Rechtbank beslist dat Bulgarije geboorteakte aan lesbische ouders moet afleveren

Een Bulgaarse rechtbank heeft beslist dat de stad Sofia een geboorteakte moet afleveren met daarop de namen van twee lesbische ouders. Omdat het homo-huwelijk niet erkend wordt in Bulgarije wordt het vonnis gezien als een grote stap voorwaarts voor de plaatselijke LGBTQ+ rechtenbeweging.

Sara, de dochter van een Brits-Bulgaars lesbisch koppel, werd in 2019 in Spanje geboren. De moeder uit Gibraltar kon toen haar Britse nationaliteit niet overdragen en het meisje kreeg ook de Spaanse nationaliteit niet omdat de beide moeders die nationaliteit niet hadden. Hierdoor kon Sara enkel de Bulgaarse nationaliteit krijgen. Toen de beide ouders naar het gemeentehuis in Sofia stapten werd die nationaliteit echter geweigerd omdat de geboorteakte van Sara de namen vermeldde van de beide moeders. De Bulgaarse autoriteiten wilden daarop een Bulgaarse geboorteakte. Maar daarop kan enkel de naam staan van de biologische moeder en niet die van de beide ouders.

Door deze situatie liep Sara het risico dat ze staatloos zou worden en dat ze geen aanspraak zou kunnen maken op gezondheidszorg, onderwijs en zou ze Spanje niet kunnen verlaten. Daarom trokken haar beide moeders naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Afgelopen december beslisten die rechters dat alle Europese lidstaten verplicht waren om identiteitskaarten en paspoorten moest afleveren met daarop de  namen van de twee moeders.

Die uitspraak werd afgelopen maandag nog eens bevestigd door een Bulgaarse rechtbank.

Lees ook: Bulgarije moet lesbische moeders erkennen (+artikel)

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste