, een Ensor voor Beste Kortfilm en niet minder dan twintig andere (inter)nationale prijzen op onder andere Film Fest Gent, Internationaal Kortfilmfestival in Leuven en Brussels Short Film Festival. De kortfilm kwam ook op de longlist van de Oscars 2020 terecht.

  Tijdens hun opleiding waren Flo en Kato huisgenotes - en sindsdien ook beste vriendinnen - wat hun inspiratie was voor Roomies. Hun eerste project samen was de kortfilm ‘Echo’ als onderdeel van de Vlaamse reeks Lockdown, die in januari 2021 te zien was op Eén, ook een productie van De Wereldvrede (o.a. Albatros).

  Roomies zal later op Eén en via VRT NU te zien zijn.

  Lees meer
 • Nederlandse kroonprinses kan ook koningin worden als ze met een vrouw trouwt

  De Nederlandse prinses kan haar vader opvolgen zelfs als ze met een vrouw zou trouwen. Dat heeft aftredend premier Mark Rutte bevestigd. “Ons land zal dan twee koninginnen hebben”, zo zei de premier dinsdag.

   

  Afgelopen maanden was er in het boek “Amalia, de plicht roept” van koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel  onduidelijkheid ontstaan of prinses Amalia haar vader al dan niet kon opvolgen als ze lesbisch zou zijn en zou trouwen met haar vriendin.  Hij verwijst daarbij naar toenmalig premier Kok die in 2000 op Kamervragen antwoordde dat er in dat geval een probleem ontstaat met de erfelijkheid van het koningschap, wat ertoe zou leiden dat er afstand moet worden gedaan van de troon.Dat leidde afgelopen dinsdag tot verschillende vragen in de Tweede Kamer. 

   

  Na de zitting legde premier Rutten het standpunt van zijn voorganger naast zich neer. “We gaan even uit van een theoretische situatie maar het is mogelijk dat ze koningin wordt als ze op vrouwen valt en trouwt.”

  Op de vraag of de kinderen uit zo'n huwelijk ook in aanmerking komen voor de troon geeft Rutte geen antwoord. In de grondwet staat dat het staatshoofd moet worden opgevolgd door een 'wettige nakomeling'. De PvdA wilde weten of daar ook kinderen onder vallen die zijn geboren uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht of die geadopteerd zijn of via een zaaddonor of draagmoeder zijn verwekt.

  Volgens Rutte is het doel van de bepalingen in de grondwet dat duidelijk is op wie het koningschap overgaat om zo staatsrechtelijke zekerheid te bieden. Het huidige familierecht schuurt daarmee. De hele kwestie kan wel geregeld worden in een toestemmingswet. “Maar we moeten dat pas regelen als we daarvoor staan”, aldus Rutte.

  Foto: RVD

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste