Lesbiennes

 • Italiaanse rechter: Een lesbienne vader noemen is absurd

  Een Italiaanse rechtbank heeft beslist dat lesbische ouders van een kind niet als ‘moeder’ en ‘vader’ moeten bestempeld aangeduid op de geboorteakte en identiteitspapieren van hun kinderen.  Ouders en wettelijke voogden werden tot 2019 als ouders aangeduid op die documenten. Daar kwam echter verandering in toen de nieuwe Italiaanse extreem-rechtse premier Giogia Meloni, die toen minister van Binnenlandse Zaken was, de regels rond de vermelding opnieuw aanpaste. Sindsdien moesten de termen moeder en vader gebruikt worden op alle documenten van kinderen. 

  Tegen die wetswijziging stapte een lesbisch koppel uit Rome naar de rechtbank. Eén van de vrouwen was de biologische moeder van een dochter, die later door haar nieuwe partner geadopteerd werd. Door de wetswijziging werd zij ineens op de documenten bestempeld als vader.   De rechter noemde dit in september absurd. De vorige  regerig van Mario Draghi had een maand de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis maar deed dit niet. Hierdoor is het vonnis definitief. De uitspraak werd pas onlangs bekend gemaakt door de LGBTQ+ rechtenorganisatie Famiglie Arcobaleno (Rainbow Families). De beslissing geldt enkel voor deze specifieke zaak.“

  In een reactie laat Meloni weten dat het vonnis zeer goed bekeken zal worden omdat het problemen kan opleveren als het geïmplementeerd moet worden en dat hierdoor het nationale ID-systeem 'in gevaar brengt'.

  Lees meer
 • Rechtbank beslist dat Bulgarije geboorteakte aan lesbische ouders moet afleveren

  Een Bulgaarse rechtbank heeft beslist dat de stad Sofia een geboorteakte moet afleveren met daarop de namen van twee lesbische ouders. Omdat het homo-huwelijk niet erkend wordt in Bulgarije wordt het vonnis gezien als een grote stap voorwaarts voor de plaatselijke LGBTQ+ rechtenbeweging.

  Sara, de dochter van een Brits-Bulgaars lesbisch koppel, werd in 2019 in Spanje geboren. De moeder uit Gibraltar kon toen haar Britse nationaliteit niet overdragen en het meisje kreeg ook de Spaanse nationaliteit niet omdat de beide moeders die nationaliteit niet hadden. Hierdoor kon Sara enkel de Bulgaarse nationaliteit krijgen. Toen de beide ouders naar het gemeentehuis in Sofia stapten werd die nationaliteit echter geweigerd omdat de geboorteakte van Sara de namen vermeldde van de beide moeders. De Bulgaarse autoriteiten wilden daarop een Bulgaarse geboorteakte. Maar daarop kan enkel de naam staan van de biologische moeder en niet die van de beide ouders.

  Door deze situatie liep Sara het risico dat ze staatloos zou worden en dat ze geen aanspraak zou kunnen maken op gezondheidszorg, onderwijs en zou ze Spanje niet kunnen verlaten. Daarom trokken haar beide moeders naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Afgelopen december beslisten die rechters dat alle Europese lidstaten verplicht waren om identiteitskaarten en paspoorten moest afleveren met daarop de  namen van de twee moeders.

  Die uitspraak werd afgelopen maandag nog eens bevestigd door een Bulgaarse rechtbank.

  Lees ook: Bulgarije moet lesbische moeders erkennen (+artikel)

  Lees meer
 • Witte Huis krijgt voor het eerst een zwarte lesbische woordvoerster

  Voor het eerst is er een zwarte openlijke lesbienne benoemd als woordvoerster van het Witte Huis. Karine Jean-Pierre (44) volgt  vanaf 13 mei Jen Psaki op. Jean-Pierre zal de dagelijkse persbriefings in goede banen leiden.  Ze was al langer adjunctperschef van Psaki en verving haar af en toe al op persconferenties. 

  Jean-Pierre werd geboren in Martinique maar verhuisde op jonge leeftijd  naar New York waar ze opgroeide. Ze studeerde en doceerde aan de  Columbia University. Jean-Pierre werkte ook mee aan de verkiezingscampagne van Biden in 2020 en aan de  beide campagnes van president Barack Obama in 2008 en 2012. En was een prominente activiste voor de Democratische partij.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste