Lesbiennes

 • Lesbisch koppel meer dan een uur lastig gevallen in Gent

  In Gent is zondag een lesbisch koppel meermaals lastig gevallen door verschillende groepjes mannen. Nele Roosens getuigt daarover in Het Laatste Nieuws. “Het begon toen we op weg waren naar de Graslei. Op de site van het Sint-Lucas ziekenhuis werden we voor de eerste keer nageroepen. Op de Graslei zelf werden we met rust gelaten, maar op weg naar huis begon het opnieuw.”

  Op de terugweg werden Nele en haar vriendin een uur lang nageroepen door verschillende groepjes. Het koppel kreeg opmerkingen als ‘hey schatje, heb je zin in seks?’ en ‘willen jullie een trio?’, samen met scheldwoorden  als viezeriken naar hun hoofd geworpen omdat ze hand in hand liepen. “Het was enorm denigrerend. Er was ook een auto die ons minutenlang gevolgd heeft. Pas toen ik mijn gsm bovenhaalde en zei dat ik hen ging filmen en aangeven bij de politie zijn ze gevlucht.”

  Nele had tot nu toe nog niet te maken gekregen met zulk homofoob gedrag. Haar vriendin wel maar nooit niet zo erg.

  Lees meer
 • De Madam houdt er na 40 jaar mee op

  Dit jaar legt de Limburgse lesbiennevereniging De Madam in Hasselt na veertig jaar de boeken neer. Dat laat het Regenbooghuis van Limburg weten via hun sociale mediakanalen. Daarmee verdwijnt een monument uit het Limburgse verenigingsleven. De Madam lag onder meer  aan de basis van het eerste regenbooghuis aan de Kuringersteenweg in Hasselt.

  De Madam houdt op te bestaan omdat  Karen en Lut, die deel uit maakten van de Raad van Bestuur tijdens de eerste corona lock-down op pensioen gingen en door de Vlaamse regering niet vervangen mochten worden. Hetzelfde werk verder zetten met louter vrijwilligers leek de Raad van Bestuur niet haalbaar.

  Om de vrouwenwerking in Limburg verder te zetten wordt er in oktober een denkdag georganiseerd. 

  "In oktober zullen we met een aantal vrouwen samen een denkdag organiseren, om met elkaar van gedachten te wisselen hoe we na coronatijden een vrouwenwerking verder kunnen zetten", zo staat te lezen in het bericht. 
  "Zullen we het opnieuw De Madam noemen? Is De Dames een leuke optie, of nog iets totaal anders? Zou je erbij willen zijn, de eerste zondag van de even maand, de vijfde vrijdag van de maand, of de eerste vrijdag van de oneven maand?"

  Wie op de de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rond de nieuwe vrouwenwerking en uitgenodigd wil worden om langs te komen of om te helpen om de plannen te realiseren kan altijd een mailtje sturen naar vrouwenwerkinglimburg@gmail.com.

  Lees meer
 • Twee arrestaties na overgieten lesbische vrouw met kokend water

  Een 26-jarige man en een 21-jarige vrouw uit Nigeria zijn zondag aangehouden in asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze omdat zij betrokken zouden zijn bij het overgieten van een lesbische vrouw met kokend water tijdens een verjaardagsfeestje. Ze liep hierdoor grote eerste- en tweedegraads brandwonden op en moest behandeld worden in een ziekenhuis in Tilburg. 

  De aanvaller, eveneens afkomstig uit Nigeria, probeerde het water eigenlijk over de andere lesbische vrouw en haar achttien maanden oude zoontje te gooien. Haar vriendin sprong ertussen om hen te beschermen en heeft nu rechts van haar oksel tot voorbij haar bil grote tweedegraads brandwonden. Ze is voor het leven getekend. Ook de vriendin van het slachtoffer raakte gewond. Zij werd geslagen.

  Het verhaal kwam naar buiten nadat stichting LGBT Asylum Support het verhaal van de vrouw op Facebook deelde. De belangenvereniging hielp het slachtoffer met nazorg en het doen van aangifte.De vrouwen werd volgens LGBT Asylum Support belaagd vanwege hun geaardheid. Het slachtoffer kwam op voor haar vriendin die door de twee daders - een heterokoppel - al langere tijd zou zijn lastiggevallen met homofobe uitspraken. Zo zouden de man en vrouw hebben gezegd dat de twee vrouwen ‘domme lesbiennes’ zijn en werd er gedreigd hun armen en benen te breken vanwege hun geaardheid. De aangehouden man en vrouw worden verdacht van zware mishandeling.

  Lees meer
 • Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in asielcentrum

  Het had een mooi verjaardagsfeestje met haar geliefde moeten zijn, maar eindigde in een zeer ernstig geweldsdelict met blijvend letsel. Een Nigeriaanse lesbiënne is in de nacht van 2 op 3 augustus in asielcentrum van Gilze in Noord-Holland overgoten met kokend water door een heteroseksuele vrouw. Ze liep hierdoor grote eerste- en tweedegraads brandwonden op. De medische dienst GZA en het COA hebben het slachtoffer niet geholpen. LGBT Asylum Support heeft hierover een klacht ingediend.

  De aanvaller, eveneens afkomstig uit Nigeria, probeerde het water eigenlijk over de andere lesbische vrouw en haar achttien maanden oude zoontje te gooien. Haar vriendin sprong ertussen om hen te beschermen en heeft nu rechts van haar oksel tot voorbij haar bil grote tweedegraads brandwonden. Ze is voor het leven getekend.

  “Dit is werkelijk zeer, zeer schokkend”, stelt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. “Nadat ik de gruwelijke foto’s van de brandwonden dinsdagnacht bekeken had, heb ik nog uren wakker gelegen. We hebben woensdagochtend direct een onderzoek ingesteld en na een gesprek met het slachtoffer zowel Roze in Blauw als de lokale politie gewaarschuwd.”

  LGBT Asylum Support heeft een klacht ingediend bij de directie van het COA en Bureau Veiligheid van het COA. Deze klacht gaat over de onverschillige houding van het COA en de medische dienst GZA. Het GZA weigerde het slachtoffer te helpen omdat ze bewoner is van een ander asielzorgcentrum (AZC). Van het COA kreeg ze een verbod om nog in het azc te komen, omdat haar vriendin haar niet aangemeld had als bezoeker. En moest ze vervolgens ‘gewoon’ met de trein naar de andere kant van Nederland, terwijl ze amper kan lopen of zitten. Kortekaas: “Het is werkelijk ongekend! Hoe kun je een kwetsbare LHBTI-asielzoekster, slachtoffer van een zwaar misdrijf, met eerste- en tweedegraads verbrandingen over de gehele rechterzijde van haar lichaam, een reis laten maken van bijna vijf uur?” Het COA heeft nog geen reactie gegeven op de klacht.

  Kortekaas ondersteunt het slachtoffer bij het doen van aangifte. Eigenlijk is dit een taak van het COA, maar dat heeft nog geen actie ondernomen om het slachtoffer te steunen. De politie heeft inmiddels persoonlijk contact gehad met het slachtoffer en is naar haar toegekomen om aangifte op te nemen.

  “Het komt helaas vaak voor dat LHBTI-asielzoekers slachtoffer worden van geweld in de azc’s. Maar zo’n ernstige verminking hebben we nog nooit meegemaakt”, vervolgt Kortekaas. In het eerste gesprek dat Kortekaas voerde met het slachtoffer vroeg ze zich hardop af hoe dit haar had kunnen gebeuren in Nederland. “Ze kende de aanvallers niet eens.”

  De aanval is overduidelijk LHBTI-gerelateerd geweld. De vriendin van het slachtoffer werd al langer lastiggevallen door de heteroseksuele vrouw en haar man. Het stel praat openlijk over  hun homohaat. Er was geen mogelijkheid om dit te melden bij het COA. Tijdens het geweldsdelict werd meerdere keren geroepen: ‘Two stupid lesbians’. Ook riep de man dat homoseksualiteit een taboe is in Nigeria en dreigde hij de benen en armen van het lesbische stel te breken. Nadat de vrouw het water over het slachtoffer gegoten had, zei ze blij te zijn dat ze dit gedaan had.

   

  De lesbisch vrouwen, die niet samen naar Nederland gekomen zijn maar elkaar al meer dan een jaar kennen, zijn in shock.

  Persbericht:LGBT Asylum Support 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste